[X3] kolejny newbie ^^ (pyta o mody)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

zvr

[X3] kolejny newbie ^^ (pyta o mody)

Post by zvr »

Na początku chciałbym serdecznie pozdrowić wszystkich forumowiczów!

Jestem nowy w świecie X, aczkolwiek nie całkiem zielony.
Mam parę pytań do was, expertów, ale po kolei...

Otóż, niedawno przeszedłem wszystkie misje fabularne w X3.
Wszystko fajnie i pięknie, dorobiłem się pierwszej fabryki ogniw :)

Jednakowoż, kiedy niedawno 'dokopałem' się do niniejszego forum, zaciekawiła mnie jedna rzecz - ADDONY (albo MODY, nie znam się zbytnio na terminologii :) )

Słyszałem, że jedne oferują jakieś szczególne usprawnienia, inne modyfikują wyposażenie i statki (oraz dodają nowe) a jeszcze inne dodają nawet nowe gildie...

Tych topiców jest strasznie dużo, więc założyłem ten nowy topic aby zapytać się jak newbie expertów:

Jakie addony / mody polecacie ściągnąć graczowi, który 'ledwo co' przeszedł misje fabularne?
Interesują mnie takie zawierające np. nowe statki, misje, sektory i inne ciekawe dodatki.
Krótko mówiąc - dodatki które przedłużyłyby żywotność gry...
Jakbyście zamieścili linki do tych modów (albo chociaż do topiców na tym forum, poświęconych owym modom) to byłbym naprawdę, naprawdę bardzo wdzięczny!

Wielu z was może pomyśleć że 'oto kolejny leniwy dziad!' ale tak jak wspomniałem owych topiców jest bardzo dużo, a zależy mi szczególnie na tych ciekawszych dodatkach...

Dzienx za przeczytanie!
(wiem, charakter pisma wygląda jakby go pisał jakiś stary emeryt, ale po prostu lubię tak pisać :D )

Edit by Stalovy : Poprawa tytułu wątku.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Tak na szybko (bo późno i czas lulu):
Modów jest kilka, ale największą furorę robi wśród graczy jeden: XTM - tu ściągniesz go i poczytasz o nim

Natomiast skryptów, które też potrafią sporo pozmieniać w grze jest mnóstwo, o tych najpopularniejszych przeczytasz tutaj , znajdziesz tam i linki do skryptów, ajak i spolszczenia skryptów.

Ostatnio największą furorę robią dwa skrypty: SCS i BSE .

To na razie tytułem wstępu.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
LeWaR
x4

Re: [x3] kolejny newbie ^^

Post by LeWaR »

zvr wrote: Jakie addony / mody polecacie ściągnąć graczowi, który 'ledwo co' przeszedł misje fabularne?

(wiem, charakter pisma wygląda jakby go pisał jakiś stary emeryt, ale po prostu lubię tak pisać :D )
Jak wgrasz MODa to grę przeważnie i tak zaczynasz od nowa.
Skrypty to małe dodatki do gry.

Styl pisania czytelny :)
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Balbinka
x3tc

Post by Balbinka »

witam nowego forumowicza i mam nadzieje iz bedziesz stalym gosciem naszego forum , a to dlatego ze gra sie zmienia z dnia nadzien wchodza nowe scrypty modyfikujace gre lub dodajace potrzebne zeczy dla pilota .

moj Maz mowi czesto nie odrazu Krakow zbudowano i wiedz iz kazdy znas byl kiedys nobkiem i nie wiedzial jak to ugrysc , mnie pomogli ludzie z tego forum ale uwazam iz nadal nie wiele wiem o X3 wiec jestem czesto na forum i zawsze dowiaduje sie czegos nowego.

ale musze sie pochwalic zlapalam mantisa :) bo juz zdychal wiec kilka serji z XLki i przejelam go ale juz nie mial broni ni oslon :) i nie wiem co z nim zrobic :)

Yacek napisal konkretnie co ci sie podoba to bier ale i tak gre zaczynasz odnowa ale podstawowy to update do 2.5 i MOD to XTM zmienia prawie wszystko poczawszy od grafiki przez muzyke a konczywszy na dodaniu statkow i wielu usprawnien.

widzisz z tymi skryptami to jest tak ze kazdy lubi co innnego , ale jedne skrypty utrudniaja rozgrywke a inne je ulatwiaja co nie znaczy iz nie mozna zainstalowac i jednych i drugich ja polecam takie jak :

Xen migracjon utrudniajacy gre
Yaki armada utrydniajacy troche
no podstawowym i bardzo potrzebny to zaawansowany skaner mineralow
nastepnie BBS 3.7
skrypt dodajacy oferty
i wzasadzie to wiele wiele innych ale to powinienes posiedziec kilka godzin nad lektura forum aby byc zorjetowany co i jak z tymi skryptami ,
ludzie pisali co i jak , gdzie jakies ciekawe srypty , ja pisalam skad wziasc statki nowe .

tak ze summa summarum to musisz najpierw poczytac potem posciagac to co ci sie podoba i dopiero zasias za sterami swojego nowiutkiego pogromcy lub innego rownie wspanialego pojazdu i rozpoczac przygode w naszym swiecie .

z pozdrowieniami ze szwecji Joanna .
Last edited by Balbinka on Wed, 9. Apr 08, 11:05, edited 1 time in total.
w odleglych zakatkach galaktyki jest moj dom tam mnie szukaj .
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Joasia ma rację, są różne skrypty, każdemu inne mogą odpowiadać. Tak więc najlepiej po instalacji patch-a 2.5 (jeśli nie masz) BP 3.1.07 (jeśli nie masz) i XTM-a (polecam) najpier rozglądnij sie po forum, poczytaj o skryptach, zastanów się czego ci w grze brakowało i poszukaj skryptu, który będzie to dodawał. 90% szansy że znajdziesz taki skrypt :-)

Balbinka: cześć Joasiu, mam nadzieję że grasz dalej, bo jakoś ostatnio się nie odzywasz.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Michal.R
x4

Post by Michal.R »

Wg. mnie jednak z modem XTM lepiej niech trochę poczeka, ponieważ może być dosyć trudny dla początkującego gracza, jak wszyscy starzy wyjadacze dobrze wiedzą. ;) Warto delektować się najpierw czystą wersję gry, potem powgrywać parę skrypcików, a kiedy okaże się że dobrze jest rozeznany w świecie gry, można zainstalować XTM... Wtedy jest dopiero frajda :D

Ja sam aktualnie gram w grę bez XTW, ponieważ trochę słabo mi działał, a zwykły X3 z odpowiednimi skryptami też jest świetny :roll: Ale być może w najbliższym czasie znowu zainstaluje XTM'a, o ile tylko lepsze komponenty do kompa sobie sprawie (czas nieokreślony :P )
Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B :O
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277 :P
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ :D
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz ;)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Michał, przesadzasz trochę z tymi wymaganiami sprzętowymi. Ja chciałbym mieć takie bebechy w kompie jak ty masz. No chyba że ktoś musi mieć wszystko w grze na maxa ustawione bo inaczej nie zagra. Ja dla frajdy grania X3 to bym nawet na niskich grał (gram na średnich) i bez kolorów :-)

A co do XTM-a to wcale nie jest źle, owszem początkujący poczuje się na początku trochę zaszczuty (zależy też jaką opcję startową wybierze), ale z czasem okrzepnie i pokaże pazurki.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ja do cennych rad kolegów mogę dodać jeszcze te:

1. Staraj się chodź przejrzeć przyklejone wątki. To podstawa, jak się wchodzi na tego typu fora.
2. Niektóre skrypty gryzą się z XTMem, tak jak np. Balbina napisała o BBS Extras, więc, jeżeli zdecydujesz się na XTM, to bez BBS, jeżeli na samo BBS, to bez XTM (choć oczywiście BBS <<<< XTM :P ).

To tyle z moich pomniejszych uwag :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Mani_ wrote: 2. Niektóre skrypty gryzą się z XTMem, tak jak np. Balbina napisała o BBS Extras, więc, jeżeli zdecydujesz się na XTM, to bez BBS, jeżeli na samo BBS, to bez XTM (choć oczywiście BBS <<<< XTM :P )
Albo ja nie wiem o czymś, albo ty Mani nie wiesz o czym piszesz? :-)
Mam skrypt BBS Extras i nie gryzie mi się z XTM-em. Przy czym tak jak pisała Balbinka przez BBS Extras rozumiem skrypt dodający różne oferty do biuletynów BBS. Skrypt jest spolszczony.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

XTM nie posiada BBS w sobie ?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

I tak i nie.
Na pewno ma dodane wiadomości do biuletynów BBS, misje itp.
Oprócz tego mam zainstalowane (wraz innymi skryptami wlazło jak instalowałem BonusPacka XTMDockland 1.0, LeWaR o nim pisał na forum) BBS Extras i nic mi (ani mnie) nie gryzie.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Skrypty się nie gryzą, przynajmniej te spolszczone przez nas w przyklejonym topicu...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ekhm, ok, to może nie gryzą, ale powielają :P, dobra, już nie mącę :).
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Też nie powiela, jeszcze się nie zdarzyło, abym miał dwie takie same wiadomości w BBS.
[ external image ]
Balbinka
x3tc

Post by Balbinka »

witam witam

Yacek napisal hihihihi

Balbinka: cześć Joasiu, mam nadzieję że grasz dalej, bo jakoś ostatnio się nie odzywasz.

Gram gram i nie gadam bo nie mam czasu , wiele jest xenkow i xaczkow do rozwalenia ale czytam czesto forum i uzupelniam scrypty jak naprzyklad ten z wlasnym sektorem i prosze wiecej pisac o scryptach ciekawych i utrudniajacych gre bo zaczyna byc troche nudnawo , za co bym sie nie wziela to cieniutkie hihihihihi zartuje ale adrenalinka mi opada powolutku hihihihi.

pozatym panowie nie kluccie sie o scrypty i mody bo ja mam problem z shipyard XTM a przeciesz wszystkim dziala a umnie niebardzo ??
wiec to moze zalezy od sprzetu lub zainstalowanych scryptow ,
ale milo mi ze kazdemu chcecie pomoc ,

ja radze jak grac to na full czym trudniej tym lepiej ( ja mam xenon migration ustawione na extreme bo inaczej nie mozna ) nie zniechecac sie tylko najpierw zbieractwo co pogubia inne statki update swojego a potem ??? samemu w boj lapac co sie da i zbijac kaske zmieniac statki na coraz leprze i walczyc walczyc walczyc ja na walce zbilam majatek a nie na kupczeniu to drobna kasa i nadodatek zbyt wielkie ryzyko a reputacje nabijam na sprzedarzy zdobytych towarow .

z pozdrowieniami Joanna.
w odleglych zakatkach galaktyki jest moj dom tam mnie szukaj .
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Brawo Joasia. Panowie, brać przykład.
Pozdrowienia.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”