[X3 XTM] Uciekający własny statek i przejmowanie...

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Remx

[X3 XTM] Uciekający własny statek i przejmowanie...

Post by Remx »

Witam

Tak jak w temacie mam problem gdy chce przejąć pusty statek, jak wiadomo trzeba wyjść ze swojego, po wyjściu nagle jakiś pilot przejmuje mój statek i odlatuje, oczywiscie nadal jest moj ale NPC pilot siedzi...

Czesto mialem tak ze szybko chcialem przejac statek i uciekac ale moj ucieka ł i zostawiał mnie w kosmosie a zanim zawołałem by wrócił to było juz za późno :(

Co mam ustawić aby statek nie uciekał tylko stał w miejscu ? :(

Oraz kolejne pytanie co do sposobu niszczenia przeciwnika tak aby się katapultował.. ze statystyk wyszło mi ze zniszczyłem jakies 120 statków
a tylko 10 przeję te :( w tym chyba sa tez te free shipy ? bo nie pamietam kiedy ostatnio ktoś chciałby sie katatapultowac :(

I taka moja uwaga chyba z XTM gra jest troche trudniejsza :) bo jak kiedys grałem to po tym samym czasie co teraz miale ze 3 nowy :)
a nadal latam startowym statkiem :) moze i zarobilem juz 3M ale nie mam reputacji aby zakupic statek hehe :P

Pozdrawiam i dziękuje ;)
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Ad1. Jesteś 3 osobą która to zauważyła (więcej informacji tutaj)

Ad2. Jeżeli wyskakujesz z rozpędzonego statku, to on odleci szmat drogi zanim się zatrzyma (to tak jakbyś skakał z rozpędzonego samochodu). Podlatując do statku który chcesz przejąć musisz się całkiem zatrzymać swoim statkiem (wciskając domyślnie BackSpace) najlepiej jak najbliżej przejmowanego statku.

Ad3. U mnie najczęściej katapultowali się kiedy zniszczyłem im całkiem osłony, a potem seriami, w odstępach czasowych pozwalających na regenerację 2 kresek osłon przeciwnika, niszczyłem pomału kadłub. Czasem długo trwa, ale idzie. Ale katapultują się mniej więcej z taką częstotliwością jak u ciebie.

Ad4. Co do XTM to nie wiem, bez tego modu grałem bardzo krótko więc nie mam porównania jak gra się na podstawce.
Remx

Post by Remx »

Nie statek stoi w miejscu bo ja robie tak podlatuje dziobem do statku na odleglosci 18-19metrow :) wysiadam przejmuje i spowrotem wsiadam
wczesniej normalnie działał moj statek :(

moze to przez to ze bawiłem sie grupami ? albo jakiś moduł w statku tak robi :( ?

Teraz normalnie zawraca i sobie lata po sektorze :) dopiero jak powiem lec za mna i jak podleci wciskam stop, dopiero zatrzyma sie jakies 150metrow dalej to moge wejsc normalnie :) no i w srodku pilot siedzi, odrazu po wyjsciu moim :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Remx wrote: moze to przez to ze bawiłem sie grupami ? albo jakiś moduł w statku tak robi :( ?

Teraz normalnie zawraca i sobie lata po sektorze :) dopiero jak powiem lec za mna i jak podleci wciskam stop, dopiero zatrzyma sie jakies 150metrow dalej to moge wejsc normalnie :) no i w srodku pilot siedzi, odrazu po wyjsciu moim :)
Dokładnie, to efekt działania grup. Twój statek musi być przypisany do jakiejś grupy i jeśli go zwalniasz to z automata dostaje pilota do obsługi grupowej.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Remx

Post by Remx »

a jak to ustrojstwo wyłączyć :( ?
Dagus
x4

Post by Dagus »

Myślę, że mogłaby pomóc opcja "zatrudnij/zwolnij pilota" dostępna w menu statku (zakładka specjalne) - czy zadziała? - nie wiem ponieważ nigdy nie miałem takiej sytuacji... natomiast, kiedy wsiadam do transportowca, w którym siedzi UT - to po zmianie statku jest tam cały czas... myślę, że można iść tym tropem.
Pozdrowienia :)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”