[X3] Co dalej?
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3] Co dalej?
Witam!
Niedawno wgrałem sobie path 2.5 i zacząłem nową rozgrywkę Skromnym Kupcem. Mam wgrany path, który "zachęca" pilotów do wyskakiwania ze statków.
Ostatnio znalazłem dwa (M3) Sokoły. Jednego sprzedałem drugiego odrestaurowałem. Wyruszyłem na piratów. Jednak trochę się pośpieszyłem. Statek miał tylko jedną osłonę 25mj więc dość szybko zrezygnowałem z tępienia piratów.
Teraz w stoczni, razem z 5 wmp Alfa, osłoną 25mj i innymi pierdołami kosztuje ponad milion, a dokładniej 1,100,000.
Chyba go sprzedam i zainwestuje w handel.
Ostatnio handlowałem Ogniwami i stekami bo to pewny zarobek a nie chce mi się lecieć do Teladi'h po lokalizatory cen kupna i sprzedaży.
Znacie inne takie "pewne zarobki"?
Niedawno wgrałem sobie path 2.5 i zacząłem nową rozgrywkę Skromnym Kupcem. Mam wgrany path, który "zachęca" pilotów do wyskakiwania ze statków.
Ostatnio znalazłem dwa (M3) Sokoły. Jednego sprzedałem drugiego odrestaurowałem. Wyruszyłem na piratów. Jednak trochę się pośpieszyłem. Statek miał tylko jedną osłonę 25mj więc dość szybko zrezygnowałem z tępienia piratów.
Teraz w stoczni, razem z 5 wmp Alfa, osłoną 25mj i innymi pierdołami kosztuje ponad milion, a dokładniej 1,100,000.
Chyba go sprzedam i zainwestuje w handel.
Ostatnio handlowałem Ogniwami i stekami bo to pewny zarobek a nie chce mi się lecieć do Teladi'h po lokalizatory cen kupna i sprzedaży.
Znacie inne takie "pewne zarobki"?
-
U Teledian Kwiaty słoneczne - kupujesz po 5, sprzedajesz 30.
U Paranidów Majaglit - kupujesz po 9, sprzedajesz po 36.
U Paranidów Majaglit - kupujesz po 9, sprzedajesz po 36.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
-
Najprosciej to zbierac towary co przewalaja sie w przestrzeni bo jaki walkach i sprzedawac to co sie znajdzie.
jak jestes zdesperowany mocno to mozna tez porwac pasazera lub cala wycieczke i sprzedac ich jako zywy towar na stacji pirackiej
czy najprosciej ostrzelac statki cywilne bo ich piloci latwo podejmuja wspolprace
Mozliwosci latwego zarobku jest multum w tej trze i sa roznorodne. Jednym slowem kazdy znajdzie cos dla siebie.
Co do handlu to sprzedaz ziarenek soi w wytworniach serka u paranidian jest rownie swietnym zyskiem co sprzedaz kwiatkow u teladian.
jak jestes zdesperowany mocno to mozna tez porwac pasazera lub cala wycieczke i sprzedac ich jako zywy towar na stacji pirackiej

Co do handlu to sprzedaz ziarenek soi w wytworniach serka u paranidian jest rownie swietnym zyskiem co sprzedaz kwiatkow u teladian.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Na ten moment sytuacja przedstawia się tak:
Przejąłem Pirackiego Pogromcę, który idealnie nadaje się na małe polowanko
Lata z prędkością 199m/s.
Mam też gotowego do handlu Mercurego z powiększoną maksymalnie ładownią.
Wracając do stoczni w Argon Prime by sprzedać łup z polowania na piratów zobaczyłem, że są trzy takie kompleksy. Aktualnie mam 1milon i pomyślałem sobie, że mógłbym sobie sprawić Farmę Pszenicy M za 400tys. Jeszcze nigdy nie miałem fabryki więc nie jestem zbytnio obeznany.
Opłaca mi się kupić taką fabrykę? Jeśli tak to gdzie ją postawić?
Przejąłem Pirackiego Pogromcę, który idealnie nadaje się na małe polowanko

Mam też gotowego do handlu Mercurego z powiększoną maksymalnie ładownią.
Wracając do stoczni w Argon Prime by sprzedać łup z polowania na piratów zobaczyłem, że są trzy takie kompleksy. Aktualnie mam 1milon i pomyślałem sobie, że mógłbym sobie sprawić Farmę Pszenicy M za 400tys. Jeszcze nigdy nie miałem fabryki więc nie jestem zbytnio obeznany.
Opłaca mi się kupić taką fabrykę? Jeśli tak to gdzie ją postawić?
-
Jak już wielokrotnie było mówione farma pszenicy to najpewniejszy zysk. Może powolny, ale pewny 
Z tego co pamiętam, ktoś mówił, że pszenica mu schodzi nawet w sektorze w którym nie ma na nią zapotrzebowania, więc śmiało możesz ją stawiać gdzie chcesz. A najbezpieczniej w sektorze, w którym są fabryki potrzebujące pszenicy (nie pamiętam które, było o tym dużo na forum, poszukaj).

Z tego co pamiętam, ktoś mówił, że pszenica mu schodzi nawet w sektorze w którym nie ma na nią zapotrzebowania, więc śmiało możesz ją stawiać gdzie chcesz. A najbezpieczniej w sektorze, w którym są fabryki potrzebujące pszenicy (nie pamiętam które, było o tym dużo na forum, poszukaj).
-
Mam już Farmę Pszenicy M alfa stoi w Home of Light bo lubię ten sektor. Pszenica schodzi miodzio. Zanim farma wyprodukuje 700 jednostek już ktoś przyleci i kupi.
Ustawiłem tak:
Pszenica po 31
Ogniwa po 17
@edit
Dostawiłem drugą. Jak dozbieram 4miliony to kupie elektrownię, bo zysk jest dużo mniejszy przez ogniwa.
Ah i jeszcze Kha'ak napadli na Argon Prime. Zysk nieziemski. Nawet zgarnąłem Myśliwca (M3) i Zwiadowcę (M5) Kha'ak.
Hmm... ogniwek raczej nie dowożą :-/ Zdobyłem superfrachtowca i sam dowożę.
Ustawiłem tak:
Pszenica po 31
Ogniwa po 17
@edit
Dostawiłem drugą. Jak dozbieram 4miliony to kupie elektrownię, bo zysk jest dużo mniejszy przez ogniwa.
Ah i jeszcze Kha'ak napadli na Argon Prime. Zysk nieziemski. Nawet zgarnąłem Myśliwca (M3) i Zwiadowcę (M5) Kha'ak.
Hmm... ogniwek raczej nie dowożą :-/ Zdobyłem superfrachtowca i sam dowożę.
Last edited by Dine on Mon, 11. Feb 08, 11:13, edited 1 time in total.
-
A ja proponuje kopalnie krzemu w Ore Belt. Znajdują się tam co najmniej 2 asteroidy z poziomem wydobycia 64. Kupujesz dużą kopalnie i zarabiasz niezłe pieniądze. W pobliżu jest duże zapotrzebowanie na krzem (zwłaszcza Home of Light i Argon Prime) oraz sporo elektrowni, więc ogniwa można kupować po 13/12 kr za sztukę (koszty produkcji wynoszą wówczas ok. 270-300 kr) a krzem sprzedajesz po 600-650 kr. Kopalnia krzemu w Ore Belt zawsze przynosi duże zyski
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."
-
-
Na początek wystarczy. Pierwsze misje są proste i łatwe. Schody zaczynają się dopiero jak dostaniesz polecenie ustawienia satelity w sektorze Xenonów i później jak dostaniesz namiary na statek-Jacht do uratowania. Ale przy odrobinie samozaparcia da się. Powodzenia, trzymam kciuki. Jak czegoś nie będziesz wiedział do końca to pytaj.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
[ external image ]
[ external image ]
-
skoro masz eclipsa to troszke juz sie dorobiłeś ja moim eclypsem w 3 godzinki grania wyciągnąłem 30 mln (z Bail Extension Sygnal) w Split fire polowałem na Paranidian i na ich super frachtowce jak sie dobrze trafiło to i po 2,5 mln sie takiego sprzedawało
co prawda Paranidianie raczej teraz nie nienawidzą ale to se polece na południe od Split Fire i tam jest habitat piratów to se poczekam n akilku i podciągnę status u Paranidian
co prawda Paranidianie raczej teraz nie nienawidzą ale to se polece na południe od Split Fire i tam jest habitat piratów to se poczekam n akilku i podciągnę status u Paranidian

.................................................
-
Dine, BalaGi ja zrobiłem spokojnie Nova ...
Eclipsem, to wiesz, bułka z masłem.
Powodzonka
Eclipsem, to wiesz, bułka z masłem.
Powodzonka
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
-
El_Dar:
Ja mam swojego eclipse ;p
Tego z BenCo mi zniszczyli Kha'ak.
Na paranidów starałem się nie polować, ale rozwaliłem kilku. Odrobiłem reputację na handlu.
A taka ciekawostka, że ja rozwaliłem tą bazę piracką i w ogóle mi reputacja nie podskoczyła.
Co do misji to właśnie dostałem zadanie ustawić satelitę i już wiem jak to wygląda, ale nadal nie mam pojęcia o ratowaniu jachtu.
edit.
Misja już wykonana.
Trudność podobna do trudności podrapania się w tyłek. Zrobiłem ją jedząc kanapkę.
Wleciałem do sektora, odleciałem od najbliższego dużego statku na odległość 10km i wleciałem do środka sektora.
Teraz nie mogę znaleźć tego statku. Latam po sektorze jak głupi i nic. Da ktoś kordy?
Ja mam swojego eclipse ;p
Tego z BenCo mi zniszczyli Kha'ak.
Na paranidów starałem się nie polować, ale rozwaliłem kilku. Odrobiłem reputację na handlu.
A taka ciekawostka, że ja rozwaliłem tą bazę piracką i w ogóle mi reputacja nie podskoczyła.
Co do misji to właśnie dostałem zadanie ustawić satelitę i już wiem jak to wygląda, ale nadal nie mam pojęcia o ratowaniu jachtu.
edit.
Misja już wykonana.
Trudność podobna do trudności podrapania się w tyłek. Zrobiłem ją jedząc kanapkę.
Wleciałem do sektora, odleciałem od najbliższego dużego statku na odległość 10km i wleciałem do środka sektora.
Teraz nie mogę znaleźć tego statku. Latam po sektorze jak głupi i nic. Da ktoś kordy?
-
stawiasz satelite i wiejesz jak najdalej, najlepiej do sektora obok...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
-
Spoiler
Show
180,0,0
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
-
mam już trochę kasy (30 baniek) kilka myśliwców (2 LX, L, kilka sokołów , strażników , myszołowów) paru traderów wszechświatowych, jeden kompleks (aragońska wóda)
Jaki statek teraz kupić :korwetę (smok ?, centaur ?). Czy może wielki transportowiec jako statek baza (mamut ? , słoni ?)
Jaki statek teraz kupić :korwetę (smok ?, centaur ?). Czy może wielki transportowiec jako statek baza (mamut ? , słoni ?)
UWAGA !!!
Pogromca ortografii, zachowaci środki ostrożności przy czytaniu.
Pogromca ortografii, zachowaci środki ostrożności przy czytaniu.