[X3] Uzbrojenie dla statków

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

_RA
x4

[X3] Uzbrojenie dla statków

Post by _RA »

Witam

jakie wg. was jest najlepsze uzbrojenie dla danego typu statku klasy M3 lub M4.

Prosze o podawanie typ i klase statku o jakiej mowicie.

Ja narazie testuje uzbrojenie dla Baster'a (pogromcy) 6 dział:
2x Akcelerator cząsteczek ALFA
2x Akcelerator cząsteczek BETA
2x Mass driver's - nie wiem jak jest po polsku.
I jak narazie fajnie się sprawdza.

A jakie jest wasze zdanie?? :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Raczej OK, ja już tak dawno nie latałem Pogromcą że nie pamiętam dokładnie. Jeśli chcesz to wieczorem zobaczę, bo nadal mam tego Pogromcę i napiszę jak u mnie to wyglądało.
Natomiast na 100% miałem 2X Miotacz Materii (nie wiem jak to się nazywa w wersji angielskiej). Bardzo przydatna rzecz:
1. W zmasowanym ataku pomaga bo niszczy kadłub, gdy AC ściągają osłony.
2. Jeśli zabraknie Ci energi (za ciężki palec na spuście) zawsze masz jeszcze coś co strzela i nie jesteś całkowicie bezbronny.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Witam.
To dość zabawne: jeden ma "Mass driver's" i nie wie co to jest w rodzimym języku, natomiast drugi posiada " miotacz materii " i nie wie jak to się nazywa na Wyspach. Połączcie siły !!! Bez wątpienia coś z tego wyjdzie. :)
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Stareprawo
Dzięki, człowiek całe życie się uczy, teraz już wiem że Mass Drive's = Miotacz Materii.
To było bez sarkazmu.

Tak przy okazji to z BP doszło kilka nowych komend, które są dokłądnie opisane, ale po angielsku. Ma ktoś może ich opisy po polsku? A może by przetłumaczył. Bo trudno się w nich połapać jak człowiek więcej się domyśla niż rozumie z opisów.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Miotacze materii nie sprawdzają się, jeśli chce się przejmować statki. Nie udało mi się nimi żadnego przejąć, bo niszcząc sam kadłub, a zostawiając osłony nietknięte atakowany pilot jakoś się nie boi o życie :). MD dobre do szybkiej eksterminacji małych i średnich statków o niskim współczynniku kadłuba, szczególnie jak ma się 6 szt. (dla M4) lub 8 szt. (dla M3) miotaczy. Ja swego czasu używałem wypasionych Pogromców, wyposażonych w same tylko miotacze, bez typowych laserów i sprawdzało się to znakomicie. Tylko trzeba planować ataki stosownie do posiadanej na pokładzie ilości amunicji ;).
Moim zdaniem AC alfa przydaje się chyba najlepiej na ogon do tylnego działka w M3, pod warunkiem, ze chcemy wykorzystać je do dobicia naszej zwierzyny. Bo jeśli do ochrony antyrakietowej - to lepsze są zwykłe najtańsze emitery LDI Alfa lub Beta.
W sumie ciężko jest tak napisać które lasery sa najlepsze do którego statku. Dużo czynników wpływa na osąd, który w przypadku każdego pilota może być zróżnicowany. Na ten przykład, używałbym GFU w Paranidiańskim Perseuszu gdybym miał szybszego kompa, bo z GFU dostaje on zadyszki i nie mogę wykorzystać skutecznie mocy tych generatorów. Dlatego skupiam się na WMP Alfa, standardowym uzbrojeniu we wszechświecie X :).
Z kolei ciekawe wyposażenie zaczepne ma mysliwiec klasy M4 Boronów, jego wersja policyjna, która jest rzadko spotykana. Wadą tej wersji jest to, że ma niską energię przekazywaną z reaktora do laserów i niski współczynnik ich ładowania, co wyklucza używania naraz 6 szt. (takie "ciekawe" zbalansowanie) A szkoda, bo fajnie się nimi miele inne jednostki ;).

Yacek: O jakie komendy chodzi? W wątkach na forum dostępne były informacje o nieoficjalnym spolszczeniu BP. Poszukaj tam, np. tutaj.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Matiz

Post by Matiz »

Nie wiem po co gościu się czepia ang. nazw jak one lepiej brzmią a po za tym większość opisu do broni jest po angielsku.
A wracając do tematu ja latam M3+ LX z takim uzbrojeniem:
4xBeta Beam Emitter
2xBeta Particle Accelerator Cannon
2xAlpha High Energy Plasma Thrower
BBE- bardzo dobrze się sprawdza na wszystkie jednostki poniżej M3+ i nie ma za dużo problemu z ciężkim spustem.
Natomiast co do wieżyczek z przodu mam Beta High Energy Plasma Thrower z komendom atakuj mój cel, a z tyłu Beta Particle Accelerator Cannon ustawione na zestrzeliwanie rakiet.
W zanadrzu mam też M3+ Meduze:
2xBeta Impulse Ray Emitter
6xBeta Particle Accelerator Cannon
Po za tym M7 Hyperiona ale jego używam do niszczenia następujących flot Xenonskich 4xM3+, 2M3,3M4, 6M5 .
Miałem Rybołowa (Osprey) uzbrojonego w Phased Shockwave Generator ale nie podobało mi się nim latanie z resztom fala kosiła wszystko i nie było co zbierać więc doszedłem do wniosku że ta broń nadaje się tylko na Krzaki.
Intel Core 2 Duo 2.8GHz || 4GB RAM || GeForce 9600 GT (512 MB)|| SG 500GB.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Matiz
Jesli to czepianie się było do mnie to powiem tylko że ja nawet z polskimi opisami mam problemy :-)
Miałem właśnie opisać jakie mam uzbrojenie w Swoim Eclipsie i za Boga nie pamiętam czy mam WMP Alfa czy Beta. Jak by mi za każdym razem odpisując tu przyszło przekładać polską nazwę na angielską to dopiero bym miał mętlik i napisał takie głupoty że cały świat X tarzał się ze śmiechu.

Sau
Zgadzam się z Tobą co do MD. Do przejmowania statków są do niczego. U mnie stanowią tak jak pisałem żelazną rezerwę na wypadek rozładowania reaktora (ciężki palec mam).
Moja konfiguracja w Eclipsie to (piszę z głowy więc mogę się pomylić, sprawdzę wieczorem i najwyżej jutro poprawię):
2x Miotacz materii
4x WMP beta
2x GIW Alfa (generator Impulsów Wstrząsowych)
W Wieżyczkach AC Alfa - komenda Chroń mnie, do obrony przed rakietami mam Obronę Antyrakietową Moskit.
Wieżyczki spokojnie sobie radzą z dobijaniem wroga kiedy zdejmę mu całe osłony. Przez dobijanie rozumię to że ja już zdejmuję palec ze spustu i czekam spokojnie na efekt działań wieżyczek - albo pilot katapultuje się, albo jeśli uparty to ginie wraz ze statkiem.
Moje konfiguracje broni:
Opcja 1: 2x MD + 2x WMP - ta opcja służy tylko na słabe staki (Pogromca, Błotniak) lub jako rezerwa gdy wyczerpie się moc reaktora, a walczyć dalej trzeba.
Opcja 2: 4x WMP - podstawowa opcja do walki z innymi statkami, szybko zdejmuje osłony, potem albo szybkie dobicie, albo zostawiam resztę samym wieżyczką.
Opcja 3: 2x WMP + 2x GIW - to na dobrze uzbrojone Sokoły, Novy i LX-y, zamiennie z opcją 2. Jeśli ktoś wali do mnie z czekoś naprawdę mocnego to kopniak z GIW-a dobrze mu robi i zanim uspokoi chorobę morską 4x WMP daje mu nieźle po osłonach i tak na zmianę aż się upokoi.
Opcja 4: Full - to na grubego zwierza typu TL z misji z okupem - doskok z pełną moca ognia, odskok slalomem między jego ogniem z rónoczesnym ładowaniem reaktora, znów doskok i tak kilka razy aż do Finito.
Też mam za słabego kompa aby na GFU.

Co do komend to w linku, który podałeś to nic nie znalazłem. Wątek znam bo sam w nim pisałem. A chodzi mi o np. wyjaśnienie jak używać Poleceń Logistycznych MK2, co to jest Menadżer Stacji, do czego służy i jak konfigurować. Wszystko ładnie opisane np.:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=151495
ale nie znam angielskie na tyle, aby zrozumieć wszystko. Dlatego pytam się czy ktoś te opisy przetłumaczył/może przetłumaczyć?
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Hmm a ja mysle że dobrym pomysłem jest pakowanie 6x mass drivers (miotaczy materii) aby wyruszyć i tępić myśliwce krzaków bo one mają słabe pancerze a i tak nigdy sie nie poddaja wkażdym razie nie mi.

Krzaki są denerwujące bo ich działa są stosunkowo mocne i pare skałtów może narobić dużego bigosu w myśliwcach typu M4.

Dlatego Mass drivers (miotacze materii) powinny sie sprawdzić na nie bo sa celne i szybko będą je rozwalać :)
Urban
x4

Post by Urban »

Popieram krzaki są denerwujące bo prawie zawsze trafiają... A ich M5 są diabelnie szybkie więc MM (MD) są bardzo dobrym wyjściem. Hmm od dłuższego czasu latam M2, ale jak latałem Novą to jeżeli dobrze pamiętam 3-4 Miotacze Plazmy (każda większa ilość akceleratorów powodowała czkawkę przy trafieniu) No cóż ale z tak ciężkim uzbrojeniem się nie przejmie żadnego M4 i M5 w dobrym stanie. :roll:
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Zgadzam się z _RA, na Krzaki to najlepsze MD, szybko i łatwo się można z nimi rozprawić.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Mnie krzaki zawsze denerwowały za ich celność. Wiem jedno samotnym M4 nie ma co sie na nich rzucać bo po krótkiej konfrontacji oglądam zawsze gwiazdy z drógiej strony. M3 już troche łatwiej ale jak za duża ilość ich jest to i tak ciężko. Do większych statków się jeszcze nie dorobiłem bo zarobić też nie jest łatwo.

A jak byście uzbroili Baraccude Veyngard :? (chyba sie to tak pisze prosze o poprawke jak by było źle)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Z Barakudą Strażnikiem nie mam doświadczenia, nigdy nie latałem żadną Barakudą Paskudą (choć ładnie wyglądają).
Natomiast na Krzaki mam dwa sposoby:

1. Napęd skokowy i zapas ogniw na pokładzie, podlatujesz do roju Krzaków, zdejmujesz 2-3, Shift+j i skok do pierwszej z brzegu bramy skokowej w tym sektorze. Zanim skoczysz to może uda się zdjąć jeszcze z jednego Krzaka. Po skoku lecisz z SETĄ do Krzaków, osłony sie regenerują w tym czasie. Krzaki też lecą w Twoją stronę. Po spotkaniu albo rozwalasz pozostałych do końca, albo powtarzasz wariant pierwszy. I tak do skutku.

2. Drugi sposób dla cierpliwych. Czekasz w oddali lub na jakieś stacji w sektorze aż Krzaki zaczną atakować jakąś stację w sektorze, wtedy dopiero zabierasz się za nich. Jak zauważyłem atak na stację ma większy priorytet niż obrona własnej grupy, więc można śmiało rozwalać zwiadowcę po zwiadowcy, pozostałe nadal będą walczyły ze stacją, a ciebie zignorują.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Baracuda Vanguard to Barakuda Zwiadowca
I odpowiednio nazewnictwo:
Sentinel to Strażnik
Raider to Ścigacz
Hauler to Tragarz

Jesli o Kha'ak chodzi to ciekawym sposobem, szczególnie dla M4, jest wykończenie roju M5 rakietami Osa. Szczególnie jak lata daleko od środka sektora i chce się zwiększyć reputację. Jeden Moskit w klaster, żeby go rozbić i potem z odległosci ok 6-10 km pluć Osami, aż padną wszystkie M5. A M3 można załatwić większymi rakietami i zaoszczędzić na energii reaktora i remoncie kadłuba (chyba że się M3 zaciągnie na obszar zabudowany blisko jakiejś stacji i zaleci od tyłu, żeby nie miał możliwości użyć swoich dział w walce face-to-face, wtedy można go zdjąć laserami i zaoszczędzić na większych rakietach) :).
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Matiz

Post by Matiz »

Popieram sposoby Yaceka dodałbym do tego fale oraz choc nie zawsze działa rakiete Hammerhead. Ostatnio odpaliłem rakiete Mosquito a za nią Hammerhead klaster się rozleciał a potem trafiła atomówka i po Krzakach.
Intel Core 2 Duo 2.8GHz || 4GB RAM || GeForce 9600 GT (512 MB)|| SG 500GB.
_RA
x4

Post by _RA »

No ja jeszcze staram się unikać krzaków. Bo jednak mam stracha do nich z klasterami to rożnie zależy jaki duży on jest.

A co do barakudy zwiadowcy zauważyłem że ma lepsze styaty od Pogromcy no i może lepsze uzbrojenie mieć. Jak na myśliwca zastępującego pogromce to mi sie podoba.

A zauważyłem że jak statek jest dość szybki i zwrotny to przeciwnicy nie urzywają wszystich typów rakiet.

A wlaśnie zauważyłem że nie wszystkie rakiety są dostępne w kompleksach szkoda bo niektóre są naprawde fajne. Ale przyznam się że lubie silkworm'y (jedwabnego robaka) bo są skuteczne przeciwko M4 i M3 a i transportowce mogą je używać :).
Last edited by _RA on Fri, 31. Aug 07, 12:22, edited 1 time in total.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Silk to jedwab a worm robak ;)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Sauron11 wrote:Silk to jedwab a worm robak ;)
Czyli w wersji PL Jedwabnik. Zgadłem? :-)

Może warto zrobić jakiś słownik nazw broni w wersji angielskiej i polskiej.
I przykleić go taśmą klejącą (albo lepiej przybić gwoździem).
Nie będzie potem takich sytuacji że ktoś pisze MD, ja piszę MM i i piszemy o tym samym, nawet nie wiedząc o tym. :-)
[ external image ]
Urban
x4

Post by Urban »

Wiesz to nie jest jakieś skomplikowane i raczej nie trzeba tego przyklejać. Zwłaszcza że to jest forum dla Polskich graczy :wink:

Jako że głownie chodzi pewnie o skróty (które są w instrukcji...) to
PL=ENG
LDI = IRE
AC = PAC
WMP = HEPT
PDF = PPC
GFU = PSG
DJ = ID
MM = MD
EK = KE
ADP = FAA * już poprawione
EDP = EMPC [tego nie jestem pewien ale i tak to bez znaczenia, gdyż bez XTM nie można używać tego uzbrojenia]
PEW = PBE

Nazwy rakiet to i tak zazwyczaj używa się tutaj polskich. Co innego działka sam często zamiast WMP piszę HEPTy. Rakieta Hammerhead to z tego co się orientuje Kafar. Ja nie używam rakiet... HEPTy i tak są juz dość destrukcyjnie a rakietami tak nie za bardzo umiem się posługiwać, zawsze ktoś je zestrzeli :roll:

Edit Wkradł się mały błąd.. na stronie na której patrzyłem na angielskie nazwy była skrócona nazwa artylerii przeciwlotniczej. Przepraszam za błąd.
Last edited by Urban on Fri, 31. Aug 07, 15:52, edited 1 time in total.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Dzięki Urban. Już sobie zapisałem i przykleiłem do monitora. Na pewno mi się przyda bo instrukcję to mam w domu, a piszę w...
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Mi też jak najbardziej sie to przyda dzięki wielkie a wracając do tematu. Jakie są wg was najlepsze rakiety na statki M4, M3

Return to “Polskie / Polish X-Forum”