Nie moge sie doszukac informacji
Czy x3 spatczowany do najnowszej wersji obsluguje multi threading? tzn czy wykorzystuje maximum z procesorow np 2 rdzeniowych?
[X3] Dual core procesory
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
-
-
-
Na przykład tak:
[ external image ] Ctl+Alt+Del - wywołujesz menagera procesów - Zaznaczasz proces, kliknasz na nim prawym klawiszem myszki, wybierasz "Ustaw koligację"
[ external image ] A następnie deklarujesz z ilu (i których konkretnie) procesorów dany proces może korzystać. I to działa do czasu zresetowania komputera.
EDIT: Przypomniało mi się - nawet sami autorzy piszą, że to nie jest do końca tak.. Co prawda sama gra korzysta tylko z jednego procka, ale procesy obsługi dźwięku/grafiki rozkładają się też i na inne rdzenie. Po odpaleniu X3 widzę iż inne procki też nie śpią i pracują na siebie...
EDIT2:
[ external image ] - Tak wygląda obciążenie w czasie gry
[ external image ] Ctl+Alt+Del - wywołujesz menagera procesów - Zaznaczasz proces, kliknasz na nim prawym klawiszem myszki, wybierasz "Ustaw koligację"
[ external image ] A następnie deklarujesz z ilu (i których konkretnie) procesorów dany proces może korzystać. I to działa do czasu zresetowania komputera.
EDIT: Przypomniało mi się - nawet sami autorzy piszą, że to nie jest do końca tak.. Co prawda sama gra korzysta tylko z jednego procka, ale procesy obsługi dźwięku/grafiki rozkładają się też i na inne rdzenie. Po odpaleniu X3 widzę iż inne procki też nie śpią i pracują na siebie...
EDIT2:
[ external image ] - Tak wygląda obciążenie w czasie gry
-
Może podłącze się pod ten wątek.
Szukam kogoś z jakąś większą wiedzą IT...
Gram na ... uwaga!.. laptopie.
W X3R było ok, natomiast X3TC jest gorzej. Średnie FPS to ok 20-27. To mało. W wiekszcyh bitwach ok 12-18.
Mój kompo to Lenovo 2GB RAM + ATI V5200.
Ustawienia mam AA, AF = brak, tekstury - średnie, rozdzielczość - najniższa.
Z tego co mogę polecić (zwiększyłem wydajnośc nawet o 50%) to:
1. Drivery Omega dla użytkowników ATI
2. ATI Tray Tool zamiast Catalysta
3. Małe podkręcania za pomącą ATI Tray Toola (ja zrobiłem ok 12%)
4. Reinstal Windowsa XP
5. Defragmentacja
Do lapów nie ma chyba kart graficznych zewnętrznych. Nie chce na razie kupować blaszaka (choć może tak to się skończy). Chyba już wyczerpałem możliwości mojego laptopa, a nie chce dalej zmniejszać ustawień graficznych.
Szukam kogoś z jakąś większą wiedzą IT...
Gram na ... uwaga!.. laptopie.

Mój kompo to Lenovo 2GB RAM + ATI V5200.
Ustawienia mam AA, AF = brak, tekstury - średnie, rozdzielczość - najniższa.
Z tego co mogę polecić (zwiększyłem wydajnośc nawet o 50%) to:
1. Drivery Omega dla użytkowników ATI
2. ATI Tray Tool zamiast Catalysta
3. Małe podkręcania za pomącą ATI Tray Toola (ja zrobiłem ok 12%)
4. Reinstal Windowsa XP
5. Defragmentacja
Do lapów nie ma chyba kart graficznych zewnętrznych. Nie chce na razie kupować blaszaka (choć może tak to się skończy). Chyba już wyczerpałem możliwości mojego laptopa, a nie chce dalej zmniejszać ustawień graficznych.
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
-
-
Co z tego, że grafika pójdzie na wiele rdzeni skoro gry idą w jeden bez przerwy.....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Możesz spróbować gry z Combat Modem 3 dl Terran Conflict, on w większych bitwach usuwa lagujące efekty i daje boosta w postaci fps i to sporo. Jedyny mankament to to, że bronie statków typu M2 czy M1 są o wiele szybsze, co może pogorszyć sytuację fighterów
Pozdrawiam
Pozdrawiam
The glory of the gods
Is put out
Like a reed torch
In the water
The roof of the house of Amun is fallen
Even the gods must die
Is put out
Like a reed torch
In the water
The roof of the house of Amun is fallen