[X3] Ustawienia BSE

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

padonis

[X3] Ustawienia BSE

Post by padonis »

Witam

Zainstalowałem BSE i w zasadzie wszystko jest jasne ale jednak nie.
Ustawienia standardowe spoko, wszystko w % cos tam ustawiłem i piloci wyskakują, szkoda tylko że kadłub statku prawie nie istnieje, czy da się ustawić tak by statek ocalał w leprzym stanie?
No i te ustawienia ręczne, nie są w % , można woklepać 10 cyfrową liczbę, jak to się ma do %

Może ktoś dobry wyjaśni o co dokladnie chodzi z ustawieniami BSE

BŁAGAM
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Wybierz opcję "Warunki opuszczania", masz tam wszystko pięknie opisane, tylko przeczytać: "Im wyższy poziom trudności tym samym pilot opuszcza statek przy niższym poziomie kadłuba".
W ręcznym ustawianiu wpisujesz cyfry, % jest automatycznie dodawany. Wpiszesz 100 będziesz miał 100%.

PS. Na większość pytań pewnie znajdziesz odpowiedź w tym temacie: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=202751&start=0
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
padonis

Post by padonis »

trudność ostawione na "trudność x1"
reszta ustawień na 100%

mimo to opuszczone statki jak mają 30% kadłuba to już jest max, najczęściej mają koło 10% a raczej 5% i mniej
Czy tak to mam być ?
Niby prędkość opuszczania na 100% a oni siedzą tam i siedzą
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Wszystko zależy od morale pilota, im wyższe tym później opuszcza statek, do tego dochodzi Twój ostrzał, jeśli zdjąłeś osłony to kadłub staraj się bardzo delikatnie zdejmować. Mnie przy ustawieniach standardowych zdarzają się statki z kadłubem w więcej niż 80%. Ale rzadko, częściej tak że rozwalam ogniem statek z którego wyskoczył już pilot :)
No i oczywiście też wielkość ma znaczenie, z drobnicy częściej skaczą, z dużych statków rzadziej i przy mniejszych procentach kadłuba.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
padonis

Post by padonis »

robiłem to AC alfa wolno i z przerwami niestety pilot wyskakuje dopiero pod koniec kadłuba, oczywiście wyskakują teraz znacznie częściej ale stateczki są w opłakanym stanie i to bez znaczenia czy to M, błotniak czu P czy nova , wszystkie

myślałem ze coś żle ustawiłem
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Eh, cieszmy się, że w ogóle nam większe statki niż M3 wyskakują :O. A, że mają 10 czy 5% kadłuba, to lepiej dla "przyjemności gry", bo jednak musisz coś wyłożyć na ich naprawę i to jest wg mnie bardzo dobre.

Pomyśl o tym w ten sposób.

Pozdro
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

W ogóle to duże statki (M6, M1) przy BSE zachowują się mało "realistycznie". Często po tym jak statek opuszcza grupa skoczków, sama jednostka tak jakby wybucha, a gra podstawia ten sam statek nieco obok (w każdym razie nie w tym miejscu, w którym był do tej pory). Wtedy ostatnia salwa z naszego okrętu trafia juz w próżnię ;). Trochę sztucznie to wygląda...
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ale służy to temu, by nie niszczyć statku, który opuszczają astronauci i pozostawić go graczowi...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
padonis

Post by padonis »

to fakt troszkę mąci na ekranie

czyli tak już jest z tym stanem kadłuba ?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Sauron11 wrote:W ogóle to duże statki (M6, M1) przy BSE zachowują się mało "realistycznie". Często po tym jak statek opuszcza grupa skoczków, sama jednostka tak jakby wybucha, a gra podstawia ten sam statek nieco obok (w każdym razie nie w tym miejscu, w którym był do tej pory). Wtedy ostatnia salwa z naszego okrętu trafia juz w próżnię ;). Trochę sztucznie to wygląda...
to jest celowe działanie skryptu, właśnie po to aby lecącą już w przestrzeni salwą nie rozwalić opuszczonego okrętu.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Wydaje mi się, że gra podstawia mniejsze statki, tak do M6 bardzo blisko pierwotnego miejsca, w którym stał statek. Śmiesznie to jednak widać przy tych dużych, ostatnio jak zdobyłem paranidiańskiego Faunusa, to gra podstawiła go kilkanaście kilometrów od miejsca, w którym byłem :). Trochę przesadzili twórcy skryptu moim zdaniem. Może włączenie czasowej nieśmiertelności dla statku, ale z pozostawieniem go tam gdzie być powienien, byłoby nieco bardziej realne niż taka daleka teleportacja :).
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
padonis

Post by padonis »

tak właśnie jest tylko szkoda że kadłup jest w opłakanym stanie ... :(
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A co ty byś chciał? Statek w 100% cały? Nie przesadzaj, coś za coś, bo inaczej za bardzo by cheatem śmierdziało. Kup sobie Warsztat i naprawa nie będzie aż tyle kosztowała. Duże statki maja poprawkę antykolizyjną ze względu na swoje wymiary, dlatego tak daleko je odrzuca. Ja jestem z tego zadowolony. Ze statków zdobywanych normalnym sposobem bez BSE to ponad połowę traciłem przez ostrzał, który był jeszcze w drodze.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Nie oszukujmy się, BSE ze swoimi możliwościami to jest właśnie cheat :).
Zdobywając M1-M2 nawet z rozprutym kadłubem można w środku znależć wyposażenie warte dziesiątki milionów kredytów (za które można kupić sobie nowego M1-M2) :roll: .
Gdybym nie grał wcześniej wiele miechów w czyste X3 i nie znudził się już taką czystą lataniną, to bym się na BSE nie zdecydował :).
BAAL-Melkart

Post by BAAL-Melkart »

Wszystko zależy od nas. BSE pozwala na wprowadzenie wielu ustawień stosownych do naszych potrzeb. Również procent pozostawionego ładunku po ewakuacji okrętu. Z autopsji wiem, że zbyt optymistyczne ustawienia psują (w mojej opini) grę spychając aspekt gospodarczy na dalszy plan. Gdy znajdzie się złoty środek BSE okazuje się znakomitym dodatkiem.
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."

Return to “Polskie / Polish X-Forum”