[X3 TC] Łapanie przemytników - bug?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

neoezn
x3tc

[X3 TC] Łapanie przemytników - bug?

Post by neoezn »

U Boronów wziąłem misję na szukanie przemytników w Borońskich sektorach. Podkreślam - Borońskich. Nie były wyszczególnione które dokładnie.

Mam zainstalowany Freight Skaner oraz licencję na skanowanie w borońskich i argońskich sektorach.

Fruwałem przez kilkanaście minut po Rolk's Fate, przeskanowałem jakieś 25-30 statków, znalazłem jeden statek Splitów, który miał nielegalny ładunek. Zlikwidowałem szkodnika a gdy upłynął czas na wykonanie misji otrzymałem komunikat "Mission Failed" a na maila "You didn't scan any ships in sector!". Co jest grane?!

Wczytałem save. Zaczynam misję od nowa. Poleciałem do sąsiedniego borońskiego sektora - skanuję, czas upływa - Mission Failed. I znów to samo - "You didn't scan any ships in sector".

Bug jakiś? Mam zainstalowanego najnowszego patcha oraz dwa skrypty - Commodity Logistic Software i ten skrypt, który pobiera mi z satelitów informacje o najtańszych / najdroższych towarach z sektorów które objęte są satelitami.

EDIT:
Chyba jednak bug - misję wziąłem, zrobiłem save i chciałem ją kontynuować na drugi dzień - pewnie dlatego że coś źle zapisało / wczytało z save'a. Wziąłem podobną misję i co prawda miałem MISSION FAILED ale przyszedł mail z informacją o tym, że przeskanowałem 59 statków i w żadnym niczego ciekawego nie znalazłem ;) (ciekawe zatem ile musiałbym przeskanować żeby coś znaleźć - 200? :-O )
delray
x3tc

Post by delray »

Skanuj więcej statków. 20-30 to widocznie za mało.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Tu nie chodzi o ilość, ale efektywność, musisz wykryć w skanowanych statkach nielegalne towary. Jeśli nie wykryjesz w żadnym, znaczy się nie było przemytników w sektorze (sektorach), to misja nie zostaje zaliczona. W tych misjach nie muszą być przemytnicy, to jest łut szczęścia. Nie uda się raz, uda się następnym.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
delray
x3tc

Post by delray »

Nieprawda. Możesz nikogo nie złapać i wciąż wygrać o ile przeskanujesz wystarczającą ilość statków. Spróbuj.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ciężka sprawa, mówisz 20-30 statków. Tyle to ja w sumie w 5 sektorach nie znajdę (mówię o TS-ach).
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
neoezn
x3tc

Post by neoezn »

Skanuję wszystko to co przeleci obok mnie a czaję się najczęściej między teleportami. Choć rozumiem, że nie ma sensu skanować statków cywilnych albo np. T3-T5?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Cywilnych nie ma sensu, ale M3-M5 jest, mogą szmuglować GW, ziele i broń.
[ external image ]
neoezn
x3tc

Post by neoezn »

No to takich statków M3-M5 plus transportowce to można sporo przeskanować w ciągu 15 minut. Ja na te 59 przeskanowanych statków miałem na koncie pewnie tylko paru cywili.

Zresztą te misje to mnie wczoraj do szewskiej pasji doprowadziły...
1. Często nie jest sprecyzowane jaki statek trzeba posiadać żeby taką misję w ogóle ukończyć (są dwa typy misji "przewieź osobę" - w jednej miałem za zadanie przewiezienie tylko jednego ludka, w statku M3 mam zainstalowane Cargo Lifesupport System - za nic w świecie ta osoba nie chciała wejść do statku... no tak, pół godziny szukania - trzeba mieć TP ;)
2. Znikające timery odliczające czas do ukończenia misji - zadanie "dostarcz medykamenty do stacji X które są w stacji Y". Lecę do stacji Y, timer pokazuje jeszcze 8 minut, dolatuję - timer znika. Myślę sobie - a pewnie już im się nie spieszy. Kilka chwil później "Mission failed".
3. Nic nie mówiące oznaczenia przy misjach - Very Easy, Easy itd... Biorę misję Very Easy polegającą na śledzeniu Argońskiego transportowca - śledzę przez kawał drogi, dolatuję za nim do teleporta a tutaj niespodzianka - wylatuje trzech piratów i "one shot" - game over. Nawet nie zdążyłem ani razu wystrzelić z laserka (WTF?!). To musiała być niespodzianka związana z misją bo wcześniej kręciłem się tam dziesiątki razy i ani jednego pirata nie widziałem.
Kolejna misja Very Easy - dostarcz uszkodzony statek do właściciela. Statek z 30% "życia" - ani to dolecieć do TH Corp i kupić jumpdrive, ani dolecieć do stoczni i naprawić, nie da się samym statkiem na czas dolecieć bo czas kończy się zanim się doleci do celu... chyba tylko zabrać go jakimś większym statkiem, na który trzeba wydać sporo kasy której nie ma się mając do dyspozycji 3 statki transportowe, z czego dwa działają na Universe Trader i większość czasu spędzają na "Standby" (nie mieli tego w patchu poprawić?!).

No nic, musiałem sobie pomarudzić... teraz wiem jakich misji nie tykać zanim nie będę miał większej floty i z 50x więcej gotówki ;)
Oviraptor

Post by Oviraptor »

Czasem tak bywa. Gry z serii X nigdy nie należały do najłatwiejszych. Na początku zawsze bywa ciężko, ale z biegiem czasu wszystko opanujesz :)
Obrigado pela abertura do fórum, mas nós convidamos você a http://forum.xudb.pl/index.php
neoezn
x3tc

Post by neoezn »

Tak wiem. Do tej gry wracałem chyba już z 5 razy (razem z X3 Reunion) i to jest jedyna gra w którą mogę czasem grać kilka dni i po miesiącu dalej chce mi się w nią grać :) Cały urok X3 jest jednocześnie sporą barierą, którą ciężko jest przebić bez poświęcania czasu na wertowanie instrukcji (a często to nie wystarcza bo niektóre rzeczy są mętnie opisane) czy przeglądanie forum albo kombinowanie samemu.

Tak czy inaczej mam 3 statki Mercury, interes powoli się kręci (bardzo powoli z tymi błędami w Uniwerse Trader) ale widzę, że jeszcze sporo mam do zobaczenia i do "obczajenia" no i to właśnie mnie trzyma przy tej grze :)

EDIT:

A nie, już nic mnie nie trzyma. Teraz miarka się przebrała.
Przesiadem się do Mercurego z Discoverera, którego wyposażyłem w najlepsze części / licencje i inne gadżety jakie może mieć. Dałem Discoverera na follow. Wziąłem Mercurym misję - dostarcz Majglit do Trading Station w The Wall - znalazłem przez satelity Majglit w Trading Station w Power Circle. Jumpdrive - kupiłem, wracam oddać towar do The Wall i niespodzianka. Oddaje misję a mojego Discoverera nigdzie nie ma!

Nie ma żadnych wpisów w logu, nie ma go na liście statków, nie ma go nawet w statystykach (są wypisane 3 statki Mercury i 24 satelity). Także nie dla mnie takie numery, tyle czasu człowiek w to włożył a tutaj statek mu znika. Idę coś zjeść bo za chwilę chyba zrobię delete na katalogu z X3...
Last edited by neoezn on Sat, 16. May 09, 11:02, edited 1 time in total.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Co do ogólnie gry to zgadza się, ja wpadłem na chwilę dwa lata temu i wsiąkłem na dobre najpierw w X3 Reunion, potem X3 i XTM, a teraz w TC.

Misje TAXI
Klienci są wybredni, jednemu wystarczy byle M3 z miejscem w ładowni, inny musi mieć klasę bissnes. To dobrze że jest pewna losowość w tych misjach, choć nie wiem, bo nie sprawdzałem tego, ale misje zaczynające się XXX szuka szybkiej taksówki można robić dowolnym statkiem z Systemem podtrzymywania życia, natomiast misje zaczynające się od XXX szuka transportu tylko statkiem TP.

Misje tajna operacja
W tych misjach zawsze przy przelocie przez jedna bramę napotkasz wrogów, będą to losowo Piraci, Yaki, Xenki lub Kha'ak.

Wszystkie misje mają kilka poziomów trudności, poziomy różnią się czasem wykonania misji, kosztami jakie musisz ponieść aby wykonać misje i ilością wrogów jakich musisz pokonać. Do tego w przypadku misji obrony stacji ilość i jakość wrogów zależy od Twojego poziomu bojowego.

UT nie mam, ale ST kilku, mają wysokie poziomy więc latają w obrębie kilku sektorów i nie mają przestojów. Jedynie jeśli nie mogą sprzedać całego towaru z ładowni bo ktoś ich ubiegł, wtedy dostaję wiadomość i mogę ręcznie pozbyć się nadwyżki towaru i znów uruchomić ST.
Masz w UT lokalizatory cen? Ja to montuję standardowo, może to im pomoże?
[ external image ]
neoezn
x3tc

Post by neoezn »

Dzięki za informacje dotyczące misji - teraz będę wiedział jak rozpoznać misje TAXI które mogę wykonać.

W UT mam lokalizatory cen - na każdym z trzech Mercury jakie mam. Czasem jednak mi się zawieszają bo ... no właśnie - kupują towar i mam wrażenie, że czasem kupią po takiej cenie po której nie mogą się tego towaru pozbyć. Pozbyłem się ręcznie towaru i poszło dalej...

Jak jeszcze rozwiążesz zagadkę zniknięcia mojego Discoverera (którą chyba niepotrzebnie dopisałem przez EDIT do poprzedniego postu) to może zacznę dalej grać bo narazie jestem nieco poddenerwowany zniknięciem statku w który włożyłem trochę pieniędzy...

EDIT:

Chyba kolejny bug - wczytałem autosave, który zapisał się kiedy oddawałem misję i ... statek pojawił się! Wow ;)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Mam prawie 200 statków i żaden nie zniknął ot tak sobie, jeśli już to ktoś go zniszczył, ale kto to albo miałem zapis w dzienniku, albo dzięki skryptowi Ship kill notifications widziałem info na pasku dolnym. No ale nie takie cuda się zdarzają w tej grze :)

\\EDIT
I jeszcze jedno, odnośnie misji zwróć statek. Można wykonać te misje na dwa sposoby:
1. Podlatujesz to znalezionego statku, wysiadasz ze swojego i naprawiasz go Laserem naprawczy, który ma każdy pilot w kieszeni :)
Zawsze to zwiększy prędkość statku.

2. Ja latam Hyperionem, ma on możliwość dokowania do niego dwóch statków. Mam na pokładzie Fernira i Spytfire. W razie potrzeby wysyłam jeden z nich powiedzmy do najbliższej stacji, a dokuję za miast niego znaleziony statek, potem skok do sektora gdzie trzeba zwrócić statek i po sprawie.
[ external image ]
neoezn
x3tc

Post by neoezn »

O właśnie, zapomniałem o tym laserze naprawczym a przed chwilą dzięki niemu w ciągu paru chwil naprawiłem porzucony przez pirata M5 - od 77% do 100%. Spróbuję ponaprawiać te statki które mam dowieźć z powrotem - jednak prędkość przy 33% "życia" statku a przy 100% jest zupełnie inna.

Co do zabierania statków w ładowni swojego, większego to jeszcze na to muszę poczekać bo powoli dopiero odbijam się od dna i zaczynam myśleć czy zbierać na jakiś M3 czy szybki TP (trochę kusząco wyglądają te misje typu - "przewieź X osób a w nagrodę otrzymasz milion kredytów" a pewnie do nich potrzebny jest jakiś super szybki TP - podobnie z misjami towarowymi - Mercury z max. 100 m/s nie daje rady z misjami za milion - nawet jak używam jumpdrive to nie daję rady dolecieć od teleportu do stacji docelowej i od teleportu do stacji bazowej...).
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Ja mam wgraną gildię piratów. Co oni tam wyrabiają... Latam tylko i złom zbieram. Na początku trzeba było wysiadać i przejmować statki osobiście ale Salwage Claim Software robi już swoje. Naprawiam zdobycznego tygryska :)
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A ja właśnie zgarnąłem do ładowni Valhally trzeciego już Hyperiona. Extreme mod też ma swoje zalety :)
[ external image ]
neoezn
x3tc

Post by neoezn »

To chyba też zainteresuję się tymi modami ;) Może kasa w końcu popłynie bardziej wartkim strumieniem bo póki co to bidę taką klepię że każdej misji, nawet za 10000 złociszy się chwytam. Choć zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś szybkiego (i w miarę taniego) TS który zapewni mi sprawny transport bo widzę, że cała trudność misji "przewieź towar" polega właśnie na sprawnym przemieszczeniu się z jednego miejsca na drugie (no i oczywiście znalezieniu towaru jeśli jest takie zadanie - choć tutaj pomagają satelity).
Mani_
x2

Post by Mani_ »

neoezn wrote:To chyba też zainteresuję się tymi modami ;) Może kasa w końcu popłynie bardziej wartkim strumieniem bo póki co to bidę taką klepię że każdej misji, nawet za 10000 złociszy się chwytam. Choć zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś szybkiego (i w miarę taniego) TS który zapewni mi sprawny transport bo widzę, że cała trudność misji "przewieź towar" polega właśnie na sprawnym przemieszczeniu się z jednego miejsca na drugie (no i oczywiście znalezieniu towaru jeśli jest takie zadanie - choć tutaj pomagają satelity).
A używasz w ogóle napędu skokowego? :o
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Największa kasa jest z misji obrony stacji. Nie dość że płaca za każdy zniszczony statek, to płacą na koniec za wykonanie misji. Do tego zawsze jakiś statek (nawet kilka) zostaje do przejęcia. Podobnie jest z misjami patrolowania sektorów.
[ external image ]
neoezn
x3tc

Post by neoezn »

Używam napędu skokowego (jumpdrive) i jak pisałem - w trudnych misjach NIE MA SZANS dolecieć od teleportu statkiem lecącym 100m/s (bo przecież tylko do teleportów można się przeteleportować :) a potem od teleportu do stacji z której mam zabrać towar i od teleportu do stacji do której mam dostarczyć towar. Zwykle jest na to jakieś 13-14 minut i jeszcze sporo mi brakuje.

Co do misji obrony stacji to zauważyłem że one mają kilka zalet, bo właśnie zacząłem ich ostatnio szukać:
1. Piloci atakujących statków najczęściej nie zwracają na mnie uwagi
2. Często pomagają okoliczni piloci (choć kilka razy zdarzyło mi się oberwać od nich rykoszetem)
3. No i właśnie - 3 razy dostałem statek gratis bo pirat uciekł i porzucił sprzęt

Pieniądze mam bardzo niewielkie za te misje - za Easy - całe 500 talarów ;) a za Very Hard dostałem jakieś 15 000. Zastanawia mnie to od czego zależy nagroda za misję (czyli kiedy w końcu zacznę dostawać większe nagrody). Za zniszczony statek dostaję jakieś 50 (tak tak, aż tyle ;) kredytów - wg tego co pisze na ekranie - a głos w tle mówi, że dostałem 500. Także kolejna niedoróbka ale to akurat ma małe znaczenie.

Jeszcze jeden pirat mnie wczoraj doprowadził do szewskiej pasji - fruwał statkiem M3 (Disc. Raider) z prędkością jakieś 430m/s i co mu osłony nadkruszyłem to odlatywał i wracał kiedy miał pełne (sic!).

Spróbuję jeszcze jednej metody na pieniądze - zostawię na "secie" grę na jakiś czas - trzy transportowce powinny w międzyczasie trochę grosza zarobić.

EDIT:
Słabo to idzie :(( 2 Mercury z universe traderami 10 poziom, jeden sektorowy na 4 poziomie (godzina i ilość kredytów w milionach), SETA x1000:
10:12 - 1,646
10:17 - 1,612
10:22 - 1,729
10:34 - 1,735
10:39 - 1,747

Return to “Polskie / Polish X-Forum”