[X3 XTM] Pytanie o grupowanie flot i broni. Pomocy!

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

romszczyc
x3

[X3 XTM] Pytanie o grupowanie flot i broni. Pomocy!

Post by romszczyc »

Jestem swiezutki w X3, jakos mnie tknelo zeby zobaczyc co to jest i tyka mnie juz od 2 tygodni nonstop :D Bosh ale wpadlem. Mam juz lekki metlik w glowie czy gdzies to bylo czy nie bo jak zaczalem gre to wiecej siedzialem na forum niz gralem, dla kogos kto nie mial stycznosci z poprzednimi czesciami naprawde koszmar, ale latwo sie nie poddaje :)

Pytanie 1: Jak sie robi sklad floty, zeby jednym klawiszem odpowiednie jednostki zgrupowac zeby wydawac im komendy, na poczatku jak latalem busterkiem i dorobilem sie 3 stateczkow to nie bylo uciazliwe wchodzic we wlasne jednostki ale teraz sondy, kopalnie coraz wiecej statkow, juz sie gubie, cos tam znalazlem ze jakiegos lidera przypisywalo ale jakies cyfry trzeba bylo wpisywac i nie wiedzialem jak go przywolac. Prosze o dokladny opis, wersja angielska wiec takimi opcjami prosze operowac.

Pytanie 2: Wybralem sie po Centaura MKI i wszystko pieknie ale zainstalowalem mu AHEPT i ID, i jak chce pogrupowac bronie to gdy wybiore na pierwszym slocie 4 AHEPT a na drugim tylko 2 ID i jak przelanczam spowrotem na 1szy slot to sa 2 AHEPT i 2 ID. W busterze jak bawilem sie roznymi laserami to grupowaly sie bez problemu. Swoja droga takie dodatkowe pytanie czy ID to sie wogole oplaca bo nie zauwazylem jakiegos kolosalnego zdejmowania tarczy, AHEPTami chyba nawet szybciej schodzi.

Zaznaczam, ze jestem bardzo poczatkujacy, fabule juz zrobilem a teraz chce sie rozwinac i BalaGi zrobic bo wlasnie mi sie udostepnila ale najwiekszy koszmar z tymi jednostkami. Jak zrobic, zeby ten i tamten statek byly pod powiedzmy jedynka i odrazu po nacisnieciu moge wydawac im polecenia. Czy piloci sami sobie moga kupowac energy cells do napedu skokowego, czy zawsze trzeba ich posylac recznie. Duzo tego ale jestem pewny, ze ktos sie znajdzie i odpowie biednemu noobkowi :)

Dzieki
hanss
x3tc

Post by hanss »

Może nie jest to odpowiedni topic ale zapytam...dostałem misję zniszczenia stacji Xeno...ponieważ latam OTAS Reaperem i w luku mam OTAS Elite postanowiłem wykorzystać do ataku oba...co zrobić żeby debil nie rozbijał się o stację podczas ataku?
El_Dar

Post by El_Dar »

hanss wrote:Może nie jest to odpowiedni topic ale zapytam...dostałem misję zniszczenia stacji Xeno...ponieważ latam OTAS Reaperem i w luku mam OTAS Elite postanowiłem wykorzystać do ataku oba...co zrobić żeby debil nie rozbijał się o stację podczas ataku?
być poza sektorem wiem że to brzmi śmiesznie ale tak jest

jest coś nie tak z logiką AI twoje jednostki jak ty jesteś w sektorze zachowają się hm .... bardziej agresywnie czyli walą na wprost i często nie zdążają z zwrotem a jak ciebie w sektorze niema to już działają troszkę rozważniej i się nie rozbijają o stacje ;)
.................................................
Kriss99

Post by Kriss99 »

jest coś nie tak z logiką AI twoje jednostki jak ty jesteś w sektorze zachowają się hm .... bardziej agresywnie czyli walą na wprost i często nie zdążają z zwrotem a jak ciebie w sektorze niema to już działają troszkę rozważniej i się nie rozbijają o stacje Wink
widać są trochę stremowani gdy szef przylatuje na inspekcje i chce zobaczyć jak sobie jego podopieczni radzą ;P
X3:TC PL 2.5
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

To będzie jakaś odpowiedź zgodna z tematem?? Bo mnie też zaczyna palić ilość stateczków do opanowania a flota by się przydała....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
BAAL-Melkart

Post by BAAL-Melkart »

Tu jest coś o zarządzaniu grupami http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=181868

A tu o klawiszach skrótów dla grup: http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=181866

Ponadto należy przypisać klawisze w "sterowaniu"; sekcja "interfejs"

Ale wydaje mi się, że te informacje są już znane

EDIT:

Aby stworzyć grupę (flotę) należy:
1. Wybrać statek, następnie w rozkazach wybrać "ogólne" a tam "Ustaw grupę".
2.W nowym oknie nadajemy flocie nazwę (liderem floty będzie ta jednostka w której rozkazach stworzyliśmy flotę).
3.Przypisujemy flocie numer.
4.Wybieramy liczbę jednostek dodanych do lidera
5. Wybieramy klasę, lub rodzaj statków (np. tylko myśliwce, albo same M6) które wejdą do grupy. Jeżeli wybraliśmy liczbę statków- 2, z klasy M3 to dwa ciężkie myśliwce powinny zostać dodane do lidera. Nie wiem tylko czy jednostki będą dodawane wyłącznie z sektora w którym uruchamiana jest flota, czy może spośród wszystkich posiadanych przez gracza.

Jak czegoś nowego się dowiem i wypróbuje to napisze
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."

Return to “Polskie / Polish X-Forum”