[X3] Nowe mapy X3 w wersji niemieckiej, autorstwa Michaela Clausena.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

The_Abyss
x3

[X3] Nowe mapy X3 w wersji niemieckiej, autorstwa Michaela Clausena.

Post by The_Abyss »

Pewnie masz świadomość, że zwykle w procesie tworzenia gier powstają tony różnego rodzaju materiałów dodatkowych (arty, grafiki, efekty dźwiękowe, modele, itp.), które następnie z różnych powodów zostają zepchnięte na dalszy plan i zapomniane w ciemnych czeluściach folderów sieci wewnętrznej. Oczywiście wiele z tych materiałów nadaje się do śmieci, jednak zdarza się, że niektóre z nich klasyfikują się do publikacji, a po odpowiedniej obróbce stanowią nawet cenny dodatek do już wydanej gry.

W przypadku X3, jeden z naszych wiernych fanów stworzył wysokiej jakości, fantastycznie się prezentujący materiał graficzny, który niestety z powodu pewnych niefortunnych decyzji wydawcy nie mógł, aż do dzisiaj, ujrzeć światła dziennego. Oczywiście najlepiej byłoby umożliwić Wam bliższe zapoznanie się z tymi materiałami całkowicie za darmo i to właśnie uczynimy! Michael Clausen poświęcił wiele godzin wytężonej pracy na stworzenie prawdopodobnie najlepszych map dla X3 i jest nam naprawdę bardzo przyjemnie, że możemy udostępnić je naszej społeczności. Przywiązanie do detali jest wprost oszałamiające. Aby umożliwić Wam skompletowanie prawdziwej kolekcji map Wszechświata X, podzieliliśmy materiał na 33 osobne części, które będziemy udostępniali kolejno każdego dnia przez następne 33 dni. Dodatkowo Michael Clausen podzielił się z nami paroma szczegółami, dotyczącymi jego pracy.

(Miej na uwadze, że mapa jest wyświetlona w niskiej rozdzielczości i niskiej jakości)

[ external image ]

Michael:

Cześć! Jestem grafikiem. Grałem w serię X od samego początku i w mojej opinii gry z tej serii są jednymi z najbardziej realistycznych i złożonych symulacji kosmicznych w historii. Pomysł stworzenia takich "specjalnych" map Wszechświata X wyszedł pierwotnie od mojego brata i jest to już trzecia z wersji, które przygotowywaliśmy. Przekonaliśmy się, że zarówno fora Egosoftu jak i jakiekolwiek inne miejsce w sieci nie może zaoferować niczego podobnego do naszego pomysłu, więc skontaktowałem się z Berndem (Lehahn'em) aby wyłożyć mu moje plany i wystąpić o zgodę na ich wdrożenie. Nie muszę chyba dodawać, że Bernd był wielce zainteresowany!.

Jakiś czas temu ukończyłem pierwszą z wersji map. Byłem wtedy w kontakcie z Koch Media, DE, które pozostawało pod dużym wrażeniem mapy w formacie A2, wysłanej im wcześniej. Dogadaliśmy się, że dodadzą moje mapy (w sumie osiem szt.) do następnego wydania X3, jednak finalnie wycofali się z tego pomysłu.
Opowiedziałem Berdowi o moim rozczarowaniu tą sytuacją i spytałem, czy mogę kontynuować moją pierwotną myśl wykreowania całego zestawu map. Bernd zgodził się, więc kontynuowałem pracę.

Tak więc, doszliśmy do szczegółów. Aby wydobyć wszystkie grafiki stacji, statków w tle, wyskalować odpowiednio rozmiary, musiałem przez długi czas wchodzić i wychodzić z gry, ściągając interesujące mnie zdjęcia. Następnie edytowałem w Photoshopie każde ze zdjęć, po czym dokonywałem odpowiednich korekt i wklejałem gotowe fotki do map.

Ilość zdjęć (zrzutów ekranu), które wykonałem w sumie, wynosi 3242, a folder na zrzuty ekranu ma niebagatelny rozmiar 12 GB!

Folder z oryginalnymi mapami także ma rozmiar 12 GB. Archiwalny folder ze zdjęciami ma około 1,3 GB.

Skompletowałem widoki dla ras Splitów i Paranidian, czerpiąc opisy z książek Helge Kautz'a. Zdjęcia te mają rozmiar 300 MB.

Ilość danych zgromadzonych przy tej grze jest ogromna, musiałem więc być bardzo ostrożny przy kompilacji wszystkich tych informacji. Zabrało mi to naprawdę wiele dodatkowego czasu, wierzcie mi! Ilość sektorów jest zdedukowana do dziewięciu na każdą z map i jeśli byście przyłożyli wszystkie mapy do siebie, np. po wydrukowaniu ich i przyłożeniu do ściany, otrzymalibyście kompletny widok na Wszechświat X.

Mam nadzieję, że wszystkim podobają się wyniki mojej pracy. Nalepszy obraz map można osiągnąć, drukując je na papierze w formacie A3.

/tł.S11/
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Przetłumaczone i udostępnione na forum :).

Niestety mapa jest po niemiecku, trwają rozmowy w spr. innych wersji, choćby ENG, bo o PL nawet w tym przypadku ciężko marzyć.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

zgode o przetłumaczenie grafiki? O loool ;)

Tajcie mi psd, reszte zrobie sam :]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ciekawe, ale jednak wołałbym czytać nazwy sektorów po angielsku :P.

Poza tym, jak widać, to rzeczywiście w bardzo małej rozdziałce są te screeny, mam nadzieję, że kiedyś udostępnią nam mapę wszechświata w pełnej okazałości.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Hmmm... z tego co czytałem w angielskiej wersji tego topica to chyba mają zamiar wrzucić te mapy w oryginalnej rozdziałce... chyba że coś źle zrozumiałem...
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

1600x1131 pix, tyle mi się otwarło. Napewno jest wersja w lepszej rozdziałce, a ta to tak do wglądu.
A wersja angielska jest koniecznością, zresztą sam tez o to pytałem w angielskojęzycznym wątku :) .
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Właśnie ściągam na próbę pierwszą mapę w wysokiej jakości (jpeg 10 MB) - sekcja Downloads -> X3 -> Bonus.
Odnośnie wersji angielskiej to wątpię, że będzie. Po postach na forum wnioskuję, że to materiał głównie niemieckojęzyczny i przez Niemca stworzony, a wersja angielska pochłonęłaby drugie tyle pracy, a ponadto wielu angielskojęzycznych userów nie widzi nic złego w niemieckiej wersji :doh: . Cóż, dobre i to, ale w tej sytuacji ten news ma charakter jednorazowej ciekawostki. Nie widzę przydatności do czegokolwiek pozostałych 32 map, jeśli będą po niemiecku :wink: .

Edit: screen bajka :D . Rozdzielczość 4961 x 3508, wielkość 11 MB. Świetna grafika w tej rozdziałce, świetna robota tego gościa, niech nikt nie pisze, że potrafi zrobić to samo, bo go weźmiemy na testy :wink: . Idealna na kalendarz w formacie A2 albo plakat w pełnym kolorze. Można taki sobie wydrukować w większości studiów foto. Tylko ten nieszczęsny niemiecki język psuje klimat...
Last edited by Sauron11 on Mon, 6. Aug 07, 22:53, edited 1 time in total.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Gdybym mial lepsza maszyne, zrobilbym nam wlasna, ale niestety, nie ma szansy ;(
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

W tej chwili to ta mapka będzie niezłą motywacją do nauki niemieckiego... o ile nie zrobią angielskiej wersji...
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Eee, ja to traktuję jako ciekawostkę tylko :). Niemieckiego więcej niż umiem, nie będę się uczyć! I jakaś mapka tego nie zmieni na pewno :P.

Jest przecież od groma praktyczniejszych map X3 i to wystarczy :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
mimo2005
x2

Post by mimo2005 »

"(...) niech nikt nie pisze, że potrafi zrobić to samo, bo go weźmiemy na testy Wink . Idealna na kalendarz w formacie A2 albo plakat w pełnym kolorze. Można taki sobie wydrukować w większości studiów foto (...)"

A właśnie, że napiszę :P
Testy; proszę bardzo - 75 zł/h + VAT. :)

A tak na spokojnie:
Praca, jak na chrytatywną, ok. Zdjęcia wyciągane z gry za pomocą
Print Screena, powiększane ciekawą, choć nie najlepszą metodą, do formatu.
Widać to szczególnie na Novie w X3Map_HQ_01.jpg
Na krawędziach widać "zęby" wynikające a) z powiększania, b) kiepskiego
szparowania, c) nieużywania "feathera".
Nie polecam tego na A2! Maksymalny format druku, naświetlania na papierze
fotograficznym, to A3 (420x297) przy rozdzielczości 300.
Większe formaty będą raziły "schodo-zębami".
Ale oczywiście przy średnim (2-3h) nakładzie czasu, umiejętnościach
i narzędziach da radę.
Jak na pracę darmową - jest b. dobrze. :)

Rafio:
Do zrobienia takiej mapki nie potrzeba "lepszej maszyny".
To waży teraz 50 MB w Photoshopie. Po dodaniu layersów, masek, itp.
Nawet jak zostawisz stare, próbne, niepotrzebne nie powinno spuchnąć
powyżej 500MB.
Właśnie skończyłem (na "pracowym", na nim też gram ) :)
bilboard na kamienicę. PSD po otwarciu w Ph CS2 ważył 2GB.
Czekałem jedynie chwilkę na zapis. Poza tym super.
Tylko mi nie mów, że "lepsza maszyna" to Mac, bo właśnie rzuciłem
pracę w której pracowałem na G5 Dual, 2.5 GB RAMu z kartą ATI 9550 :D
mam taką w "internetowym"! Choć muszę przyznać, że pracując od 10 lat
Macach z tego akurat (i tylko z tego) byłem zadowolony; nie zawieszał się,
nie odstawał szybkością od mojego BigBlue :)
No ale w kompie za 10tys dysk SATA (a nie SATA2)?!

Pozdrawiam

P.S. Mam masę pracy ale jeśli ktoś będzie chciał z mapek zrobić więcej
niż A3, pomogę. W końcu społeczność X :)
Polecam nie drukować, tylko dać np. do Foto Vivy w Poznaniu w Kupcu.
Taniej i bez punktu rastrowego. Naświetlane na papierze foto!
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

mimo2005 wrote: Rafio:
Do zrobienia takiej mapki nie potrzeba "lepszej maszyny".
To waży teraz 50 MB w Photoshopie. Po dodaniu layersów, masek, itp.
Nawet jak zostawisz stare, próbne, niepotrzebne nie powinno spuchnąć
powyżej 500MB.
Hey! Wiem jak to wygląda. Miałem namyśli to, że mi gra (ledwo) chodzi na low detail, wiec niebyłbym w stanie porobic sobie screenow w dobrej jakosci. ;)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

mimo2005 wrote: P.S. Mam masę pracy ale jeśli ktoś będzie chciał z mapek zrobić więcej
niż A3, pomogę. W końcu społeczność X :)
Dobrze wiedzieć, że jest wśród nas więcej profesjonalnych fachowców od grafiki :D .
BQB
x2

Post by BQB »

mimo2005 wrote:...
No ale w kompie za 10tys dysk SATA (a nie SATA2)?!
A jaka to praktycznie różnica? Zwłaszcza przy obróbce grafiki? Gdzie dane ładowane są strumieniem z jednego dużego pliku? Przy dobrze zdefragmentowanym dysku daje to różnicę prędkości w granicach błędu statystycznego.
mimo2005
x2

Post by mimo2005 »

Nie chodzi o samą obróbkę grafiki. Choć ta również jest wolniejsza.
Chodzi o zapis gotowego pliku na dysk. Mac lubi sobie zawisnąć...
Trzeba więc po każdym większym ruchu zapisać pracę celem uniknięcia
wk....ienia (zdenerwowania) :) Praktycznie co 10 min.
Tu przydaje się dobry dysk.
Testowałem swojego BB i Maca w pracy:
w obróbce (rotate o 0,4 stopnia) Mac 2 x wolniejszy, w zapisie 5x.
Wczoraj zerknąłem na dyski na komputroniku no i widzę, że różnice
między SATA a SATAII trochę się zacierają...
Gdy wybierałem komputer (II 2006) były bardzo duże około 2 x.
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Posty poszły ostro w kierunku techniki jak to zrobić, a temat dotyczy opracowania które już istnieje i poddane zostało ocenie.
Mapka typowa dla Fana świata X, zupełnie niepraktyczna dla szybkiego szukania sektorów czy innych potrzeb związanych z samą grą, przy tym ograniczona wersją językową. Godna podziwu włożona ilość pracy i zapał. Osiągnięty bardzo przyzwoity efekt graficzny . Jednak z poziomu użytkownika należy mieć w sobie trochę subtelności artysty by móc podziwiać. Wydrukować i, ?????? Co z tymi mapkami zrobić? Co najwyżej okleić ściany pokoju w którym gramy w X3. ( Pod warunkiem, że obecna w domu płeć piękna na to zezwoli)
Pozostał jeszcze podziw dla autora Michaela Clausena za trud i czas jaki poświęcił.
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Doszukałem się przysłowiowej dziury w całym :).
Otóż ten cały Michael zapytuje swego czasu Bernda (Egosoft CEO), czy może zrobić coś takiego jak wiele mapek wszechświata X. Bernd na pewno wiedział co się szykuje, ale jakoś nie wpadł na to, żeby zasugerować wersję angielską, która gwarantowałaby większą uniwersalność i oglądalność szerszej publice. Może, jak w przypadku wielu upadających fajnych pomysłów, nie chciano angażować dodatkowej pomocy przy tłumaczeniu, kto wie.
Tymczasem teraz Ego promuje te mapki na forum anglojęzycznym, robiąc wielkie oczy, gdy użytkownicy pytają o wersję angielską. Dla mnie trochę to niepoważne, ale cóż, skoro nawet zdecydowana większość angielskojęzycznych, a niekumatych w niemieckim, wysoko ocenia przydatność mapek to znaczy, że wszystko jest w porządku :roll: .
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Ciekawe , czy tapetę bi mi zrobili w drukarni :gruebel:
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

*MARMUR243 jak bedziesz w Wawie do na dworcu Centralnym jest punkt graficzny gdzie drukuja na duzych formatach i roznych papierach. Tam mozesz zapytac. Drukuja tez zdjecia na koszulkach itp.
BQB
x2

Post by BQB »

No jakby ktoś potrzebował, to znam firmę gdzie jest możliwość wydruku do szerokości 1,9m. W razie co pytać na PM. Nie w Warszawie, ale kurier dotrze wszędzie :-P

Return to “Polskie / Polish X-Forum”