[X3 R] Seria pytań początkującego
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3 R] Seria pytań początkującego
Witam, kupiłem grę X3 Reunion niedawno w kiosku z gazetą i gra bardzo mi się spodobała. Prawdopodobnie z podobieństwa do mojego ukochanego EVE online. Gram 4 dni dorobiłem się dwóch niezależnych fabryk dobrze prosperujących i mam WIELKIE plany ("buhahahaha"- śmiech mistrza zła). Mam na tym etapie pare pytań.
1. Z ilu segmentów maxymalnie może się składać kompleks? Czy tylko dwie niepołączone fabryki da się złączyć?
2. Czy z kopalni da się robić kompleks (np. połączyć kopalnie krzemu z wytwórnią kryształów, a jeśli można było by więcej to dodatkowo z elektrownią słoneczną: patrz pytanie nr. 1)?
3. Da się "złożyć" fabrykę i przenieść ją do innego sektora, lub np. sprzedać by kupić nową i umieścić ją gdzie indziej?
4. Czym oprócz początkowego zestawu osłon różnią się statki jednej klasy z końcówkami S, M, L?
5. Czy tak jak i statki, fabryki i kopalnie mają pełen "zestaw" rozmiarów S, M, L (też jest XL?)?
6. Jest gdzieś baza danych na temat fabryk i ich produktywności? chce fajnie zaplanować parę zagłębi i centrów fabrycznych :]
7. Czy asteroida może się "skończyć"? Jeśli tak, to co się stanie z kopalnią usytuowaną na niej?
Jak znam życie grając znajdę kolejne zagadki o które będę musiał się spytać, ale na razie to wszystko.
1. Z ilu segmentów maxymalnie może się składać kompleks? Czy tylko dwie niepołączone fabryki da się złączyć?
2. Czy z kopalni da się robić kompleks (np. połączyć kopalnie krzemu z wytwórnią kryształów, a jeśli można było by więcej to dodatkowo z elektrownią słoneczną: patrz pytanie nr. 1)?
3. Da się "złożyć" fabrykę i przenieść ją do innego sektora, lub np. sprzedać by kupić nową i umieścić ją gdzie indziej?
4. Czym oprócz początkowego zestawu osłon różnią się statki jednej klasy z końcówkami S, M, L?
5. Czy tak jak i statki, fabryki i kopalnie mają pełen "zestaw" rozmiarów S, M, L (też jest XL?)?
6. Jest gdzieś baza danych na temat fabryk i ich produktywności? chce fajnie zaplanować parę zagłębi i centrów fabrycznych :]
7. Czy asteroida może się "skończyć"? Jeśli tak, to co się stanie z kopalnią usytuowaną na niej?
Jak znam życie grając znajdę kolejne zagadki o które będę musiał się spytać, ale na razie to wszystko.
-
1. Nie ma ograniczeń co do ilości fabryk w kompleksie. Jedyne ograniczenie to maksymalna odległość w jakiej mogą się one znaleźć od jego hub'a (głównego punktu dokowania), z tego co pamiętam jest to 20km.
2. Tak, można bez problemu łączyć kopalnie z innymi stacjami. Nie da się włączyć do kompleksu jedynie stacji handlowych, doków zaopatrzeniowych i kwatery głównej.
3. Jedynie za pomocą skryptów. W niezmodyfikowanej grze niepotrzebne stacje można co najwyżej zniszczyć.
4. Różnią się tylko wyposażeniem. Wersja L wyposażona jest w najlepsze dostępne dla danego statku osłony. Oszczędza to niekiedy sporo czasu w przypadku broni czy osłon, do których jest gorszy dostęp.
5. Tak, tylko w wypadku stacji różnice są inne. Np. wersja M produkuje około 3 razy więcej towaru niż S w tym samym czasie, L- 3 razy więcej niż M, itd. W niezmodyfikowanej grze jest tylko kilka fabryk XL, pełną gamę dodają odpowiednie skrypty (są w nich nawet fabryki XXL).
6. Najlepiej jest używać kalkulatora kompleksów. Znajdziesz go tutaj: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=162408&start=0
7. Nie, w takim wypadku zasoby asteroidu się nigdy nie skończą.
Przy okazji, zapraszam do rejestracji na forum XUDB http://forum.xudb.pl/index.php. i polecam lekturę FAQ, na który tam trafisz. Znajdziesz tam też spolszczenia do różnych skryptów, w razie gdybyś chciał się nimi trochę "pobawić"
2. Tak, można bez problemu łączyć kopalnie z innymi stacjami. Nie da się włączyć do kompleksu jedynie stacji handlowych, doków zaopatrzeniowych i kwatery głównej.
3. Jedynie za pomocą skryptów. W niezmodyfikowanej grze niepotrzebne stacje można co najwyżej zniszczyć.
4. Różnią się tylko wyposażeniem. Wersja L wyposażona jest w najlepsze dostępne dla danego statku osłony. Oszczędza to niekiedy sporo czasu w przypadku broni czy osłon, do których jest gorszy dostęp.
5. Tak, tylko w wypadku stacji różnice są inne. Np. wersja M produkuje około 3 razy więcej towaru niż S w tym samym czasie, L- 3 razy więcej niż M, itd. W niezmodyfikowanej grze jest tylko kilka fabryk XL, pełną gamę dodają odpowiednie skrypty (są w nich nawet fabryki XXL).
6. Najlepiej jest używać kalkulatora kompleksów. Znajdziesz go tutaj: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=162408&start=0
7. Nie, w takim wypadku zasoby asteroidu się nigdy nie skończą.
Przy okazji, zapraszam do rejestracji na forum XUDB http://forum.xudb.pl/index.php. i polecam lekturę FAQ, na który tam trafisz. Znajdziesz tam też spolszczenia do różnych skryptów, w razie gdybyś chciał się nimi trochę "pobawić"

-
7. Wielkość (zasobność) asteroidy określa szybkość wydobywania z niej minerałów.
Zapraszam również na Mamuta.
Zapraszam również na Mamuta.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Właśnie naszło mnie takie pytanie: a da się zrobić kompleks z dwóch kopalni? Ofc jeśli są dostatecznie blisko siebie.
Edit:
Edit:
A gdzie mogę znaleźć te skrypty lub pod jakimi nazwami ich szukać :]Pr0wler wrote: 3. Jedynie za pomocą skryptów. W niezmodyfikowanej grze niepotrzebne stacje można co najwyżej zniszczyć.
[...]
-
Można połączyć dwie kopalnie. Nie muszą być dostatecznie blisko siebie, możesz pomiędzy nimi dodać fabrykę lub nawet kilka fabryk.
Skryptów szukaj na tym forum: X³: Reunion - Scripts and Modding, a najlepiej w temacie z listą skryptów do X3R: Community Script & Mod Download Library for X3
Listę przetłumaczonych skryptów znajdziesz tu: X3 - spolszczenia do skryptów
Co do konkretnych skryptów z fabrykami XXL to może ktoś Ci podpowie, mnie bardziej interesował zawsze aspekt militarny niż produkcyjny, czy handlowy.
Skryptów szukaj na tym forum: X³: Reunion - Scripts and Modding, a najlepiej w temacie z listą skryptów do X3R: Community Script & Mod Download Library for X3
Listę przetłumaczonych skryptów znajdziesz tu: X3 - spolszczenia do skryptów
Co do konkretnych skryptów z fabrykami XXL to może ktoś Ci podpowie, mnie bardziej interesował zawsze aspekt militarny niż produkcyjny, czy handlowy.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
OlmerPL wrote:Właśnie naszło mnie takie pytanie: a da się zrobić kompleks z dwóch kopalni? Ofc jeśli są dostatecznie blisko siebie.
Edit:A gdzie mogę znaleźć te skrypty lub pod jakimi nazwami ich szukać :]Pr0wler wrote: 3. Jedynie za pomocą skryptów. W niezmodyfikowanej grze niepotrzebne stacje można co najwyżej zniszczyć.
[...]
Używałem tego http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=124562. Któryś z kalkulatorów kompleksów, które znajdziesz pod linkiem w moim przednim poście, uwzględniał stacje z tego moda.
-
Tak jak Pr0wler pisze. Tyczy się to wszelkich stacji, które można połączyć, kopalni również.Pr0wler wrote:1. Nie ma ograniczeń co do ilości fabryk w kompleksie. Jedyne ograniczenie to maksymalna odległość w jakiej mogą się one znaleźć od jego hub'a (głównego punktu dokowania), z tego co pamiętam jest to 20km.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
-
Mam nadzieję że we właściwym miejscu.
Statek wyposarzony w polecenia bojowe mk1 i mk2, handlowe mk1 mk2, specjalnie mk1, progkram kupiecki. W menu rozkazow znajdują sie polecenia kup towar, kup po najniżeszej cenie, sprzedaj towar ....
niestety nie są one aktywne. Ostatnio dokupiłem handlowe mk 3 i handlarz już lata - niestety polecenia dalej nie aktywne. Czego brakuje?
Mam X3 czyste bez modyfikacji.
Statek wyposarzony w polecenia bojowe mk1 i mk2, handlowe mk1 mk2, specjalnie mk1, progkram kupiecki. W menu rozkazow znajdują sie polecenia kup towar, kup po najniżeszej cenie, sprzedaj towar ....
niestety nie są one aktywne. Ostatnio dokupiłem handlowe mk 3 i handlarz już lata - niestety polecenia dalej nie aktywne. Czego brakuje?
Mam X3 czyste bez modyfikacji.
-
A jaki statek?
[ external image ]
[ external image ]
-
Brakuje Ci instrukcji do gry, tam masz wszystko opisane.
Te polecenie będą aktywne jak przypiszesz statkowi jako bazę swoją stację. Będzie ją zaopatrywał lub sprzedawał jej produkty.
Handlarza ST lub UT uruchamia się innymi poleceniami.
Te polecenie będą aktywne jak przypiszesz statkowi jako bazę swoją stację. Będzie ją zaopatrywał lub sprzedawał jej produkty.
Handlarza ST lub UT uruchamia się innymi poleceniami.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
Strona 51, po środku strony. Może nie jest to tak dosłownie napisane, ale można to zrozumieć.
[ external image ]
[ external image ]