Cenega przegięła - czas wysłać donos do Egosoft??

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Kriss99

Cenega przegięła - czas wysłać donos do Egosoft??

Post by Kriss99 »

Zwracam się do Was z zapytaniem co sądzicie by wysłać maila/maile do Egosoftu z pytaniem czy wie jakie cyrki odstawia Cenega? wiem,że już było coś takiego proponowane w temacie o premierze X3:TC. pare osób było za, ale temat ucichł. Teraz mamy termin 30 kwietnia (znów tuż przed świętami majowymi) ale mnie on w ogóle nie przekonuje.
Spróbujmy może w tym temacie napisać wspólnie treść maila dla Egosoftu, potem poprosimy kogoś z biegłym angielskim by to przetłumaczył i "mejla ślij"
co wy na to?
X3:TC PL 2.5
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ja myślę, że Egosoft wie o sytuacji. Czasem na forum pojawia się klarix, zapewne monitoruje wątki i zapewne zdaje Ego relację z nastrojów panujących na forum. Ostatnio nastroje sa bardziej niż podłe, a sprawcą ich jest Cenega, więc... :roll: .

A poważnie, to Egosoft czerpie zyski ze sprzedaży określonej liczby kopii gry w danym kraju i będąc w kontakcie ze swym wydawcą na świecie (dysponentem praw do sprzedaży licencji na wydawanie iksów w poszczególnych krajach) powinno dokładnie wiedzieć o tym, czy gra się sprzedaje i w jakiej liczbie i posiadać wszystkie dane z tej dziedziny. Na pewno nie są szczęśliwi, że w PL nadal nic się nie dzieje, ale też nie mają na to żadnego wpływu. Poza tym mogą nie być szczęśliwi w sensie marketingowym, bo finansowo zapewne są juz spokojni. Cenega zakupiła już prawa, zapłaciła już za licencję określonej liczby kopii, jako ostatnia w łańcuchu zyskowności traci najwięcej na niewydaniu gry.
Na pewno włożyła sporo kasy w lokalizację i przygotowanie pudełka, instrukcji itp., i w jej szeroko rozumianym interesie jest jak najszybsze przekazanie gry do sklepów. Tak więc nie wierzę w złe intencje Cenegi, że tak przesuwa terminy, problem musi być głębszy. Na pewno niewłaściwe, z punktu widzenia klienta, jest podejście do informowania o tych przesunięciach, i za to należą się baty, jednak za fakt zwlekania z wydaniem nie ma się co pieklić. Cierpliwość jest cnotą, trzeba się po prostu w nią uzbroić, grać w coś innego, choćby XTM, a tymczasem po prostu czekać :).

Pisać listy można, dla uspokojenie siebie, że zrobiło się coś, i że nie jest się tak całkiem bezsilnym w tej sytuacji. Pewnie niewiele to da, choć na pewno nie zaszkodzi :).

PS. dodam też, że Egosoft nie ma wpływu na Cenegę też dlatego, że zapewne obie firmy nie mają ze sobą bezpośredniego kontaktu, ani nawet nie są takim kontaktem zainteresowane. O wpływy Ego dba Koch/DeepSilver, która z kolei kontaktuje się z Cenegą. W odwrotną stronę zapewne działa to tak samo. Kontakt Cenegi z Egosoftem bez Koch/Deep zapewne nie jest możliwy. Piszę zapewne, bo fizycznie nie moge mieć pewności co do Cenegi, ale tak dokładnie było przy wydawaniu X3: Reunion z TopWare :).
Last edited by Sauron11 on Sat, 18. Apr 09, 11:30, edited 1 time in total.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Nic to nie da ... Pisałem już o tym wiele razy.
Jeżeli już chcecie się wysilać, to powinniście pisać do KochMedii (o ile ich maile działają ^_^), czyli głównego wydawcyna świat gier X, bo to zapewne z Koch Medią Cenega się umawiała co do warunków sprzedaży TC na terenie Polski.

Ale jak pisałem, nic to nie da, szkoda Waszego czasu.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jak ktoś chce pisać do KOCH, mogę na priva przesłać namiar :).
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Sauron11 wrote:[...]i zapewne zdaje Ego relację z nastrojów panujących na forum.
Nie ma potrzeby.
[...]zapewne obie firmy nie mają ze sobą bezpośredniego kontaktu,
Potwierdzam.
Mani_ wrote:Jeżeli już chcecie się wysilać, to powinniście pisać do KochMedii[...] Ale jak pisałem, nic to nie da, szkoda Waszego czasu.
Racja.

klarix
Abandon All Hope
x3tc

Post by Abandon All Hope »

klarix wrote:
Sauron11 wrote:[...]i zapewne zdaje Ego relację z nastrojów panujących na forum.
Nie ma potrzeby.
Oczywiście, że nie ma potrzeby, ponieważ Egosoft ma nas głęboko w ...
klarix wrote:Racja.
tak głęboko, że nawet grawiradarem nie wyszukasz :P
klarix wrote:Potwierdzam.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Otoz to. Jedyne co mozecie zrobic to lezec pokotem i w pokorze oczekiwac. Wkurza mnie to olewatorskie podejscie obu podmiotow.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Eh, Egosoft nie ma nic do tego, co wyprawia Cenega. Ludzie ... Opanujcie się trochę, kubeł wody na głowę i otwórzcie 'oczy'.

To, że wydanie gry się ociąga, to w 100% wina Cenegi. A że polska mentalność lubi zawsze robić z Polaków jeszcze większe ofiary niż są, to podpinamy zawsze pod nieudolność kogoś jeszcze, a najlepiej, jak jest z zagranicy... Geez... zachowujecie się jak dzieci :/, ślijcie maile do Cenegi, okupujcie jej siedzibę w Wawie, ale tylko ją, nikt więcej za ich grzechy nie powinien i nie będzie odpowiadać...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Pisałem odpowiedź. Zmazałem. Mani_ potrafił to lepiej ująć [ external image ]
Jak idę kupić procesora i nie ma, to nie pisze skarg do Intel albo AMD.

klarix [ external image ]
Kriss99

Post by Kriss99 »

A kto tu pisał że Egosoft należy zrypać za to co robi Cenega? Cenega robi co chce, ale gra nie należy do nich, to nie ich twór, więc lecąc w kulki szkodzi nie tylko sobie - stąd pomysł by przypomnieć o tym Egosoftowi. Skoro Cenega nie umie/ nie chce zając stanowiska na jakim są etapie z grą i kiedy w końcu podadzą termin wydania oparty na faktach, a nie daty imienin kolejnych pracowników Cenegi. Nie spodziewam się, że mail sprawi że jutro pracownik Cenegi przywiezie mi grę, ale może chociaż do Egosoftu czują jakiś respekt i wreszcie zaczną zachowywać się jak ludzie. To jest cel pisania do Egosoftu.
Nie chce mi się też wierzyć, że Egosoft zgarnął kasę za licencję i ma resztę w du...

Mani: zapominasz jeszcze o jednej mentalności niektórych Polaków - o ludziach, którzy stoją z boku z szyderczym uśmiechem, patrząc na wysiłki i próby zrobienia czegoś przez innych. te osoby mówią: po co to robisz, to nie ma sensu, to się nie uda.

Klarix: Chrzanisz od rzeczy, no ale czytanie ze zrozumieniem się kłania :/
jakbyś za procesor zapłacił 2 miesiące temu a producent nawet nie byłby w stanie stwierdzić kiedy go w końcu wyda, też byś podchodził w taki sposób do tematu??
X3:TC PL 2.5
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

jakbyś za procesor zapłacił 2 miesiące temu a producent nawet nie byłby w stanie stwierdzić kiedy go w końcu wyda, też byś podchodził w taki sposób do tematu??
Nie płaciłbym za coś, czego nie ma na rynku. To bez sensu. Rozumiem twoją złość.

klarix [ external image ]
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Dajcie już spokój. Pisać można, ale co to da? Chcecie żeby wydali grę wcześniej, spolszczoną na odwal się, bo kilku(dziesięciu/set) osobom się śpieszyło? A potem czekalibyśmy na poprawki spolszczenia? I do tego dalej byśmy narzekali - tym razem na jakość.
Dajcie im to spokojnie przetłumaczyć. Zresztą jak ktoś kupował grę to pewnie nigdzie nie pisało, że gwarantują wydanie gry do (tu konkretna data). Więc teraz nie bardzo ma nawet o co walczyć. Po prostu musimy cierpliwie poczekać, taka cena niecierpliwości przy zakupie :P
Nobody will ever need more than 640 kB RAM. (Bill Gates, 1983)
Windows 98 requires 16 MB RAM. (Bill Gates, 1999)
logical conclusion: Nobody will ever need Windows.

Odwiedź też: http://forum.xudb.pl/ oraz Mamut HQ
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

@Adrian:
Miałbyś całkowitą rację, gdyby chodziło o wydanie PL only,
ale ponieważ Cenega wpadła na "genialny" pomysł wydawania gry w wersji PL i ANG w jednym pudełku to ja nie widzę ZADNEGO powodu by nie można było wydać o wiele szybciej wersji ANG only, natomiast patch polonizacyjny udostępnić później w necie (albo wcale bo gracze i tak sami sobie przetłumaczą, i to bez żadne "Pochwy"), bo jak widać normalne patche są już dostępne nawet w wersji PL przed polską premierą.

To jest jakiś sen wariata.
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Ale wersję EN można bez problemu zamówić za granicą, przyślą pocztą.
Nobody will ever need more than 640 kB RAM. (Bill Gates, 1983)
Windows 98 requires 16 MB RAM. (Bill Gates, 1999)
logical conclusion: Nobody will ever need Windows.

Odwiedź też: http://forum.xudb.pl/ oraz Mamut HQ
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

Gdybym wiedział, że będzie taki cyrk, to bym zamówił, jak dolar był po 2 zł, a teraz to gra nie warta świeczki.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Mani_ wrote:Eh, Egosoft nie ma nic do tego, co wyprawia Cenega.
To prawda, smutna prawda, bo w normalnej sytuacji powinno być inaczej - producentowi gry powinno zależeć aby jego produkt sprzedawał się jak najlepiej i był w każdym zakątku globu jak najlepiej rozpoznawany. Niestety Ego jest takie jakie jest, a już na pewno nie jest doskonałe. Egosoftu nie obchodzimy ani my, ani Cenega. Ego jawnie przyznaje, że jest przede wszystkim od tego aby robić gry, a resztą ma się zająć KOCHMEDIA/DeepSilver. Tacy są i trudno się mówi, my tego nie zmienimy.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Kriss99 wrote:Klarix: Chrzanisz od rzeczy, no ale czytanie ze zrozumieniem się kłania :/
To raczej tobie się coś pomyliło. Producent wykonał swoje zadanie, gra jest wyprodukowana, można ją kupić i grać. To że gra jest niedostępna w Polsce to wyłącznie wina wydawcy polskiego wydania - Cenegi.
Mnie wygląda na to że w najbliższym czasie wyjdzie znów albo patch, albo Bonus pack do gry. Cenega chce wydać grę w momencie kiedy będzie ona w pełni spatchowana. I to się chwali wydawcy że dba o wydanie gry jak najbardziej grywalnej. Tylko czy nikt nie powiedział Cenedze, że seria X to taka seria do której cały czas wychodzą jakieś nowe patche? Bo jesli oni tego nie wiedzą, a Egosoft będzie cały czas pracował nad nowymi patchami do X3:TC (mam nadzieję że tak będzie i jeszcze nie jedną nową misję dostaniemy wraz z kolejnym patchem) to wydania gry przez Cenegę możemy się nie doczekać, bo zawsze będą przesuwać termin wydania do kolejnego patcha.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Yacek wrote:Tylko czy nikt nie powiedział Cenedze, że seria X to taka seria do której cały czas wychodzą jakieś nowe patche? Bo jesli oni tego nie wiedzą,(...)
Wiedzą doskonale, mówiłem i pisałem im kilka razy i wiem, że przyjęli do wiadomości :). Problem musi dotyczyć czegoś innego. Bo jeśli chcieliby czekać na wydanie gry w wersji 2.0 PL, to jaki sens miałoby upychanie polskiej wersji do osobnego patcha 2.0?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

No i właśnie tu jest pies pogrzebany. Bo jakie mogą być powody kolejnego opóźnienia?

Gra miała być pierwotnie wydana w styczniu tego roku. Ponieważ proces tłoczenia płyt i drukowania instrukcji i okładek jest na pewno dość długi, to wyżej wymienione rzeczy powinny być wykonane najpóźniej do początków stycznia. Tłumaczenie było gotowe na koniec grudnia. W styczniu pojawiły się pierwsze zapowiedzi patcha z dodatkową misją Aldrin i nastąpiły pierwsze obsuwy terminu wydania. Obecnie patch z misja Aldrin jest już dostępny, zawiera pełne tłumaczenie PL wraz z misją Aldrin. W czym więc problem by wydać grę? Płyt od nowa tłoczyć na pewno nie będą, bo to koszty. Ewentualnie można wytłoczyć dodatkowa płytę z patchem 2.0 i dodać do wydania, ale wątpię by tak się stało, wszak patch jest dostępny na stronie Cenegi.

Błędy tłumaczenia. Wątpię by komuś chciało się je poprawiać. A beta testerzy (jeśli tacy są) skoro nie znaleźli tych, które opisałem, na pewno nie znajdą i pozostałych. A jest ich więcej, mam zasadę, podaję jeden stary błąd jak znajdę dwa nowe :)

Więc albo wydanie zostało wstrzymane pracami nad kolejnym patchem (BP?) i jego tłumaczeniem, albo...

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Świadczyć o tym może wzrost cen gry z pierwotnie zapowiadanych 59 PLN do 99 PLN (chyba, bo nie sprawdzałem teraz starych wiadomości o cenach). Do tego w zapowiedzi wydania gry nadal nie ma podanej ceny, więc wcale bym się nie zdziwił gdyby się ponownie zmieniła.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ot co, nic dodać, nic ująć :).

Return to “Polskie / Polish X-Forum”