[X3] Pytania handlowca - wizja malkątenta (dopisane)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

euzebiusz3
x2

[X3] Pytania handlowca - wizja malkątenta (dopisane)

Post by euzebiusz3 »

Jeśli temat był już gdzieś na forum to przepraszam.

Aktualnie mam X3 z patchem 2.5.

Sprawa jest tego typu: mam sobie kompleks w sektorze Splitów, który produkuje Teladium. Wszystko było by pięknie gdyby nie .... No właśnie gdyby ...

- towar mają sprzedawać 4 Kajmanki ...
- uruchomione są polecenia 'sprzedaj za najlepszą cenę'
- statki sobie latają i sprzedają

Problem w tym, że tak pięknie to jest w teorii :evil: Jak wiadomo w sektorach Splitów (i nie tylko zresztą) Teladium jest drugorzędnym surowcem ... Ponieważ ciągle go brakuje, więc cena jest stale wysoka. Co zatem robią moje stateczki ...
- biorą towar i lecą tam, gdzie może być najlepiej sprzedany - niestety wszystkie do tego samego kompleksu :evil: :evil:
Efekt jest taki, że tylko pierwszy handluje, a reszta ma jałowy bieg :evil:

Co zrobić, aby te statki się dogadywały, gdzie lecą ??? Na razie wygląda to tak. Ponieważ cena w okolicy jest stała (jednakowa) .... wszystkie statki wpadają na pomysł sprzedaży produktu w tym samym miejscu :o HELP!!!

Jakich stateczków używacie do tego typu zadań?? Czy to wina Patcha ???

Dopisano 25 stycznia.

Grając w x3 nasunęło mi się uwag ...

1. Grą x2 zainteresowałem się przez przypadek ... kupiłem ją bo była z inną grą na której mi zależało. Zacząłem ... spodobało się. Mocną stroną gry był handel ... Słabszą ... fabuła ... całość prezentowała się świetnie :wink:
2. X3 wielki następca ... w pewnym sensie trochę popsuty. Co z tego, że w x3 można robić kompleksy jak statki latają jak bezmyślne stada ... piloci kup/sprzedaj sprawiają wrażenie jakby w ogóle się nie widzieli... np. 2 kajmany z tej samej stacji lecą sobie sprzedawać to samo w tym samym miejscu ... paranoja :evil:
3. Wielkie statki TL ... a nie może (nawet zewnętrznie) dokować do nich mały TS ... jest to trochę irytujące ...
4. M6 są pozbawione możliwości dokowania nawet małego myśliwca ... są ciężkie .... słabo uzbrojone i słabo bronione ... W x2, M6 to było coś ... Wiem, że w tym ostatnim były za mocne ... ale w x3 odnoszę wrażenie, że są odrobinę za słabe ... Większa grupa M3 i po chwili nie ma osłon (a m6 lata jak krowa). To chyba lekka przesada. Wiem, że gra jest ciekawsza i to jest wielki plus. Odnoszę jednak wrażenie, że brak statków pośrednich ... np. siła m6, słabsze osłony, większa szybkość i zwrotność.
5. Ogólnie statki M5, M4 i M3 są trochę za wolne - zwłaszcza te ostatnie. M6 to myśliwiec ... a nie M6 czy TS ... to dlaczego jest wolny jak ślimak?
6. Interfejs ciekawy ... choć momentami trochę irytujący ... jak np. wyświetlające się w locie ikonki stacji ...
7. Czy problemem było by dołożenie z 50-100 sektorów? Jakiś innych ras?
8. Na koniec wrażenia ogólne ... Czasami latając M3 czuję się jak bym leciał TSem, siedząc za sterami M6 mam wrażenie, że pilotuję tankowiec ... Jeśli M6 ma prowadzić walkę np. z M2 to musi być dużo zwrotniejszy :evil: Na koniec pytania do Twórców: Czy na morzu mały statek wojenny w starciu z okrętem liniowym ma jakiekolwiek szanse? Jeśli takie są ... to co im zapewnia możliwość podjęcia walki z o wiele silniejszym przeciwnikiem? ... Czy nie byłoby miłe gdyby uwzględnić te drobne spostrzeżenia w rozkładzie siły tarcz i ognia statków w x3?
Last edited by euzebiusz3 on Fri, 25. Jan 08, 14:37, edited 2 times in total.
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Było gdzieś o tym na forum. To nie wina patcha, tak po prostu jest. Najlepiej zostaw 2 kajmany - jeden do zaopatrywania kompleksu, a drugi do sprzedaży wyprodukowanych sektorów.

P.Sp Z tego co pamiętam to był jakiś skrypt, który to naprawiał. Nie pamiętam niestety jaki, może ktoś pamięta to napisze.
euzebiusz3
x2

Post by euzebiusz3 »

Jeśli ktoś ma namiary na taki temat to proszę o info ...

Z góry dzięki :)
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

Zastąp te Kajmany jednym ale z dużą ładownią,pozostałe przydziel do innych zadań.Polecenie sprzedaj po najlepszej cenie powoduje że statki lecą do tej samej stacji bo tam jest akurat najtaniej...po za tym jeden duży, też rozprowadzi towar po wszystkich fabrykach po kolei...Możesz tez włączyć ręczne polecenia handlowe i wskazać statkom przydzielonym do stacji polecenie kupować/sprzedawać towary we wskazanych przez ciebie stacjach w obrębie sektorów w jakich działa kompleks.Menedżer stacji też może być przydatny,pogrzeb w jego opcjach.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

tomala tm wrote:...po za tym jeden duży, też rozprowadzi towar po wszystkich fabrykach po kolei...
Jeszcze nie widziałem, aby jakiś TS leciał od fabryki do fabryki i sprzedawał towar. jeśli już to leci do fabryki gdzie sprzeda za najlepszą cenę, wraca do swojej bazy (naszej fabryki) i dopiero szuka okazji do sprzedaży reszty towaru po najlepszej cenie.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

No o tym pisze..rozprowadza towar po kolei a że przy tym wraca do fabryki to co za różnica,bierze przy tym następną porcje towaru więc schodzi, tylko trochę dłużej

Return to “Polskie / Polish X-Forum”