[X3 TC] Brak Logistycznego polecenia ?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

kopyto76

[X3 TC] Brak Logistycznego polecenia ?

Post by kopyto76 »

Witam.
W X3 XTM do obsługi stacji służyło Logistyczne polecenie MK1, a jak teraz jest w X3TC?Mam problem z uruchomieniem atutomatycznej obsługi stacji przez transportowce.Czy wie ktos jak uruchomic automatyczna obsluge stacji ??
danros
x3tc

Post by danros »

elektroniczny manual na płytce strona 44 porusza ten temat :P
kopyto76

Post by kopyto76 »

I wszystko jasne......chyba :oops:
bufi
x4

Post by bufi »

Nic nie jest jasne. To wyglada teraz tak jak w zwykłym X -BTF.
Polecenia logistyczne jak i menadżer stacji przyjdą w bonus packu. O ile w ogóle będzie.

Są skrypty, no ale wtedy musisz się liczyć ze znaczkiem MODIFIED.

Pozdrawiam
danros
x3tc

Post by danros »

Może podaj więcej szczegółów jaki masz problem z obsługą stacji ?
bufi
x4

Post by bufi »

Dla mnie brakuje najbardziej jednej, banalnej funkcji:
dynamiczne ceny sprzedaży. W magazynach mało towaru - cena wysoka;
dużo towaru - cena spada.
No i kilka innych opcji z menadżera stacji.

Narazie mam jedną stację i mi w zupełności wystarczają opcje z poleceń handlowych MK1. Ale boje się co będzie gdy będe miał kilkanaście stacji + jakieś 'półkomplexy'.

Pozdrawiam
Urban
x4

Post by Urban »

Chcecie powiedzieć, że nie ma poleceń logistycznych w czystym X3:TC? Szkoda. Pewnie zanim kupię X3:TC (najpierw nowy komp) to wyjdzie już bonus pack, ale sam fakt, że za każdym razem trzeba czekać by na nowo dodawali rzecz która w poprzedniej grze była dodana jest er.. dziwne?

Sam używałem poleceń logistycznych MK2 do obsługi zestawu - kompleks +Hq w roli stoczni i nie powiem było to baardzo pomocne narzędzie.
bufi
x4

Post by bufi »

W vaniliowym X3 - Reunion też nie ma poleceń logistycznych. Wszystko przychodzi z bonuspackiem.

Pozdrawiam
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Zgadzam się z opinią Urbana. Jeżeli coś było dodane w poprzedniej wersji jako "ficzer", to dlaczego nie umieszczą tego w nowej odsłonie, jako "standard"? No chyba, że brak pomysłów na bonus packi, zmusza Ego do stosowania takich sztuczek...
Czasem wydaje mi się, że niektórzy ludzie (twórcy gier?) nie wiedzą jeszcze, że Ziemia NIE jest płaska i że Słońce nie kręci się wokół niej.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Może dlatego że taki "ficzer" ułatwia, i to sporo grę. A na początku to dobrze chyba trochę, aby nie było za łatwo. potem jak człowiek któryś raz z rzędu robi te same czynności to taki "ficzer" się przydaje.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Yacek wrote:Może dlatego że taki "ficzer" ułatwia, i to sporo grę. A na początku to dobrze chyba trochę, aby nie było za łatwo. potem jak człowiek któryś raz z rzędu robi te same czynności to taki "ficzer" się przydaje.

Eeee, nie rozumiem, poza tym, seria X jest cała złożona ze skryptów, więc, wartościowanie (w sensie trudno/łatwo) jakiegoś skryptu, który NIE jest od razu integralną częścią gry, dla mnie nie ma sensu...
To niech udostępniają BP od razu z podstawową wersją gry (robiąc ewentualnie później kolejne wersje BP), tak, by użytkownik miał od razu wybór tego, co wcześniej stało się standardem...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Polityka Egosoftu zakłada, że najpierw wydaje się grę, niedorobioną, co juz od czasów X2 wiadomo, a potem dorabia się łatki, bonus pacze i nowe wersje. Wszystko obliczone na budowanie napięcia, aby publika oczekiwała z niecierpliwością "co też tam nowego twórcy nam zaserwują". Sprytna metoda dłubania stale w jednym produkcie, przerabiania go w nieskończoność i oferowania wciąż tego samego w nowym opakowaniu ;). Dlatego BP nie ukazuje sie od razu ale jest szumnie zapowiadany, dlatego gra ustawicznie wypuszczana jest jako niedopracowana; a dlatego też, że mnóstwo ludzi z łatwością daje się na ten trik nabierać i w podzięce kłania się twórcom za wszystko co tylko nowego do gry wypuszczą.
Takie są moje obserwacje tego zjawiska :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Podaj mi nazwę programu, gry itp. który w momencie wydania był w 100% działający poprawnie i nie wymagał dopracowania, patchy i innych poprawek.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Nie ma co porównywać niedoróbek typowej pojedynczej gry z niedoróbkami powtarzającymi się, powracającymi jak bumerang w każdym kolejnym iksie, bo to jest seria podobnych gier na podobnym silniku, z podobną mechaniką, akcją, fabułą, ekonomią, dodatkami i bajerami, i jeszcze robionych przez tą samą firmę. Dysponując wieloletnim doświadczeniem przy kolejnych iksach firma nie powinna pozwalać sobie na powielanie tych samych błedów. Stąd moja teoria i podejrzenie o zamierzone lenistwo programistów :wink: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Też nie do końca prawda. Silnik gry tez się zmienia.
Prosty przykład: patch 2.0a wprowadził spore zmiany w Script Edytor, tak spore że część skryptów napisanych dla wersji gry 1.4 musiała zostać poprawiona bo na wersji 2.0 nie działały.

A co do tematu: nie można zapominać że w TC mamy dodatkowe oprogramowania dostępne w różnych Dokach.
Są do:
Oprogramowanie Dostawa
Oprogramowanie Lotniskowiec
Oprogramowanie Eksploracja
Po zakupieniu dodają nam one dodatkowe komendy.
Jest też dostępna po zakupieniu Zdalnego Systemu Kupieckiego nowa komenda Handel Ręczny. Pozwala ona wydać rozkaz statkowi wyposażonemu w ten system kursowania w pętli między dwoma stacjami (nie koniecznie należącymi do gracza), kupowanie w jednej sprzedawania w drugiej określonego towaru.
[ external image ]
Urban
x4

Post by Urban »

Yacek wrote:
A co do tematu: nie można zapominać że w TC mamy dodatkowe oprogramowania dostępne w różnych Dokach.
Są do:
Oprogramowanie Dostawa
Oprogramowanie Lotniskowiec
Oprogramowanie Eksploracja
(...)
Jest też dostępna po zakupieniu Zdalnego Systemu Kupieckiego nowa komenda Handel Ręczny. Pozwala ona wydać rozkaz statkowi wyposażonemu w ten system kursowania w pętli między dwoma stacjami (nie koniecznie należącymi do gracza), kupowanie w jednej sprzedawania w drugiej określonego towaru.
Hmm Dostawa - czy to coś podobnego do Fleet support z ostatniego bonus packa do X3:R ? Eksploracja - tak jak Explorer software?

Naprawdę coś co brzmi jako nowe to polecenie Handel ręczny, całą resztę chyba już gdzieś widziałem. Pytanie pozostaje to samo, dlaczego, nie ma wszystkich poleceń, które kiedyś znalazły się w bonus packu, bo były potrzebne. Nie mając gry nie mogę powiedzieć czy moje zarzuty są słuszne, może czymś te polecenia zastąpiono (inne nazwy).
xanth
x3tc

Post by xanth »

Urban wrote: Pytanie pozostaje to samo, dlaczego, nie ma wszystkich poleceń, które kiedyś znalazły się w bonus packu, bo były potrzebne. Nie mając gry nie mogę powiedzieć czy moje zarzuty są słuszne, może czymś te polecenia zastąpiono (inne nazwy).
Bedzie w patchu 2.1 (albo w Bonus Packu, z ostatniego maila z DevNetu niewiele wynika).

X.
Oviraptor

Post by Oviraptor »

Yacek wrote: Jest też dostępna po zakupieniu Zdalnego Systemu Kupieckiego nowa komenda Handel Ręczny. Pozwala ona wydać rozkaz statkowi wyposażonemu w ten system kursowania w pętli między dwoma stacjami (nie koniecznie należącymi do gracza), kupowanie w jednej sprzedawania w drugiej określonego towaru.
Szczerze mówiąc opadła mi kopara jak zobaczyłem ten Handel Ręczny. Jest to "żywcem" przeniesione z X2 a konkretnie z BP do tej gry :D
Dla mnie również jest niezrozumiała polityka EGO polegająca na ciągłym wydawaniu w Bonus Packach tych samych dodatków. Owszem wnoszą one wiele udogodnień i urozmaiceń do gry, ale cytując Maniego:
Mani_ wrote:Jeżeli coś było dodane w poprzedniej wersji jako "ficzer", to dlaczego nie umieszczą tego w nowej odsłonie, jako "standard"?
Obrigado pela abertura do fórum, mas nós convidamos você a http://forum.xudb.pl/index.php
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Bo to jest "ficzer" i będzie po wsze czasy dodawany jako "ficzer" :)
Proste i logiczne 1. Prawo Yacka :)
[ external image ]
ed971
x3tc

Post by ed971 »

Ja myślę, że w EGOSOFT jest duża rotacja programistów. Te wszystkie powtarzające się błędy i niedociągnięcia wskazują na to, że co jakiś czas ktoś nowy zasiada do starego tematu i ponieważ nie wie co było już poprzednio robione to nie tyka aby nie zepsuć bardziej. Przypadłość globalizacji dążącej do obniżania kosztów (maksymalizacji zysków) za cenę jakości. :evil: Smutne to ale zgodne z duchem czasów w jakich żyjemy. Nic to, nie pozwólmy popsuć sobie zabawy. :D

Return to “Polskie / Polish X-Forum”