[X3 XTM] czy można "zaprzyjaźnić" się z terranami po zakończeniu normalnej fabuły?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

voytas_brv
x2

[X3 XTM] czy można "zaprzyjaźnić" się z terranami po zakończeniu normalnej fabuły?

Post by voytas_brv »

Witam wszystkich
To mój pierwszy post i mam nadzieję że nie za bardzo lamuje pytając o oczywiste rzeczy
ale w miarę przekopałem forum i odpowiedzi na me pytanie nie znalazłem
a mianowicie.

Skończyłem fabułe z normalnej opcji startowej X3 - tak jak w podstawowym
x3 (w które też trochę grałem) ziemianie nie puszczają mnie dalej niż na parę metrów za południową bramę heretics end. Próba przedarcia się na chama do sektora earth kończy się wprawdzie udanie, ale już na ziemi wszystko dookoła na czerwono i niekończące się komunikaty na radiu każące spadać!

czy można później poprawić jakoś reputację u ziemian, czy też w opcjach startowych z włączoną fabułą sprawa jest przegrana?

Czy rozwiązaniem zatem są opcje startowe bez fabuły (zależy mi na misjach bala gi, których nie dokończyłem w normalnym x3), a z tego co czytałem na forum misje te są niedostępne w startach XTM.

pozdr voytas
X3 TC
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Zobacz tu: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=205105&start=0
Ja miałem początkową reputację (wiesz jak ja sprawdzić? Jest w FAQ) -10000 z hakiem i wyciągnąłem ją. Na początek to szybki statek i przelot na pełnym gazie przez sektory ziemian. W kilku na pewno wypatrzysz coś czerwonego, wtedy rozwal lub wezwij swoje wsparcie i rozwal, a repka będzie szła w górę.
Co do opcji startowych to owszem z opcji XTM nie masz dostępu do misji Bala Gi (statki i HQ z Bala Gi do kupienia w stoczniach) Natomiast początkowa reputacja ziemian zależy od opcji startowej, w jednych jest zła w innych dobra. Wpływ tez na to ma kiedy dodajesz ziemian do gry. Jeśli wystartujesz nową grą i masz wyłączoną opcję "Dodaj ziemian do gry" to jeśli się wstrzymasz z włączeniem tej opcji aż dorobisz się wysokiej reputacji u Argonów, wtedy włącz ziemian. Te dwie reputacje zależą od siebie: http://www.thexuniverse.com/forum/showt ... hp?t=10237

Teraz pytanie: co ci bardziej odpowiada, albo powolne podnoszenie reputacji u ziemian, albo start z nową grą.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
voytas_brv
x2

Post by voytas_brv »

Hey!
dzięki za pomoc

Szczerze powiem bardziej odpowiada mi powolne podnoszenie reputacji (jak póżniej satysfakcja ;)

Ale w temacie taka ciekawostka/pytanie - grając misje z normalnej fabuły
natrafiałem dość często na terrańskie statki w różnych sektorach (argon prime na przykład). Być może dlatego, iż włączyłem ziemian w opcjach AI.
No ale o co chodzi podczas przypadkowych spotkań terranie zawsze byli przyjaznie nastawienie czyli niebiescy. Po skonczeniu fabuly w sektorze heretic end czerwono i dalej jeszcze bardziej. Nie wiem jak na spotkaniach w sektorach "normalnych" bo dopiero wczoraj skonczylem fabułę.
Ale tak to wygląda jakby reputacja nagle spadła po zakończeniu fabuły - wkurzyli sie chyba ze bramę zrobiliśmy ;).

Poza tym jeszce taka sprawa, zdecydowanie wolę prowadzić grę jako
najemnik wykonywujący różne misje i łupiący zdobyczne statki. Handel nie bardzo mi odpowiada (oczywiście w granicah rozsądku pohandlować też trzeba)
W związku z czym poradzcie jakie skrypty/dodatki mozna jeszcze zainstalować aby różnorakich misji było jak najwięcej.

Wychowałem się na Freelancerze (ech to były dopiero zarwane noce), i chyba dlatego bardziej lubię postrzelać niż pohandlować.

Małe ps.
Czy grając jak w moim przypadku z normalnej x3 pozycji startowej z włączoną fabułą można uświadczyć takie niespodzianki jak ziemska ekspedycja wojskowa? Bo szalejącego Mantisa już pare razy widziałem

a co tam to ps2.
Grałem parę chwil na pozycji startowej XTM (dowódca eskadry czy coś) nie pamiętam dokładnie, w każdym razie terran thor i dwa mniejsze fightery. Po wylocie z sektorów ziemskich zaraz zobaczyłem błąkający się samotnie transportowiec OTAS. Po podleceniu poprosił o pomoc dostarczenie części czy wiadomości jakoś tak. Po udzieleniu wsparcia grzecznie podziękował i zaprosił na browarka w OTAS HQ podając przy tym dokładne namiary.
Czy ten patent (czyli konkretnie transportowiec OTAS proszący o pomoc) spotkam grając z normalnej pozycji startowej czy tylko i wyłącznie z XTM.
Last edited by voytas_brv on Fri, 10. Apr 09, 12:48, edited 1 time in total.
X3 TC
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Przede wszystkim Gildie Cycrowa, masz gildię zabójców, najemników.
Do tego Xenon migration, Khaak Xenon Invasion, DMA (Deatch Match Arena), SCS i BSE tez by się przydało :)
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Moge polecic rowniez improved khaak/xenon. Oprocz tego race response fleets redux.[/i]
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Zobacz do tych tematów:
http://www.mamut.m5.pl/forum_temat_109_ ... do-x3.html
http://www.mamut.m5.pl/forum_temat_169_ ... z-xtm.html
Znajdziesz tam listy skryptów jakie mamy zainstalowane i jakie są godne polecenia.
[ external image ]
voytas_brv
x2

Post by voytas_brv »

Odgrzewam kotleta - znaczy temat ;)

Odpuściłem sobie sektory ziemskie na początku gry, ale teraz gdy się dochrapałem jako takiej floty (jacht, Q, P ścigacze, LX, mamba, chimera i pare transportowcow) zachciało mi się dalszej eksploracji.

Zrobiłem tak jak radził Yacek (przelet na prędkości ponad 1000 przez ziemskie sektory) i... dziwna rzecz.
Im dalej od sektora heretics end to flota ziemian staje sie "niebieska". Reputacje mam na poziomie -219.
Heretics end - wszystko na czerwono (norma)
Ziemia - wszystko czerwono
Mars - wszystko czerwono (i oczywiście kupą mości panowie na mnie)
itd
A na niebiesko - Venus, Oort Cloud, Uranus i chyba coś jeszcze.
Nikt mnie nie tam atakuje (wszystkie tyry, thory valkirie itp spokojnie) poza jednym Vidarem ktory chyba mnie ściga od któregoś z tych czerwonych sektorów? Wygląda to tak że siedze np. w sektorze venus flota ziemian niebieska i spokojna a nagle wlatuje jeden vidar czerwony i atakuje. Reszta siedzi cicho.
Czy to jest jakiś bug? Czy jak podniose reputacje kombinując w tych w miarę spokojnych sektorach to te pozostałe typu ziemia i mars dalej będą atakować.
Zaznaczam że nikogo nie zaczepiałem i nie oddałem jednego strzału w stronę jakiejkolwiek ziemskiej własności.

PZDR
X3 TC
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

W miarę wzrostu reputacji powinno być co raz mniej czerwonych statków.
[ external image ]
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Sektory są podzielone na graniczne, centralne itp - w zależności od reputacji w danym typie sektora cię lubią albo nie.
Np na początku gry Paranidianie nie za bardzo cię lubią - w Paranid Prime nie zadokujesz - ale Emperor Mines (który jest sektorem granicznym) już możesz zadokować
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”