[X3] Problemy techniczne z kompem lub grą.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

ryss
x2

[X3] Problemy techniczne z kompem lub grą.

Post by ryss »

Witam, :)
mam problem techniczny z kompem lub grą. (X3 Oczywiście).
Zwiesza mi sie z tego ni z owego i każe skontatowac z obslugą tech,
wysłac raport lub debugowac.
Jezeli taki temat juz byl - prosze moderatorów o przeniesienie tego posta
w odpowiednie miejsce. ( szukałem, ale moze za krotko). Sorry.
Windows Xp H.E. polska X3 + path 2.0.02 + bonus pack + pl-ki.
Intel cor duo2 +gf7600.
Moze znajdzie sie jakas dobra dusza i cos podpowie.?
hanss
x3tc

Post by hanss »

A jak ze sterami do karty graficznej ?
Last edited by hanss on Fri, 9. Nov 12, 13:47, edited 1 time in total.
ryss
x2

Post by ryss »

Wydaje mi sie ze mam miare aktualne. w gre gram od 10 dni ( w realu 1 miesiac), najpierw na czystym X3pl 1,4 - i bylo ok. zostawialem kompa na noc i nic sie nie wieszalo. Po doinstalowniu patha i bp. i pl-lek cos nie gra.????
sirepox

Post by sirepox »

Ja miałem dokładnie tak samo. Gra wyskakiwała do windowsa średnio raz na godzinę, a czasami komp zwieszał się "na twardo". Wentyl od GPU (X1900XT) kręcił się jak szalony. Pewnego razu nie wytrzymałem i zresetowałem szybko kompa i jazda do biosa. Patrze a tu temp procka (core 2 duo E6300) 76 stopni C !!! (oczywiście bez OC)
Myślę sobie blada **** !!! Wentyl się poluzował czy jak ?!
Rozkręcam blaszaka i wszystko jasne. Syf taki makabryczny że wszystkie wloty do obudowy zapchane. Szybka konserwa odkurzaczem i problem znika. Wentyle (CPU, GPU, ATX i systemowy) wracają do normalnych obrotów a gra chodzi stabilnie.
Wcześniej aktualizowałem stery i cudowałem z ustawieniami grafy. Teraz gram na full detalach i śmiga stabilnie. Polecam sprawdzić - nawet staremu kojotowi może się przytrafić ... no chyba, że jesteś hardcoreowcem ;) i bez pokrywy masz kompa ;)
X3:REUNION 2.0.02 + BP
hanss
x3tc

Post by hanss »

Z tym odkurzaczem to lepiej z dala od bebechów kompa,można go uszkodzić wyładowaniem elektryczności statycznej. http://hobby-elektronika.eu/smd.html Poczytaj sobie.
Last edited by hanss on Fri, 16. May 14, 14:53, edited 1 time in total.
BQB
x2

Post by BQB »

Prawda, dlatego lepiej kupić sprężone powietrze w spray'u i wyjść na balkon i porządnie przedmuchać bebechy.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Właśnie, ja już od dłuuuga myślę nad tym sprzężonym powietrzem i nie wiem, skąd można takie coś wytrzasnąć.
Nie chodzi mi o taki spray, co się kupuje w każdym sklepie komputerowym. Widziałem niedawno w TV takie małe urządzonko, co się podłącza pod prąd i też dmucha powietrzem :P. Pokazane praktycznie, jak czyścić kompa.

Bym zakupił to, ale ciężko jest takie coś znaleźć, ktoś jakiś pomysł ma może? :)
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
hanss
x3tc

Post by hanss »

Mani_ wrote:Właśnie, ja już od dłuuuga myślę nad tym sprzężonym powietrzem i nie wiem, skąd można takie coś wytrzasnąć.
Nie chodzi mi o taki spray, co się kupuje w każdym sklepie komputerowym. Widziałem niedawno w TV takie małe urządzonko, co się podłącza pod prąd i też dmucha powietrzem :P. Pokazane praktycznie, jak czyścić kompa.

Bym zakupił to, ale ciężko jest takie coś znaleźć, ktoś jakiś pomysł ma może? :)
W sklepie modelarskim dostaniesz butlę ze sprężonym powietrzem lub agregat....kiedyś widziałem taki w sklepiku modelarskim na ul.Kaszubskiej od strony Medicusa....ale czy ten sklepik jeszcze jest?tego nie wiem.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Zwykły kompresor z butlą. Bez butli słabo dmuchają te tanie. Wiem, bo mam w serwisie taki...8 atmosfer robi swoje :)
Ale powietrze w butelce też jest dobre, tylko musi odparować, pod żadnym pozorem nie psikać na włączony do prądu sprzęt - koniecznie odłączyć wtyczkę. Ja u siebie w domu średnio raz na 1,5-2 miesiące zaglądam do kompa i czyszcze wentyle. Komp stoi na podłodze na panelach, bez dywanu - zbiera cały kurz z mieszkania....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
hanss
x3tc

Post by hanss »

Znam ten ból..mam dokładnie to samo tym bardziej że buda stoi otwarta,ostatnio z mojej chłodnicy(Scythe Infinity)wygrzebałem pokaźną ilość filcu ,,kurzowego".
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Filc jest niezły :) Po roku używania kompa masz z tego wkładki do butów....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

LeWaR wrote:Ja u siebie w domu średnio raz na 1,5-2 miesiące zaglądam do kompa i czyszcze wentyle. Komp stoi na podłodze na panelach, bez dywanu - zbiera cały kurz z mieszkania....
No to moja rada: zatkaj wentyle, będziesz miał spokój z kurzem w środku kompa. :-)
A tak poważnie, to sprawdzony sposób: bierzemy starą pończochę żony/dziewczyny. Wycinamy kawałki i zakładamy na wszystkie otwory w kompie. Raz na jakiś czas zbieramy filc z pończochy, a środek mamy czysty, jak zaraz po kupnie.
Rada dodatkowa: pończochę wyprać przed użyciem jako filtr, no chyba że ktoś lubi zapach swojej lubej, tylko że w takim przypadku wiecie co mu grozi za każdym razem jak włączy komputer i wiatraki się rozkręcą :-)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Dine

Post by Dine »

Ew. Można użyć tej pompki do rozpalania w kominku albo pompki zwykłej.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jak ktoś ma auto i myjkę ciśnieniową, to może jej użyć na krótko na sucho, mam na myśli popularnego Karchera ;).
Tylko trzeba się wpierw upewnić, że jest całkiem sucha w środku, bo np. parę miesięcy stała w ciepełku i nie była używana :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
MaxDyner

Post by MaxDyner »

Sau i nie walnąć na dzień dobry ciśnieniem po kompie bo ram wyrwie;) he he
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
MY BEST FRIEND GOOGLE ;)
BQB
x2

Post by BQB »

Części elektroniczne można jak najbardziej myć, ważne, aby po wyschnięciu nie było na elektronice wyschniętego kurzu zmieszanego z wodą, bo to mimo, że suche przewodzi jak grafit niemal :-P
Po umyciu trzeba dokładnie wytrzeć elektronikę w miękki naturalny ręcznik.
MaxDyner

Post by MaxDyner »

zmieńcie temat posta na kącik porad jak czyścić komputer :) he he he
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
MY BEST FRIEND GOOGLE ;)
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

Jeśli przedtem działało to znaczy ze coś pokręciłeś z kolejnością instalacji dodatków,odinstaluj.A jak ci sie zawiesza,wychodzi tylko do windy? jeśli tak to stery(zainstaluj najnowszą wersje),zrób defragmentacje partycji z grą,jeśli karta kręcona obniż taktowanie.Ewentualnie wróć do podstawki, te dodatki są nieoficjalne i coś sie może schrzanić choć jeśli dobrze zainstalowane to rzadkość.W opcjach sterownika spróbuj obniżyć szczegóły wyświetlania grafiki i wtedy zobacz,czasem pomaga.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”