[X3 - XTM] Pytania nooba o ....

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Remx

[X3 - XTM] Pytania nooba o ....

Post by Remx »

Witam
Na wstępie przepraszam za pytania bo zapewne już były choć nie mogę znaleźdź odpowiedzi na nie.. :(

1). W jaki sposób można sprzedać własną Fabrykę ? ewentualnie jeden budynek z kompleksu ? (wtopiłem kasę na fabrykach rudy) :(

2). Jak zwiekszyć reputacjie u Paradian gdy mam zbrukanego-wędrowca ?
(nie wiem nawet jak to się stało że są wrodzy ale od początku gry nie mogłem do nich dokować a teraz w niektórych sektorach są czerwoni). :(

Eh zapomniałem o co jeszcze miałem zapytać wiec narazie tylko te 2 pytania :P a chyba dobrze robie robiąc 10-ciu, Handlowców Wszechświatowch ?

Pozdrawiam

EditS11: temat nieco poprawiony
Last edited by Remx on Tue, 25. Dec 07, 08:19, edited 1 time in total.
Dine

Post by Dine »

ad. 1: Możesz sprzedawać fabryki za pół ceny jest do tego mod, który chyba jest w pakiecie z XTM

ad. 2: Wleć do ich sektora, najlepiej Emperor Mines i zacznij tępić Argonów.
Coś za coś, ale u Argonów pewnie masz dużą reputacje, więc strata do odrobienia.
Remx

Post by Remx »

tak chyba mam moda tego zainstalowanego co daje mi ze moge za połoweceny sprzedać ale gdzie ja mam te opcje :) ?

na razie latam Novą i 5M na koncie :) czy do tej sprzedazy trzeba zabrac fabrykę i sprzedac ja w stoczni ?
bufi
x4

Re: [X3 - XTM] Kilka noob pytań...

Post by bufi »

Remx wrote: 1). W jaki sposób można sprzedać własną Fabrykę ? ewentualnie jeden budynek z kompleksu ? (wtopiłem kasę na fabrykach rudy) :(
Zainstaluj skrypt Dynamic Trading System.
Możesz sprzedać słabo prosperującą fabrykę lub towary zalegające w magazynach.
Całość odbywa się w formie aukcji. Wygląda to jak, takie Allegro w wydaniu X3 ;)
2). Jak zwiekszyć reputacjie u Paradian gdy mam zbrukanego-wędrowca ?
(nie wiem nawet jak to się stało że są wrodzy ale od początku gry nie mogłem do nich dokować a teraz w niektórych sektorach są czerwoni). :(
Zacznij handlować z nimi.
Np. zacznij wozić ogniwa z OreBelt do kopalń w EmperorMines.

Pozdrawiam
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Co do twoich problemów z Paranidianami, to pytanie tylko, czy jesteś w trakcie wykonywania fabuły (tj. czy w ogóle grasz z wątkiem fabularnym?).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Remx

Post by Remx »

Tak gram z Fabułą :)
jestem w momencie odzyskania córki,
znaczy odzyskałem już ją ale :) zapomniałem gdzie mam lecieć aby dostać informacje od jej ojca hehe :P
Mani_
x2

Post by Mani_ »

To radziłbym ci odzyskiwanie popularności u Paradian zostawić do czasu, kiedy zakończysz całą fabułę.
Wtedy łatwiej i bez nerwów powinno ci pójść odrabianie popularności.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Remx

Post by Remx »

eh :(

No to muszę gdzieś jeszcze odnaleźć co mam nadal robić bo nie pamietam gdzie mam się dudać :P

No i dziś po calym dniu grania :P i nocnej warcie :) Mk3 Handlowców mogę pozwolić sobie na "Centaura" :) chciałem smoka ale za mały shield :(

no nic dzięki za pomoc :)

a własnie przypomniałem sobie pytanko jakie miałem rano :)
Czy da się grę odpalić w oknie albo tak że jak włącze sobie film to gra nadal działa a nie pauzuje sie :P hehe

Edit:

Ech jeszcze jedno pytanko
czy da się jakoś zmienić widok przedni ? chodzi mi ze zakupilem Centaura a on ma cholernie długi czub aż włazi na celownik eh :evil:
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Jeżeli chodzi o grę w oknie, to w tym pierwszym menu (tym, które odpala się po uruchomieniu skrótu i w nim wybierasz Start X3, nie wiem jak inaczej opisac :( ) wybierz Ustawienia grafiki i tam masz do wyboru czy chcesz grać na całym ekranie, czy w oknie.
Remx

Post by Remx »

hmm w jaki sposób zapakować mysliwiec M5 lub M3 do M6 ?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Tak jak do każdej stacji, dajesz mu komendę zadokuj do i wybierasz M6.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Remx

Post by Remx »

Nie mogłem jakos zadokować statku M5 do Centaura (M6) rozbijał sie o mnie. :(
Ale zrobiłem load game wczesniejszy przed zakupem Centaura i zainwestowałem w Elicpse :) i nie żałuję :)
Odrazu lepiej się gra... Ale nadszedł ten czas z racji posiadania 20M mogę zakupić coś większego..

I oto moje pytanie czy zakupić M6 ? czy może od razu coś jak Gryf czy tam Terna lub cos w tym stylu nie wiem jakie to jest M. :P

Podoba mi się Gryf z racji ze jest lotniskowcem ale maly shield :( wychodzi chyba 1x1GJ(2x500MJ), gdzie inne rasy maja chyba 3x1GJ. :(

Dziękuje
Dine

Post by Dine »

Wiesz lotniskowiec lotniskowcem, ale jak kto lubi. Eclipse styka na razie a potem to jak lubisz. To, że wlatują statki rzadko się przydaje ci powiem.

//edit
no tak, ale czy nie lepiej mu teraz kupić M3+ albo M7 ?
Last edited by Dine on Thu, 20. Dec 07, 14:25, edited 1 time in total.
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Remx:
Za 20 baniek to lotniskowca raczej nie kupisz. Chyba, że na złomie jakiegoś Xenona albo Kha'aka. Gryf (w oryginale Griffon - jeśli mówimy o tym samym statku) jest fregatą produkującą drony bojowe a nie lotniskowcem, zaś Tern to fregata minowa...
Jeśli masz kasę i dobre stosunki z Ziemianami to kup sobie Vidara. Mój latał z dwoma podczepionymi Sokołami...

Dine:
Statek z możliwością dokowania przydaje się choćby po to, żeby bezpiecznie przetransportować zdobycz do najbliższej stoczni...
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Jak koniecznie potrzeba czegoś do zwożenia zdobycznego złomu (M3 i mniejsze) do stoczni to Splicki Słoń byłby chyba najciekawszy - szybki, hangar na bodajże 14 jednostek i kosztuje poniżej 20M. Ma też chyba najlepsze parametry bojowe z TLów, ale do walki i tak się nie nadaje :)
Pozdrawiam. Wszystkich. Nawet robale (bzzzz).
Remx

Post by Remx »

:) Eh chciałem tak ze wlatuje w sektor wysyłam chmarę shipów a one niszczą wszystko :) no i nieraz ja bym wskakiwał do jednego i tak taka eskadra czyściła by sektor nastepnie spowrotem na lotniskowiec i kolejny sektor do zwiedzania :)

Ale teraz mam kolejne 2 pytania moze i głupie :P

1). czymś się różnią osłony 5x25j od 1x125Mj lub 6x500Mj od 3x1Gj
wiem ze łączna suma jest taka sama ale może osłony mocniejsze mają inne własciwości ?

2). Czy fabuła kończy się po
Spoiler
Show
powrocie z bitwy ? gdzie ziemianie pomagają...
No i jeszcze raz ponawiam pytanko czy lepiej pominąc M6 i zakupić coś droszego czy moze zanim nazbieram te 35-38m będe się kaleczył a dzięki M6 2x szybciej zbiore te 38m ?

edit: Rozmyslam nad zakupem Cerbera za 36m lub jastrzebia za 29,9m (cos tani on).
Last edited by Remx on Sat, 22. Dec 07, 21:01, edited 1 time in total.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

ad2) TAK
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Remx napisał:
1). czymś się różnią osłony 5x25j od 1x125Mj lub 6x500Mj od 3x1Gj
wiem ze łączna suma jest taka sama ale może osłony mocniejsze mają inne własciwości ?
Różnią się tym, że jeżeli na statku masz np. 5 x 25MJ i podczas walki jedna zostanie uszkodzona, to pozostają ci jeszcze 4. W wypadku gdy uszkodzą jedną 125 nie masz osłon (czyt. najprawdopodobniej zginiesz). Jeżeli chodzi o właściwości niczym się nie różnią.

Ale zastanawia mnie czy osłony 25MJ i wojskowe 25MJ też niczym się nie różnią?
EDIT: Te wojskowe dodane były chyba do XTM'a. I wydaje mi się że gdzieś jeszcze pirackie widziałem.
MaxDyner

Post by MaxDyner »

Prawdę mówiąc to 5x25 Mj powinno się szybciej uzupełniać niż 1x125 Mj ale w grze nie widzę różnicy.
Edit: Rafio mierzyłeś? nie jestem tego taki pewny bo 3x25Mj to się szybciutko regeneruję ale 5x25Mj? Nie wiem aczkolwiek 3x125Mj regeneruje się szybciutko w porównaniu do 3x1GJ ;)
Last edited by MaxDyner on Sat, 22. Dec 07, 22:49, edited 1 time in total.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
MY BEST FRIEND GOOGLE ;)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Remx wrote: 1). czymś się różnią osłony 5x25j od 1x125Mj lub 6x500Mj od 3x1Gj
Takie konfiguracje roznia sie np. szybkością regeneracji.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”