[X3 XTM] Stała ilość FPS

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

zwierzu
x4

[X3 XTM] Stała ilość FPS

Post by zwierzu »

Hej wszystkim, mam małą sprawę.
Otóż grając od dłuższego czasu zauważyłem, że ilość FPS podczas gry nie wzrasta mi NIGDY powyżej 20 FPS i nie spada poniżej 15 FPS.
Problem wydaje się pewnie błahy bo komputer mam już dość stary, jednak dziwi mnie jedna rzecz. Gram na detalach maxymalnych jakie są - rozdzielczość 1680x1050, Antyaliasing max, Anizotropy max, wszystkie inne opcje aktywne. I nigdy powyżej 20 fps i poniżej 15. Nawet kiedy ustawiłem wszystko na minimum (AA wylaczone, anizotropy też, rozdzielczość minimalna, detale niskie) to wcale to nie poprawiło płynności gry, wciąż utrzymuje się we wspomnianych granicach. Wiecie może od czego to zależy? Czy da się jakoś to poprawić?

Konfiguracja komputera:
P4 D 3.06ghz
1.5gb DDR2
GF 7600 GT 256mb
wgrane wszystkie możliwe najnowsze sterowniki
ergo
x3tc

Post by ergo »

prawdopodobnie chodzi o procesor :wink: grafikę masz ok, pamięć - przydałoby się więcej ale powiedzmy że wystarczy, problemem zapewne jest nie tyle wyświetlanie, ile przeliczanie wszystkich obiektów w grze (AI), zwłaszcza że procesor masz 1 rdzeniowy ...
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Przyczyną tego, że fps ci nie spada poniżej pewnej granicy, najprawdopodobniej jest zaznaczona opcja AQC - gdy potrzeba zmniejsza się ilość detali by utrzymać fps
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
zwierzu
x4

Post by zwierzu »

No ok, teraz chociaż wiem w czym problem :)

Ale i tak wciąż nie rozumiem czemu gra chodzi mi identycznie na maxymalnych jak i minimalnych detalach... :?
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Przecież napisali, że to przez procesor. Nie ważne czy ustawisz detale wysokie czy niskie, obiektów we wszechświecie będzie tyle samo. I tyle samo obliczeń będzie musiał wykonać procesor.
Nobody will ever need more than 640 kB RAM. (Bill Gates, 1983)
Windows 98 requires 16 MB RAM. (Bill Gates, 1999)
logical conclusion: Nobody will ever need Windows.

Odwiedź też: http://forum.xudb.pl/ oraz Mamut HQ
Mani_
x2

Post by Mani_ »

zwierzu wrote:No ok, teraz chociaż wiem w czym problem :)

Ale i tak wciąż nie rozumiem czemu gra chodzi mi identycznie na maxymalnych jak i minimalnych detalach... :?

Tak samo, czy masz zaznaczone AQC?
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Dziwne, że nie schodzi poniżej 15 fps. Może kolega nie miał jeszcze inwazji xenońskiej albo nie latał Odyseuszem z baterią 8 x GFU Gamma na przedzie :wink: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
bufi
x4

Post by bufi »

To nie jest wina żadnego procesora ani ustawień gry. Grałem na gorszym sprzęcie i fps wahały się 40-5 fps. Podejrzewam, że jest w sterownikach graficznych ustawiona jakaś dziwaczna opcja.
Można spróbować w Nvidia Control Panel zresetować do ustawień domyślnych i wtedy testować.

Pozdrawiam
MoodyMiC

Post by MoodyMiC »

zgadzam sie z bufi'm, czesto jest tak ze przez procek, nie wykorzystuje sie 100% mozliwpsci karty ale pentium D przy 3ghz nie jest wcale slaby!!! pozatym czy X3 w pelni korzysta z dwoch rdzeni procesora??? proponuje zrobic reinstalke systemu, najlepiej z formatem, zainstalowac x3 od od nowa, aha i czy masz tak we wszystkich grach??? pozdro
danros
x3tc

Post by danros »

Tak w sterowniku nvidii jest opcja "Synchronizacja pionowa", i jeśli jest włączona ilość wyświetlanych klatek na sekundę nie przekracza częstotliwości z jaką jest odświeżany ekran monitora co przy LCD daje nam około 60 klatek. Jeżeli karta nie wyrabia się z taką szybkością wtedy ilość klatek jest ograniczana o połowę czyli do 30 fps, jesli i to jest za dużo dla karty wtedy znowu jest zmniejszana szybkość o połowę do około 15 fps. Opcja ta ma po prostu wyeliminować efekt "łamania się" obrazu na ekranie co jest szczególnie widoczne przy obracaniu kamery w prawo lub lewo. Potestujcie i sami oceńcie czy lepiej sie gra z włączoną czy wyłączoną tą opcją.
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

ergo wrote:[...]zwłaszcza że procesor masz 1 rdzeniowy ...
To jest obojętne przy X3.
MoodyMiC wrote:pozatym czy X3 w pelni korzysta z dwoch rdzeni procesora???
Jeszcze nie. Przy grach X jest ważna tylko szybkość procesora. Na E6850@3,0GHz (2 rdzenie) gra jest płynniejsza niż na i7@2,4GHz (4 rdzenie + Hyperthreading)

klarix
zwierzu
x4

Post by zwierzu »

Bardzo wam dziękuję za odpowiedzi, zaraz pogrzebię w opcjach karty z poziomu systemu.

Tak, mam włączone AQC ze względu na słaby sprzęt ale właśnie najbardziej mnie zastanawiało czemu na każdym ustawieniu detali gra chodzi tak samo.

Pokombinuję z tą synchronizacją pionową, będą jaja jak FPSy skoczą o połowę wzwyż (marzenia) :D

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

[...]będą jaja jak FPSy skoczą o połowę wzwyż (marzenia) :D
Będziesz musiał detale obniżyć - wtedy FPSy skoczą wzwyż. Może niższa rozdzielczość też coś da.

klarix
Last edited by klarix on Wed, 3. Jun 09, 05:41, edited 1 time in total.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

zwierzu wrote:Bardzo wam dziękuję za odpowiedzi, zaraz pogrzebię w opcjach karty z poziomu systemu.

Tak, mam włączone AQC ze względu na słaby sprzęt ale właśnie najbardziej mnie zastanawiało czemu na każdym ustawieniu detali gra chodzi tak samo.

Pokombinuję z tą synchronizacją pionową, będą jaja jak FPSy skoczą o połowę wzwyż (marzenia) :D

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)
I wyłączyć AQC i sprawdzić jak działa... Ile razy ktoś ma Ci poradzić tą opcję?
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Wet77

Post by Wet77 »

Jeśli zmieniasz ustawienia grafiki od min do max i ilość FPSów jest podobna to znaczy, że grafa się wyrabia, a bardziej obciążone jest coś innego. W tym wypadku najprawdopodobniej procesor.

Co do synchronizacji to zawsze staram się grać z włączoną synchronizacją i nigdy nie miałem takiej sytuacji że dzieliła coś o połowę. Jak nie mogło być 60 to było mniej 55, 42, 23. Nigdy nie było tak że albo 60 a jak nie to 30 lub 15.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”