[XTM] Xtra długie wczytywanie.
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[XTM] Xtra długie wczytywanie.
Witam.
Rozpoczynając nową grę w świeżo zainstalowanym Xtended 0.7.3 + PL
gra wczytuje się około 20 minut, nie wiem czy nie dłużej bo po tym czasie restartuję kompa.
Ktoś mógłby mi pomóc?
Rozpoczynając nową grę w świeżo zainstalowanym Xtended 0.7.3 + PL
gra wczytuje się około 20 minut, nie wiem czy nie dłużej bo po tym czasie restartuję kompa.
Ktoś mógłby mi pomóc?
-
Szacunek, jeśli na GF FX5200 próbujesz odpalać XTM
Piąty od góry News na stronie głównej (HOME) podaje m.in.:
.

Piąty od góry News na stronie głównej (HOME) podaje m.in.:
Dość powiedzieć, że sam mam 1 GB RAM, Athlona XP2400 i GF6600GT i nie zdecydowałem się do dziś na instalację XTM, właśnie z tego powoduNotka o wymaganiach sprzetowych dla X3 z modem Extended:
Z opinii graczy polskich, ktorzy uzytkuja juz XTM, wynika, ze po instalacji moda ogolna wydajnosc gry X3 Reunion zmniejsza sie, wiec na slabszych komputerach moze byc konieczne wylaczenie pewnych opcji graficznych dla przyspieszenia działania gry. Uprzedzamy o tym fakcie, majac na uwadze, ze duza czesc polskich graczy uzywa jeszcze kart w rodzaju GF6600GT i procesorow poprzedniej generacji i nie wszystkich stac na sprzet z grafika klasy 7900 GT czy 8800 GTX, z najnowszymi procesorami graficznymi i tona RAMu.
Jesli wiec dysponujesz slabszym komputerem i gra Ci sie w miare dobrze w podstawowej X3, mozesz sie spodziewac spadku wydajnosci po instalacji moda XTM.

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
Ja na szczęście jestem posiadaczem 7900 GT 512MB,2GB Ramu tylko Athlona wymieniłem na Opterona@2,6Ghz i gra hula na podstawowych ustawieniach że miło popatrzeć.Wychodzi na to że bez zmiany kompa nie pograsz...nie którzy na tym forum elektroniki pozmieniali komutery na bardziej wydajne właśnie po to by cieszyć się tym modem.
Last edited by hanss on Fri, 9. Nov 12, 13:41, edited 3 times in total.
Gra o ufoludkach: http://online.freeware.info.pl/moonstars.html
-
-
No to ja dorzucę słówko o własnej konfiguracji:
Sempron 2800+; 1,5 GB RAM; ATI 9600 Pro.
Gram na najsłabszych ustawieniach graficznych. Podstawowa wersja gry chodziła super, duży zysk osiągnąłem wyłączając w opcjach EAX, miałem kartę dźwiękową zintegrowaną na płycie.
Po instalacji XTM-a zauważalny, choć lekki spadek płynności, szczególnie w dużych sektorach (Selezwill).
Wyczytawszy na forum informację o tym, kupiłem kartę dźwiękową X-Fi Xtreme Gamer. Gra zdecydowanie ruszyła lepiej, szczególnie po włączeniu EAX, gra się znów tak jak bez XTM-a, płynnie. O walorach słuchowych nie muszę chyba wspominać.
Sempron 2800+; 1,5 GB RAM; ATI 9600 Pro.
Gram na najsłabszych ustawieniach graficznych. Podstawowa wersja gry chodziła super, duży zysk osiągnąłem wyłączając w opcjach EAX, miałem kartę dźwiękową zintegrowaną na płycie.
Po instalacji XTM-a zauważalny, choć lekki spadek płynności, szczególnie w dużych sektorach (Selezwill).
Wyczytawszy na forum informację o tym, kupiłem kartę dźwiękową X-Fi Xtreme Gamer. Gra zdecydowanie ruszyła lepiej, szczególnie po włączeniu EAX, gra się znów tak jak bez XTM-a, płynnie. O walorach słuchowych nie muszę chyba wspominać.
Last edited by Yacek on Sat, 17. Nov 07, 14:24, edited 1 time in total.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
-
Tylko, hehehe.
Ja mam jak w podpisie.
Gra wczytuje mi się poniżej 1 minuty.... jak zmierzę to podam czas
Generalnie w X3 główną rolę gra procesor, nie grafika. Wszystkie wbudowane karty graficzne / dźwiękowe odpadają w przedbiegach, ale to już opisane jest w wymaganiach gry.
mam XTM i seta x10 idzie płynnie przy ustawieniach AAx4, Anizo x16
1280x1024, tekstury i shadery na max, dynamiczne światła, kolorystyka , autom. jakość włączona,
Ja mam jak w podpisie.
Gra wczytuje mi się poniżej 1 minuty.... jak zmierzę to podam czas

Generalnie w X3 główną rolę gra procesor, nie grafika. Wszystkie wbudowane karty graficzne / dźwiękowe odpadają w przedbiegach, ale to już opisane jest w wymaganiach gry.
mam XTM i seta x10 idzie płynnie przy ustawieniach AAx4, Anizo x16
1280x1024, tekstury i shadery na max, dynamiczne światła, kolorystyka , autom. jakość włączona,
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Zmierzyłem czas wczytywania u mnie. 1:04
Konfig podałem kilka postów wyżej. Stare dyski na PATA.
Konfig podałem kilka postów wyżej. Stare dyski na PATA.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
[ external image ]
[ external image ]
-
-
-
-
Zależy jaki sejw, miałem od kogoś sejwa, gdzie w jednym układzie było kilkaset statków i ten sejw się znacznie dłużej wczytywał, sam skok do sektora trwał ładnych kilka minut. Sejwa miałem od kogoś z forum, ale to dawno było i bym musiał na dyskach poszukać go.hanss wrote:U mnie sama gra wczytuje się 6s z pominięciem intra,a seavy wczytują się w 16s.dysk ATA 133 16MB.
-
Faktycznie ja jestem dopiero na dorobku. inwestowanie w numizmaty
Last edited by hanss on Fri, 9. Nov 12, 14:06, edited 1 time in total.
Gra o ufoludkach: http://online.freeware.info.pl/moonstars.html