[X3] Problem z XtendedMod

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

lumis
x3tc

[X3] Problem z XtendedMod

Post by lumis »

Mam zainstalowany XtendedMod ale po załadowaniu gry wyświetla się komunikat że nie ma pliku XtendedMod.dat/.cad w folderze X3/mods lub mod nie jest aktywowany. Dziwne bo aktywowałem go w menu gry a tego pliku nigdzie nie mogę go znaleźć.
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

1) napisz jak dokładnie instalowałeś XTM'a.
2) sprawdź czy instalowałeś według tego
3) Miałeś wcześniej coś poinstalowane?
lumis
x3tc

Post by lumis »

1)XTM'a instalowałem według tej porady:

1. Ściągamy plik 0.7a Core-Mod Files .RAR format 337MB ze strony:
http://www.thexuniverse.com/viewtopic.php?t=3523
2. Następnie patch 0.7.3 + Script Files z tej samej strony
3. Rozpakowywujemy rara z Core-Mod Files.
4. Uzyskujemy oto takie
pliki:
10.cat i 10.dat
foldery:
soundtrack
5. Jak można się domyśleć pliki 10.cat i 10.dat wklejamy do głównego folderu z grą, X3 Reunion, a folder soundtrack możemy nadpisać z folderem X3 Reunion/soundtrack, najprawdopodobniej niektóre pliki dźwiękowe ulegną zamianie.
6. Następnie odpalamy najnowszą wersję programy Cycrowa Script Menager ze strony: http://www.xpluginmanager.co.uk/XScript ... _Setup.exe i po prostu instalujemy ten plik skryptów, który ściągnęliśmy, czyli: 0.7.3 + Script Files
7. Odpalamy grę, dajemy Nowa Gra, Własna gra i powinniśmy uzyskać dostęp do nowych lokacji startowych.
8. Według mnie najlepiej instalować Xended na zupełnie czystej wersji X3 Reunion, nie wiadomo nigdy, co się wcześniej grzebało, czy wcześniejsze skrypty będą kompatybilne z modem itp. Jeżeli ktoś jest mądrzejszy i jednak chce instalować moda na starą wersję gry, niech nie narzeka potem i nie pisze o jakichś problemach, np. z Read Textami Smile
Choć oczywiście, Xtended, jak zauważyłem w grze posiada trochę ReadTextów, ale to już są znane błędy, które są w trakcie poprawiania.
9. Życzę udanej gry i zabawy Smile
3)wcześniej miałem zainstalowany patch z wersji 1.4. do 2.5 i x3_bonus_package_3.1.07.exe
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Masz problem ,proponuje odinstalowanie dodatków i innych patchów , dalej wejdź do głównego folderu EGOSOFT w programach files i wykasuj wszystko ręcznie. Potem powolutku zainstaluj wszystko od nowa i w dobrej kolejności. Ja w każdym etapie instalacji , odpalałem grę i sprawdzałem czy działa i się nie krztusi. Jeszcze jedno proponuje Ci sprawdzić sterowniki do karty. Powodzenia , czasem człowiek nieświadomie wgra coś nie tak i robią się problemy , jeszcze raz spróbuj. :) Tylko się nie zrażaj , bo gra jest fajowa.
lumis
x3tc

Post by lumis »

Dobra gra chodzi z tymi dodatkami, ale czy można przenieść save-y z wersji 2.5 do tej z XTM-em?
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Spróbuj , nic nie masz do stracenia , ja zaczynałem od zera.
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Nie można, a dokładniej można, ale i tak nie będą działać. U mnie objawiło się to tym, że pojawiał się ekran wczytywania i na tym stawało :(

Oficjalnie save'y z podstawki nie są kompatybilne z XTMem
lumis
x3tc

Post by lumis »

To zaczynem grę od początku. Którą grę najlepiej wybrać. Czy na normalnej będą ziemskie sektory?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Będą, jeśli masz w opcjach - rozgrywka - ustawienia AI, włączonych ziemian do rozgrywki.
A ja polecam, jeśli czujesz się na siłach "Bankruta Zabójcę". Niezła zabawa na początku :-)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”