[X3] Zwiecha fabuły - SPOILER

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

MacDyller
x3tc

[X3] Zwiecha fabuły - SPOILER

Post by MacDyller »

Problem z fabułą - misja z ustawieniem kopalni rudy na asteroidzie (Mining Impossible).

Był już temat ( link ) o tej misji, ale mam z nią problem zupełniej innej miary.
Spoiler
Show
Rozmowa z dwuokim paradianinem (Nolmancketnun?) na stacji handlowej w Emperor's Mines nic nie daje (mówi, że za szybko zakłucam mu spokój). Podobno powinien chcieć kasę... Ale wtedy, kiedy chciał, to zdaje się nie miałem. Poleciałem zarobić, wracam z 9 melonami, a tu nic... Podobno trzeba poczekać na stacji (tylko ile? - nie wiadomo) - próbowałem. Chciałem też obejść fabułę i samemu z pomocą wynajętego transortowca "posadzić" kopalnię, ale na TEJ :) asteridzie w Priest's Rings tego się nie dało (na innych w tym sektorze bez problemu).
Pytanie: Da się ruszyć z tym koksem jeszcze, czy jestem zablokowany na amen?

///edit: Wersja 1.0 z patchem na 2.002, mutli (w tym PL). Do tego najnowszy bonus (ale to raczej nie mialo znaczenia, przed instalką bonusa to samo było)
sirepox

Post by sirepox »

Hmmm.
Pogadaj z dziewczyną - ona też chyba jest na tej stacji handlowej. Nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że jeden czy dwa dialogi popychające fabułe w tej fazie gry do przodu są właśnie z jej udziałem. Ja miałem kase za pierwszym razem i było ok.
X3:REUNION 2.0.02 + BP
MacDyller
x3tc

Post by MacDyller »

Tak, ona też jest na tej stacji. Niestety daje tylko wymijającą odpowiedź ("aah, u get lonely again, need some1 to talk to") - swoją drogą fajny text, ale nie ciągnie dalej fabuły.
Ewentualnie nie próbowałem jeszcze gadać z rodzinką don Maranich, ale to chyba bez sensu...

To zacięcie wygląda na poważny bug w grze... Podobnie jak to, że mogę sobie wlecieć do sektorów Paradian podczas blokady (a statki każdej innej niż swoja rasy eksterminują). Po prostu kupcy wszechświatowi poprzez handel podnieśli mi reputację (ale kto ich tam wpuścił i czemu mogli dokować wszędzie nawet przy "Zbrukanym wędrowcu"? - tego ja nie znaju).

No cóż moglem od razu przechodzić fabułę z opisem przejścia... Na drugi raz bede wiedział, że jest delikatna.

Czy związku z tym mogą mi się w ogóle odpalić misje Bala Gi?
X3:TC ENG
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

MacDyller wrote: Po prostu kupcy wszechświatowi poprzez handel podnieśli mi reputację (ale kto ich tam wpuścił i czemu mogli dokować wszędzie nawet przy "Zbrukanym wędrowcu"? - tego ja nie znaju).
Ale ja znaju:
Spoiler
Show
to zatrzymanie reputacji na "Zbrukanym Wędrowcu" to tylko bajer w statystykach, naprawdę reputacja nadal jest liczona i zmienia się w tle w zależności od twoich poczynań wobec Paranidów. Zaczniesz ich tępić - poleci w dół i może ci zejść faktycznie do Zbrukanego. Zostawisz ich w spokoju, to UT-ki będą ją ciągnąć w górę i jak zostanie w statystykach odblokowana to się zdziwisz jaką będziesz miał reputację.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
sirepox

Post by sirepox »

MacDyller wrote:
Czy związku z tym mogą mi się w ogóle odpalić misje Bala Gi?
Oczywiście, że tak. Poszukaj na forum. Wielu zostawia fabułę na samym początku a potem robią Bala Gi.
Spoiler
Show
Musisz mieć 5 mln kr, przynajmniej jedną stację i chyba przyzwoitą reputację u Paranidian i Splitów ...
Ale trochę szkoda bo właściwie ominie cię najciekawsza część fabuły i właściwie niewiele do końca.
X3:REUNION 2.0.02 + BP
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

sirepox: sam sobie przeczysz. Nie może ruszyć misji Bala Gi, bo do jej rozpoczęcia potrzebna jest reputacja u Paranidów, a ta ma zablokowaną poprzez fabułę. Z drugiej strony ta blokada to pic na wodę i ja dostałem zaproszenie do Misji Bala Gi przed skończeniem fabuły, bo reputacja w tle po wykonaniu kilku misji Zdrady Federacji skoczyła mi u Paranidów, mimo że wcześniej polowałem na ich statki handlowe.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
MacDyller
x3tc

Post by MacDyller »

Mogło tak być, że jakąś misję zdrajca federacji trzasnąłem dla paradian ale to już było po podniesieniu reputacji na wyższy poziom przez handlowców. A picu w statystykach nie mam, jestem już przyjacielem króla kapłana :) Swoją drogą ciekawe, na jakim poziomie jestem u nich "normalnie", czyli bez tej obniżki reputacji spowodowanej fabułą. A jakąś stację se kupię i zobaczymy, co z bala-gi.

Dzięki za to co napisaliście do tej pory.
X3:TC ENG
Mani_
x2

Post by Mani_ »

A to nie miała być "jakaś tam stacja", a raczej kopalnia?
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam

Return to “Polskie / Polish X-Forum”