[X3 TC] Co to jest Boroni tp?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

gujos

[X3 TC] Co to jest Boroni tp?

Post by gujos »

Cześć jak wyżej mam misję: przewieź Boroni TP ale nie wiem co to jest i misji nie da się wykonać. Autonamierzanie pokazuję mi stację z której wystartowałem.
Pozdrawiam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Chyba: dostarcz Boroni TP. Poprawnie powinno być dostarcz boroński TP. TP to typ statku Transporter Passengers. Musisz kupić statek klasy TP w stoczni Borońskiej (lub zdobyć go w inny sposób) i dostarczyć do wskazanej stacji.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
danros
x3tc

Post by danros »

Hehe wspaniała robota Cenegi :P
A tak na poważnie to jeśli rozumiesz troche język angielski to zmień na chwilę wersję językową gry na angielską przeczytaj o co chodzi i zmień spowrotem na polską.
Są dwa sposoby zmiany jezyka w grze...
1. edytujemy plik lang.dat w katalogu głównym gry i zmieniamy 48 na 44
albo
2. otwieramy właściwości ikony gry na pulpicie i w polu Element docelowy dodajemy na końcu parametr -language 44
na przykład E:\X3_Terran_Conflict\X3TC.exe -language 44
co zmieni nam język na angielski. Usunięcie tego parametru przywróci spowrotem język polski. :)
gujos

Post by gujos »

Dzięki, teraz chwytam. Z tego co pamiętam w X3 Reunion, jeśli nie miało się odpowiedniego statku, to nie można było rozpocząć misji, ale może się mylę, dawno nie grałem.
Dzięki za pomysł ze zmiana języka.
Pozdrawiam
Darth Harry

Post by Darth Harry »

:lol: Teraz nie żałuje że zainstalowałem wersję angielską
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Nie masz czego żałować, to nie wina tłumaczenie, tylko skryptu. Bierze nazwę rasy z listy ras i klasę statku z listy klas i dlatego to tak dziwnie wygląda.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
lumis
x3tc

Post by lumis »

Może ktoś wrzucić na jakiś serwer ten plik 0002-l048.pck i podać link był bym bardzo wdzięczny
Reconet

Post by Reconet »

W sumie trochę nie w temacie i tak dalej...ale to dobry pomysł...niektórzy kupili grę przed premierą w innych językach (ja w niemieckim :/ ) i sama zamiana numerku w lang. nie daje pełni szczęścia... z tego co zauważyłem to nie mam w ogolę kilku wiadomości które być powinny, np. raport stacji, nie do końca spylony towar itp.
Podłączam się do prośby bo patch cenegi nam tego nie daje, a każdy wolałby mieć kompletna wersję ;)
Plik nie powinien wiele ważyć a nigdzie go nie znalazłem :|
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A czy wy czasem wiecie o czym piszecie? Bo wygląda na to że kompletnie nie.
1. Patch daje kompletne spolszczenie, nic więcej nie może być w tłumaczeniu. No po za małymi poprawkami błędów o których można przeczytać w tym temacie: Błędy tłumaczenia.
2. Plik z tłumaczeniem to plik 0001-L048, a nie 0002-L048. Ten drugi odpowiada tylko za tekst w pierwszym oknie po uruchomieniu exe-ka i jeśli komuś po zmianie języka na polski w tym menu pojawiają się readtexty to powinien z podkatalogu t usunąć wszystkie pliki 0002-Lxxx. Pliki te dodawał któryś z wcześniejszych patchy, teraz są już nie potrzebne bo najnowsze ich wersje są w pliku 08.dat dodanym przez patch 2.1
[ external image ]
Reconet

Post by Reconet »

A czy dla świętego spokoju mógłbyś umieścić gdzieś plik 0001-L048 i ewentualnie ten 2 - 0002-L048 ??
To chyba za bardzo nie obciąży systemów pokładowych...
,a rozwieje wątpliwości i ja się przekonam na własne oczy że raportowanie działa ...lub nie ^^
bufi
x4

Post by bufi »

Przecież Yacek napisał gdzie ten plik znajdziesz. Czytaj ze zrozumieniem
posty. No i poza tym zarejestruj grę, bo tak trochę o dziwne rzeczy prosisz.
Tak dla świętego spokoju.

Pozdrawiam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Po co umieszczać coś gdzieś, skoro jest dostępne już w patchu?
[ external image ]
Reconet

Post by Reconet »

Przepraszam..fakt ..nie doczytałem...
Z tym że chodzi mi o to żeby samemu sobie móc edytować takie pliki więc jeśli ktoś ma oprogramowanie do tego żeby grzebać w dat.ach to byłbym wdzięczny...
W pck.ach coś tam potrafiłem zmienić ale do dat w takim razie nie wiem czym się dobrać...
Więc jeśli nie mogę liczyć na te pliki to prosiłbym o ile da radę o narzędzie które pomoże mi w stworzeniu własnego "spolszczenia".
Może dojdę do plików odpowiedzialnych za raporty.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”