[X3] Czy ktoświdział Splicką Chimerę?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Yacek
x3tc

[X3] Czy ktoświdział Splicką Chimerę?

Post by Yacek »

Mam patcha 2.0.2. Od miesiąca latam kupionym zaraz po zainstalowaniu patcha Eclipsem. Zniszczyłem z 15 LX, niestety jak na razie żadnego nie udało mi się zdobyć. Oprócz tych dwóch M3+ powinny być dostępne jeszcze dwa Paranidiańska Meduza i Splicka Chimera. Ci pierwsi mnie nie dopuszczą do swoich stoczni więc mam ich gdzieś, ale chciałem zobaczyć choc Splicką Chimerę, a tu w żadnej stoczni jej nie ma. Znam już wszystkie ich stocznie, wszędzie sprawdzałem. Reputację mam u nich "Dopuszczony do rodziny", ale to nie powinno mieć znaczenia bo najwyżej statku bym nie mógł kupić. A tu kicha. Szkoda, choć nie boleję nad tym za bardzo bo Eclipse jest OK. Poprostu jestem ciekawy, czy ktoś widział ten statek.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

A przeszłeś tą misję BalaGi?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Nie. A muszę?
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Tak
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

No to jeszcze długo go nie zobaczę. Ciekawe co w nim takiego extra że jest dostępny dopiero po misji Bala Gi. Ma większą szybkość i przyspieszenie, mniejszą ładownię, mniejszą moc reaktora i słabszy kadłub. To co to za bonus w stosunku do dostępnego od razu Eclipsa? Czas brać się za fabułę, a potem za Bala Gi.
[ external image ]
Matiz

Post by Matiz »

Lepiej kup lub zdobąc sobie LX. Jest lepszy od Chimery a w porównaniu z innymi M3+ ma najlepszy reaktor.
Intel Core 2 Duo 2.8GHz || 4GB RAM || GeForce 9600 GT (512 MB)|| SG 500GB.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Matiz dzięki.
Napisz mi co jeszcze mam zrobić.
Bo wczoraj udało mi się zdobyć mojego pierwszego LX. Jest bardzo zadowolony z tego faktu, choć jeszcze nim nie będę latał.W statystykach mam nadal Novę Zwiadowcę jako ulubiony statek. Poczekam aż zmini się to na Eclipse, mam nadzieję że już niebawem tak się stanie, bo chyba brakuje mi jednego, dwóch dni świata X do tego. Potem dopiero przesiądę się do LX i zobaczymy.
Jeszcze raz dziękuje Matiz za dobre słowo, pomogło, po 15 zniszczonych LX w końcu jeden się poddał.
[ external image ]
Matiz

Post by Matiz »

Jak tak to ci opisze troche jak nim latam mam go tak uzbrojonego:
4xBeta Beam Emitter- bardzo dobre ze względu na swoją szybkostrzelnośc na M5 i M4 z M3 też dobrze sobie radzie zwłaszcza z widoku mojej jednostki styłu choc nie zadobrze niszczy pancerz. Na to stosuje BACA oraz na M6 dobre jest ze względu jak wcześniej mówiłem szybkośc. Ostatnio stosowałem Alpha High Energy Plasma Thrower ale celnośc była poniżej 60% zresztom na na przedniej wieżyce mam wersje beta bardzo dobre bo gdy manewróje to ta bróń nieźle niszczy pancerz. A do pozostałych miejsc to mam różnie uzbrojone ale głównie w BACA.
Jeszcze ci coś powiem o Meduzie bo też nią się fajnie lata tylko nie którzy montują na niej Beta Phased Shockwave Generator (fale) ale ja tego nie urzywam ze względu na złużycie energi, niszczy pozostałości po statku (ostatnio skosiła mi skrzynke z 5 Hammerhead tyle kasy poszło z dymem), są problemy w sektorze gdzie jest dużo jednostek. I co dla mnie ma znaczenie to zasłabe uzbrojenie na przedniej wieżyce.
Jakbyś chciał jakieś porady to pisz.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

OK dzięki. LX na razie to wyposarzyłem w osłony, bo miał tylko 3x5MJ. Te sprzedałem i kupiłem 5x25MJ. W sumie jest to 125MJ więc tyle samo co ma Eclipse, ciekawe jednak czy ma to jakiś wpływ na jakość osłon. Rozbudowałem mu ładownię, szybkość i zwrotność na max. Kupiłem kilka poleceń. Teraz muszę dodać mu teleporter i napęd skokowy. Ma już na pokładzie Moskity i część uzbrojenia. To ostatnie będę po mału testował aby wybrać optymalne. Trochę mi brakuje MD i tego że nie mogę zainstalować Generatorów Impólsów Wstrząsowych. Ale jakoś sobie poradzę, jak co to zaglądnę do Twojego opisu.
A co do Meduzy, to też jeszcze nie spotkałem. Pewnie też trzeba skończyć misję Bala Gi by mieć do niej dostęp?
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Ja wole jak statek ma wiecej slotów słabszej osłony niż jeden slot mocniejszej.

Ponieważ jak masz 5x 25 MJ i zabaraknie ci kasy na jedna 25 to możesz wsadzić 5 MJ i traci się tylko 20 MJ.
Pozatym jak ma się jedną 125 MJ i nagle zostanie uszkodzona a na pokładzie nie masz zapasu to zostajesz bez osłon i wtedy łatwa kaczka z samolotu. Wiec lepiej mieć kilka slotów bo przynajmniej jak jeden padnie to jeszcze ma się osłone która się może zregenerować.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Matiz i Yacek, mam prośbę, możecie zainstalować sobie Firefoxa wersję 2.x z polskim słownikiem? Naprawdę umilicie innym czytanie waszych postów :/.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Matiz

Post by Matiz »

Mani_Hc tak jak prosiłes sainstalowałem Firefox 2.0.0.6 Pl po za tym te strony były pisane w Operze 9.02Pl.
A jak wyświetlane są nasze posty?
Matiz

Post by Matiz »

Popieram wypowiedz _RA odnośnie osłon. Zresztą nie podoba mi się wygląd Elipsy taki robak. A co do MD (MM) to zainstaluj sobie Beta PBE (PEW) i przetestuj fajnie tym się strzela 1154r/m (najszybsza broń w X3) dla porównania napisze że Alpha IRE (LDI) ma szybkość 472r/m i co ważniejsze nie trzeba wozić zapasu amunicji.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Matiz oprócz tego "sainstalowania" to już lepiej, ale poczekam z oceną, gdy napiszesz więcej postów używając FF. Mam nadzieję także, że jak FF podkreśli ci jakieś słowo, które z błędem napisałeś i je poprawisz, to starasz się od razu zapamiętywać poprawną pisownie danego słowa. Na naukę nigdy nie jest za późno :).
Urban
x4

Post by Urban »

Tylko ze PBE strasznie wolno ściąga kadłub i może spowodować czkawkę na słabszych PC. Co do wyglądu Eclipse - Miałem podobne zastrzeżenia. A teraz 2 sprawy.
1: jeden post pod drugim (opcja Edit).
2: "sainstalowałem" zamiast "zainstalowałem" To na pewno FF wychwycił :twisted:
Matiz

Post by Matiz »

No dobra wiem o co chodzi od dziś będę zwracał na to uwagę.
A sainstalowałem to było specjalnie.
Zresztą jak jest to czytelne to nie jest źle. :lol:
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Mani:
Wszystkie posty pisane pod FF 2.0.0.6 jednak bez polskiego słownika. Nie zdawałem sobie sprawy że aż tak tragicznie piszę. Już się poprawiam i instaluję słownik. Wszystkich, których raziły moje bazgroły bardzo przepraszam. Mani, dziękuję za zwrócenie uwagi.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Spoko :).

A co do FF, to ja chyba od razu miałem instalkę posiadającą słownik :|. Jedyne co musiałem w opcjach zmienić, to poprzestawiać wszelkie language na polski i wsio działa wzorowo :).
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

FF instalowałem tak dawno ze nie pamiętam jak to było z tą instalką.W każdym razie słownik doinstalowany, to i efekty powinny być.
Jeśli coś dalej nie tak, to wal śmiało. Słowa krytyki mile widziane, człowiek się na nich uczy.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”