[X3 TC] Opowieśc pewnego Borona

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Czy ta opowieśc lub ta w linku się Wam podoba?

Tak, podobają mi się obydwie.
0
No votes
Tak, podoba mi się jedna z nich.
0
No votes
Nie, niepodobają mi się.
3
100%

Total votes: 3

gienkov
x3ap

[X3 TC] Opowieśc pewnego Borona

Post by gienkov »

Postanowiłem założyć ten temat kierując się tym tematem http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=222994. Tamta opowieść się im podobała - niewiem czy moja spodoba się Wam. Wypuszczę narazie wersje "demo" bo mam już pare wpisów w dzienniku a niechce zaśmiecać forum.

Zasady którym się kieruję:

- Jeżeli zginę to koniec (dajmy na to do trzech razy sztuka)
- Jeżeli stracę statek to niewczytuję gry żeby go odzyskać
- (w tamtym temacie było jeszcze napisane że niebedzie kupywał statków tylko je zdobywał oraz tylko naprawy osobiste (astronautą). Ja jednak nieprzyjme tych zasad mimo że zamierzam zdobywać statki (marines) oraz naprawiać astronautą.)

No to jak powiedziałem wcześniej zamieszczam Wersje "DEMO" - początek + kilka wpisów. Wszystko opieram na zasadzie przygody! Opinie mile widziane :).

Dziennik Pilota
----------POCZĄTEK DNIA PIERWSZEGO----------
>>>POCZĄTEK WPISU NR. 0<<<

Imię pilota: Gie_/\/_koV
Inicjały: G_/\/_V
Gra: Boring Boron
Poziom trudności: Średni
Początkowa ilość kredytów: 2000kr
Początkowy statek: Borońska Ośmiornica
Początkowa lokacja: Kingdom End
Początkowa data kosmiczna: 768-05-01
>>>KONIEC WPISU NR. 0<<<

>>>POCZĄTEK WPISU NR. 1<<<

Data: 768-05-01 00:01
Ranga bitewna: Nieszkodliwy
Ranga handlowa: Interesant
Kredyty: 2000kr
Aktualny statek: "Octer I" (Borońska Ośmiornica)
Położenie: Kingdom End - Kosmos

Po wstępnych zmianach w konfiguracji statku (jego nazwie) i zmianie domyślnej nazwy pilota w Systemie Identyfikacji Pilotów i Statków(SIPS) jestem gotowy wyruszyć w podróż. No prawie jestem bo statek niema zainstalowanych żadnych systemów obronnych. Brak lasera i rakiet sprawia że dosyć słabo wypadam w walce. Ale trzeba sobie jakoś radzić :). O to co mam w tym malutkim stateczku:
- 1 MJ Shield
- SETA
Przystąpiłem do obowiązkowego treningu pilota. Niezauważyłem że w moim statku niema żadnego lasera! Instruktor się zaśmiał. Jakiś cud sprawił że w pobliżu leżały 3 rakiety, zapewne po jakiejś bitwie której niezauważyłem. Składały się na nie: Wasp Missile, Aurora Missile i Remote Guided Warhead. Udało mi się podnieść Wasp Missile i RGW z racji tego że pojemność ładowni wynosiła 5 . Zawróciłem do najbliższego Doku Zaopatrzniowego aby je sprzedać...
>>>KONIEC WPISU NR. 1<<<

>>>POCZĄTEK WPISU NR. 2<<<

Data: 768-05-01 00:08
Kredyty: 2000kr
Położenie: Kingdom End - Boron Equipment Dock

Po procedurze dokowania cały uśmiechnięty sprzedałem na rzecz Borońskich Służb Specjalnych te rakiety.
ZMIANA:
- Kredyty: 30.300kr
Na konto weszła spora (jak na początek) sumka. Przyszła pora aby zakupić troche uzbrojenia.
ZMIANA UZBROJENIA STATKU:
- Engine Tuning x10
- Rudder Optimization x10
- Cargo Bay Extension x8
- Fight Command Software MK1
ZMIANA:
- Kredyty: 13.547kr
Odbiłem od stacji i skierowałem się do placówki wojskowej aby zakupić laser.
ZMIANA UZBROJENIA STATKU:
- Impulse Ray Emitter x3
ZMIANA:
- Kredyty: 1539kr
Odbiłem, zamontowałem lasery (kupiłem trzy) i skierowałem się na dalszą część treningu...
>>>KONIEC WPISU NR. 2<<<

>>>POCZĄTEK WPISU NR. 3<<<

Data: 768-05-01 00:13
Kredyty: 1539kr
Położenie: Kingdom End - Kosmos

No i jestem już po treningu. Teraz czas poprzyjmować parę misji. W sektorze w którym jestem brak żadnych ofert a więc kieruję się na południe - do sektora Three Worlds. W sektorze znajduje się Splicki TS. Mam złą reputację u nich ale decyduje się podlecieć bliżej i obadać czy mnie zaatakuje - ryzykuje gdyż mam tylko jedną najsłabszą tarczę 1MJ.
SKAN:
TYP STATKU: Split Frozen Goods Transporter (Iguana)
TARCZE: 6MJ !
LASER: 1 wierzyczka i luk główny
PRĘDKOŚĆ: O to się niemusze martwić, jestem szybszy jakieś 2 razy :P
DECYZJA: ATAK!
Zaatakowałem go znienacka - jego osłony spadają do ok 30%. Oberwałem - tarcze spadają do 0%, pokład do około 90%. Drugie natarcie - jego osłony spadają do 0%, kadłub uszkodzony 90%. Obrywam lecz osłony amortyzują wszystko. Trzecie natarcie - jego pokład spada do ok 80% - pilot się katapultuje - ja się ciesze :D. Pilota niezabijam - niech zdechnie z braku tlenu :D.
>>>KONIEC WPISU NR. 3<<<
X3: TC 2.5
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Za dużo suchych danych, za mało streści.
Zobacz tu Dzienniki pilotów, jak wyglądają dzienniki innych.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

I po pierwsze, zacznij pisać poprawnie ortograficznie. Np. nie z czasownikami piszemy zawsze rozłącznie!

A tak, to spoko, aczkolwiek, jak napisał wyżej Yacek, takowe dzienniki są już prowadzone i zachęcam do podłapania stylu, w jakim były tworzone :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam

Return to “Polskie / Polish X-Forum”