[X3 TC] Handlarz wszechświatowy i wyposażenie

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

marko22
x4

[X3 TC] Handlarz wszechświatowy i wyposażenie

Post by marko22 »

Witam.

Jako że X3 wciągnął mnie niesamowicie (nie pytać tylko ile mam lat :wink: ) i dość sporo skorzystałem z porad tu zawartych, to jedna rzecz mnie zastanawia.
Mam handlarza na 20 poziomie w superfrachtowcu Merkury. Z chwilą włączenia komendy zgłasza, że mam się zastanowić nad wyposażeniem statku w oprogramowanie do kontroli lotów. Moje pytanie - jakie to oprogramowanie? MK1? Miał zainstalowane z chwilą kupna. Jeśli dobrze myślę, że to jest właśnie to, to dlaczego on tego nie uwzględnia. Chyba że wszystko jest ok, a komunikat występuje z racji jakiegoś błędu. A jak źle myślę, to proszę o ukierunkowanie mnie na prawidłową ścieżkę :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

W sumie bajer, ale można mu dodać Oprogramowanie Dostawa, Eksploracja i komunikat chyba zniknie.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
marko22
x4

Post by marko22 »

Faktycznie. Komunikat zniknął. Tyle, że nic więcej mu nie dodawałem.
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

Edit:

Szukałem po forum i jakoś nie znalazłem... Czy handlarz korzysta z automatu dokującego? Albo z SETA? Z tego co obserwuję raczej nie....I ciekawi mnie jedno - Jak ustawić dodatkowe rozkazy w menu dla statku? Jest szansa, że da się tam wstawić coś pożytecznego?
marko22
x4

Post by marko22 »

Sorry, że post pod postem, ale nie będę zakładał nowego tematu. Mam mały kłopot z kopalniami. Czy nie ma jakiegoś "automatu", żeby uzupełniał ogniwa i jednocześnie sprzedawał urobek? Na razie przypisałem po 1 TS do każdej, ale z komend można wybrać albo - kup za najlepszą cenę, czyli ogniwa, albo sprzedaj za najlepszą cenę, czyli rudę. Jak zacznie sprzedawać rudę, to zaraz kończą się ogniwa i co chwilę trzeba tego pilnować. Czy jedyne wyjście to przypisać po 2 TS do każdej kopalni? Jeden albo i więcej na sprzedaż, a inny do dowozu ogniw?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To najprostsze rozwiązanie. Bez odpowiednich skryptów nic więcej się nie da.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Wicio

Post by Wicio »

Kopalnie klasy M może obsługiwać jeden transportowiec uruchamiając przedstawiciela handlowego. Dodatkowo przedstawiciel handlowy sprawdza ilość półproduktów i produktów w magazynach swojej stacji i albo kupuje, albo sprzedaje te towary w zależności od ilości tych towarów znajdujących się w magazynach
Reconet

Post by Reconet »

w TC jest przedstawiciel handlowy :O ??
Barkas
x3tc

Post by Barkas »

Do skryptów, które mogą usprawnić transport towarów/zaopatrzenie fabryk można zaliczyć np. skrypt Klaatu "Cargo Delivery Service". Pozwala on przewozić towary między własnymi fabrykami z wykorzystaniem napędu skokowego - warunek: ogniwa dostępne w stacjach. Mając np. własną elektrownię możesz zaopatrywać inne fabryki w potrzebne ogniwa.[/url]
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

W TC do tego aby TS-y korzystały z Napędu Skokowego nie potrzeba skryptów, jest to opcja dostępna w czystej grze. Zwróćcie uwagę jakiej gry dotyczy temat zanim zaczniecie pisać.
[ external image ]
Barkas
x3tc

Post by Barkas »

Fakt, przyznaję, nie zwróciłem uwagi na "TC" w nagłówku tematu: mea culpa! ;)
Ja ciągle jeszcze tkwię głęboko w Reunion i jakoś nie mogę się "namówić" na TC ...
marko22
x4

Post by marko22 »

Reconet wrote:w TC jest przedstawiciel handlowy :O ??
Oczywiście, że jest. A raczej będzie. Jak zainstalujesz odpowiedni skrypt. Mało tylko kto wie, że zanim nasz Przedstawiciel zacznie "handlować", musi się najpierw wyszkolić. A to tylko początkowo przez zakup surowców dla stacji, w której pracuje. I przez odpowiednie ustawienie opcji.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”