[X3]Napęd skokowy

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

wasylek

[X3]Napęd skokowy

Post by wasylek »

Witam. Mam pytanie czy istnieje jakiś mod który pozwala na zrobienie "floty" która może skakać do innych sektorów razem?? Chodzi mi o to że jak lece M1 i mam za sobą w flocie jeszcze 2 inne duże M2 i kilka mniejszych M3 to teraz jak robie skok to skacze tylko ja a inne statki które miały za mną podążać lecą do mnie ale przez bramy mimo iż maja na pokładzie napę skokowy i ogniwa. Chciałbym aby można było np wybrać kilka statków którę będa tą flotą a jak ja swoim statkiem wykonam skok to inne zrobią to samo.

Mam X3 z wszystkimi aktualizacjami.

Przeszukałem trochę forum, korzystałem z wyszukiwarki ale nie znalazłem nic podobnego.
Deady
x2

Post by Deady »

Sprobuj z tymi skryptami poz. 26,27,28 , i sprawdz kto uzywal - moze CI pomoze :)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Czy przypadkiem nie ma ich w BP 3.1.07??
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Deady
x2

Post by Deady »

Wychodzi na to ze w BP jest tylko poz 26. Nie wiem, jak sprawdzicie - to odpiszcie mu dokladniej :)
wasylek

Post by wasylek »

Zainstalowałem ten BP ale nie ma tam nic takiego. Tak samo z tymi 3 pozycjami. Tylko da się grupe stworzyć i kazać jej atakować wroga ale to bez sensu taki dodatek bo i bez niego to samo prawie moge. Jak ktoś widzial coś innego jeszcze to prosze o pomoc.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Zawartość Bonuspacka 07

- Afterburner
- Attack Rocks Command
- Cartel Capture Passengers
- Cartel Shield Hacker
- Collect Astronauts
- Commercial Agent
- Commodity Logistics Software
- Defend Position
- Dockware Manager
- Explorer Software
- Fleet Support Ship Software
- Group Management System
- Group Hotkeys
- Manual Trade Commands
- Mobile Mining / Mineral Collection Software
- Missile Defence Mosquito
- Remote Transporter Device Software
- Scrap ship at HQ
- Station Manager

--------------
Tak jak Deady zauważył są dwie pozycje wrzucone do BP:
- Group Management System
- Group Hotkeys
Dograj ten trzeci, wskazany skrypt i pewnie będzie po sprawie.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
wasylek

Post by wasylek »

ale...
wasylek wrote:Zainstalowałem ten BP ale nie ma tam nic takiego. Tak samo z tymi 3 pozycjami. Tylko da się grupe stworzyć i kazać jej atakować wroga.
Nie ma tam skoków. Próbowałem zresztą bo myslałem że moze już wtedy automatycznie skoczą ale nadal nic z tego. Nadal leca przez brame. :-(
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A czy czasem pozostałe statki, aby skakały za nami, nie muszą być naszymi skrzydłowymi? Wiem że jak miałem skrzydłowych to skakali za mną (pod warunkiem ze mieli napęd skokowy, polecenia nawigacyjne i oczywiście ogniwa). Z jednym wyjątkiem, jak skoczyłem przy pomocy Shift+J, to skakałem sam, pozostali zostawali na miejscu.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Fakt, pisałeś o tym. Trzeba było wykonać skok za pomocą rozkazu w menu nawigacyjnym...
XTC+XRM | Albion Prelude
wasylek

Post by wasylek »

No ok..może się wygłupie ale jak ustawić żeby jakis statek był skrzydłowym??

Aha juz wiem. Znalazłem ale.... nie ma takiego menu w statkach M1, M2, M7. I co z tym zrobić?

Z tego co widze to tylko statki M3 i mniejsze mogą być skrzydłowymi. :-( A ja potrzebuje do tych większych bo mniejsze na lotniskowcu są.

Zna sie ktoś na robieniu skryptów które dadzą identyczną opcje we wszystkich statkach??
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Polecenie "Chroń mnie' ?? - zgaduje, bo teraz nie sprawdzę...
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Z takim poleceniem skaczą. Trzeba tylko uważać aby nie skoczyli nam na plecy. To znaczy, że jeśli skoczymy do innego sektora, do bramy i nie zdążymy odlecieć od niej na bezpieczną odległość to mający nas chronić duży statek skacząc za nami może nas staranować.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
wasylek

Post by wasylek »

Faktycznie. Nie wiem czemu zawsze używałem polecenia Podążaj za mną. Teraz skacze. Tylko szkoda że trzeba się martwić samemu o to czy ma ogniw tyle ile trzeba. Ale ogólnie chyba z tym BP da się zrobić grupe i teraz po skoku dać każdemu jakies zadanie a potem za pomocą polecenia do grupy wszystkim przywrócić Chroń mnie. Wielkie dzięki. Teraz jedyny problem to ogniwa! Szkoda że w X3 tak głupi pomysł wprowadzili. W filmach nie trzeba żadnych ogniw a jedynie czasu na to by można było wykonać skok. Powinno tak być w X3. Ale tego z ogniwami juz się nie da chyba obejść.

No ale mimo to bardzo wam dziękuję za pomoc. Yacek faktycznie! Nie pzesunąłem się i mi na kadłub skoczył M2 :-) Trzeba odrazu gazu do przodu dać.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Mnie też kilka razy skoczył na plecy, to wiem :-)
A z ogniwami to się z Tobą zgadzam. Zamiast ogniw to lepiej by było, aby było kilka rodzajów napędów. Mały, do montowania na statkach M5, M4, M3 - umożliwiający tylko skok o 1-2 bramy skokowe. Średni, do montowania na statkach M6, M7 umożliwiający skoki o np. 10 bram. Duży no montowania na statkach TL, M1, M2 pozwalający na dowolnie długie skoki. Zamiast ogniw wprowadzić czas ładowania napędu, im większy napęd tym większy czas.
Np. duże napędy można by używać tylko raz dziennie :-)
Dobra przesadziłem, ale czas ładowania 1 min. to byłby dobry.
Chcesz M3 skoczyć na koniec wszechświata, to albo skacz jak żaba, albo zadokuj do lotniskowca. Do tego w ofertach BBS oferty lotniskowców na długie skoki dla małych statków, za opłatą i o ile ciekawiej by było :-)
[ external image ]
wasylek

Post by wasylek »

Też się z tym zgadzam. Zamiast ogniw czas "rozgrzewania napędu". Im większy napę i im dłuższy skok tym dłużej rozgrzewa. A te ogniwa to uciążliwe są. Nie wiem jak to rozwiązać żeby skakać z jednej na drugą stronę galaktyki X3. Co z tego że będę miał ze sobą transportowce które zapcham ogniwami skoro na ten skok i tak połowe zmarnuje i też nie będzie miec. Ma ktoś jakis sposób na skoki całą flotą (2xM1 + 4xM2) na duże odległości w 2 strony?? Bo mniejsze statki zapakuje na lotniskowce.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Przecież M1 maja dość pokaźną ładownię, więc w czym problem?
Ja jak kupiłem Arana, załadowałem go na full ogniwami i po miesiącu gry z Aranem, wykonaniu wielu skoków, w ładowni nadal mam jeszcze spory zapas ogniw. To samo z Sethem, ładuję całą wolną przestrzeń ładowni ogniwami (około 2800) i wystarcza mi to na spokojne wykonanie kilku skoków różnej długości (czasem do sąsiedniego sektora, czasem na drugi koniec wszechświata).
[ external image ]
MacDyller
x3tc

Post by MacDyller »

Temat jest oznaczono [X3], więc jaki Seth i spółka? :) No ale właśnie chyba można jedynie przerzucać telerorterem ogniwa ze statków z większą ładownią na te z mniejszą - proponuję wziąć jakiegoś TLa do floty bo mają one największą ładownię. Jak nabrać powiedzmy 60k ogniw w ładownię Mamuta to już inna bajka. :P
Niestety im więcej statków tym bardziej to przekazywanie uciążliwe :/
X3:TC ENG
wasylek

Post by wasylek »

To w takim razie bardzo dobrze. Nie powinno być problemu. Nie wiem jak z M7 od rasy Paranid (zresztą cała flota to statki tej rasy-podobają mi się i sa nie najgorsze.)

Dobra to chyba wszystko już.
Niestety musze się zadowolić grą bez XTM bo coś mi rozwala gre. Jak zainstaluje to gra sie zacina, mróga obraz, i mam błąd sterownikow karty graficznej. Nie wiem czego to powód. Kompa nie mam najgorszego, moze Vista i XTM nie bardzo współgrają.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Wasylek, co do XTM, to instalujesz go zgodnie z instrukcją zamieszczoną na forum?, jak i oczywiście, nie starasz się po instalacji XTM grać na starych sejwach?

Co do napędu skokowego, to, jest to genialna sprawa, jak i sposób jego '
"napędzania". Przecież, statek na funkcjonowanie musi mieć skądś energię? Tak samo, energożerny napęd skokowy. Jak piszecie, "musi się rozgrzać", a skąd tą energie weźmie? Z kosmicznych much?
Dla mnie zasada i sposób działania jest jak najbardziej logiczny (oczywiście patrząc z perspektywy gry Sci-FI).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
wasylek

Post by wasylek »

Już po włączeniu nawet poprawnie menu sie nie wyświetla tylko zacina po czym błąd sterownika graficznego.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”