[X3] Pytanie noobka

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

sloder

[X3] Pytanie noobka

Post by sloder »

Witam jestem nowy na forum i chciałbym się zapytać o jedną rzecz odnośnie XTM a mianowicie: Co to jest? to trzeba kupić w sklepie ,można to ściągnąć? Czy to jest po prostu stocznia XTM? :? Kiedyś grałem pamiętam z stocznią XTM ale niestety ok. 3 lata temu i nie sięgam tam pamięcią. Prosiłbym o dość szybką odpowiedz. :)

PS. Nie wiem czy to nie było dawno poruszane ale niestety nie mam siły i cierpliwości przeglądać forum co ma już parę naście stron. :oops:

Przepraszam ale jeszcze trochę poszperałem i znalazłem odpowiedz kierując się czym? Drogim Google..... Przepraszam że tak denerwuje ale szukałem od niedzieli i nie znalazłem skutek przyniosło dojście do ostatniej strony w odpowiedziach Google.

Aha no i jeszcze jedno nie widzę w FAQ pytania czym jest XTM ani niczego temu podobnego. :|
Last edited by sloder on Tue, 24. Mar 09, 18:06, edited 2 times in total.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A myślisz że ktoś będzie miał siłę i cierpliwość po raz enty odpowiadać na to pytanie? Zobacz do FAQ
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Urban
x4

Post by Urban »

Młodzież ostatnio taka niecierpliwa.. ho ho... Niedługo będzie trzeba nawet za nich przeżuwać .. :roll:

Tak na serio: To fanowski mod. Darmowy. Reszta info w FAQ. Po coś się inni namęczyli i je zrobili :wink:. W sumie w FAQ nie ma pytania: Co to XTM? ale najwyraźniej to pytanie nie należy do FA :lol:

PS. następnym razem radzę użyć innej argumentacji. Na pewno nie o braku cierpliwości, bo to źle działa na ludzi. Lepiej napisać: "Szukałem, ale niestety najwyraźniej nie zbyt dobrze, bo nie znalazłem. etc." :roll:
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Właśnie też doszedłem do wniosku że chyba czas dopisać do FAQ pytanie: Co to jest XTM, jak go zdobyć i jak zainstalować, bo ostatnio na forach wysyp problemów tego typu.
Choć z drugiej strony w FAQ jest o XTM-ie przy okazji pytania o skrypty i mody: http://forum.xudb.pl/viewtopic.php?f=25&t=14
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
ergo
x3tc

Post by ergo »

myślę że najlepiej byłoby dopisać to do FAQ - natomiast nie ma co się stresować, po to jest forum żeby zadawać takie pytania, zwłaszcza że kolega zwraca uwagę że jest nowy ... :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To niczego nie tłumaczy. Ja jak byłem nowy, to zanim napisałem pierwsze pytanie przez miesiąc czytałem tylko forum. A po miesiącu czytanie nie musiałem pytać :)
[ external image ]
dziadzioMiecio
x3tc

Post by dziadzioMiecio »

Kto pyta nie błądzi a na tak martwym forum można by cos popisać żeby trochę ruchu było to ja mam jeszcze jeden postulat żeby wyprzedzić zapytania poczatkujących. O rangi a mianowicie jaką rangę należy posiadać żeby móc kupić statek albo fabrykę. Mam takiego jednego znajomego ktory stale pyta mnie . a wyszukiwanie i stałe wertowanie forum dla niego juz mnie znudziło.Jak w koncu cenga wyda to pewnie jakis procet kupi zielonych nasza gre i pewnie znowu zaczną sie "głupie " pytania
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ale przecież takie coś można sprawdzić w grze, wybierasz stocznię, wybierasz statek, który chcesz kupić i patrzysz. Jak jest na czerwono znaczy nie można kupić, a na dole masz po lewej stronie Twoją obecną reputację, a po prawej wymaganą do kupienia tego statku. Teraz instrukcja w łapę, szukamy listy reputacji u danej rasy i sprawdzamy ile szczebli nas dzieli.
Gdybyś tak odpowiedział znajomemu miałbyś spokój :)
[ external image ]
sloder

Post by sloder »

To jeszcze aby nie robić następnego tematu sie zapytam:

1. Gdzie mogę zacząć misje dla sonenów?

2.Czy mogę uzyskać od sonenów pozwolenie na użycie ich broni? bo się trochę pobawiłem skryptami i jak tylko wypaliłem z dział to dostałem info od sonenów ze nie mogę używać tej technologi a zaraz potem w odległości ok. 20 km wyleciały ze skoku 3 okręty soneonów.

Jeszcze dodam że łatwo wykonać skrypt dodający kasę. Wole go tu lepiej nie pisać na spoilerze tak wiec jak ktoś chce go zobaczyć to pisać na PW.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. Szukaj w BBS-ach informacji o statku do przejęcia, to będą namiary na Soneńskiego zwiadowcę, on da ci kilka zleceń, a po ich wykonaniu namiary na bazę Sonenów.
2. Nie można, ograniczenie zrobione przez twórców moda.

Oczywiście że łatwo, ale czy to powód aby psuć sobie i innym przyjemność z gry?
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

sloder wrote:Jeszcze dodam że łatwo wykonać skrypt dodający kasę. Wole go tu lepiej nie pisać na spoilerze tak wiec jak ktoś chce go zobaczyć to pisać na PW.
Przecież BSE jest takim skryptem na łatwą kasę. Coś innego łatwiejszego niż BSE to już byłoby dla tootalnych noobów, którzy się na forum wstydzą pokazywać :P.

Edit:
dziadzioMiecio wrote:Kto pyta nie błądzi a na tak martwym forum można by cos popisać żeby trochę ruchu było to ja mam jeszcze jeden postulat żeby wyprzedzić zapytania poczatkujących. O rangi a mianowicie jaką rangę należy posiadać żeby móc kupić statek albo fabrykę. Mam takiego jednego znajomego ktory stale pyta mnie . a wyszukiwanie i stałe wertowanie forum dla niego juz mnie znudziło.Jak w koncu cenga wyda to pewnie jakis procet kupi zielonych nasza gre i pewnie znowu zaczną sie "głupie " pytania
Jestem przekonany, że gdyby ci którzy się już tutaj choć troszkę udzielają, dziennie pisali powiedzmy w 5 wątkach przynajmniej 1 post, to by forum nie było takie "martwe" :P. Moim zdaniem "głupie" pytania są potrzebne aby na forum w ogóle było o czym rozmawiać. Nie wszystkie powinny być załatwiane przez odpowiedzi w FAQ, ludzie powinni mieć możliwość pisać, nie tylko czytać :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
BAAL-Melkart

Post by BAAL-Melkart »

Sauron11 wrote:
sloder wrote:Jeszcze dodam że łatwo wykonać skrypt dodający kasę. Wole go tu lepiej nie pisać na spoilerze tak wiec jak ktoś chce go zobaczyć to pisać na PW.
Przecież BSE jest takim skryptem na łatwą kasę. Coś innego łatwiejszego niż BSE to już byłoby dla tootalnych noobów, którzy się na forum wstydzą pokazywać :P.
Słuszna uwaga. Gra się chyba po to żeby przezwyciężać trudności jakie stawia przed nami świat gry, używając do tego naszych umiejętności. Im większe trudności tym większa satysfakcja. Cóż to za przyjemność użyć skryptu pt. "Klikasz i masz 1 mld kredytów"? Trzeba mieć jakieś ambicje :wink: . Oczywiście nie atakuje tutaj nowego użytkownika forum, a jedynie przestrzegam przed znudzeniem się grą w ciągu tygodnia.
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."
sloder

Post by sloder »

Hmm znalazłem sposób na manie mantisa z full equip i bez problemów z sonenami ,ale to za sprawa skryptu bo trochę szperałem szukając czegoś podobnego do pomocnika w X2 czyli skryptu który stawia zaawansowany radar w każdym systemie ujawniając tym samym cała mapę galaktyki ,ale żadnego z niego pożytku ponieważ próbując zadokować do federalnej stoczni argonów był zbyt "szpiczasty" i uderzając o dok zrobiłem sobie z arognów wrogów. :P A pro po skryptu na kasę wspomniałem o nim bo może ktoś tak jak ja lubi najpierw sprawdzić co dobrego gra oferuje(użyłem tego skryptu i stoczni XTM)a potem starać się dotrzeć do tego siłą zarobku normalnego niestety do walk z krzakami się nie umywam i z sonenami też zanim nie podrasuję sobie kompa bo było zdjęcie potem czarny ekran i stary irytujący błąd wyślij/nie wysyłaj................ :cry:

Czytając trochę forum doczytałem się że BSE służy do zwiększania szansy opuszczenia statku przez pilota ale pytam się gdzie to ściągnąć (nie doczytałem się linku) i jak używać?

PS. znalazłem na forum temat o zwiększaniu ilości FPS w grze ale niestety temat po angielsku a ja zbyt dobrze angielskiego nie umiem(jestem młodziak i chodzę do szkoły oto chodzi)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

sloder wrote:A pro po skryptu na kasę wspomniałem o nim bo może ktoś tak jak ja lubi najpierw sprawdzić co dobrego gra oferuje(użyłem tego skryptu i stoczni XTM)a potem starać się dotrzeć do tego siłą zarobku normalnego (...)
No tak, są dwie szkoły, jedni wolą od razu mieć full kasy na koncie i zakupić M2 aby niszczyć M2, a inni wolą zacząć od niszczenia M5 w M5 i piąć się powoli w klasach coraz wyżej, zarabiając coraz to większe pieniądze :).
Ci drudzy dużo więcej z gry wyniosą i więcej będą mieli przyjemności, bo kolejne stopnie gry będą odkrywać mając przed sobą wiele tajemnic, np. latając M5 z niewielką kasą będą bardzo chcieli mieć M2, aby wreszcie odegrać się za miesiące unikania wrogich statków tej klasy, ale cierpliwie poczekają na swojego M2 bez uciekania się do łatwych sztuczek.
W tym czasie jednak (początki gry) owi gracze zajmą się elementami gry równie ciekawymi jak operowanie niszczycielem i pokaźnym kontem, ale których to drobnych czynności nie robi się już (bo się zwyczajnie już nie chce) wtedy, gdy na koncie jest pokaźna suma.
Ci co od razu chwycą za stery M2, sami pozbawią się tych tajemnic, a więc i zarabianie od podstaw małych pieniędzy, co jest zajęciem w grach X żmudnym ale dającym safysfakcję, przestanie być dla nich frajdą.

To "co gra fajnego oferuje" jest szeroko opisane na forum i w instrukcji do gry, resztę załatwia wyobraźnia gracza i to powinno na początek wystarczyć. Choć oczywiście każdy ma swój styl... :).
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
sloder

Post by sloder »

Sauron11 wrote:
sloder wrote:A pro po skryptu na kasę wspomniałem o nim bo może ktoś tak jak ja lubi najpierw sprawdzić co dobrego gra oferuje(użyłem tego skryptu i stoczni XTM)a potem starać się dotrzeć do tego siłą zarobku normalnego (...)
No tak, są dwie szkoły, jedni wolą od razu mieć full kasy na koncie i zakupić M2 aby niszczyć M2, a inni wolą zacząć od niszczenia M5 w M5 i piąć się powoli w klasach coraz wyżej, zarabiając coraz to większe pieniądze :).
Ci drudzy dużo więcej z gry wyniosą i więcej będą mieli przyjemności, bo kolejne stopnie gry będą odkrywać mając przed sobą wiele tajemnic, np. latając M5 z niewielką kasą będą bardzo chcieli mieć M2, aby wreszcie odegrać się za miesiące unikania wrogich statków tej klasy, ale cierpliwie poczekają na swojego M2 bez uciekania się do łatwych sztuczek.
W tym czasie jednak (początki gry) owi gracze zajmą się elementami gry równie ciekawymi jak operowanie niszczycielem i pokaźnym kontem, ale których to drobnych czynności nie robi się już (bo się zwyczajnie już nie chce) wtedy, gdy na koncie jest pokaźna suma.
Ci co od razu chwycą za stery M2, sami pozbawią się tych tajemnic, a więc i zarabianie od podstaw małych pieniędzy, co jest zajęciem w grach X żmudnym ale dającym safysfakcję, przestanie być dla nich frajdą.

To "co gra fajnego oferuje" jest szeroko opisane na forum i w instrukcji do gry, resztę załatwia wyobraźnia gracza i to powinno na początek wystarczyć. Choć oczywiście każdy ma swój styl... :).
no cóż zbiłeś mnie na sam dół drabiny uczciwych graczy ekhem zaczynając grę w X2 nie używałem skryptów(pewnie dlatego że o nich nie widziałem)i radziłem sobie dobrze a X3 zacząłem od skryptów aby się dowiedzieć jak się handluje I CO DOBREGO GRA OFERUJE(zaznaczam nie krzyczę) popatrzałem jak się pozmieniały statki i tyle. :wink: (wygląd novy mnie zainteresował) w tej chwili zacząłem z opcji startowej początkującego handlowcy(chyba tak to było) i zbieram na Novę i jej wyposażenie :P
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Kurcze, a ja na początku nie wiedziałem jak dodaje się kasę i do dziś nie wiem jak się handluje i co nowego jest w tej grze :)
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Hmm a ja w X3 zaczynałem właśnie od drobnego handlu, tak samo jak w X2. Zbieranie rakiet jakoś nie wychodziło. Parę miesięcy odkrywałem obce sektory w M4, potem różnych M5, obserwowałem przesuwające się w przestrzeni wielkie i małe statki, czesałem ich statystyki, żeby się dowiedzieć o nich więcej, cykle produkcyjne stacji żeby sprzedać z zyskiem 100 kredytów na kursie... Do przodu (w sensie pieniędzy) posunąłem się dopiero po odkryciu możliwości podkradania ładunków od innych frachtowców, co czasem skutkowało pokaźnym zarobkiem :).
Te początki były takie fajne... ech :)
sloder

Post by sloder »

W każdym razie nie chcę się kłócić bo z kłótni nic nigdy nie wyjdzie(poza wrogością) a to dlatego że każdy ma swój gust i swój sposób postrzegania rzeczy.

A więc tak to będzie chyba ostatnie pytanie(mam nadzieje):

Jak rozpocząć misję Bala Gi? :D

Co do posta poniżej fakt zapomniałem sprawdzić w FAQ sorka.
Last edited by sloder on Thu, 26. Mar 09, 16:24, edited 1 time in total.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

sloder wrote:Jak rozpocząć misję Bala Gi? :D
FAQ#24
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”