[XTM] Problemy z głosem i nie tylko

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Viggin
x3tc

[XTM] Problemy z głosem i nie tylko

Post by Viggin »

No i mam znowu problem tylko że tym razem techniczny. A mianowicie przeinstalowałem X aby dodać rozszerzenie 2.0.0.5 dodałem XTM i BP 3.1.0.5 i... No właśnie zanikł mi dzwięk a konkretnie nie zaczyna tzn komputer pokładowy i wszelkie wstawki głosowe zaczynają się z ok30 sekundowym opóźnieniem po drugie co jakiś czas gra wyskakuje do windy z komunikatem :( <No File> i co ja teraz mam biedny z tym począć???
Konfiguracje sprzętowa:
Płyta ASUS P5K
ATI Radeon 3870
RAM 2.0 Gb
Intel Core 2 duo (nie pamiętam dokładnie częstotliwości )
Karta dźwiękowa zintegrowana

zainstalowane skrypty:
Gildia piratów
Asteroid relocator
Khak Cluster Control
Yaki
UniCap
Claim Software
Zaawansowany Skaner minerałów
Polecenia statków dowodzenia

Więcej grzechów nie pamiętam:P
Dieki za odpowiedzi
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Zainstaluj windowsmedia z płyty X3..
Jeśli nie pomoże to odinstaluj X3 i wszystkie dodatki, potem usuń całkowicie katalog X3 i zainstaluj ponownie X3.
Do instalacji patcha 2.5 niepotrzebnie wywalałeś X3 - patche wgrywasz normalnie....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Viggin
x3tc

Post by Viggin »

No dobra a jeśli miałem zainstalowane do wersji 2.0.0.2 z bonuspackiem i chciałem tylko dodać do 2.5??? dobra nie wiem sprawdze a co z tym <no File>?????
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

zachowaj sejwy i zainstaluj X3 tak jak ci podałem. 1.4->2.5 + BP 3.1.07.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Viggin
x3tc

Post by Viggin »

Ale wiesz co tu mi nie chodzi o sejvy bo to mały problem ale po prostu brakuje mi tego "słodkiego" pani komputer pokładowy(ej?) druga dziwna rzecz to nawet jak całkowicie odinstaluje Xa i wykasuje wszelkie pliki z nim związane (nawet klucze rejestru) to ponownym zainstalowaniu w opcjach filmy wciąż mam wszystkie dostępne ( a dodatkowe miejsca startu nie tylko filmy???) tak jakbym przeszedł fabułe a po deinstalacji nie powinno tego być wiec zostaje mi chyba tylko format C: enter :( :( :( :( bo wierz mi próbowałem jush wszystkiego... :headbang:
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Skoro tak masz to znaczy że nie wykasowałeś wszystkich kluczy rejestru. Informacja o tym czy skończyłeś fabułę i jakie opcje startowe maja być odblokowane jest właśnie zapisywana w rejestrze. Jeśli chcesz sprawdzić gdzie konkretnie w rejestrze to poszukaj tematu o odblokowaniu opcji startowych, ściągnij pliki .reg odblokowujące opcje startowe i zobacz do jakich kluczy się odnoszą, potem zobacz u siebie w rejestrze czy nadal masz te klucze.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Tak samo sajvy, znajdują się w katalogu domyślnym C:\Documents And Setting\User\EGOSOFT...

I tak jak Lewar pisał, zrób sobie kopię zapasową swoich dotychczasowych sajwów, odinstaluj X3 z wszystkimi dodatkami. Zainstaluj je ponownie, najlepiej na innej partycji lub chociaż w innym katalogu, wtedy będziesz miał domyślne ustawienia startowe (wersja 1.4 mam nadzieję). I ... zainstaluj kodeki z płytki, następnie odpal grę i napisz, czy problemy się powtarzają. Jeżeli nie, to powoli instaluj wszelkie dodatki, patche, bonus packi, skrypty i za każdorazowym, nawet najmniejszym dodatku, sprawdzaj stan techniczny gry (tj., czy opisywane przez ciebie problemy występują).

Napisz relację, jak poszło.

//EDIT
Sprawdź także, czy poprawnie zainstalowałeś XTM, wg np. tego:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 30#2180930

I uprzedzając późniejsze pytania, NIE, nie wiadomo, dokładnie, czy to instalacja patcha, czy XTM czy czegoś jeszcze spowodowała ten błąd, bo kolega nie napisał precyzyjnie. Dlatego poradziłem robić wszystko krok po kroku... Bo możliwe, że zapomniało się o tak podstawowej rzeczy.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Viggin
x3tc

Post by Viggin »

Musze was wszystkich zmartwić :P bo ani jeden sposób ani drugi nic nie dały a zaczeło się po instalacji patcha 3.1.0.5 co dokluczy rejestru to wykasowałem wszystkie ale efekt reinstalacji jest taki sam uzyłem nawet opcji deinstalacji pozycji startowych i nic no trudno przeinstaluje system bo wierzcie mi próbowałem jush wszystkiego
dzięki za pomoc... :)

No i działa :D :D :D :D w końcu :D:D:) wystarczyło sformatować partycję z Xem... :D

Return to “Polskie / Polish X-Forum”