Może już padło takie pytanie, ale teraz chyba więcej osób gra w X3 TC i mogą się wypowiedzieć. X3 chodziło u mnie w miarę płynnie na wysokich ustawieniach, czy jest szansa, że X3 TC również będzie "grywalne" czy raczej liczyć się ze spadkiem FPS? Chciałem nabyć grę jak już wyjdzie u nas, ale nie wiem czy warto, może najpierw kompa zmienię (za kilka lat ))
Masz w FAQ#25 podane wymagania sprzętowe również TC. Na pewno należny się liczyć ze spadkiem wydajności. Ja i X3XTM i X3TC gram na wysokich ustawieniach i widzę lekką przewagę w płynności i lekkości gry w X3XTM.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ. [ external image ]
1. Amd 2.8, 1Gb, gf 7600.
X3XTM jakosc tekstur srednia, aqc on, wlaczona. aa i aniso off - bez problemu, troche przymulalo w duzych walkach.
X3TC - wszsytkie detale na niskie, aa i aniso off, aqc on. - tragedia i pokaz klatek. Nie dalo sie mowic o jakimkolwiek graniu.
2. amd6400, gf9800gt, 2GB. Obie gry w wysokich bez problemu.
Jesli masz cos zblizownego do "1",a myslisz o graniu w TC to odpusc sobie. Dodam jeszcze, ze w tych samych ustawieniach z "1", demo TC chodzilo calkiem niezle ku memu zdumieniu. Pelna gra to juz inny temat, wydajnosc na "jedynce" poszla w dol, ze gra byla niemozliwa.
Elite Dangerous|I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee We want the Boron back!
Ja mam obecnie amd atlona 5000 6gramu i karte hd4670 z gry w X3R bylem bardzo zadowolony a demko testowe X3TC napawa mnie radością bo wyszło nie źle . Nawet jak szybkość spadła by o jakieś 20%. Niestety namieszałem cos w viscie 64 bit i X3R notorycznie się wiesza.
AMD 3000+ (podkręcony na 3,400) ,4 GB ramu . radeon 4850 HIS .
1280x1024, aa 4x, atf 4x, texture max , shader max tylko przy większych bitwach coś się zatnie ale jak do tej pory bez zarzutu.
A moglby ktos wypowiedziec sie, jak chodzi (ile FPS) gra (z patchem 1.4 lub 2.0a) komus, kto ma komputer o zblizonych parametrach do mojego, tzn.:
C2D E4500 2,2GHz
GF 9600GT 512MB
4GB RAM
WinXP
Demo chodzilo srednio z 20-kilkoma FPS, ale moze w patchach podniesli wydajnosc gry?
starjacker0 wrote:A moglby ktos wypowiedziec sie, jak chodzi (ile FPS) gra (z patchem 1.4 lub 2.0a) komus, kto ma komputer o zblizonych parametrach do mojego, tzn.:
C2D E4500 2,2GHz
GF 9600GT 512MB
4GB RAM
WinXP
Wydaje mi się że tak jak u mnie, w większości przypadków będzie ok (czasem szarpnie w ziemskich sektorach lub kiedy jest b. dużo akcji na ekranie, w najgorszym razie będziesz musiał trochę zejść z detalami i rozdzielczością )
Mam AMD Athlon 4000+ (faktycznie ma 2.4 Ghz), 2 GB RAM, GeForce 8800 GT oraz win XP, gram w rozdzielczości 1280x1024. Cóż, może ktoś ma podobną konfigurację i już gra w X3 TC?
starjacker0 wrote:A moglby ktos wypowiedziec sie, jak chodzi (ile FPS) gra (z patchem 1.4 lub 2.0a) komus, kto ma komputer o zblizonych parametrach do mojego, tzn.:
C2D E4500 2,2GHz
GF 9600GT 512MB
4GB RAM
WinXP
Demo chodzilo srednio z 20-kilkoma FPS, ale moze w patchach podniesli wydajnosc gry?
Jestem właścicielem :
C2D 6750 2,66GHz (chyba - nie pamiętam dokładnie, jaki mam procek, a teraz nie mogę sprawdzić )
GF 8800GT 512MB
4GB RAM
WinXP
Demo w rozdzielczości 1440x900 i max detalach średnio działało na 42 fps, więc dramatu nie było, chociaż przy niektórych sekwencjach, zwłaszcza dynamicznych bitew, widziałem tam 10 fps. Pocieszam się tym, że przy takiej ilości fps AI też będzie mnie trudno trafić
@ Koci
Mam podobną konfigurację. Athlon 4000+ (2,6GHz), 2GB RAM, GF9500GT, WinXP. Co prawda nie grałem, ale po odpaleniu dema miałem pokaz slajdów. Tylko miejscami było płynnie.
Nobody will ever need more than 640 kB RAM. (Bill Gates, 1983)
Windows 98 requires 16 MB RAM. (Bill Gates, 1999) logical conclusion: Nobody will ever need Windows.
1 i 3 odpalane w 1024x768, detale medium, AAx4 - na 2 odpalone
w 1400x900. detale max, AAx4, Aniso x4.
Wnioski:
Na 1 było znośnie, choć najwięcej cięło to dało radę w miarę płynnie
nawet w ostatnim teście ( ta wielka stacja ) mimo że karta gfx już stareńka; ( X3R chodził na tym bardzo dobrze - poza inwazjami w sektorach pełnych asteroidów - tam cięło, im więcej nałupanych w mak
kamieni to gorzej...);
Na 3 mimo tej samej gfx płynniej i mniej cięć;
Na 2 poza paroma miejscami ( przycięcia ) płynnie jak cholera ale:
Na każdej konfiguracji, nawet na 2 są momenty że demo się tnie i koniec:
i to raczej wina gry chyba - sam początek, jak lecą frachtowce w stronę
napisu, mają 2 lub 3 przycięcia na każdej konfiguracji, jak kamera się
odwróci i przeleci flota - przelot lotniskowca to skoki - konfig 2 dał tu najlepiej radę ale i tak nie było płynnie, i z tego co pamiętam jeszcze to ta wielka eksplozja przy stacji - zanim wybuchnie to demo staje na każdej z tych konfiguracji...
Natomiast konfig 2 i ostatni test - cóż, r4850 pokazał klasę - czysta przyjemność było widzieć ten przelot..........
dziadzioMiecio: naprawdę masz 6 Giga Ramu? To jakaś przyszłościowa konfiguracja?
Nie po prostu miałem 2 Gram i trafiły mi się kości 2X2gram które niby były do bani bo facetowi komp się wieszał oczywiście jedynie słuszne procek i karta a wiec odkupiłem je i mam 6 Gram całkiem sprawne. Wprawdzie vista zjada jej prawie 1,5 Gram na starcie to jednak pozostała część jest zawsze wystarczająco duża . Usterkę miał w zasilaczu wypasionym Chifteku jedna z wtyczek miała słaby styk wtyczek przy zasilaczu i tłumaczenie że im mniej złączy to w zasilaniu lepie do tego gostka nie dociera a szkoda.A jadę na oryginalnym fortonie 400 W . Z tym że aktywacja visty wykluczyła mi funkcję oszczędzania energii (tak na skróty nazywam) mam zegar w procku na stałe ustawione.
Z tym że aktywacja visty wykluczyła mi funkcję oszczędzania energii (tak na skróty nazywam) mam zegar w procku na stałe ustawione.
Hmm, ja mam Viste na laptopie i mam opcję oszczędzania energii włączoną. Chyba, że Ty masz jakąś dziwną wersję OEM, która faktycznie blokuje mnożnik na procesorze (albo nie blokuje, ale, jak zmieni się taktowanie, to Vista nie odpali się)
Cześć, C2D 3.6, 4gb ram, gtx285 w demie X3TC najniższa ilość klatek to 15.
Ustawienia: 1920X1200, AA8, FA8 - zmiana AA i FA nie wpływa na minimalną ilość klatek. Wychodzi na to że wąskim gardłem jest pamięć/procesor.
Pozdrawiam
Kurcze nie za mało coś....grafę masz potężną-procek podkręcony?U mnie na Q6600@3,0GHz 4GB@1000Mhz 5-5-5-15 2x8800GT 512MB i najniższa ilośc klatek to 13...na podstawie benchmarka z dema.
PS:Sorras nie zauważyłem rozdziałki 1920X1200...
hanss wrote:Kurcze nie za mało coś....grafę masz potężną-procek podkręcony?U mnie na Q6600@3,0GHz 4GB@1000Mhz 5-5-5-15 2x8800GT 512MB i najniższa ilośc klatek to 13...na podstawie benchmarka z dema.
PS:Sorras nie zauważyłem rozdziałki 1920X1200...