[X3] Fabryki NPC oszukują?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

bonkool
x4

[X3] Fabryki NPC oszukują?

Post by bonkool »

Witam.
Grając ostatnio w X3: Reunion moją uwagę zwróciła pewna nieścisłość jeżeli chodzi o zużycie surowców przez fabryki.
Dzięki programowi "Kompleks kalkulator" autorstwa latach'a, wiadomo ile potrzeba surowców. Ale to nie dotyczy fabryk sterowanych przez komp :evil:

Na razie sprawdziłem ten fakt na dwóch fabrykach:
PDF alfa (według programu potrzeba):
czas produkcji: 3 h 04 min
ogniwa - 2760
steki - 1840
ruda - 460
natomiast fabryka Argonów w Cloudbase South East zużywa:
czas produkcji: w przybliżeniu około 2 h (dokładnie nie udało mi się uchwycić momentu)
ogniwa - 1800
steki - 1200
ruda - 300

PEW alfa (według programu):
czas produkcji: 1 h 36 min
ogniwa - 1440
steki - 960
ruda - 240
fabryka Argonów w Argon Prime:
czas produkcji: rówież w przybliżeniu 1 h 4 min
ogniwa - 900
steki - 600
ruda - 150

W tej chwili sprawdzam Argońską fabryke ADP beta w Aladna Hill, ale już wiem że zużywa około 61% potrzebnych surowców. Nie wiem jeszcze tylko czy czasowo też tak samo będzie szybciej jak przy poprzednich fabrykach.

Nie wiem czy ktoś na to zwrócił uwagę wcześniej.
I jak tu konkurować z komputerem ?
Jeżeli on produkuje o około 30% szybciej i z mniejszej ilości surowców.
RAFIO
x3ap

Re: [X3] Fabryki NPC oszukują?

Post by RAFIO »

bonkool wrote: Nie wiem czy ktoś na to zwrócił uwagę wcześniej.
I jak tu konkurować z komputerem ?
Jeżeli on produkuje o około 30% szybciej i z mniejszej ilości surowców.
Co do czasu to nie mam pewności, ale o surowcach wszyscy od dawna wiedzą. Ego zrobiło to celowo, bo ich "dynamic economy" nie tyle dążyła do zrównania popytu i podaży, co zużycia wszystkich dostepnych surowców i zacięcia się.

Dlatego np. elektrownie słoneczne kompa nie wymagają żadnych surowców i non-stop produkuja ogniwa.
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

Po co konkurować, naślij na nie UT, dorobią ci kasy a ze swoich fabryk dobry zysk wyciągniesz pod warunkiem że nie umieścisz ich tam gdzie jest duża konkurencja...w ogóle zrób kompleks samowystarczalny i zjedz z ceną mocno w dół, wtedy se zobaczysz....w mojej grze niekiedy wszystkie NPC garną do moich fabryk z całego wszechświata nie oglądając się na jakieś małe fabryczki porozstawiane co rusz tu i tam. Trzeba tylko odpowiednio ilościowo uruchomić moce przerobowe i zobaczyć co idzie zawsze i gdzie. Spoko, wyjdziesz na swoje:)
bonkool
x4

Fabryczki

Post by bonkool »

To że UT nieźle zarabiają to wiem. Ale nigdy jakos nie zwracałem uwagi na produkcje fabryk kompa. A w tej chwili zastanawiam się po co stawiać fabryczki, skoro produkcja tyle trwa. Zawsze można zadbać o to aby nie brakło surowców w fabrykach, a NPC dostarczą reszte surowców. I zarabiać na handlu bronią. Trzeba tylko najpierw zapchać wszystkie doki zaopatrzeniowe aby poźniej samemu móc handlować bronią w Home Of Light albo sprzedawać w dokach to czym one nie handlują. Czyste zyski wtedy są.

Wiem że budując odpowiedni kompleks można nieźle obniżyć koszta podstawowych surowców i wtedy dopiero można zarabiać.

A własny kompleks to chyba postawie dla potrzeb mojego HQ, co bym nie musiał płacić za rzadkie surowce, które są potrzebne do budowy niedostępnych statków.
jk16

Post by jk16 »

Sądzę, że przydzielenie preferencji "komputerowej inteligencji" to celowe działanie i jak najbardziej wskazane. Jest tak w większości gier. My - Ziemianie (przyp. aut. :) ) mamy zdolnośc myślenia za to.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”