[X3] Zepsuty satelita?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Yacek
x3tc

[X3] Zepsuty satelita?

Post by Yacek »

We wszystkich sektorach stawiam satelity. W części są to zwykłe satelity. Od jakiegoś czasu, kiedy udało mi się nabyć po okazyjnej cenie większą partię satelitów zaawansowanych, jeśli zachodzi potrzeba to zostawiam teraz te.
W instrukcji pisze że satelita służy do przesyłania bieżących danych o sektorze do komputera pokładowego. I większości przypadków potwierdza się to. Na przykład w sektorze Bala Gi's Joy od bardzo dawna była tylko jedna fabryka (przynajmniej w zasięgu satelity). Wczoraj jak zaglądnąłem do niego poprzez mapę sektorów, pojawiła się druga.
Mam natomiast problem z satelitą w sektorze Brennan's Triumph. Zauważyłem już dawno, kiedy ten sektor był moim terenem łowieckim na transportowce Paranidian, że zawsze jak do niego zaglądam poprzez mapę sektorów, jest w nim pusto. To znaczy prawie pusto, bo widać było jedną Kosmiczną Jubilernię i Habitat Piratów (do póki go nie zniszczyłem), widać też było poruszające się przez niego transportowce. Bardzo rzadko widoczny bili w nim Piraci. Czyli sektor cichy i spokojny. Tymczasem jak się w nim pojawiałem osobiście to okazywało się że statków transportowych jest w nim ze dwa razy więcej niż było widać na mapie. Do tego krąży po nim kilka stad Pirackich. Za bardzo mi to nie przeszkadzało, zawsze to lepiej jak jest większy wybór celów, a i Piraci też mile widziani.
Wczoraj jednak się trochę zdziwiłem; zrobiłem mały rajd poprzez kilka sektorów poczynając od Hatikvah's Faith, a skończywszy w Brennan's Triumph. Jak podglądałem ten ostatni na mapie to było w nim pusto: Kosmiczna Jubilernia i ze dwa transportowce. Kiedy do niego wleciałem i trochę polatałem goniąc Piratów, którzy nie wiadomo skąd znaleźli się w nim, okazało się że ktoś wybudował jeszcze dwie fabryki. Obie są w zasięgu satelity, zresztą sektor mały więc wszystko jest w zasięgu satelity.

Ciekawe czy to satelita zepsuty że nie aktualizuje na bieżąco danych, czy też jakaś specyfika tego sektora?
Spotkaliście się z czymś takim?
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Oczywiscie, ze sie z tym spotkykalem i to bardzo czesto a powodem jest to, ze... pewnie zapomniales, ze gra ma TRZY wymiary, a na mapie widac tylko dwa :) Wniosek jest jeden: Wcisnij klawisz (u mnie przypisany Home) i mapa pokaze Ci trzeci wymiar. Zobaczysz na jakiej WYSOKOSCI umiesciles satelite. Moze jest tak daleko od srodka sektora, ze nie jest w stanie zlapac wszystkich statkow? Jesli jest za wysoko/nisko/daleko itp. podlec do niej, otworz luk ladowni, 'polknij ja' i umiesc jak najblizej srodka sektora, ale nie w miejscu gdzie krzyzuja sie 'autostrady' pomiedzy wrotami chyba, ze chcesz szybko stracic sprzet wartosci 15 k.

P.S.
Satelite umiesciles przypadkiem, czy zaplanowales gdzie ja umiescisz?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Heh, racja. Zapomniałem się. Muszę sprawdzić, bo nie pamiętam, stawiałem go bardzo dawno temu. Tylko że jak pisałem ten sektor jest naprawdę mały i jeśli już to satelita musi być bardzo wysoko (nisko).
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”