[X3] 2 Pytania poczatkującego

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

kompotex

[X3] 2 Pytania poczatkującego

Post by kompotex »

Witam
Jestem początkujący, więc zacząłem od wątku handlowego.
Mam 2 statki discoverera i Mercury. Mercury lata samodzielnie zaopatrzony w Trasing Soft MK3, jest na poziomie 2. Niestety zauważyłem że w zasadzie nie przynosi żadnych zysków a raczej traci. ( w ciagu ostatnich 4 godzin zjechał z 260tyś na 216 tyś) czy trzeba mu coś jeszcze dodatkowo ustawić żeby zarabiał ? Oczywiście lata w obrębie sektora... A korzystałem z "tutorial "trading player by Augustini"

W miedzy czasie zwiedzam wszechświat i probuje rozwalać piratów :) Mam jednak problem jak zaczynają we mnie walić rakietami, kompletnie nie wiem jak się bronić przed przed nimi. Czy są dostępne jakieś systemy czy może coś w rodzaju wyrzucanych flar?
Jeśli gdzieś było to przepraszam ale sam niestety nie znalazłem :(
Pozdrawiam, KompoT
Savri

Post by Savri »

Podstawa u tradera to nabranie odpowiedniego doswiadczenia przez pilota, wtedy zaczyna sie handel we wszechswiecie i prawdziwy zarobek. Najlepiej nabijać exp w home of light moim zdaniem.

Co do rakiet piratów to nie powinno być to dla ciebie problemem bo jesteś szybszy od większości rakiet. Co do flar, w nowym bonus packu istnieje coś takiego jak obrona antyrakietowa moskit. Czyli moskity są automatycznie odpalane w rakiety wroga. Przynajmniej tyle wywnioskowałem z opisu bo sam tego nie uzywam.
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Twój Merkury będzie się także zaopatrywał w różne, potrzebne mu urządzenia jeżeli mu takich nie kupiłeś. Na początku może to być wina również tego.
Co do sektoru to zgodzę się z Savrim, nie ma to jak Home of Light.
A co do rakiet, jeżeli nie masz rakiet typu moskit możesz po prostu zestszeliś wrogie pociski z działek.
Dine

Post by Dine »

A ja mam sugestie do pytania nr.1
Może jak sprawdzałeś stan konta, to on (merkury) akurat kupił jakiś drogi towar ?
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Podczepie sie pod pytanie.
Uzbieralem juz 3 miliony latajac tu i tam. Chcialbym zakupic farme pszenicy dalexianskiej i ustawic ja w sektorze boronow. Bedac w stoczni moja ranga pozwala mi na zakup stacji. Problem jest taki ze gdy wywoluje Mamuta w Argon Prime nie mam opcji *potrzebuje bys cos dla mnie przewiozl* w menu dialogowym. Z kolei u teladich w Seizewell nie ma takiego problemu - 1500cr za brame. U Argonow mam range - zaufany doradca.

Czy to jest jakis bug, czy zwiazne jest to z niska ranga handlowa u Argonow ???
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
kompotex

Post by kompotex »

Dzięki za podpowiedzi,
Stan konta sprawdzałem jak Mercury wskazywał standby (powinien nie mieć przerw - jeszcze mi związki zawodowe założy :) )
Latam Discovererem - to on ma jakieś wieżyczki z których można strzelać ? I rzeczywiście 346 to szybciej niż rakiety ?
I ostatnie: jak szybko "ztargetować" rakietę która na mnie leci ?
(home end przełączają pomiędzy przeciwnikami, ale nie wiem jak szybko zaznaczyć rakietę)
Dzięki za pomoc !!
KompoT
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

kompotex wrote:I ostatnie: jak szybko "ztargetować" rakietę która na mnie leci ?
(home end przełączają pomiędzy przeciwnikami, ale nie wiem jak szybko zaznaczyć rakietę)
Cóż, ja odwracam się w stronę rakiety i zaznaczam ją myszką. Jak się trochę poćwiczy nie jest to takie trudne ;)

Sorkvild wrote:Problem jest taki ze gdy wywoluje Mamuta w Argon Prime nie mam opcji *potrzebuje bys cos dla mnie przewiozl* w menu dialogowym.
Jeżeli rozmawiałeś z kapitanem wygląda mi to na błąd. Ranga nic tu do tego nie ma. Spróbuj znaleźć innego Mamuta u Argonów, zobacz czy problem się powtórzy. I daj znać jaką masz wersje gry i jakie mody.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Mamut może po prostu był już wynajęty przez kogoś. Za jakiś czas się zwolni i będzie gotowy, do dalszego świadczenia usług.

Co do ST (Sector Trader), to jak się zatrzymuje, oznaczać może, że w danej chwili nie znalazł korzystnych ścieżek handlowych, albo poczekasz jakiś czas, albo wyślesz go do innego sektoru, by tam szukał okazji. (Osobiście Home Of Light na ST nigdy nie wybierałem, wolałem inne, lepsiejsze sektory pod szkolenie pilotów MK3).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Remx

Post by Remx »

a ja podczepię tu swoje pytanie bo też noobowate :P

Zlecili mi misjie rozwalenia Stacji w Xgrid 8 czy jakoś tak jest to ziemia Xenonow byly tam 4 stacje rozwalilem wszystkie a nagrody za zrobienie misji nie dostałem :( pomyslalem ze moze to dla tego ze pomagaly mi dwa inne statki i ostatnie dobicie stacji bylo z ich rąk dla tego mi nie zaliczało :( choć niby w historii mam 54 misjie przyjete i tyle samo wykonanych...

:arrow: Wiec moje pytanko czy te stacje jeszcze tam sie odrodzą i jest szansa na podobne zlecenie ? bo ładna sumka była bodajże 16M nagrody oferowali :)

a tylko J i K + Q tam latało wpierw rozwalilem sam J, K odciagniety zostal jak najdalej zanim doleciał to juz Q był moj, nastepnie samym Hyperionem rozwaliłem tez i K :) nikt mnie nie męczył :) az sie zdziwilem ze tak łatwo padł choc wpierw trzeba było sie wysilic aby poznac jego słaby punkt :)
-= X3 TC =-
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Mamut może po prostu był już wynajęty przez kogoś. Za jakiś czas się zwolni i będzie gotowy, do dalszego świadczenia usług.
Miales racje Mani_ , po jakims czasie usluga juz byla dostepna. W X2 mumty zawsze byly do uslug :wink:
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Sorkvild :shock:

Proszę mówić mi Mani :>, albo Patryk :P.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam

Return to “Polskie / Polish X-Forum”