[X3 TC] Polowanie na Arana
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3 TC] Polowanie na Arana
Nareszcie po ponad 2 godzinach ciągłego skakania przy pomacy Unfocused JumpDrive natrafiłem na ten zaginiony statek gonerów.
W moim przypadku stał sobie w odległości około 150 km od miejsca skoku. Największą trudnością w jego odnalezieniu jest to że jest niewidoczny dla radaru, więc żadne skanery tu nie pomogą, trzeba polegać tylko na własnym wzroku i Video Enhancement Goggles.
Należy szukać jasno połyskującego punktu. Gdy podleciałem do niego, zapisałem grę i co dalej. Postanowiłem użyć moich 5 gwiazdkowych marines ale opcja abordażu była nieaktywna, co jest grane myśle, no tak statek nie jest wrogo nastawiony do mnie a więc jeden strzał z działka załatwił sprawę, od razu zabrzmiała muzyczka jaka towarzyszy walce.
No więc wysłałem moich 5 marines (tylko tyle mieści sie w Hyperionie) i nasłuchiwałem meldunków, do 5 pokładu wszystko szło gładko ale przy
zdobywaniu 5 pokładu nagle marines zameldowali że kadłub jest w stanie krytycznym i przerywają akcję. No trochę się wkurzyłem ale wczytałem ostatni zapis zacząłem od początku tym razem wyskoczyłem ze statku i moim laserem naprawczym postanowiłem naprawić trochę kadłub Arana.
po około godzinie naprawianie znowu zapis gry i druga próba abordażu, tym razem nie było żadnych problemów i po kilku minutach statek był mój. Zadokowałem moim Hyperionem do Arana (tak jest do Arana można zadokować każdym statkiem występującym w grze) przeniosłem trochę ogniw i JumpDrive i wróciłem do domu. Niestety jak już wspomniałem Aran jest niewidoczny na skanerze ani nie widać go na mapie sektora, jest tylko widoczny w oknie naszych własności. Normalną funkcjonalność uzyskuje dopiero po przerobieniu na plan i odbudowaniu w kwaterze głównej którą zdąbędziemy w jednej z fabuł. a to są parametry Arana
max speed - 12m/s
max stering - 0,10
hull - 340000
shields - 6x2GJ
shields generator - 34200 MW (Boreas ma tylko 15840 MW)
cargo space - 120000 XL
hangar - 30 ship
Niestety Aran niema żadnej broni więc nadaje się raczej na mobilną baze i magazyn.
W moim przypadku stał sobie w odległości około 150 km od miejsca skoku. Największą trudnością w jego odnalezieniu jest to że jest niewidoczny dla radaru, więc żadne skanery tu nie pomogą, trzeba polegać tylko na własnym wzroku i Video Enhancement Goggles.
Należy szukać jasno połyskującego punktu. Gdy podleciałem do niego, zapisałem grę i co dalej. Postanowiłem użyć moich 5 gwiazdkowych marines ale opcja abordażu była nieaktywna, co jest grane myśle, no tak statek nie jest wrogo nastawiony do mnie a więc jeden strzał z działka załatwił sprawę, od razu zabrzmiała muzyczka jaka towarzyszy walce.
No więc wysłałem moich 5 marines (tylko tyle mieści sie w Hyperionie) i nasłuchiwałem meldunków, do 5 pokładu wszystko szło gładko ale przy
zdobywaniu 5 pokładu nagle marines zameldowali że kadłub jest w stanie krytycznym i przerywają akcję. No trochę się wkurzyłem ale wczytałem ostatni zapis zacząłem od początku tym razem wyskoczyłem ze statku i moim laserem naprawczym postanowiłem naprawić trochę kadłub Arana.
po około godzinie naprawianie znowu zapis gry i druga próba abordażu, tym razem nie było żadnych problemów i po kilku minutach statek był mój. Zadokowałem moim Hyperionem do Arana (tak jest do Arana można zadokować każdym statkiem występującym w grze) przeniosłem trochę ogniw i JumpDrive i wróciłem do domu. Niestety jak już wspomniałem Aran jest niewidoczny na skanerze ani nie widać go na mapie sektora, jest tylko widoczny w oknie naszych własności. Normalną funkcjonalność uzyskuje dopiero po przerobieniu na plan i odbudowaniu w kwaterze głównej którą zdąbędziemy w jednej z fabuł. a to są parametry Arana
max speed - 12m/s
max stering - 0,10
hull - 340000
shields - 6x2GJ
shields generator - 34200 MW (Boreas ma tylko 15840 MW)
cargo space - 120000 XL
hangar - 30 ship
Niestety Aran niema żadnej broni więc nadaje się raczej na mobilną baze i magazyn.
-
-
Niezła ruchoma baza zaopatrzeniowa 

Obrigado pela abertura do fórum, mas nós convidamos você a http://forum.xudb.pl/index.php
-
A właśnie. Niedawno zdobyłem ten napęd. Troche poskakałem, trafiłem na kilka słabo zaludninych sektorów z Khaak i Zenkami ale głównie takie z samymi skałami. W niektórych znalazłem Nividium. Pomyslałem czy by tego nie powydobywać ale Satelity które zostawiłem kilku takich sektorach nawet nie pojawiają sie na liscie własnosci po tym jak je opusciłem węc boję się trochę zostawić tam TLa i te kilka TSów potrzebnych do wydobycia Nividium. Ktoś kiedyś próbował czegoś takiego?
No i drugie pytanie specyficznie o Arana. Skoro jest opuszczony to nie dało się po prostu zrobić sobie spacerku w skafandrze i przejąć kontrolę?
No i drugie pytanie specyficznie o Arana. Skoro jest opuszczony to nie dało się po prostu zrobić sobie spacerku w skafandrze i przejąć kontrolę?
-
W taki sposób można przejmować tylko małe statki, tj. M3-M5, TS i TP
Obrigado pela abertura do fórum, mas nós convidamos você a http://forum.xudb.pl/index.php
-
-
A wręcz odwrotnie. Jest to jeden sektor, widać go na mapie Scorpa (daleko na prawo i na samym dole), natomiast wszystkie obiekty znajdujące się w nim (skały, Xenki lub Kha'ak) są generowane losowo w trakcie wykonywania skoku.danros wrote:Sektory do których skaczemy przy pomocy UDJ nie istnieją na mapie.
One są generowane w czasie skoku i znikają po ich opuszczeniu wraz z całą zawartością.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
Możliwe że tak jest, trudno mi to sprawdzić gdyż gram na czystej wersji
TC bez żadnych skryptów i modów. Ogólnie chodziło o to że wszystko znika jeśli opuścimy sektor więc lepiej nic tam nie zostawiać
A jeśli chodzi o Arana to przed chwilą skończylem przerabiać go na plan i
rozpocząłem jego produkcje w mojej HQ.
Czas wykonania planu 4 dni 18 godzin 48 min.
Czas produkcji statku 4 dni 18 godzin 48 min.
Łączny czas 9 dni 13 godzin 36 min do uzyskania całkowicie sprawnego statku
TC bez żadnych skryptów i modów. Ogólnie chodziło o to że wszystko znika jeśli opuścimy sektor więc lepiej nic tam nie zostawiać

A jeśli chodzi o Arana to przed chwilą skończylem przerabiać go na plan i
rozpocząłem jego produkcje w mojej HQ.
Czas wykonania planu 4 dni 18 godzin 48 min.

Czas produkcji statku 4 dni 18 godzin 48 min.

Łączny czas 9 dni 13 godzin 36 min do uzyskania całkowicie sprawnego statku

-
Twój wybór, nie wiesz co tracisz, ani co zyskujesz. Mapa scorpa to wielce przydatne narzędzie.danros wrote:Możliwe że tak jest, trudno mi to sprawdzić gdyż gram na czystej wersji
TC bez żadnych skryptów i modów.
Duży wielce on ci statek jest, jakby powiedział Yoda.danros wrote:Łączny czas 9 dni 13 godzin 36 min do uzyskania całkowicie sprawnego statku
Zakup w stoczni Marauder: koszt 167 557 173kr, czas kilka sekund. Czas jest bezcenny, wszystko inne kupisz za kredyty.

[ external image ]
[ external image ]
-
A propo planów konstrukcyjnych. Czy wy gracie na wersji 2.0 ?
Bo mi kwatera głowna nie działa jak powinna - nie robi planów, nie przerabia statków na żyletki, ani nie naprawia ich , ani nawet nie buduje (surowce są dostarczone w odpowiednich ilościach) - gdy wydam taki rozkaz, pokazuje 0.00% zaawansowania, a czas pozostały to 0.01 i tak stoi i nic się nie dzieje
Jedyna działająca rzecz to malowanie statków.
Czy ktoś wie jak to naprawić? Bo to podobno bug wersji 2.0.
Bo mi kwatera głowna nie działa jak powinna - nie robi planów, nie przerabia statków na żyletki, ani nie naprawia ich , ani nawet nie buduje (surowce są dostarczone w odpowiednich ilościach) - gdy wydam taki rozkaz, pokazuje 0.00% zaawansowania, a czas pozostały to 0.01 i tak stoi i nic się nie dzieje

Czy ktoś wie jak to naprawić? Bo to podobno bug wersji 2.0.
-
-
Ja też gram z 2.0a i HQ analizuje statki na plany, mam już kilka takich. Budować jeszcze nie budowałem, ale mam zamiar wybrać do Paranidów po kolejnego Hyperiona, przerobić go na plan i rozpocząć produkcję.
[ external image ]
[ external image ]