[X3 XTM] Problem z dzwiękiem

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

zwierzu
x4

[X3 XTM] Problem z dzwiękiem

Post by zwierzu »

Znowu mam mały problem :P

Otóż od kiedy zainstalowałem skrypt BSE (spolszczony) ostatnio mam mały problem z dźwiękami w grze. Kiedy przejmuję jeden statek to wszystko jest w porządku ale kiedy zaczynam przejmować kilka statków jeden po drugim to komputer pokładowy po pewnym czasie przestaje wydawać jakiekolwiek dźwięki. Dodatkowo przestają występować odgłosy pilotów, a nawet nie ma odgłosu kiedy dostaję nową wiadomość. Jednak dźwięki statków, wystrzały broni i inne efekty specjalne działają dobrze.

Problem ten przytrafił mi się już trzy razy, z czego za dwoma pierwszymi po pewnym czasie odgłosy wracały do normy (nie wiem w jaki sposób) co sygnalizowała 'głupawka' komputera pokładowego (kilkanaście razy powtarzał 'Command Accepted' i tym podobne potwierdzenia rozkazów) lecz teraz za trzecim razem, kiedy przejąłem ponad 20 myśliwców jeden po drugim, coś jest od tej pory nie tak - po ponad kilkugodzinnej grze odgłosy nie wróciły do normy. Nie wiem co się dzieje...

Czy wiecie może jak naprawić ten błąd? Próbowałem wczytywać starsze savy ale to w ogóle nie pomogło. W czym leży źródło problemu?
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

wgraj wmf - windows media format
najlepiej z płyty dołączonej do gry.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
zwierzu
x4

Post by zwierzu »

Wgrałem WMF tak jak poradziłeś ale w ogóle to nie pomogło - wciąż nie ma dźwięków komputera pokładowego, głosów pilotów i wiadomości : /
Próbowałem wgrać od nowa DXa ale to także nic nie dało...
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Jakie masz kodeki? Miałem problem z dźwiękiem w innych grach i była to właśnie wina ffdshow. Jeżeli takowe posiadasz w Starcie->programach->i(...) poszukaj "ffdshow audio decoder". W zakładce "DirectShow control" do grupy "Don't use ffdshow in:" dodaj X3.
Nie jestem pewien czy to pomoże, w X3 problemów z dźwiękiem nie miałem (aczkolwiek zapobiegawczo na samym początku X3 tam dodałem :wink:).
Nobody will ever need more than 640 kB RAM. (Bill Gates, 1983)
Windows 98 requires 16 MB RAM. (Bill Gates, 1999)
logical conclusion: Nobody will ever need Windows.

Odwiedź też: http://forum.xudb.pl/ oraz Mamut HQ
zwierzu
x4

Post by zwierzu »

Kodeki jakie mam... wiem że mam zainstalowany K-Lite Mega Codec Pack najnowszy, ale rzecz w tym że wcześniej ten błąd z dźwiękiem nie występował, tylko właśnie wtedy kiedy ostatnio przejąłem kilkanaście statków naraz za pomocą BSE dźwięk zgłupiał i nie wiem jak to naprawić :S

Spróbuję teraz ten fddshow audio decoder ustawić

EDIT:

Nie pomogło :S
Wciąż nie ma odgłosów...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”