[X3 XTM] lakiernia

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

SlawekD
x4

[X3 XTM] lakiernia

Post by SlawekD »

Witam
W kwaterze głównej znajduje się takie coś jak lakiernia. Zna ktoś paletę barw numeryczna, bo szukałem na googole i nic takiego nie ma, chciałbym przemalować sobie statki, ale nie wiem jaki numer odpowiada jakiemu kolorowi.
Pomocy!!
Z góry dzięki.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A próbowałeś użyć Lakierni w HQ czy tak pytasz na zaś?
Bo jedyne co można w Lakierni zrobić to zmienić Odcień i Nasycenie. Oba w zakresie od -256 do 256 i efekt tych zmian jest raczej mało dostrzegalny, więc cała Lakiernia nie warta uwagi.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
SlawekD
x4

Post by SlawekD »

Najpierw napisałem post, a potem zobaczyłem i faktycznie jak mówisz zmiany są mało widoczne
Urban
x4

Post by Urban »

Na splickim M2 był bardzo ładny efekt.

Obrazek

Może to będzie przydatne.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hue
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ciekawy efekt. Możesz coś więcej napisać jak go osiągnąłeś?
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Urban
x4

Post by Urban »

Jeżeli dobrze pamiętam to Ty Yacku mi kiedyś podałeś linka do wikipedii. Chodzi głownie o to że różne okręty mają różny zakres obszaru podlegającego takim modyfikacjom w lakierni. Splickie okręty główne prawie całe są z czegoś takiego. Niestety nie mogę podać dokładnie, gdyż w wyniku awarii dysku straciłem stare savy i ten okręt.

Pewnie Hue i intensywność dałem wychyloną ma maxa w prawo.

Zachęcam do eksperymentowania po prostu jak i do bawienia się samemu jak zresztą w całym Xsie.

Mam jeszcze jeden ciekawy screen. Nie wiem z kolei czy tutaj nie jest to po części wina koloru gwiazdy, ale sądzę że światło było w miarę naturalne

Obrazek

Jest to Hyperion. Podczas zabawy z nim odkryłem ze tylko ten pasek na dziobie logicznie idzie modyfikować a cała reszta jest czymś nad czym zbytnio kontroli się nie ma i kolor jest dobierany automatycznie.[/url]
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Skoro tak piszesz to pewnie tak było. Coś sobie przypominam, ale pisałem już tyle postów, odpowiadając na niezliczone pytania że trudno wszystko spamiętać.
Co do tego Hyperiona, to bardzo fajny efekt, chyba się znów pobawię Lakiernią. Bo prawdę mówiąc od czasu instalacji patcha 2.5 do X3R kiedy to po zdobyciu pierwszej Kwatery Głównej testowałem wszystkie dostępne w niej opcje, lakiernia była nie używana.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”