[X3] Łączenie fabryk

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

reni18

[X3] Łączenie fabryk

Post by reni18 »

Witam w instrukcji znalazłem łączenie fabryk przykład był na 52-53 stronie kto ma to wie jakie tam są przykładowe i takie pytanie
1jak jest tam 5 fabryk to można je połączyć ze sobą bo zakupiłem je i postawiłem więc mam problem gdyż mogę połączyć tylko dwie fabryki na raz
kupiłem kompleks fabryczny jak zrobić aby połączyć ze sobą te 5 fabryk w jeden wielki kompleks
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Jedna rura do łączenia na logikę ma dwa końce... czyli połączysz tylko dwie stacje
Aby podłączyć kolejną stację kupujesz kolejny zestaw.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Urban
x4

Post by Urban »

Sprecyzuję wypowiedź kolegi. Używasz kolejnych rurek by połączyć kolejne fabryki z istniejącym już węzłem kompleksu.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

No wynika samo z siebie, skoro do kompleksu podłączysz jeden koniec do do stacji nowej zostanie ci drugi koniec.

:lol:

Ale te rury to z gumy mają :D
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
reni18

Post by reni18 »

czyli nie da się zrobić tak aby nie kupować statków klasy TS bo one muszą rozwozić towary to stacji
Urban
x4

Post by Urban »

Tak ... Nie możesz się połączyć z cudzą stacją. ( to byłoby dziwne...). Zawsze możesz obniżyć cenę na tyle by sami do ciebie przylatywali.
reni18

Post by reni18 »

Urban nie oto mi chodzi dam ci przykład np. jak jest w instrukcji to elektrownia słoneczna wytwórnia kryształów kopalnia krzemu smażalnia steków oraz ranczo hodowlane i połączyć je tak aby siebie wzajemnie zaopatrują te wszystkie fabryki są moje (kupiłem je) bo w instrukcji jest napisane że można łączyć ze sobą dwie lub więcej fabryk ale jak to zrobić
Bird13
x3tc

Post by Bird13 »

Tak jak koledzy wyżej tłumaczyli: na każde dwie fabryki potrzebujesz jeden zestaw łączący. Łącząc pierwsze dwie fabryki ustalisz gdzie ma się znajdować węzeł do dokowania statków. Następne fabryki będziesz już dołączał do węzła - (na każdą fabrykę jeden zestaw). Pozdrawiam.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Jest jesień i kasztany spadają, więc wytłumaczę obrazowo:

Przygotuj kilka kasztanów i zapałki lub inne patyczki.
Teraz spróbuj połączyć wszystkie kasztany za pomocą zapałek.

Z budową kompleksu jest identycznie. Nowe fabryki dołączasz do juz istniejących za pomocą zestawów do budowy kompleksu...

:lol:
XTC+XRM | Albion Prelude
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

LeWaR na prawde sadzisz, ze reni18 chodzi do przedszkola? Ja sie z toba nie spieram, ale moze jednak jest troche starszy? :)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

SOBEK: no to niech weźmie stalowe kulki i magnesy... Wyjdzie na to samo...
XTC+XRM | Albion Prelude
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Mnie tam sposób opisu problemu przez Lewara bardzo się podoba. Teraz nie ma bata, by kolega reni nie mógł tego nie zrozumieć :P.

Bardzo ładne, bardzo ładne, brawa dla Lewara 8)
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Offtopic się robi powoli...
EOT
XTC+XRM | Albion Prelude
reni18

Post by reni18 »

nie chodzę już do przedszkola raczej do technikum
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

A czy można za pomocą naprawdę rozbudowanego kompleksu fabryk zablokować ruch NPC'w w jakimś sektorze? Przecież piloci sterowani przez komputer mają algorytmy omijania przeszkód takich jak fabryki i łączące je korytarze, więc jeśli zrobić taką jakby sferę dookoła sektora, to żaden nie wleciałby do środka? Teoretycznie?
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Pewnie by można, tylko trzeba by bardzo blisko siebie stawiać fabryki. Ja mam spory kompleks w jednym sektorze, na mapie zajmuje 1/4 sektora bo w skład wchodzi kilka kopalń. Mimo to można spokojnie latać wewnątrz kompleksu. Ba, nawet walkę tam prowadzić. Wleciał mi tam konwój Xenonów, więc musiałem go przepędzić. Cięło strasznie, do tego trzeba było uważać na własny kompleks, aby go przez przypadek nie ostrzelać lub rozwalić rury łączące, ale chyba dzięki temu udało mi się zdobyć drugiego LX i dwa L.
Natomiast do blokowania bram sektorów świetni nadaje się Albatros. Wczoraj przez przypadek zablokowałem nim jedną bramę. Dałem mu rozkaz skoku do sektora. Zaraz po skoku oddokowałem swoim LX-em i poleciałem do stoczni. TL po oddokowaniu zawsze staje w miejscu, więc teraz też tak zrobił. A że był bardzo blisko bramy to po jakimś czasie zrobiła się wokół niego kolejka chętnych do wylotu. Dobrze że z drugiej strony nikt nie wleciał, bo rozmazał by się na Albatrosie i znów musiałbym się gęsto tłumaczyć policjom wszystkich ras, czyli Xterpolowi.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Tak a'propos cięcia - ciekawe czy na czterordzeniowcach X3 nie będzie ciął przy gęstwie statków...
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Urban
x4

Post by Urban »

reni18 wrote:Urban nie oto mi chodzi dam ci przykład np. jak jest w instrukcji to elektrownia słoneczna wytwórnia kryształów kopalnia krzemu smażalnia steków oraz ranczo hodowlane i połączyć je tak aby siebie wzajemnie zaopatrują te wszystkie fabryki są moje (kupiłem je) bo w instrukcji jest napisane że można łączyć ze sobą dwie lub więcej fabryk ale jak to zrobić

taa na początku tak zrozumiałem pytanie, ale uznałem że coś było by z nim nie tak. Bo skoro fabryki są ze sobą połączone i jedyny wlot do nich jest przez wspólny hub (który jest też magazynem) i właśnie głównym zadaniem tych rurek jest eliminacja zgrai TSów. To pytanie wydało się bardzo nielogiczne moim zdaniem... (sorka za szczerość)

Co do blokady to w sumie... kompleksem to była by mordęga i trzeba by było uważać by samemu nie wpaść :roll: Poza tym po opuszczeniu takiego sektora znów byłby on "przejezdny" bo w OOS pewne rzeczy są pomijane.
reni18

Post by reni18 »

dobra poradziłem sobie z tym problemem nie wiedziałem że można łączyć ze sobą też kompleksy
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Wszystkie swoje "budynki" można łączyć ze sobą w obrębie sektora, nie ważne czy są pojednyńczo czy w "grupie". kładziesz rure i po sprawie, tylko zaznaczasz, gdzie końce połączyć...
XTC+XRM | Albion Prelude

Return to “Polskie / Polish X-Forum”