Garsc pytan "dawnego gracza"

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

aleks2098

Garsc pytan "dawnego gracza"

Post by aleks2098 »

W X3 Reunion gralem dawno temu. Niestety, nawal pracy sprawil ze nie mialem duzo czasu na relaks przy komputerze. Ale co jakis czas by sie w cos zagralo - a nie wyszlo przez ostatnie lata nic godniejszego uwagi. Zapomnialem jednak wielu rzeczy - czy ktos moze mi odswiezyc pamiec?

a) zapisywac gre mozna na stacjach - czy mi sie przysnilo - czy mozna bylo tez w przestrzeni kosmicznej? To chyba cos kosztowalo - i chyba trzeba bylo nabyc jakis przedmiot (od gunerow - co to bylo?)

b)z ktorymi rasami mozna bylo walczyc i nie narazic sie na utrate jakis dodatkowych mozliwosci? Pamietam ze chyba jumpdrive kupowalo sie u innych ras. Tzn i tak nie chcialbym walczyc z argonami ani z boronami.

Jakie przedmioty sa dostepne tylko w stacjach innych "ras" niz te i co to bylo? Chodzi mi o to ze zanim zaczne z nimi walczyc - nie chce sobie popsuc reputacji.

c)ktore mody byly szczegolnie warte instalacji? pamietam jakis mod ekonomiczny - ale chyba byly 2-3 szczegolnie warte instalacji. Ktos moze cos zasugerowac?

d)czy warto jest kupic terran conflict? Zerknalem na gre - wydaje sie ze jednak bardziej przypomina "poprawke" niz kolejna odslone. Tzn grafika lepsza, troche nowych rzeczy ale rewolucji chyba nie ma.

Czy ktos moze cos powiedziec o Terran Conflict? Czy sa naprawde istotne zmiany czy raczej to reunion "gold" version a nie kolejny X3?

Tzn o tym ze to nie "kolejna gra" domyslac sie mozna m.in przez to ze to nie X4, ale wlasnie X3 z nowym tytulem.

prosze o ewentualne rady - mam nadzieje ze pytania nie byly az tak idiotyczne zeby kazdy mogl napisac "wszystko jest na forum" (domyslam sie ze jest) :)

jeszcze "3" pytanka

czy mi sie wydaje - czy bylo cos takiego jak "dopalacz"?

o co chodzi z tym ze statek ma maxymalna predkosc inna a ja moge osiagnac mniejsza - to chyba byla kwestia zainstalowanego "softwate"?

czy mody instalowalo sie przed gra - czy mozna bylo w trakcie?
LITWINCZUK

Post by LITWINCZUK »

Nie jestem zbyt oblatany w X3, więc odpowiem Ci tylko na to, czego jestem pewien:

Statki mają zdefinowaną maksymalną prędkość jaką mogą osiągnąć i tego nie przeskoczysz (no, chyba, że na dopalaczach). Po zakupie statek taki ma mniejszą prędkość i musisz zainwestować w tunning silnika by go lekko przyśpieszyć.

Mody możesz instalować w trakcie gry, jednak save który został wykonany z użyciem modów może nie załadować się na grze która nie posiada bądź z której zostały usunięte mody (a które były użyte w czasie save;owania! - z tym to trzeba ostrożnie...)
Urban
x4

Post by Urban »

a) Można w przestrzeni. Ten przedmiot to Polisa ubezpieczeniowa (ceny nie pamiętam), można to nabyć w stacjach Gonerów (np. Cloud Base South West) lub w centrali Terracorp.

b)W sumie jeżeli dodatkowe możliwości to możliwość kupowania od nich fabryk/okrętów to z żadną. Towary deficytowe że tak to ujmę to pewnie osłony 25MJ u Splitów, ale one bywają dostępne wszędzie. Skaner Triplexowy u Boronów i Paranidów.

c) XTM? - w sumie to nie pomogę gdyż nie używam modów

d) tu też nie pomogę, ale są posty z wrażeniami graczy już gdzieś na tym forum lub na http://forum.xudb.pl/index.php

- było coś takiego jak dopalacz, ale dopalacz w wersji zwykłej i dopalacz (afterburner) z bonus packa. Jeden zwiększał przyspieszenie okrętu a drugi używając ogniw energetycznych jego maksymalną prędkość

- To kwestia "tuningu" okrętu. Tak jak poszerzasz ładownie, tak możesz rozwinąć silnik,

- Większe mody przed grą (na pewno te które dodają nowe sektory), gdyż w przeciwnym razie jak spróbujesz kontynuować z save nie będzie wszystko działać jak należy.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”