[X3 TC] Problem ze skrzydłem i bombowcami w nim.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

mr.WHO
x4

[X3 TC] Problem ze skrzydłem i bombowcami w nim.

Post by mr.WHO »

Zrobiłem sobie skrzydło składające się z trzech w pełni wyposażonych M8 typu Hades, przydzieliłem je jako niebieskie skrzydło.

Gdy wydaję im rozkaz ataku to rakietami wali tylko dowódca, a pozostałe dwa tylko mu kibicują pomimo, że mają ustawione odpalanie rakiet na 100% tak jak całe skrzydło i są wyładowane rakietami.
Gdy ręcznie wydam rozkaz ataku to wtedy strzelają, ale w takim wypadku całe przydzielanie do skrzydeł traci sens :(
Chodziło mi o to by całe skrzydło wykonywało ataki rakietowe i przeskoki bez grzebania i wydawania oddzielnych komend dla każdego z osobna :(

Czy jest na to rada?

Czy jest jakiś skrypt dla bombowców, by nie ładowały się one pod działa atakowanego celu tylko z bezpiecznej odległości odpalały rakiety?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Moje skrzydła nie składają się z bombowców, tylko myśliwców, ale walczą wszystkie statki w skrzydle.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

A patrzyłeś czy skrzydłowi odpalają rakiety? Pewnie odpalają/atakują dlatego, że dowódca został zaatakowany, co nie będzie działać w przypadku bombowców które odpalają rakiety z dalekiego zasięgu i nie ma szans, żeby dowódca dostał się pod ogień.
Last edited by mr.WHO on Fri, 15. May 09, 12:10, edited 1 time in total.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Nie odpalają, bo nie mają na pokładzie. Nie używam rakiet. Natomiast nie zauważyłem czegoś takiego jak dowódca. Każdy statek w skrzydle ma równe uprawnienia. Jak wydam skrzydłu komendę "Zniszcz wszystkich wrogów" to statki rozlatują się po całym sektorze w poszukiwaniu wrogów. I to mnie trochę martwi, bo tylko w kupie siła, więc wolę wydawać im komendę Chroń... lub Chroń mnie. Wtedy latają razem i razem atakują.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Hmm, a możesz podać ustawienia swojego skrzydła? Bo to jest kompletna odwrotność zachowania mojego skrzydła więc może na coś wpadnę.
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Po eksperymentowałem trochę z ustawieniami i rzeczywiście - gdy się wyda rozkaz "atakuj wszystkich" to całe skrzydło wali rakietami po czym popadnie.
Problem jest w poleceniu "Atakuj..." wtedy atakuje tylko dowódca :(.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To tego polecenia nie używałem dla skrzydła, jak pisałem wcześniej tylko dwa, trzy polecenia:
Chroń... (tu wybierałem Valhallę)
Chroń mnie (no to wiadomo, parasol ochronny dla Hyperiona)
Zniszcz wszystkich wrogów (raz w sumie wydałem, w fabule FF, gdy miałem już dość gonienia po całym sektorze za niedobitkami floty Kha'ak)
[ external image ]
Darth Harry

Post by Darth Harry »

Jeśli latanie w formacji nie jest dla ciebie ważne może ustawienie skrzydła tak żeby liczba formacji odpowiadała liczbie statów w skrzydle. W ten sposób wszyscy będą dowódcami. Przynajmniej tak mi się wydaje.
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Próbowałem różnych kombinacji, ale żadna nic nie dała :(

3 dowódców, 0 dowódców, to samo z jednostkami w skrzydle i nic.

Jedyne co jest pewne to to, że cokolwiek nie ustawię, to przy komendzie "Atakuj wszystko" strzelają wszyscy, a przy wskazaniu konkretnego celu strzela tylko dowódca :(
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To po co tworzysz dowódcę? Ja wybieram np. 10 Fernirów, przypisuję ich do skrzydła np. Czerwonego i jazda. Rozkazy wydaję wtedy tylko raz, dla skrzydła i robią to co potrzeba.
A ty chyba korzystasz z opcji skrzydłowych, czyli wybierasz statek, resztę przypisujesz do niego jako skrzydłowych. Zostaw ten sposób, nie działał poprawnie w X3, nie dział nadal w TC. Używaj Skrzydeł, a nie skrzydłowych.
[ external image ]
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Nie przydzielam żadnych skrzydłowych tylko tak jak powiedziałeś przydzieliłem ich do skrzydła niebieskiego.
Tylko, że gdy wydam komendę "atakuj..." (albo jakąkolwiek inną) całemu skrzydłu to automatycznie wybiera ono dowódcę formacji, nawet jeśli ustawię na 0 dowódców i tylko ten dowódca prowadzi ogień.

Co gorsze gdy ustawiam 3 dowódców i 1 lub 0 statków w formacji to dalej jest tylko jeden dowódca, tak jakby te przyciski były tylko dla dekoracji :(
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Masz jakiś dodatkowy skrypt? Bo mnie się nic takiego nie dzieje.

PS. Faktycznie, jest dowódca. Sorry, nigdy nie przyglądałem się oknu rozkazów dla Skrzydła. Wydawałem rozkaz i zapominałem. Zresztą wydawałem rozkaz w trakcie walki więc nie było czasu na oglądanie :)
Mam 1 dowódcę. Może ustaw sobie na 0? Można ustawić skrzydło bez dowódcy.
[ external image ]
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Czy możecie spróbować odtworzyć mój problem na waszych konfiguracjach?

3 dowolne bombowce w jednym skrzydle, wyładowane tomahawkami i rozkaz ataku na konkretny cel?

Ja spróbuję zobaczyć jak sytuacja z myśliwcami.
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Wygląda na to, że problemem nie są bombowce tylko sama komenda "Atakuj...". Przetestowałem to na 10 Fenrir'ach i tylko dowódca prowadził ogień, reszta tylko za nim leciała w formacji. Zmienianie liczby statków w formacji i liczby dowódców nie daje żadnego widocznego efektu - dalej jest tylko jeden dowódca :(.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A jeśli ustawisz ilość dowódców na taką samą jak ilość statków w skrzydle?
Jeśli to nie pomoże to zrób może tak, weź jeden statek nie będący skrzydłem, wydaj mu komendę Atakuj, a skrzydłu wydaj komendę "Chroń..." i wskaż tamten statek.
[ external image ]
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Yacek wrote:A jeśli ustawisz ilość dowódców na taką samą jak ilość statków w skrzydle?
To był pierwszy sensowny pomysł jaki mi przyszedł do głowy po odkryciu tego problemu...i pierwsze rozczarowanie.

Czy możesz sprawdzić czy tobie się uda zmienić liczbę dowódców w skrzydle i sprawdzić jak reagują na komendę "atakuj..."? (najlepiej zaatakuj jakąś fabrykę, żeby cudzy ogień nie utrudniał obserwacji).
Chcę zobaczyć czy to tylko mój problem, czy bug gry.

Jeśli to nie pomoże to zrób może tak, weź jeden statek nie będący skrzydłem, wydaj mu komendę Atakuj, a skrzydłu wydaj komendę "Chroń..." i wskaż tamten statek.
Spróbuję, ale widzę dwa problemy:
1) Jeśli chroniony obiekt nie zostanie zaatakowany to pewnie eskorta nie otworzy ognia, czyli pewnie będzie działać tak jak dowódca-skrzydłowi w w.w. problemie.
2) Nawet jeśli to będzie działać to i tak muszę wydawać 2 komendy zamiast jednej co wypacza sens tworzenia skrzydeł.

Edit: miałem rację, zachowują się jak w punkcie 1. Czyli jesteśmy w punkcie wyjścia :(
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

No nie bardzo. Bo chyba wypaczasz sens skrzydeł. Są to jednostki wsparcia i ochrony. Tak więc albo chronią Ciebie i tu polecenie "Chroń mnie" działa poprawnie, albo chronią inne jednostki, W tym drugim przypadku statek bazowy realizuje rozkaz "Atakuj", natomiast skrzydło ma rozkaz "Chroń...". Jeśli statek bazowy wykona zadanie to OK. Jeśli atakowany przez niego obiekt odpowie ogniem to do akcji wkracza dodatkowo skrzydło chroniące obiekt bazowy i wspólnie wykańczają obiekt i tez jest OK.
I taki jest wg. mnie sens skrzydeł.
[ external image ]
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

...ale nie skrzydeł bombowców :(

Sprawdzałeś działanie komendy "atakuj..." u siebie? Byłbym wdzięczny bo wykluczyłoby to działanie jakichś dodatkowych skryptów (choć jestem w 100% przekonany, że nie mam żadnych skryptów wpływających na AI skrzydła).

Return to “Polskie / Polish X-Forum”