[X3] kopalnia nie zarabia
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3] kopalnia nie zarabia
Postawilem sobie w Antigone Memorial kopalnie rudy (90). Przypisalem do kopalni dwa transportowce, ktore dostarczyly do stacji ogniwa. Tym samym magazyn kopalni bardzo szybko zapelnil sie ruda. Cene sprzedazy ustawilem na 90, 5 skokow a obydwa statki zamiast dystrybuowac dobra - stoja zadokowane na kopalni. O co tutaj chodzi ?
Dodam ze obydwa statki to merkury + full opcja.
Dodam ze obydwa statki to merkury + full opcja.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
1. Te transportowce dostarczają tylko ogniwa, chyba że ręcznie nimi sterujesz.Przypisalem do kopalni dwa transportowce, ktore dostarczyly do stacji ogniwa
2. Jak jest pełny to transportowce stoją.Tym samym magazyn kopalni bardzo szybko zapelnil sie ruda
Jeden ze statków przestaw na rozkaz sprzedawaj (rude), wtedy jeden będzie dowoził ogniwa a drugi sprzedawał rude.
Problem może też być w tym że kopalni skonczyły się fundusze które jej przekazałeś i nie stać jej na zakup nowych ogniw, więc transportowce stoją.
-
Czyli mam rozumiec ze po wlaczeniu opcji z polecani handlowych -> przedstawiciel handlowy statek bedzie tylko kupowal dobra potrzebne do produkcji. A co ze sprzedaza, w opisie tego skryut pisze statek sam kupuje i rozprowadza towary ?1. Te transportowce dostarczają tylko ogniwa, chyba że ręcznie nimi sterujesz.
Czyli wystraczy ze jak dla jednego ze statkow wybiore polecenia handlowe -> sprzedaj za najlepsza cene, to on bedzie juz automatycznie handlowal po sektorach tym co zabral z bazy bez potrzeby recznego wlaczania tej opcji po kazdym kursie ?Jeden ze statków przestaw na rozkaz sprzedawaj (rude), wtedy jeden będzie dowoził ogniwa a drugi sprzedawał rude.
Problem może też być w tym że kopalni skonczyły się fundusze które jej przekazałeś i nie stać jej na zakup nowych ogniw, więc transportowce stoją.
A propos funduszy to fundusze na zakup sa i to sporo bo 200tys.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Przedstawiciel z założenia ma kupować i sprzedawać i się uczyć. Mnie jednak nigdy nie chciał działać poprawnie. Powiedziałem, guzik, jak wy mnie od tyłu, to ja was też, więc zrezygnowałem z ich usług.
Przedstawiciele handlowi zawsze latali u mnie tylko w celu kupna, do sprzedaży musiałem oddelegować osobne statki z poleceniem sprzedaj po najlepszej cenie, poleca tobie to samo.
Przedstawiciele handlowi zawsze latali u mnie tylko w celu kupna, do sprzedaży musiałem oddelegować osobne statki z poleceniem sprzedaj po najlepszej cenie, poleca tobie to samo.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Jak wlacze sprzedaj po najlepszej cenie to to juz zostaje i bedzie tak latal dopoki mu nie zmienie tej komendy ? Aha i nie bardzo rozumiem po jakiej on cenie sprzedaje. Mam ustawione 120 ale czy to oznacza ze on rownie dobrze moze to sprzedac za 150, lecz nie zejdzie ponizej 120 tak ?Przedstawiciele handlowi zawsze latali u mnie tylko w celu kupna, do sprzedaży musiałem oddelegować osobne statki z poleceniem sprzedaj po najlepszej cenie, poleca tobie to samo.
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
-
Ok dzieki za odpowiedzi.
A jak poardzic sobie z tym. Przypisalem do kopalni dwa merkury jako sprzedawcy tylko sek w tym ze wybieraja te same stacje gdze maja sprzedac towar. Ten pierszy dociera wiadomo szybciej i sprzedaje towar, zas ten drugi wowczas zawraca do bazy, bo nie moze juz sprzedac tej rudy:evil:.
To w takiej sytuacji tylko jeden statek dystrybutor moze byc ?
A jak poardzic sobie z tym. Przypisalem do kopalni dwa merkury jako sprzedawcy tylko sek w tym ze wybieraja te same stacje gdze maja sprzedac towar. Ten pierszy dociera wiadomo szybciej i sprzedaje towar, zas ten drugi wowczas zawraca do bazy, bo nie moze juz sprzedac tej rudy:evil:.
To w takiej sytuacji tylko jeden statek dystrybutor moze byc ?
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Było trochę o tym. Tak latają. Rozwiązaniem jest odpowiednie ustawienie dystrybutora wewnętrznego (jest o tym na forum, wtedy problem się rozwiąże) albo zostawienie jednego TS'a. Ewentualnie jeden niech kupuje potrzebne produkty, a drugi sprzedaje te wyprodukowane.
-
Pomijajac funkcje przedstwiciela handlowego poprzestalem na klasycznym kup/sprzedaj z opr. handlowego. Czesto dochodzi do sytuacji ze towar juz jest zaladowany i statek obiera kurs do stacji by sprzedac ladunek. W momencie gdy statek juz jest w przestrzeni, nagle wraca z powrotem do macierzystej bazy bo prowdopodobnie inny statek zasili baze (te w ktorej mial pierwotnie sprzedac) w surowce. Albo sprzedaje calosc na jednej stacji albo nic. Jak na to zaradzic, moze lokalizator kupna/sprzedazy, zdalny system kupiecki i naped skokowy cos tu pomoga czy taki juz urok handlowania w X3 ?
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
-
Sorkvild podstawą w stawianiu kopalni wg mnie jest zawsze 2/5 tz. dwa supertankowce do dostarczania ogniw dla kopalni , najlepiej najdalej jak mogą latać po ogniwa to 2 skoki nie więcej, natomiast 5 mniejszych ale za to szybszych frachtowców ( najlepsze są wg mnie Merkury do tego celu) , też do 4 skoków nie dalej. Aby inne rasy u ciebie cokolwiek kupowały czy to w kopalni czy w dowolnej fabryce jest ustawienie ceny towaru wystawionego na sprzedaż o jeden kredyt mniej niż wynosi średnia towaru wg rynku np. ruda śr 128 to ustaw 127. I pamiętaj o przekazaniu kopalni na początek jakiejś sumy na zakup ogniw , 300 000 wystarczy w zupełności .
Żadne lokalizatory nie są potrzebne , wystarczy polecenie handlowe mk1, mk2 , jakiś dobry radar i starczy. Dlatego potrzebujesz mniejszych i szybszych stateczków aby nikt cię nie wyprzedził. Im większa flota do sprzedawania tym interes się lepiej kręci 

-
[ external image ]
Menadzer stacji, brzmi rozsadnie. Automatycznie kupuje, sprzedaje brzmi dobrze.
W konsoli polecen wlaczylem tego menadzera, przypisalem mu dwa statki, zas w poleceniach dodatkowych stskow dopisalem im ilosc skokow. Latam uz dluzszy czas, a ci stoja w bazie jak widac na zalaczonym obrazku. Yyy cos nie tak ?
Osobiscie jestem troche rozczarownym dzialaniem tych wszystkich komend. W X2 bylo to jakos bardziej przejrzyste. Mimo to chcialbym to rozpracowac i czerpac satysfacja z ciezko zainwestowanych kredytow
Menadzer stacji, brzmi rozsadnie. Automatycznie kupuje, sprzedaje brzmi dobrze.
W konsoli polecen wlaczylem tego menadzera, przypisalem mu dwa statki, zas w poleceniach dodatkowych stskow dopisalem im ilosc skokow. Latam uz dluzszy czas, a ci stoja w bazie jak widac na zalaczonym obrazku. Yyy cos nie tak ?
Osobiscie jestem troche rozczarownym dzialaniem tych wszystkich komend. W X2 bylo to jakos bardziej przejrzyste. Mimo to chcialbym to rozpracowac i czerpac satysfacja z ciezko zainwestowanych kredytow

We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
-
-
@ rolnik_pl
Jak masz kilka ts ktore sprzedaja towar po najlepszej cenie to one lataja w to samo miejsce, sprzeda ten kto pierwszy a reszta ma pusty przebieg. jeden kupuje, a drugi sprzedaje zdaje sie sprawdzac w tej sytuacji.
Czy ktos wie jak skonfigurowac menedzer stacji by o nic sie juz nie martwic i tylko liczyc kredyty ?
Jak masz kilka ts ktore sprzedaja towar po najlepszej cenie to one lataja w to samo miejsce, sprzeda ten kto pierwszy a reszta ma pusty przebieg. jeden kupuje, a drugi sprzedaje zdaje sie sprawdzac w tej sytuacji.
Czy ktos wie jak skonfigurowac menedzer stacji by o nic sie juz nie martwic i tylko liczyc kredyty ?
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
tez myślałem, że Manager Stacji załatwi wszelkie problemy i na pierwszy rzut oka to robi. ale tylko na pierwszy.
oto problemy, które występowały u mnie:
1. TSy (chyba celowo) omijały Argon Prime (fabryka była w Herrons Nebula - ustawiony zasięg 2 sektory) i nie sprzedawały tam ogniw. przez co nie sprzedawałem krzemu do wytwórni kryształów - woziły ogniwa wszędzie tylko nie tam
2. Blokowanie się TSów opisywane wyżej. wydaje mi się, że czekają one na jakiś produkt (np ogniwa do kupienia - czekają aż będą dostępne), ale zapominając o pozostałych. parę razy zauważyłem, że gdy jeden wreszcie poleciał po ogniwa, to drugi przypomniał sobie o bofu, które można było już sprzedaĆ jakiś czas temu. można tu probowac blokowac towar dla poszczególnych statków by jeden nie przejmował się zakupami i tylko sprzedawał, ale to też nie działało należycie. sprowadza się to w sumie do "sprzedaj po najlepszej cenie.."
w tej chwili jestem na etapie zamiany wszystkich MS na przedstawicieli Handlowych. problemy, które miałeś ze sprzedażą towarów są już wyjaśnione w temacie niżej (po prostu za niska ranga pilota). trochę trwa wyszkolenie takiego TSa ale potem z napędem skokowym działa jak marzenie
oto problemy, które występowały u mnie:
1. TSy (chyba celowo) omijały Argon Prime (fabryka była w Herrons Nebula - ustawiony zasięg 2 sektory) i nie sprzedawały tam ogniw. przez co nie sprzedawałem krzemu do wytwórni kryształów - woziły ogniwa wszędzie tylko nie tam

2. Blokowanie się TSów opisywane wyżej. wydaje mi się, że czekają one na jakiś produkt (np ogniwa do kupienia - czekają aż będą dostępne), ale zapominając o pozostałych. parę razy zauważyłem, że gdy jeden wreszcie poleciał po ogniwa, to drugi przypomniał sobie o bofu, które można było już sprzedaĆ jakiś czas temu. można tu probowac blokowac towar dla poszczególnych statków by jeden nie przejmował się zakupami i tylko sprzedawał, ale to też nie działało należycie. sprowadza się to w sumie do "sprzedaj po najlepszej cenie.."
w tej chwili jestem na etapie zamiany wszystkich MS na przedstawicieli Handlowych. problemy, które miałeś ze sprzedażą towarów są już wyjaśnione w temacie niżej (po prostu za niska ranga pilota). trochę trwa wyszkolenie takiego TSa ale potem z napędem skokowym działa jak marzenie

X3:TC PL 2.5