[X3] Kompleks Żywieniowy
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3] Kompleks Żywieniowy
Mam pytanko, jestem stosunkowo nowy w X-3 (we wcześniejsze części w ogóle nie grałem) i rozpocząłem grę fabularną (tak na rozgrzewkę)
Olałem kompletnie wszystkie misje (nawet 1 nie zrobiłem) i uznałem że trza pohandlować, po jakichś 4 godzinach miałem swój pierwszy milion (pożytkowałem się co nieco instrukcją a poza tym intuicją) a po kolejnych 2 miałem dwa razy tyle (2 m)
Postanowiłem ten "kesz" wydać na jakieś porządne fabryki, w instrukcji wyczytałem o żarciu w Home of Light więc postanowiłem pomiędzy 2 smażalniami steków postawić hodowlę argońskiego bydła.
Kupiłem fabrykę i 2 TS-y klasy merkury. Statki wysłałem do Ore Belt po jakieś tanie "bateryjki" (ogniwa e.) pierwszy przelot jako tako podziałał więc postanowiłem wysłać jeden ze statków na "kupowanie po najlepszej cenie" (oczywiście ogniw) z granicą 13 kredytów. Drugi tymczasowo siedział w bazie (miałem zamiar dokupić do niego moduł kupiecki mk3)
Po jakimś czasie dokupiłem także farmę Delaxiańskiej przenicy i połączyłem ją w kompleks z bydłem.
Na razie sytuacja jest stabilna (ogniw mam 16 k) nawet mimo faktu że musiałem przez pewien czas sam latać mercurym bo moje 2 statki (przydzielone do kompleksu) zostały nagle zaatakowane przez khaak (w ore belt, na szczęście nie zdążyły jeszcze kupić ogniw!).
Według kalkulatora (polskiego) na tej fabryce odkuję się za jakieś 70 h (nie liczy mercurych) czasu gry.
Moje pytanie (wreszcie) brzmi... Czy taki kompleks ma w ogóle sens??? Warto handlować żarłem w sektorach Argońskich? A jeżeli nie żarłem to czym?
A i jeszcze jedno... Można jakoś sabotować przeciwne stacje (konkurencję) wizja monopolu na jedzenie w sektorach Argońskich nieco mnie kusi a nie wiem czy są jakieś metody "usuwania" niemiłej konkurencji (poza oczywiście wyeliminowania jej z pomocą jakiejś floty), zacząłem się nad tym zastanawiać bo non stop w wiadomościach pojawiają się doniesienia o "tajemniczym zniknięciu stacji" albo o "wykupieniu i zamknięciu przez konkurencję"... da się jakoś?
Olałem kompletnie wszystkie misje (nawet 1 nie zrobiłem) i uznałem że trza pohandlować, po jakichś 4 godzinach miałem swój pierwszy milion (pożytkowałem się co nieco instrukcją a poza tym intuicją) a po kolejnych 2 miałem dwa razy tyle (2 m)
Postanowiłem ten "kesz" wydać na jakieś porządne fabryki, w instrukcji wyczytałem o żarciu w Home of Light więc postanowiłem pomiędzy 2 smażalniami steków postawić hodowlę argońskiego bydła.
Kupiłem fabrykę i 2 TS-y klasy merkury. Statki wysłałem do Ore Belt po jakieś tanie "bateryjki" (ogniwa e.) pierwszy przelot jako tako podziałał więc postanowiłem wysłać jeden ze statków na "kupowanie po najlepszej cenie" (oczywiście ogniw) z granicą 13 kredytów. Drugi tymczasowo siedział w bazie (miałem zamiar dokupić do niego moduł kupiecki mk3)
Po jakimś czasie dokupiłem także farmę Delaxiańskiej przenicy i połączyłem ją w kompleks z bydłem.
Na razie sytuacja jest stabilna (ogniw mam 16 k) nawet mimo faktu że musiałem przez pewien czas sam latać mercurym bo moje 2 statki (przydzielone do kompleksu) zostały nagle zaatakowane przez khaak (w ore belt, na szczęście nie zdążyły jeszcze kupić ogniw!).
Według kalkulatora (polskiego) na tej fabryce odkuję się za jakieś 70 h (nie liczy mercurych) czasu gry.
Moje pytanie (wreszcie) brzmi... Czy taki kompleks ma w ogóle sens??? Warto handlować żarłem w sektorach Argońskich? A jeżeli nie żarłem to czym?
A i jeszcze jedno... Można jakoś sabotować przeciwne stacje (konkurencję) wizja monopolu na jedzenie w sektorach Argońskich nieco mnie kusi a nie wiem czy są jakieś metody "usuwania" niemiłej konkurencji (poza oczywiście wyeliminowania jej z pomocą jakiejś floty), zacząłem się nad tym zastanawiać bo non stop w wiadomościach pojawiają się doniesienia o "tajemniczym zniknięciu stacji" albo o "wykupieniu i zamknięciu przez konkurencję"... da się jakoś?
Last edited by Made in Hell on Sat, 5. Jan 08, 11:44, edited 1 time in total.
-
Ad1. Jeżeli chodzi o twój kompleks - jeżeli przynosi zyski to możesz go zostawić, co ci szkodzi. A czy warto inwestować w inne kolmpleksy "żarłem" - na forum było mówione o kompleksach (imć LeWaR temat założył, wątek handlowo-produkcyjny chyba), warto poczytać.
Ad2. Sabotować innych stacji nie można, z tego co wiem wykupować też nie. Jedyna rada to flota
Ad2. Sabotować innych stacji nie można, z tego co wiem wykupować też nie. Jedyna rada to flota

-
Re: Kompleks Żywieniowy
. Ja znam pewien sposób na sabotowanie innych stacji. Kupujesz 5 najtańszych statków i dokujesz je wszystkie w konkurencyjnej stacji. Efekt będzie następujący:Made in Hell wrote:Można jakoś sabotować przeciwne stacje (konkurencję)
1. Możesz zablokować stację i tak zostawić,
2. Możesz dostarczać, jako jedyny surowce do konkurencyjnej stacji (przy tym zarabiać) i jako jedyny sprzedawać jej wyroby (kupować po najniższej cenie kiedy mają pełny magazyn i też zarabiać).

-
OhohoArbid wrote:. Ja znam pewien sposób na sabotowanie innych stacji. Kupujesz 5 najtańszych statków i dokujesz je wszystkie w konkurencyjnej stacji. Efekt będzie następujący:Made in Hell wrote:Można jakoś sabotować przeciwne stacje (konkurencję)
1. Możesz zablokować stację i tak zostawić,
2. Możesz dostarczać, jako jedyny surowce do konkurencyjnej stacji (przy tym zarabiać) i jako jedyny sprzedawać jej wyroby (kupować po najniższej cenie kiedy mają pełny magazyn i też zarabiać).

Last edited by Made in Hell on Sat, 5. Jan 08, 12:01, edited 1 time in total.
-
A nie będzie tak, że po pewnym czasie przynajmniej jeden z Twoich statków oddokuje automatycznie od stacji, bo wyczerpie mu się jakiś limit czasu na dokowanie i do tego wolnego węzła zadokuje statek NPC?Arbid wrote:Ja znam pewien sposób na sabotowanie innych stacji. Kupujesz 5 najtańszych statków i dokujesz je wszystkie w konkurencyjnej stacji. Efekt będzie następujący:
1. Możesz zablokować stację i tak zostawić, (...)
Miałem już takie sytuacje, że jak dokowałem swoimi statkami w zatłoczonych sektorach i zostawiałem je tam i zapominałem, to po jakimś czasie znajdowałem je obok stacji niezadokowane. Same się oddokowały i pozostawały w jej pobliżu

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
Zgadzam się z Sau też tego probowałem i wielu innych opcji i nie działa, a jeszcze jak twój statek od dokuje od stacji to prawie na bank zostanie staranowany przez jakąś jednostkę mniejszą większą ale i tak stracisz reputacje i najprawdopodobniej statek. Więc odradzam.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
MY BEST FRIEND GOOGLE
MY BEST FRIEND GOOGLE

-
Faktycznie co jakiś czas jeden ze statków może automatycznie oddokować. Ale wtedy dajemy komendę dokuj i już. Na szczęście zdarza to się bardzo rzadko.Sauron11 wrote:A nie będzie tak, że po pewnym czasie przynajmniej jeden z Twoich statków oddokuje automatycznie od stacji

-
Jasne Arbid będę pilnował jednego statku najlepiej stać koło takiego kompleksu. Wcale nie zdarza się to rzadko tylko co chwile, jak tylko ktoś chce zadokować do stacji twój statek zostaje od dokowany. Jasne możesz wydać od razu rozkaz dokowania ale dostaniesz odmowę i oczekiwanie w kolejce aż tamten od dokuje czyli to nic nie daje wiec nie ciągnij tej farsy dalej oki 
Edit: a co do stacji w których rzadko wywalają statek są to stacje małego obrotu mało tam zarobisz. Jak chcesz się kłócić to podaj mi stajcie które generują duży zarobek twoim zdaniem i które warto tak blokować a przeproszę i przyznam racie. A do testowania mam tylko czystego X3 + bp czyli jak tak robisz w xtm to mnie to nie obchodzi. A tak na marginesie nie sądzę że twórcy gry zostawili by takiego buga

Edit: a co do stacji w których rzadko wywalają statek są to stacje małego obrotu mało tam zarobisz. Jak chcesz się kłócić to podaj mi stajcie które generują duży zarobek twoim zdaniem i które warto tak blokować a przeproszę i przyznam racie. A do testowania mam tylko czystego X3 + bp czyli jak tak robisz w xtm to mnie to nie obchodzi. A tak na marginesie nie sądzę że twórcy gry zostawili by takiego buga

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
MY BEST FRIEND GOOGLE
MY BEST FRIEND GOOGLE

-
-
Statek zostanie automatycznie oddokowany jeśli następny będzie chciał wylądować. Nie zablokuje się w ten sposób stacji. Sprawdzone doświadczalnie i wiele razy, gdy do stoczni pcham chmarę zdobycznych statków. Nie wszystkie się zmieszczą nadal i część stacja wyrzuca na zewnątrz...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Oczywiście nie da się w ten sposób zbudować imperium. Ja próbowałem w sektorze Bad Debt z Odlewnią Teladilanium i na początku gry trochę mi to pomogło. W tym czasie latałem po innych sektorach a w fabryce gromadziły się zapasy teladilanium i czekały na mnie. Jednak nie jest to sposób na zarobienie dużych pieniędzy.MaxDyner wrote: podaj mi stajcie które generują duży zarobek twoim zdaniem i które warto tak blokować a przeproszę i przyznam racie. [...] A tak na marginesie nie sądzę że twórcy gry zostawili by takiego buga
-
A może mi ktoś odpowiedzieć OnTopic? 
Jak można by było ulepszyć ten kompleks? Na razie dokupiłem jeszcze jednego merkurego (z maksymalnie dużą ładownią) , i jeszcze jedno ranczo (m), o a poza tym uzupełniłem zapasy ogniw pod sufit.
A i jeszcze jedno można gdzieś kupić rancza L? (nie jestem takim optymistom żeby wierzyć że gdzieś są rancza XL)

Jak można by było ulepszyć ten kompleks? Na razie dokupiłem jeszcze jednego merkurego (z maksymalnie dużą ładownią) , i jeszcze jedno ranczo (m), o a poza tym uzupełniłem zapasy ogniw pod sufit.
A i jeszcze jedno można gdzieś kupić rancza L? (nie jestem takim optymistom żeby wierzyć że gdzieś są rancza XL)
-
Rancza L kupisz w Home of Light i Omicron Lyrae. XL nie ma.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
Wszystkie fabryki w wersji XXL można znaleźć tu:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=124562
Tylko dla użytkowników XTM jest osobna wersja.
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=124562
Tylko dla użytkowników XTM jest osobna wersja.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Mam dylemat, w chwili obecnej mam kolejne 2 miliony (fabryki przynoszą dochód ale dość niski, większość keszu pochodzi z handlu krzemieniem)
Moje pytanie brzmi, co wybrać:
a) Nabyć małą flotę statków klasy M4 i pobawić się z piratami (skoro ja jeden daje rade 3[choć nie ukrywam że tylko dzięki szczęściu], to 5 tym bardziej powinno)
b) Kupić przędzalnie M i dołączyć je do kompleksu (drogie są a ja nie wiem czy toto zyskowne jest w sektorach argonów)
c) Nabyć kopalnię krzemu (m lub L) jeżeli doradzacie mi to ostatnie to podpowiedzcie mi gdzie tego krzemu szukać bo najlepsze złoże jakie na razie znalazłem ma wartość 23 :/ (szukałem w sektorach borońskich jak miałem wolną chwilę) i czy w patchu 2.5 nadal istnieje opcja automatycznego skanowania złóż (jeżeli dobrze czytam forum to w poprzednim patchu coś takiego było dostępne).
Moje pytanie brzmi, co wybrać:
a) Nabyć małą flotę statków klasy M4 i pobawić się z piratami (skoro ja jeden daje rade 3[choć nie ukrywam że tylko dzięki szczęściu], to 5 tym bardziej powinno)
b) Kupić przędzalnie M i dołączyć je do kompleksu (drogie są a ja nie wiem czy toto zyskowne jest w sektorach argonów)
c) Nabyć kopalnię krzemu (m lub L) jeżeli doradzacie mi to ostatnie to podpowiedzcie mi gdzie tego krzemu szukać bo najlepsze złoże jakie na razie znalazłem ma wartość 23 :/ (szukałem w sektorach borońskich jak miałem wolną chwilę) i czy w patchu 2.5 nadal istnieje opcja automatycznego skanowania złóż (jeżeli dobrze czytam forum to w poprzednim patchu coś takiego było dostępne).
-
X3 map by Scorp (link jest gdzies na forum) pokazuje gdzie sa asteroidy i o jakich zlozach. U mnie najwieksza wartosc krzemu to 72 (3 asteroidy), a ruda to 1ast.-102, 1ast.-93 i 1ast.-90. Wszystkie 6 asteroid przetransporotwalem sobie do Avarice, gdyz tam mam Kwatere Glowna.
Bestią jestem, by się bestią nie stać
-
Chyba Bonus Pack, jak i Patch 2.5 nie posiadają zaawansowanego skanera asteroid (mogę się mylić), widziałem takie coś, jako osobny skrypt, jak i chyba jest w XTM standardowo dołączony.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
W bonuspacku od wersji 3.0.6 afairMani_ wrote:Chyba Bonus Pack, jak i Patch 2.5 nie posiadają zaawansowanego skanera asteroid (mogę się mylić),
są dostępne polecenia skanowania asteroid. Dajesz je do jakiegoś Górnika i każesz przeskanować cały sektor. Po jakimś czasie można rozpocząć wykopaliska.
Pozdrawiam
-
Co znaczy "przetransportowałeś" sobie? jaki mod? bo chyba promieniem holwowniczym asteroidy przeciągnąć przez bramy nie możnastarjacker0 wrote:X3 map by Scorp (link jest gdzies na forum) pokazuje gdzie sa asteroidy i o jakich zlozach. U mnie najwieksza wartosc krzemu to 72 (3 asteroidy), a ruda to 1ast.-102, 1ast.-93 i 1ast.-90. Wszystkie 6 asteroid przetransporotwalem sobie do Avarice, gdyz tam mam Kwatere Glowna.

No i proszę powiedzcie mi co mam wybrać, flotę, fabrykę czy kopalnię?
A i jeszcze jedno noobiaste pytanie: Co to jest za mod ten XTM?
-
Uzylem skryptu Asteroid Relocator. Po zainstalowaniu go musisz wyposazyc TS-a w skanery: dupleksowy, tripleksowy i mineralow oraz w teleporter. Kazujesz mu podleciec do wybranej asteroidy. Gdy jest na miejscu w poleceniach pirackich wybierasz Containerize Asteroid i nastepnie wskazujesz sektor z ta asteroida a potem sama asteroide. TS ja zabiera. Wtedy kazesz mu leciec do sektora, w ktorym ma wyladowac asteroide. Na miejscu musisz wybrac cel, kolo ktorego bedzie wyladowana i musi znajdowac sie on co najmniej 10 km od innych obiektow (w tym od tego TS-a) - ja to robie tak, ze swoim statkiem podlatuje do miejsca, w ktorym chce aby TS wyladowal asteroide i wyrzucam tam cokolwiek malego z ladowni (np. rakiete Wazka), a potem odlatuje na ponad 10 km. Wtedy wybierasz w pirackich poleceniach Unload Asteroid, potem wskazujesz docelowy sektor i miejsce (w moim przypadku wyrzucona rakieta - jak wybierzesz np. stacje, to znajdzie sie ona wewnatrz asteroidy i kicha, natomiast rakiete zawsze po wyladowaniu asteroidy mozna zestrzelic innymi rakietami). I masz w ten sposob przetransportowana asteroide - pozostaje tylko zestrzelic rakietami ta wyrzucona i nic juz nie psuje widoku asteroidy.
Skypt jest dostepny na ang. forum i jest po ang.
Skypt jest dostepny na ang. forum i jest po ang.
Bestią jestem, by się bestią nie stać