[XTM] Czy warto...

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Xipix
x2

[XTM] Czy warto...

Post by Xipix »

Szukam dobrej jednostki powyżej m3+ i zauważyłem Cerbera... i tu rodzi sie pytanie: Czy warto kupić Cerbera? Ma dość dobre statsy, ale jeszcze nim nie latałem, i pytam sie czy ktoś miał z nim do czynienia. Jeśli nie to z chęcią wysłucham rad na temat innych jednostek z pokrewnej mu klasy. (Ale nic Spilickiego, a fuj!)

(na marginesie, to mój pierwszy post wiec witam i pozdrawiam ;))
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Cerber to kobyła w klasie M7 (a nawet lekkie M1), a po M3+ są fajniejsze statki choćby klasy MM6, choćby Centaur MkIII, Otas Reaper czy P Ścigacz 8) .
A jeśli już M7, to moim zdaniem lepszy od niego prawie pod każdym względem jest xenoński Q, łatwy łup do zdobycia w Xenońskim Sektorze 347, na południe od Scale Plate Green :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Xipix
x2

Post by Xipix »

Co masz na myśli mówiąc kobyła? Nie zrozumiałem.

MM6 na ogół mają jedną wadę dla mnie: 1 miejsce w hangarze oraz sporo ślepych stref. Co do P Ścigacz... nie spotkałem tej wersji, co mnie ciut dziwi, czytając jaka jest tu popularna (mam chyba pecha :P).

Q... patrzyłem, nie wygląda źle, ale zdobywanie go kończy sie tragicznie. 3xKea + 3xPogromca + trochę (chyba dwa skrzydła po 5) drobnicy M5 zdołały ją zdobyć ale uszkodzoną na 12% ze stratami: 2xKea, 3xPogromca i większość M5. Odwetu przetrwać nie zdołałem. Ściągnięcie 2xWulkan dość pomogło ale i tak mi sie nie kalkuluje. Moi piloci za późno sie orientowali co sie dzieje, a ja sam jestem pilotem średniawym.

(Aha, jeszcze jedno... Szerszenie w ogóle nie działają. Zna ktoś możliwą przyczynę?)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Nie używać rakiet? Serio, ja używam tylko Moskity do obrony antyrakietowej. I to jest moja rada :).

Aha na Q to dopiero wybierz się właśnie jakimś M6, lub MM6 - P Ścigacz będzie wyśmienity. Znajdziesz je często w Scate Plate Green, tam zdobądź go. Tym czynem utorujesz sobie spokojnie drogę do przejmowania Q/K/J itp.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A dlaczego nie? Sam tak uważałem, ale ostatnio przetestowałem kilka typów rakiet (w X3 XTM) i sam byłem zdziwiony. Inna sprawa że w większości przypadków jedna rakieta to mało.
Zobacz tu: Rakiety - spis zastosowań
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Xipix
x2

Post by Xipix »

To nie tak że uważam rakiety za nieskuteczne, po prostu Szerszeń przy uderzeniu w cel wybucha i... nic nie robi. Taki wielki fajerwerk który nawet osłony nie zdejmie. (Największego lola miałem gdy strzeliłem przez przypadek do M4... Zero, nic mu nie zrobiło!) Jakiś bug?

Co do Scale Plate Green, tu jest malutki problem: Czy w tym sektorze powinny grasować dwa kszackie M2? Skutecznie ograniczają moje i Xennońskie możliwości bojowe. Dlatego P Ścigacz będzie trudny do zdobycia, chyba że będe polował w okolicach Shore Of Infinity, tylko że mi to niezbyt sie widzi, bo prędzej zarobie forsę na jakieś MM6 lub inne tego typu, niż go zdobędę (P).
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Oki, jeśli kolega rzeczywiście chce kupić coś większego, a zakładam że ten Cerber to ma być kupny, to polecam klasę M8 i Otasowego Custodiana - tańszy a moim zdaniem o wiele lepszy - rewelacyjnie regerujące się osłony i możliwość zamontowania artylerii alfa/beta we wszystkich działach (mimo że po 2 szt. w slocie to wymiennie z PDF Alfa, przy dużej prędkości i zwrotności statku spokojnie można się wziąć za Q albo wlecieć do Loomanstraats Legacy przez północną bramę i wylecieć południową, zostawiając za sobą zbiorowisko wraków :).

Edit: porównaj w manualu do gry ładunki rakiet z wartościami osłon i kadłuba statków, które nimi atakujesz. Szerszeń powinien zdjąć M4, o ile w ogóle będzie w stanie statek tej klasy dogonić ;). Ja Szerszeni już dawno nie używam, wyłącznie Pioruny i Burze, a na okręty od M1 w górę tylko Tajfuny w rojach i czasem Kafary (jak kafar doleci i wieżyczki go nie zdejmą, na co jest jakieś 30-50% szans, to K zniszczy w 3 trafieniach, sprawdzone).

Edit: Sorki, miałem na myśli zniszczenie Kafarem xenońskich J, a nie K :oops: .
Last edited by Sauron11 on Fri, 22. May 09, 13:39, edited 1 time in total.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Xipix
x2

Post by Xipix »

Hm, dzięki wielkie, zobaczę, i napiszę jak mi sie podoba ;)

A z tymi rakietami u mnie jest coś nie tak. Aurora przeczytałem właśnie w poradniku że powinna niszczyć i osłony i okręt a u mnie zdejmuje jedną osłonę 125. Nic to, dziękuje za poradę ;)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Spróbuj Burze, mnie jedna wystarczyła na zniszczenie statku M4-M5, dwie trzy na statek M3.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

A co do Khaackich M1/M2, to gdzie one wyszły na polowanie, jest ustalane losowo podczas każdej jednej rozgrywki. Więc, masz trochę niefart, że akurat w SPG się ulokowały :P. Ale jak uda Ci się zdobyć jakiś statek klasy powiedzmy M7, to powinieneś móc je już zniszczyć.

Powodzenia
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Oviraptor

Post by Oviraptor »

Mani_ wrote:Więc, masz trochę niefart, że akurat w SPG się ulokowały :P.
Wg mnie to raczej fart. Ile złomu można zebrać po 2 x Khaak M2 :lol:
Obrigado pela abertura do fórum, mas nós convidamos você a http://forum.xudb.pl/index.php
Xipix
x2

Post by Xipix »

A więc miałem i testowałem obie jednostki, ostatecznie Cerber bardziej mi przypadł do serca ;) Custodiant będzie następną jednostką raczej którą kupię. A teraz parę pytań.

1.Kryzys.
Czy Wy też tak macie że sie staliście monopolistą na rynku transportowym i że musicie ratować gospodarkę świata x3? Jest to z jednej strony wygodne (monopol :P) ale z drugiej ciężko mi sie zaopatrywać, a dla moich handlarzy wszechświatowych wszechświat sie skurczył...

2.Rajdy pirackie oraz ich bazy.
Czy sektory rozjechane przez piratów, tzn. niemal całkiem zniszczone sie odbudują? No i co z bazami pirackimi, czy ich zniszczenie ograniczy ilość piratów?

3.Zagadka w sektorze Cloudbase SouthWest.
Regularnie jak przelatuje przez ten sektor dzieje sie to samo - Gonerski Shiloh odlatuje z rejonu ich świątyni a następnie robi wielkie bum. Zna ktoś tego przyczynę?

4.A tooo jak sie wymyśli :P
No chyba że chce ktoś mi podać dobry pretekst do konfliktu ze Splitami... Poza rozjechaniem mojego transportowca.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Odnosnie wojny ze Splitami, polecam ten watek http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=60198 :D:D
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Xipix
x2

Post by Xipix »

Czytałem, barrrdzo wciągający wątek ;> Szczególnie debata na temat zasadności wojny.

Tylko ja nie chce zatakować zdradziecko jak kolega Neiklot (W końcu jestem teoretycznie ich sprzymierzeńcem) i dlatego będę potrzebował casus beli. Bo ogólna wrednota i prymitywność chyba nie są dostatecznymi powodami ;)
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Ja mysle, ze te kosmiczne muchy moga byc dobrym powodem ;) Bedziesz potrzebowal statkow boronskich byl ten numer wypalil na calego :D
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!

Return to “Polskie / Polish X-Forum”