[X3] Dziwne zdobywanie reputacji

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

_RA
x4

[X3] Dziwne zdobywanie reputacji

Post by _RA »

Witam!

Gram sobie w X3 2.0.02 i albo natrafiłem na Buga w grze albo nie wiem. Wkażdym razie jeśli tak sie dzieje zawsze to reputacja szybko bedzie mi rosła bez strat ale przechodze do rzeczy.

Jak wiadomo Boranie nie lubią Splitów i jak niszczysz statki splitów w Porańskich sektorach to rośnie reputacja oczywiście kosztem reputacji splitów, ale zauważyłem coś dziwnego a mianowicie w jednym z systemów Borańskich zaatakowałem splicki transportowiec ostrzelałem go i wypuścił drony poczym zniszczyłem drony a z splickim statkiem zagadałem że to była awaria broni no i przestaliśmy walczyć. Po tym wszystkim patrze na reputacja i oczywiście u Boran podrosło ale U Splitów nic sie nie zmieniło. Może to bug albo nie wiem wkażdym bąć razie jak to tak bedzie zawsze działać to jest to niezły sposób na robienie sobie reputacji 8) co Wy o tym sądzicie?? :) :)
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Zaden bug, po prostu wyjasniles gosciowi, ze... awaria broni :) Jesli bedziesz strzelal w poblizu jednostek jakiejsc rasy i trafisz jakis statek to najlepiej jak natychmiast skontaktujesz sie z kapitanem najwieksztego statku w sektorze (np M1 lub M2) i wyjasnisz, ze to byl przypadkowy strzal. W takiej sytuacji twoja reputacja sie nie zmniejszy poscig wszystkich jednostek w sektorze (tak tez mi sie zdarzylo) zostanie odwolany.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

SoBeK wrote:Zaden bug, po prostu wyjasniles gosciowi, ze... awaria broni :) Jesli bedziesz strzelal w poblizu jednostek jakiejsc rasy i trafisz jakis statek to najlepiej jak natychmiast skontaktujesz sie z kapitanem najwieksztego statku w sektorze (np M1 lub M2) i wyjasnisz, ze to byl przypadkowy strzal. W takiej sytuacji twoja reputacja sie nie zmniejszy poscig wszystkich jednostek w sektorze (tak tez mi sie zdarzylo) zostanie odwolany.
Niby tak, ale też trzeba uważać. Ja miałem taki przypadek:
Zdobyłem Pirackiego Skoła, ledwo draśniętego, z osłonami i uzbrojeniem. Ponieważ do najbliższej stoczni było daleko, a wydawał mi się on łakomym kąskiem postanowiłem go eskortować. Lecieliśmy sobie więc wolno przez kolejne sektory. Nudy straszne, więc nie ma się co dziwićże jak wleciałem do kolejnego sektora Splitów i zobaczyłem czerwone plamki to podskoczyłem na krześle z radości, nareszcie się rozerwę. Wysłałem Sokoła do najbliższej stacji, a sam ruszyłem na spotkanie brygady Piratów, która obrabiała jakąś kopalnię Splicką. Z tego podniecenie to trochę przesadziłem i seria poszła po Pogromcy, rozwaliła go i trafiła w kopalnię. Ta od razu zrobiłe się czerwona i podniosła krzyk. Trochę mnie to wkurzyło bo liczyłem na wzrost reputacji u Splitów (szykowałem się do zakupów u nich i brakowało mi kilku punktów reputacji), a tu taki afront. Zamiast podnieść sobie reputację to jeszcze ją obniżyłem. Mało tego, jak skończyłem z Piratami to zauważyłem że oprócz kopalni coś dużego czerwonego błąka się po sektorze. Już miałem nadzieję że to Klaster i odrobię straty. A to był Splicki M1, czy inny duży statek. Do tego okazało się że w ramach rekompensaty za mój przypadkowy atak na kopalnię skasował mi Sokoła, który miał pecha i nie zdążył zadokować. Nie było wyjścia, podleciałem do tego wielkiego czerwońca, poprosiłem o rozmowę z kapitanem i przeprosiłem. Odburknął coś tylko i dalej został wrogo nastawiony do mnie. Pomyślałem że trzeba może go przekupić. Przygotowałem flaszkę Gwiazdówki, jeszcze raz poprosiłem o rozmowę z kapitanem i ...
Pierwszy i jak na razie ostatni raz zobaczyłem w tej grze pulpit.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Ooo to fajnie bo to szybko eputacje sobie zrobie u Boran bo niszcząc drony rosnie reputacja a frachtowca tylko ostrzelalem tak by drony wyposcil a potemgo przeprosilem 8) zero strat u splitow a zato zysk u Boran :) normalnie bajka :D
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

E tam bajka. O ile może wzrosnąć reputacja po zestrzeleniu klku droidów. Chcesz podnieść reputację do takiego poziomu jaki Cię zadowala to poszukaj na stacjach danej rasy oferty na złożenie datków na jakiś szczytny cel. Wtedy wzrost reputacji ograniczony jest tylko zasobnością Twojego portfela. To jest dopiero bajka z piękną Królewną. :-)
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

O ile może wzrosnąć reputacja po zestrzeleniu klku droidów. Chcesz podnieść reputację do takiego poziomu jaki Cię zadowala to poszukaj na stacjach danej rasy oferty na złożenie datków na jakiś szczytny cel. Wtedy wzrost reputacji ograniczony jest tylko zasobnością Twojego portfela. To jest dopiero bajka z piękną Królewną.
O a tego nie wiedziałem. No ale na początku nie ma się dużych finansów aby dawać na szczytne cele cokolwiek a drony praktycznie każdy transportowiec ma :). A jakie są jeszcze sposoby na zwiększanie reputacji oprócz standardu, czyli kupowania lub tepienia wrogich statków.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Handel z daną rasą, to oczywiście wiesz? Ja zauważyłem że jeśli kupisz coś drożej, a sprzedasz taniej (twoja strata) to reputacja rośnie w większym stopniu niż gdy handlujesz z zyskiem dla Siebie.

Misje - czytaj BBS-y na stacjach. Jest kilka rodzajów dostepnych misji:

- transportowe - musisz przewiewozić towary lub ludzi z określonej stacji (tej w której własnie dokujesz) do innej, z reguły kilka sektorów dalej, w o określonym czasie. Przyczym dotrzymanie terminu to tylko kwestia dodatkowej premii kredytowej. Dobrze mieć pod ręką kilka typów statków bo misje transportowe wymagają TS-a dla towarów, a dla ludzi szybkich M4 lub M5. Czasami Twoja oferta może zostać odrzucona ze względu na niską rangę bojową lub handlową, ale nie zrażaj się, próbuj dalej.

- transportowe z ochroną - musisz przewieź klienta między stacjami w sektorze całego. Po oddkowaniu rusza za tobą kilka statków Xenonów. Tu wystarczy mieć szybki statek, tak aby jak najszybciej uciec Xenonom i zadokowaćdo stacji docelowej. Zniszczenie Xenonów nie jest konieczne dla wykonania misji. Możesz jeśli masz dobry statek zrobić to po zainkasowaniu kasy za transport, wtedy dodatkowo wzrośnie ci reputacja za zniszczenie wrogów.

- misje z okupem - gościu prosi Cię o pomoc w odbiciu porwanej bliskiej osoby. Tu już trzeba być niezłym pilotem w dobrym statku bo może być ciężko, ale kasa spora i reputacja rośnie sporo.

- misje killerskie - znaleźć i wyeliminować określoną osobę. Jak wyżej.

To chyba wszystko, jeśli cośpominąłem może ktoś jeszcze dopisze. Jeśli wiedziałeś o tymto sorry.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Spoko cześć wiedziałem cześć nie ogolnie dziekuje każda informacja jest cenna.

Mam pytanie czy jakiś rodzaj misji występuje rzadziej a jakiś częściej czy wszystkie typy mają taką samą szanse się pojawienia??
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Raczej czestotliwość jest ta sama, może z lekką przewagą misji transportowych.
[ external image ]
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Yacek jesli chodzi o dotacje i wzrost reputacji to ktoregos razu mi sie nudzilo a ze z kasa nie mialem co robic to... postanowilem dac troche na szczytny cel i u wszystkich ras poszukalem ogloszen. Wydalem w sumie ok 150 mln, ale sie oplacalo, wszedzie mam max reputacje :D
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

SoBeK wrote: Wydalem w sumie ok 150 mln
O, tyle kasy to ja jeszcze na oczy nie widziałem, nawet jak bym sprzedał wszystko co mam to pewnie bym tyle nie uzbierał.

Ale polatałem ostatnio trochę dokujac do różnych stacji w poszukiwaniu misji z okupem (bo mi jakoś przypadły do gustu :-) ) i spotkałem się ofertami datków u wszystkich ras. Szkoda że nie zanotowałem sobie na jakich stacjach można takie datki wpłacać, bo jak zauważyłem to te ofery są stałe dla danych stacji. A kto wie kiedy się to może przydać. Tak się zastanawiam czy nie złupić parę statków np. Teledian, a później nie wyrównać straconej reputacji datkiem. Tylko czy datek nie przewyższy wpływów ze sprzedaży złupionych towarów?
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

hmm rozumiem ze jeśli mowisz gwiezdna wódka to masz na myśli z ang. space weed.

Dobrze myśle jeśli tak to nie jest gwiezdna wódka tylko gwiezdne zioło :) :D

weed oznacza zioło chwast itp.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

W polskiej wesji jest "Gwiezdna wódka". Może w naszej wersji Argoni są potomkami Polaków lubia pędzić bimber? :-)

Aha, jeszcze sobie przypomniałem, mamy "Konopie Telediańskie", może Tobie o to chodzi w wer. ang.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Hmm nie zauważyłem by w jakiejś Argońskiej stacji produkowali Space weed lub jak to woli Gwiazdna wódkę lub zioło. Ale wiem że ktoś to produkuje lecz nie mogę sobie przypomnieć jaka to rasa.

Mnie taka i taka nazwa odpowiada bimber dobry i zioła też 8)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Dam mały spoiler, aby nie było że zdradzam tajemnice, choć nie dotyczy to fabuły:
Spoiler
Show
Zaglądnij do sektora Herrons Nebula, na północny zachód od tamtejszej stacji handlowej Argonów powinna być stacja, która nazywa się "Destylarnia Gwiezdnej Wódki". Przez pewien czas gry były tam nawet dwie takie stacje, ale druga znikła po pewnym czasie. W stacji handlowej w tym sektorze możesz sprzedawać Gwiezdną Wódkę. Inne Argońskie stacje w pobliskich sektorach nie skupuja tego towaru. Najbliższe Argońskie stacja, które skupują GW znajdują się w sektorach Akeelans Beacon i Montalaar. GW skupują też wszystkie Bazy Pirackie.
Zysk spory: kupujesz powiedzmy po ~700, a sprzedajesz po 1252 za sztukę.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Zysk może być choć wole sprzedawać krzem bo kupujesz gdzieś za 300 a sprzedajesz za 700 :D :D ale fakty gwiezdna wódka w stacjach pirackich praktycznie zawsze potrzebna.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Kwestia gustu. Ja zaczynałem od handlu ogniwami - TS i GW - Pogromca. GW ma tę przewagę że może być transportowana małymi statkami typu M4, M5 i M3. Do krzemu potrzeba już TS-a.
Teraz sam ma DestylarnięGW iobsługuje ją szybki Mako latając jak wsciekły na trasie: Destylarnia -> Stacja Handlowa -> Stacja Handlowa -> Destylarnia. Nadwyżki producji, których nie zdąży sprzedać co jakiś czas ładuję na Demetera SF i robię rundę honorową po Bazach Pirackich.
[ external image ]
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

a jesli jestescie zasobniejsi, sprobojcie postawic kompleks produkujacy tuby kwantowe. Transport mozecie sobie odliczyc, bo klientela bedzie walic drzwiami oknami :]
_RA
x4

Post by _RA »

Racja też zaczynałem od ogniw ale i podstawowe składniki sie wiozło jak nadarzyła się okazja.

Ostatnio też wiozłem wódke do pirackiej stacji przylatuje do sektora a tu sie wkurzyłem. Moją ulubioną stacje piracką rozwalił Ka'achacki niszczyciel. :(
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

_RA
Ja do dziś jak trafię TS-em do elektrowni i są w niej ogniwa po 12 to kupuję pełną ładownie i potem szukam stacji gdzie mogę sprzedać po 19.

RAFIO
Powiadasz Tuby Kwantowe? A na co komu takie trąby? :-)
Nieważne. Właśnie uruchomiłem mały kompleks do produkcji ogniw, ale jak zbiorę kasę to zobaczymy z tymi Tubami, może od razu drzwi nie będę zakładał skoro mówisz klienci się pchają.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”