[X3] Wasze Pierwsze Fabryki

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

_RA
x4

[X3] Wasze Pierwsze Fabryki

Post by _RA »

Witam

Więc powieccie jakie są wasze pierwsze fabryki :) Od czego wg. Was najlepiej zacząć.
Moim początkiem były dwie fabryki:
1. Fabryka teladianium (przeciętny zarobek)
2. Fabryka BoGas (lepszy zarobek od pierwszej fabryki)
Teraz dostawiłem Kopalnie krzemu ale jeszcze nie wiem jak na niej wyjde.

A tak dodatkowo mam pytanie co dokładnie oznacza liczba w asteroidzie jak się ją zeskanuje (np. Krzem 60)
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Bracie , to już wchodzisz w fazę dobrobytu. Naprawdę to zainteresuj się małym programikiem Kolegi LATACH , pozwoli Ci rozwiązać budowę całych kompleksów.
:gruebel: :x3:
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Jest to stopień wydajności danej asteroidy, im więcej tym lepiej, niestety nie znam zależności między tym stopniem a ilością wydobywanych faktycznie surowców.

A co do fabryk, to moją pierwszą (oprócz tej z misji) była elektrownia słoneczna S :). Zawsze inwestowałem na początku w elektrownie i tak zostało.
Następnie wytwórnia krzemu, tub kwantowych, elektrownia słoneczna M, potem L, potem farma pszenicy itd :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Do tej pory inwestowałem jako pierwsze w ogniwa, a później w kopalnie. Tym razem jednak zaczynając od nowa z XTM, pozwoliłem sobie na wybryk i kupiłem Tuby w jednym z południowych sektorów Boronów.
Samo się kręci !, nie dołączyłem żadnego statku. Dochód nie rośnie błyskawicznie, niemniej bardzo regularnie i bez najmniejszego doglądania. Ogniwa, BoFu i krzem dowożą obrotni kupcy, których czasem widuję,ale kiedy zabierają tuby to nie mam pojęcia. Właśnie dokupiłem drugą taką samą i usadowiłem 3 sektory dalej, ale z podobną odległością od źródeł dostawy, może będzie równie dobrze prosperowała. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale celowo ustawiłem moją wytwórnię najbliżej bramy wlotowej do sektora ( ma jedną bramę !! ). Jestem pierwszy w kolejności zaopatrzenia :wink:
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Wg. Kompleks Kalkulatora:
Argońska Kopalnia Krzemu M na złożu 30 potrzebuje 48 ogniw, a produkuje 2 płytki krzemowe w czasie 00:01:18
Ta sama kopalnia na złożu 60 potrzebuje 96 ogniw, a produkuje 4 płytki krzemowe w czasie 00:01:20
I chyba wszystko jasne?
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Aha a ja się zastanawiam czy moja kopalnia Krzemu będzie cokolwiek zarabiać na siebie.

Moim następnym celem bedzie kupienie elektrowni L ale na nią jeszscze troche poczekam bo troche sporo kosztuje.
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

Moja pierwsza inwestycja to było zagospodarowanie tej biednej kopalni rudy jaka pozostała po fabule w sektorze Paranidów.Zrobiłem z tego kompleks produkujący osłony 25 MJ.Pomimo tego ze w najbliższym rejonie nie ma Doku z tym asortymentem,towar idzie jak woda.
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Chyba raczej << d l a t e g o >> , że nie ma doku z tym asortymentem.
Jednak generalnie rzecz biorąc osłony zawsze idą bez problemów.
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
Matiz

Post by Matiz »

A ja najpierw kupiłem kopalnie rudy i krzemu. Następnie zacząłem inwestować w fabryki broni, osłon bo na tym się robi dużą kasę i jest legalne.
Intel Core 2 Duo 2.8GHz || 4GB RAM || GeForce 9600 GT (512 MB)|| SG 500GB.
Urban
x4

Post by Urban »

Ja zacząłem od destylarni "paliwa" :wink: Później obudowałem ją kompleksem - samowystarczalnym i dołożyłem kolejne 4 Destylarnie. :twisted:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

A ja wystartowałem od kopalni krzemu M w... Harrons Nebula.

Dziś mam tam tak wielki kompleks, że boje sie tam wlatywać ;)
Urban
x4

Post by Urban »

Huh ja mam w Sektorze z HQ kompleks do produkcji tych części i jeden do uzbrojenia. To jest łącznie troszeczkę więcej niż 70 fabryk. Do tego jeszcze olbrzymia ilość asteroid (>80). Brak mgławicy. Skok do tego sektora trwa około 20sekund... (szczęśliwie pozbyłem się handlarzy stamtąd bo jak oni tam lecieli chmarą to też niewiele dało się zrobić) Wydajność tam też jest malutka chyba ze patrzę nie w stronę kompleksów :wink:

P.S. Mam jednego screena kiedy zrobiłem wyprzedaż w fabryce komponentów w moim zapchanym sektorze, później to wyłączyłem bo to było przerażające, dobrze że nie miałem tam satelit na cały sektor a tylko niewielki skrwawek.Obrazek sektora
Last edited by Urban on Fri, 14. Sep 07, 17:10, edited 1 time in total.
_RA
x4

Post by _RA »

Ciekawe no ja planuje teraz wybudować sieć elektrownii zobaczymy jak na tym się zarobi :D
kamael

Post by kamael »

Witam ja zacząłem od kopalni Krzemu w Ore Belt. Następnie 2 elektrownie S.

Aktualnie oprócz tego posiadam całkiem solidny komplex (dam może spoiler bo to przepis na chyba całkiem niezły zarobek ;) ):
Spoiler
Show
12x Smażalnia steków M
12X Ranczo hodowlane M
12x Wytórnia kryształow M
2x Kopalnia Krzemu (obie złoże 64)
2x Elektrownia Słoneczna XL

zysk według kalkulatora to: prawie 500 000 kr/sek

jak znajdę czas to planuje dołączyć kopalnie rudy + jakieś fabryki rakiet/lub broni :)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

No zysk wg kalkulatora i owszem, a kupuje u Ciebie ktoś ??
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
kamael

Post by kamael »

Cały czas sie ktoś kręci (ważne aby obniżyć cenę poniżej średniej) + plus moich 7 kajmanów które ciągle latają (ustawiłem że max 3 bramy mogą mijać) - sprawia że ilość ogniw jest ciągle na poziomie 15-20% pojemności komplexu ani nie rośnie ani nie spada :) Za to kasa systematycznie owszem rośnie :) Również kryształki sie pięknie sprzedają - ja ich nie sprzedaje moimi statkami a często mi je wykupują (również obniżyłem cenę poniżej średniej).

pzdr.
reni18

Post by reni18 »

Witam postawiłem fabrykę pszenicy M w sektorze cloudbase south west i:
1czy to dobre miejsce bo są tam dwie fabryki steków
2jaka powinna być według was cena pszenicy oraz ogniw
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. Co ma Smażalnia steków do Farmy pszenicy? Farma produkuje pszenicę, a smażalnia potrzebuje wołowiny argnu. Jeśli już to mogłeś postawić Ranczo hodowlane. Teraz skoro już masz tam Farmę pszenicy do postaw jeszcze Ranczo hodowlane i połącz je w kompleks. Zaopatruj kompleks w Ogniwa własnym TS-em lub ustaw cenę Ogniw na +1 wtedy wolni kupcy chętnie będą ci je sprzedawać. Pszenica będzie potrzebna dla Rancza, a wyprodukowaną w nim wołowinę sprzedawaj w Smażalniach steków.

2. Co do cen to trudno coś podpowiedzieć, sam musisz dojść do odpowiedniej ceny poprzez obniżanie i 1 krok cen towarów, które chcesz sprzedawać i podnoszeniu cen towarów, które chcesz kupować.
Podnosisz/obniżasz cenę produktu o jeden krok i patrzysz jak to działa. I tak do momentu aż jesteś zadowolony. Pamiętaj jednak że każda zmiana ceny to zwiększenie obrotów, ale strata zysku.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

mam pytanie czy jak dwie fabryki połącze w kompleks to ich wygląd całkowicie się zmieni czy będą takie same połączone jakimś łącznikiem.

Troche głupie pytanie ale mnie to ciekawi zanim połącze moje dwie pierwsze fabryki.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Nie, wygląd się nie zmieni. Będą tylko połączone węzłem komunikacyjnym. Mniej więcej po środku węzła pojawi się punkt cumowniczy.
Możesz spokojnie łączyć w kompleks kopalnie znajdujące się na asteroidach z fabrykami w przestrzeni. Pod warunkiem że odległość między nimi nie przekracza średnicy fabryki (na mapie sektora).
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”