SoBeK wrote:Zaden bug, po prostu wyjasniles gosciowi, ze... awaria broni

Jesli bedziesz strzelal w poblizu jednostek jakiejsc rasy i trafisz jakis statek to najlepiej jak natychmiast skontaktujesz sie z kapitanem najwieksztego statku w sektorze (np M1 lub M2) i wyjasnisz, ze to byl przypadkowy strzal. W takiej sytuacji twoja reputacja sie nie zmniejszy poscig wszystkich jednostek w sektorze (tak tez mi sie zdarzylo) zostanie odwolany.
Niby tak, ale też trzeba uważać. Ja miałem taki przypadek:
Zdobyłem Pirackiego Skoła, ledwo draśniętego, z osłonami i uzbrojeniem. Ponieważ do najbliższej stoczni było daleko, a wydawał mi się on łakomym kąskiem postanowiłem go eskortować. Lecieliśmy sobie więc wolno przez kolejne sektory. Nudy straszne, więc nie ma się co dziwićże jak wleciałem do kolejnego sektora Splitów i zobaczyłem czerwone plamki to podskoczyłem na krześle z radości, nareszcie się rozerwę. Wysłałem Sokoła do najbliższej stacji, a sam ruszyłem na spotkanie brygady Piratów, która obrabiała jakąś kopalnię Splicką. Z tego podniecenie to trochę przesadziłem i seria poszła po Pogromcy, rozwaliła go i trafiła w kopalnię. Ta od razu zrobiłe się czerwona i podniosła krzyk. Trochę mnie to wkurzyło bo liczyłem na wzrost reputacji u Splitów (szykowałem się do zakupów u nich i brakowało mi kilku punktów reputacji), a tu taki afront. Zamiast podnieść sobie reputację to jeszcze ją obniżyłem. Mało tego, jak skończyłem z Piratami to zauważyłem że oprócz kopalni coś dużego czerwonego błąka się po sektorze. Już miałem nadzieję że to Klaster i odrobię straty. A to był Splicki M1, czy inny duży statek. Do tego okazało się że w ramach rekompensaty za mój przypadkowy atak na kopalnię skasował mi Sokoła, który miał pecha i nie zdążył zadokować. Nie było wyjścia, podleciałem do tego wielkiego czerwońca, poprosiłem o rozmowę z kapitanem i przeprosiłem. Odburknął coś tylko i dalej został wrogo nastawiony do mnie. Pomyślałem że trzeba może go przekupić. Przygotowałem flaszkę Gwiazdówki, jeszcze raz poprosiłem o rozmowę z kapitanem i ...
Pierwszy i jak na razie ostatni raz zobaczyłem w tej grze pulpit.