[X3 TC] Ładunek w Orce - jak się go pozbyć

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

marko22
x4

[X3 TC] Ładunek w Orce - jak się go pozbyć

Post by marko22 »

Witam ponownie...pech chciał, że zostało mi takie jedno cuś w ładowni gdzieś pomiędzy misjami i wczytywaniem save'a. Pytanie właściwe proste - rozwiązania nie widzę (pomijam sprzedaż Orki). Postawionej stacji też nie można zniszczyć. Więc? Jest jakaś metoda na to? Gram na czystym X3 bez żadnych skryptów. Na razie nie chcę nic instalować.
Chyba że istnieje coś takiego do jednoczesnego kupowania wyposażenia dla większej liczby statków. To może się skuszę..... Na razie wkurza mnie klikanie pojedynczo każdego i wybieranie z menu co chcę kupić. Przy masowym wyposażaniu jest to dość męczące. Brakuje kratki obok i znacznika w postaci ptaszka :)
A na koniec mam jeszcze coś - istnieją misje, gdzie trzeba kogoś przewieźć. A jedyna podpowiedź to - "dostarcz personel do stacji xxxx" Co to jest? Błąd w grze? Gdzie nie polecę, nie ma żadnej stacji xxx ani naprowadzanie nie działa. Chyba że czegoś nie odkryłem w sektorze, w co wątpię, bo raz się poświęciłem i oblatałem cały tracąc misję i zero.....
I czy istnieje polski kalkulator stawianych stacji? Z wszystkich linków, co tu gdzieś są podane nie można ściągnąć nic, bo są nieaktualne.
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Byłoby prościej gdybyś napisał jaki to ładunek :) Własną stację można zniszczyć w tradycyjny sposób (palec na spust i jazda ;) ). Inny rodzaj ładunku można po prostu wystrzelić w przestrzeń.

Co do misji to nie jest żaden błąd. Proszą Cię o dostarczenie pasażerów do danego sektora, więc wystarczy zadokować do byle jakiej stacji w nim się znajdującej i misja zostanie zaliczona.

Co do wyposażenia to, jeśli chodzi Ci np. o wszelkiej maści oprogramowanie, jest całkiem fajny skrypt o nazwie Player Workshop. Umożliwia on montaż ulepszeń na statkach po uprzednim zadokowaniu do jednej z własnych stacji. Jeśli sobie wszystko ładnie poustawiasz i pogrupujesz to potem wystarczy tylko zadokować statkiem, wybrać odpowiednią opcję i zostanie na nim zainstalowana odpowiednia "paczka" wyposażenia.
Link do samego skryptu i jego spolszczenia znajdziesz tutaj: http://forum.xudb.pl/viewtopic.php?f=24&t=356&start=0

Przy okazji, zachęcam do rejestracji na forum XUDB. Dużo więcej się tam dzieje i szybciej uzyskasz odpowiedź na pytania, a towarzystwo praktycznie to samo :)
marko22
x4

Post by marko22 »

Hmm...dzięki za odpowiedź. Co do ładunku, to był ogólnie skrót myślowy :wink: Chodziło mi o przewożoną stację, bo do tego ten aeroplan głównie służy. A konkretnie Fabryka komputerów. Nie jest mi to potrzebne a zalega w ładowni. Czasami robię 2 misje na raz związane z budowaniem i ciężko mi się pomieścić teraz :)
Co do skryptów - jeśli zainstaluję jakikolwiek, nawet ten, co piszesz, nie namiesza mi nic w zapisach? Żebym przypadkiem nie zaczynał gry od nowa, bo się okaże, że coś jest niekompatybilne....a nie uśmiecha mi się zaczynać od nowa.
No i piszesz, że "po zadokowaniu do własnych stacji" działa ten skrypt. A jeśli nie mam własnych i wyposażenie kupuję gdzie indziej?
Na forum wpadnę na pewno :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Skrypt nie powinien namieszać. W razie czego zrób przed jego instalacją backup katalogu gry i plików sav. W razie problemów, przywracasz wszystko z backupu i grasz dalej tak jak przedtem.
Co do samego skryptu, to uściślę, musisz mieć własną stację handlową, dok zaopatrzeniowy lub Kwaterę Główną, tylko w takich stacjach działa ten skrypt, zwykła fabryka nie wystarcza. Ale działa dobrze, wiele statków już w ten sposób wyposażyłem.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Ręki sobie nie dam uciąć, bo w TC już od paru tygodni nie grałem (natłok pracy :( ) ale zdaje się, że jest tez opcja umożliwiająca uruchomienie tego warsztatu na M1 albo TL.

Yacek wrote:(...)musisz mieć własną stację handlową, dok zaopatrzeniowy lub Kwaterę Główną(...)
Do listy Yacka dodam jeszcze Hub :P

Return to “Polskie / Polish X-Forum”