[X?] Pare pytań

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

zwierzu
x4

[X?] Pare pytań

Post by zwierzu »

Oto salwa następnych pytań nowego członka forum :)

1. Mój komputer to:

CELERON D 3.06ghz
512MB DDR2 533mhz
HDD 80gb SATA
RADEON X300SE 128mb

Zmiana jakiego sprzętu w kompie ZNACZĄCO przyspieszyłoby działanie X3 ?

2. Jaka wersja X jest waszym zdaniem lepsza?

X2 THE THREAT czy X3 REUNION

Nie chodzi mi o to "które jest lepsze technologicznie" (czyli super grafa hiper dźwięk itp.) tylko o to W KTÓRE LEPIEJ i ŁATWIEJ SIĘ GRA?
No i w którym jest w miare dobra fabuła? :)

Proszę o odpowiedź
boto
x3tc

Post by boto »

1. eee najlepiej cały komp zmień :P a tak na poważnie to raczej karta graficzna jest za słaba

2. X3 pod każdym względem jest lepszy :P (no oprócz wymagań ^^ )

A co do fabuły to w obu nie ma dobrej fabuły :D
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

512 RAM'u to za mało, 1 Gb musi być, a kupując nowego kompa trzeba brać 2 Gb. Na temat grafy nic nie piszę, bo nie znam Radeonów. Ale wiadomo, że jeśli już ktoś koniecznie chce mieć pod maską intelowskie ustrojstwo, to powinien unikać Celeronów. Chyba, że sprzęt ma być biurowy, do odbierania e-maili :P. Cóż, ci, co piszą o sprzęcie do grania odradzają to na każdym kroku.

Od pewnego czasu kłują mnie te narzekania na fabułę w X2. Przecież chyba nikt nie spodziewa się Baldur's Gate'a odpalając tę grę? Wadą jej jest natomiast takie rozciągnięcie w czasie, wymuszone przerwy między misjami. Wyruszamy kroić tyłki piratom i Xenonom (no ci ich nie mają), oraz pohandlować, i wszystko się rozmywa. Zastanawiałem się nad możliwością skupienia tych wszystkich misji, aby przejść je jednym ciągiem, bo ta historia mnie zainteresowała, i z żalem stwierdziłem, że się nie da. X2 to była moja pierwsza gra z tej serii, więc się nie dziwcie, że chciałem wiedzieć, o co biega.
O fabule X3 nic nie powiem, bo mało co grałem w tę część, ale chyba nie ma tych przymusowych przerw? Uchodzi ona za lepszą.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
Urban
x4

Post by Urban »

hmm.. Wiesz ja X2 przeszedłem prawie jednym ciągiem misje. W X3 podobnie i były one rzeczywiście ciekawsze. Ale ta fabuła (na podstawie X2 i X3 wnioskuje) ma jedna wadę naprawdę dużą, kończy się jak serial w momencie kiedy powinna nabrać tempa, a gracz żyje dręczony pytaniemi: i co dalej? Chociaż jak się zastanowię to X3 również pod tym względem obchodzi się lepiej z graczem :wink:
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Trzeba także zauważyć, że fabuła jest połączona w tych obu grach. Więc jeśli już chcesz poznawać świat, to najlepiej zacząć od X2, a jeszcze lepiej, od jakiejś wcześniejszej części serii X :P.

Co do sprzętu, wydaje mi się, że jakbyś dokupił na razie następne 512 RAMu - tego samego typu i firmy, jak i zmienił kartę graficzną na minimum w GeForcach 7600gt, a w Radeonach x1650 (choć nie polecam :P, radziłbym już X1800).
Takie minimalne wymagania, by odczuwać satysfakcję z gry i grać na maksymalnych ustawieniach :).

Co do ostatniego pytania, to obie gry są ciężkie i na pewno sporo minie, zanim nauczysz się grać, zanim ogarniesz interfejs, wszechświat i jego możliwości. Ale jak jesteś wytrwały i będziesz przechodził samouczki i czytał instrukcje, będzie ci łatwiej :P

Powodzenia
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
zwierzu
x4

Post by zwierzu »

Co do sprzętu dziękuję za rady :)

Co do X-ów dzięki za radę :)

Co do grania - radzę sobie :)

Ale mam jeszcze jedno pytanie - zaraz po premierze X3 wyszedł specjalny patch poprawiający wygląd kokpitu w grze (na trójwymiarowy, bowiem ten domyślny jest to pseudoHUD :/).
Jeśli macie informacje o tej łatce, lub - NAJLEPIEJ - jeśli wiecie skąd go ściągnąć to proszę, podajcie mi namiary!

Z góry dzięki :)
boto
x3tc

Post by boto »

http://www.egosoft.com/download/x3/bonus_pl.php

ten drugi plik to mod dodający kokpity
zwierzu
x4

Post by zwierzu »

BARDZO wam dziękuję za wszelką pomoc!

Bez was nie dałbym rady ^^

Mogę wam obiecać że jak będę mial problem to tu napiszę :)

POZDRAWIAM WSZYSTKICH!
Akrablak1

Post by Akrablak1 »

mod cokpitowy jest fajny tylko przy wieszym zamieszaniu troche przeszkadza, wielkosc obrazu troche utrudnia, ale dobrze ze mozna go sobie wylaczyc kiedy sie chce :)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”