[X3 TC] Mało inteligentny sector / universe trader...

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

neoezn
x3tc

[X3 TC] Mało inteligentny sector / universe trader...

Post by neoezn »

Mam 3 transportowce Mercury każdy z nich ma pilota na poziomie: 5, i dwoch na 11.

Dwa Mercury fruwały sobie od stacji do stacji i pieniędzy jakoś nie za bardzo przybywało. Zacząłem śledzić poczynania tych handlowców, wcześniej dając każdemu z nich Sector Tradera (dwa dostały maksymalny limit "jumpów" - 3 sektory).

Co się okazało?

Mercury wyrusza z Free Argon Trading Stadion w Home of Light, ląduje w smażalni steków wołowych w Red Light, gdzie mają pełne magazyny - steki po 32 kredyty i uwaga! Kupuje całe 16 sztuk, leci do Free Argon Trading Station i sprzdaje te 16 sztuk - które akurat brakowały żeby na tej stacji było ich "full". Steki sprzedał po 72 kredyty. Niezły zarobek, nie ma co ;)

Tymczasem kiedy statek leciał sobie ze smażalni steków w Red Light do Home of Light z szesnastoma sztukami - inna stacja w Red Light miała prawie puste magazyny i steki kupowała po 82 kredyty.

Poobserwowałem inne moje transportowce i ręce mi opadły, kiedy zobaczyłem że prawie połowa ich zakupów to właśnie taka drobnica - po kilka - kilkanascie sztuk, kiedy w ładowni szczury z głodu zdychają bo tak pusto jest.

Bug jakiś czy to norma? Czy może za niski poziom handlowca? Bo trochę to jest irytujące kiedy wydaje się pieniądze na transportowiec a on zarabia po kilka tysięcy na kurs.
Last edited by neoezn on Sun, 17. May 09, 12:41, edited 1 time in total.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. Jaka gra? Pisz w nazwie tematu o jakiej grze piszesz.
2. Raczej prawidłowe zachowanie bo: zlecenie wziął od najbliższe stacji jaka potrzebowała steków. Może nie miał na tyle pojemnej ładowni, aby pomieścić steki, które były potrzebne do zapełnienia drugiej fabryki na full. Traderzy mają taka tendencję że starają się w pierwszej kolejności zapełniać stacje na full. Może nie miałeś na koncie wystarczającej kasy na zakup takiej ilości steków. Ale bardziej skłaniałby się za tym że statek szukając zleceń, zaczął od sektora w którym sam był i tam znalazł zlecenie na zakup 16 sztuk steków. Więc to zlecenie zrealizował. Tak działa przeszukiwanie zleceń, zawsze kupa od sektora w którym się znajduje. Pamiętaj to tylko skrypt, a nie AI. Zresztą AI nigdy nie będzie lepsze od człowieka, bo tylko człowiek potrafi myśleć abstrakcyjnie.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
neoezn
x3tc

Post by neoezn »

Przepraszam - już temat poprawiłem (X3 TC).

Rzeczywiście tak właśnie zrobił. Zaczął poszukiwania stacj która ma zapotrzebowanie w sektorze w którym przebywał. Tylko trochę to irytujące kiedy statek lata tak w te i z powrotem (bo wykonał kilka podobnych kursów kiedy z trading station schodziły pojedyncze sztuki steków) i praktycznie nic nie zarabia...

Szukałem skryptu który doda trochę inteligencji do sektor tradera ale widzę że nie ma takiego jeśli nie posiada się swojej stacji (są aż trzy ale wymagania -> homebase ;). No nic, jakoś się do tego przyzwyczję :)
danros
x3tc

Post by danros »

Tak to jest znana przypadłość ST i UT że bardzo rzadko zapełniają ładownie do pełna, dlatego nie warto wyznaczać do tego zadania statków o bardzo dużych ładowniach bo zazwyczaj mają bardzo małą prędkość lotu. O wiele lepiej sprawują się tu statki z ładownością 2000-3000 i większej szybkości. Ja używam jako ST i UT statków klasy TM Chokaro
które przy ładowności 2500 mają szybkość 154 m/s i prawie zawsze latają z pełną ładownią, dodatkową ich zaletą jest osłona 200mj.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Jeszcze jedna uwaga, u mnie, w X3 Reunion, a przypuszczam, że w tej kwestii dużo się nie zmieniło, universe traderzy zaczęli dopiero wyrabiać dobre zyski od 13 lvlu. Od 12 zaczęli powoli używać napędu skokowego, a od 13 już praktycznie cały czas. Kiedy ten moment następuje, pieniądze płynął do kasy większym strumieniem.
Bądź po prostu cierpliwy i czekaj na ich awans.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
neoezn
x3tc

Post by neoezn »

Chyba właśnie za szybko awansowałem Sector Traderów na Universe. Myśląc, że Sector Trader porusza się tylko po jednym sektorze :)

Przywróciłem wszystkich na handlarzy sektorowych i levele od razu zaczęły im rosnąć - z 10 poziomu zrobiły im się już 12. W dodatku pieniądze zaczęły się pojawiać na koncie.
bufi
x4

Post by bufi »

Sector trader może pracować w dwóch trybach. Jako handlarz sektorowy, lata w jednym sektorze i jako handlarz sektorowy z możliwością ustalenia zasiegu skoku. Im wyższy level, tym dalej może sie poruszać. Fajna sprawa. W X3 Reunion był to oddzielny skrypt
Local Trader Mk3.

Pozdrawiam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

W TC handlarz sektorowy po osiągnięciu odpowiedniego poziomu (chyba już od poziomu 4) może latać jako ST w kilku sąsiednich sektorach. Liczba tych sektorów rośnie wraz kolejnym poziomem, a ich liczbę podaje się ponownie uruchamiając ST. Dlatego warto kontrolować poziom wyszkolenia ST i uruchamiać ich ponownie po osiągnięciu kolejnego poziomu. Na 11 poziomie wyszkolenia ST może latać max w 10 sektorach. Czyli już z niego prawie UT.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”