[X3 XTM] Jak do ziemian, skrypt do handlu, kolizje statków z bazami, wybuch po oddoko

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

VideSupra
x3tc

[X3 XTM] Jak do ziemian, skrypt do handlu, kolizje statków z bazami, wybuch po oddoko

Post by VideSupra »

Gram bez fabuły pocztatkujacym odkrywcą w xtm'a. Rangi: Bogacz I Warlord Obronca federacji, obronca krolowej.... Kilka pytań.

1) Jak dostać się do ziemian ? Z poczatku myslalem za dopiero jak rozwale tam {heretic end] baze zenonów to sie cos odblokuje, ale guzik.

2) Szukam jakiegos skryptu ktory mi nie zepsuje gry a pozwoli na ustawienie odzielnej ceny zakupu i sprzedazy w HQ i ewentualnie w innnych kompleksach.

3) Ostatnia sprawa. Kiedy jestem w sektorze jednostki ktorym wydam rozkaz ataku na jakas stacjie na przyklad baze zenonow, to obe predzej czy pozniej w nia przywalą czołowo i oczywiscie giną po 2-3 razie. A gdy jestem w innym sektorze to walczą bez problemu.

4) Jak zadokuję u splitów orką w doku to po popuszeczeniu doku natychmiast gine slyszac dzwiek jakbym w cos przyp.... to normalen ? Da sie z tym zyc ale moze jest na to jakis lek.

dziekuje i pozdrawiam chetnych ktorzy mi odpiszą
BAAL-Melkart

Post by BAAL-Melkart »

To ja mogę pomóc w pierwszym pytaniu.

Żeby odblokować ziemian nalezy wybrać opcje/rozgrywka/ustawienia inteligencji/ dodaj ziemian do gry zmienić na TAK
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."
El_Dar

Post by El_Dar »

to ja odpowiem na 4 pytanie chodzi o odstęp od dokowanych statków niektóre doki maja za gęsto ustawione gniazda (z braku lepszego sołowa) do dokowania i po prostu duuże statki haczą jeden o drugi najpewniej wyleciec innym statakiem do innego sektora i dać polecenie od dokowania statkowi powinien odlecieć bez problemu
.................................................
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Możesz też zamiast komendy "odleć" wybrać "zadokuj do" wskazując dowolna stację. Z reguły autopilot pięknie daje sobie radę z oddokowaniem a jak już będziesz leciał...
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Latam Q i ten pięknie jedzie na wstecznym z doku.....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A jak latałem Mantisem to gdy dokowałem nim do Tygrysa, a później wybierałem opcję "Zmień statek", aby oddokować Mantisem to zawsze traciłem przy tej operacji z 50% osłon. Jeśli natomiast wydałem Mantisowi rozkaz oddokowania od Tygrysa i lotu np. do stacji to osłony były całe. Wtedy wystarczyło teleportować się i po sprawie. Tylko kto by pamiętał o tym podczas gry :-)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
laxter

Post by laxter »

A co z ziemianami? XTM dodaje cały układ słoneczny, ale jak się tam dostać? Użyłem skryptu odsłaniający mapę i moge bezproblemu wskoczyć do tych systemów ale ziemiani są wrogo nastgawieni.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Włącz sobie ziemian do gry w opcjach AI.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ale on już sobie dodał ziemian w AI. Problem ma z reputacją u nich. Co wleci do sektora ziemskiego to go koszą.
Możesz sobie sprawdzić jaką masz u ziemian reputację: w ustawieniach AI na drugiej pozycji od góry masz coś takiego jak XTM sprawdź reputację. Jak zmienisz tę opcję na TAK to pokaże ci reputację u ziemian, ponowna zmiana na tak pokazuje reputację u Yaki. Natomiast jak zmienić tę reputację to ci nie powiem, sam od początku gry mam -10340 i nijak ruszyć tego nie mogę.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

No tu już się cheaty kłaniają że tak powiem bezczelnie....
Czasami jestem za tym, aby użyć cheata aby odblokować pewne opcje których za żadne skarby się nie da. Ale nie jestem za tym, aby cały czas cheatować bo gra traci smak....
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jak komuś spieszno do mateczki ziemi to czemu nie. Ja próbowałem innej opcji. Brałem misje najemników z obroną sektora (czasami trafiają się tam sektory ziemskie do obrony). Skok do sektora, którego miałem bronić i rozwalenie atakujących statków, tyle ile się da, zanim ziemianie dolecą i zaczną tłuc na równi atakujących jak i ciebie. Szybki wyskok z sektora, misja co prawda nie zaliczona do końca, statki opuszczone zostawione,kasy za misję nie ma, ale reputacja troszkę w górę.
Tylko że ta opcja to tylko dla cierpliwych, ja zrezygnowałem po pierwszej próbie, za późno uciekłem z sektora, a raczej nie zdążyłem uciec :-)
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Najlepiej brać misje z Kha'akami w roli agresorów (na nich najłatwiej zarobić na reputacji). Tyle tylko, że jeśli jakikolwiek ze statków ziemskich zaczerwieni się na nasz widok, to już taki zostanie do końca gry – chyba, że go ktoś wcześniej rozwali.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ja mam wszystkie statki ziemskie na czerwono. Muszę je wszystkie rozwalić?
[ external image ]
jk16

Post by jk16 »

Ja do +240 reputacji dobiłem manualnie (rozwałki krzaków i piratów + rozwałka mantisa). Potem ustawiłem 2 handlowców sektorowych: Księżyc i Obłok Oorta bo tam nie zapędza się ziemska flota wojskowa, a reszta jest przyjazna. W Pasie Kupiera też jest spokojnie, ale pojawia się tam czasem Vidar (wrogo nastawiony) i rozwala trzeciego tradera. Teraz uskładałem ponad 10000 reputacji i rośnie :)
laxter

Post by laxter »

Są jakieś misje z Ziemianami?
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Wykopki :) Ale to dopiero na jesień...

Ja zacząłem jako skromny kupiec. Standardowo: rozwałka piratów, krzaków, xenonów. Trafiła mi się dopiero jedna inwazja xenonów. Dziś włączyłem sektory ziemskie do gry i efekt? Reputacja u ziemniaków 17400.... W statystykach ziemskich statków daje się zauważyć, że ich poziom "uznawania" nas jest bardzo powiązany z gonnerami i mniej z argonami. Reszty ras nie lubią:)
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

LeWaR wrote:Reputacja u ziemniaków 17400.... W statystykach ziemskich statków daje się zauważyć, że ich poziom "uznawania" nas jest bardzo powiązany z gonnerami i mniej z argonami. Reszty ras nie lubią:)
Ale nie ma to wpływu na naszą reputacje u ziemian. Ja gram jako Bankrut-Zbójca, Reputacja u ziemian od początku gry -10340. Wiadomo na początku reputacja u wszystkich ras bardzo niska. Teraz u Argonów jestem Obrońcą Federacji, u Gonerów też podniosłem sporo reputację, a reputacja u ziemian jak stała w miejscu tak stoi.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Yacek napisał:
Ja mam wszystkie statki ziemskie na czerwono. Muszę je wszystkie rozwalić?
Jeśli chcesz jeszcze bardziej "poprawić" sobie reputację u ziemian - to nie ma problemu. :)
A poza tym - chciałeś być wrogiem publicznym no to jesteś.
Trzeba było zacząć jako Flight Leader to wszystkie by były na niebiesko...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Chciałem być Wrogiem Publicznym i nie żałuję tego. Swietna zabawa była z podnoszeniem stopniowo reputacji u ras. A ziemianami to jeszcze się może zajmę. Kiedyś miałem ciśnienie bo marzyłem o ich statkach, teraz już mi przeszło bo po pierwsze mam dostęp do ich statków dzięki stoczni XTM-a, po drugie latam Seth-em i jestem z niego bardzo zadowolony, po trzecie mam Mantisy.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Wiem, już też próbowałem.
Zresztą próbowałem już chyba wszystkie pozycje startowe XTM. Szło mi lepiej albo gorzej poza jednym wyjątkiem: Split Militant. Tego za diabła nie mogę ruszyć. Rozwalają mnie w 3 - 5 minut. Widocznie jestem za chudy w uszach...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”