Kapitola 19 - Invaze
Kapitola 21 - Přežití
Kapitola 20 - Návrat do X čtyři
Tor se zeptal Sweety, "Kde je Pol?"
Sweety zaváhala a za okamžik oznámila, "Je stále naživu. Mám Promethea na senzorech a právě opět zapíná siluetu."
Tor s úlevou pronesl, "Sweety, spoj nás."
Ta namísto toho ve spěchu oznámila, "Prometheus je pod nepřetržitým útokem. Právě do něho vrazil jeden ze stíhačů. Jeho štíty kolabují a zaznamenala jsem několik poškozených podsystémů."
Tor se ostře otočil, stiskl tlačítko pro posilovač motorů a vracel se plnou rychlostí do centra boje. Stanad tam dorazil ještě dřív a i když měl dost oslabené štíty, pálil na všechno, co se byť jen přiblížilo na dostřel. I Tor už byl na místě a pomocí vysokoenergetických plazmometů beta i částicového paprsku likvidoval všechny stíhače, co se dostali do jeho zorného pole.
Prometheus udělal úhybný manévr stranou, právě v okamžiku, kdy jeho původní pozicí proletěl další Khaak a minul ho o pouhý metr. Trojice se vymanila z roje, ale Khaakové je už dál nepronásledovali. Namísto toho se shlukli před branou.
Tor si oddechl a udržoval loď ve směru od brány a Khaaků, kteří jim dál dávali čas na doplnění štítů. "Tak to bylo něco nového. Mám takový pocit, že tentokrát jsme přetáhli dobu, na kterou jsme měli pozvánky. Jak na tom jsou ostatní?"
Stanad vážným hlasem odpověděl, "Už by sis mohl zapamatovat, že komunikační kanál necháváme stále otevřený. Pomáhá to při rychlé koordinaci boje. Zatím naše lodě drží pohromadě. Já jsem sice něco slízl, ale nic, co by nešlo lehce opravit. Avšak mám obavy o Pola. Prometheus to schytal škaredě. Podle údajů ze senzorů nepřátele změnili taktiku."
V komunikaci zapraskalo a chrčení prozrazovalo, že tentokrát byl Prometheus opravdu vážně poškozen, "..lo.. ..ážn.. ..hroma.. potřeb.. ..avit.. přetíž..."
Stanad odpověděl pomalu a velmi zřetelně, "Pole, kamaráde, tvůj komunikační systém je vážně poškozený, můžeš to zopakovat?"
Tentokrát se ozvalo už jen praskání a chrčení, ale nic srozumitelného.
Tor se s Defiance přiblížil téměř na dosah k Prometheovi. Musel se ale kousek vzdálit, protože loď nepravidelně uhýbala ze svého směru a bylo vidět, že pilot má nejspíš plné ruce práce, aby ji udržel v jakžtakž rovném letu. Několika menšími trhlinami unikala mrznoucí atmosféra.
Tor poznamenal, "Sweety, ta loď je na kaši, dokážeš ji zachránit?"
Sweety odpověděla, "Uvidím, co se dá dělat. Vnitřek lodě je vážně poškozený. Naštěstí Polmanckelest, zdá se, vykazuje silné známky životních funkcí a není v bezprostředním ohrožení života."
Stanad s úlevou prohodil, "Je to tvrdý chlap."
Tor se zeptal, "A co si myslíš o Stanadově poznámce o změně jejich taktiky?"
Sweety si svou odpověď nejdříve promýšlela, "Podle mé analýzy se pokoušeli do Promethea vrazit. Síla jejich štítů byla přesunuta dopředu a energie ze zbraní zvyšovala výkon motorů."
Tor se překvapeně zeptal, "Ale proč?"
Sweety rozmrzele odpověděla, "Jak to mám vědět? Já nejsem Khaak."
Tor si povzdechl a pokusil se zlehčit náladu úsměvem, "Ty přece víš všechno."
Podle Sweetina hlasu si Tor dokázal představit její šťastný úsměv, když odpověděla, "Mám pouze jedinou teorii. Nejspíš jsou existenčně závislí na své mateřské lodi. Tím, že jsme ji zničili, nemají už žádnou budoucnost. Jejich jedinou a poslední možností je zemřít hrdinskou smrtí. Ale jsou to jenom dohady. Pokud je však moje teorie pravdivá, mohou teď být extrémně nebezpeční. Xenoni používali podobnou taktiku ve Velké válce a bylo velmi obtížné se proti tomu bránit." Vzápětí Sweety dodala naprosto klidným hlasem, "Asi bych se měla zmínit, že i my máme menší problém. Pojistka jednoho ze štítů se spálila, takže teď máme v provozu pouze dvě jednotky ze tří. Naštěstí je na palubě náhradní, takže zatímco já pracuji na Prometheovi, ty bys ji mohl vyměnit. Taky máme menší poškození na vnějším trupu. Není to vážné, ale v dalším boji by nás to mohlo oslabit."
Tor se zvedl z křesla pilota a odešel do zadní části kabiny. Řekl, "Hlavně dávej pozor, ať do něčeho nevrazíme."
Prohrabával se skříňkami s náhradními díly, až našel napěťovou pojistku a nářadí na uvolnění podlahových panelů. Poklekl a uvolnil panel. Štiplavý zápach kouře mu prozradil, že otevřel ten správný. Uvolněním úchytek spálený díl povyskočil, Tor ho nahradil novou pojistkou a úchytky opět zamáčkl.
Když se vracel do křesla pilota, zeptal se, "Je to lepší?"
Sweety poznamenala, "Mnohem lepší, štíty se nyní doplňují. Trup Promethea je už zalátaný a opravili jsme i ovládání, takže loď je zase schopná letět rovně. Je až neuvěřitelné, že stále dokáže měnit barvy, ale siluetu tady v terénu neopravím. Systém životní podpory a navigace jsou opět v pořádku. Avšak posilovač výkonu motorů a přistávací počítač jsou naprosto zničené. Taky zaměřování cíle nepracuje úplně dokonale."
Ozval se Polmanckelest, jehož hlas byl stále ještě částečně rušen praskáním a jiskřením, "Teď už mě slyšíte?" Tentokrát mu však rozuměli.
Odpověděl Stanad, "Jsem rád, že tě slyším, příteli. Myslím, že je na čase, abychom už vypadli z tohoto zatraceného sektoru." Šel příkladem tím, že jako první otočil plavidlo k bráně směrem na klubko čekajících Khaackých stíhačů.
Tor měl stejný názor, ale obával se, co je čeká dál, "Sweety, řekni mi, že další sektor je X pět."
Sweety však oznámila, "Negativní. X pět je až ten za ním."
Tora to příliš nepotěšilo, "Tak mi alespoň řekni, že na nás nečekají nějaká obří plavidla hned za branou."
Sweety odpověděla, "To mohu potvrdit, hlídají totiž bránu do X pět."
Stanad se do toho vložil, "To je všechno moc pěkné, ale nemohla bys něco udělat s motory Promethea? Dostat z nich alespoň o trošku víc rychlosti? Teď potřebujeme rychlost ze všeho nejvíc. Nemyslím si, že bychom byli ještě schopní zneškodnit několik dalších velkých plavidel, aniž bychom přišli o některého z nás."
Nastalo ticho, než Sweety odpověděla, "Můžu přeprogramovat počítač, aby dokázal dočasně přesměrovat energii z neupravených štítů do motorů a zvýším horní hranici omezovače rychlosti. Zvedne to maximální rychlosti o třicet metrů za sekundu. Jako bezpečnostní opatření a na Polmanckelestovu žádost mu ponechám možnost štíty opět zapnout. Přijde tak ale o získanou rychlost a bude muset počkat, až se mu energie štítů opět doplní."
Polmanckelest odpověděl svým drsným hlasem, doplněným o praskání statiky na pozadí, "Tak do toho."
O pár okamžiků později vyrazil Prometheus vpřed. Když se přibližovali ke Khaakům a ti nejevili snahu zaútočit, ale naopak vytvořili jakousi kouli z natěsno shluknutých lodí, Tor začal pociťovat nejasné obavy.
I Stanada to vyvedlo z míry, "Tohle se mi nelíbí. Stíhači ze stanic se stáhli a drží se dál."
Sweety oznámila, "Každá z těch lodí v sobě má neobvyklou úroveň energie."
Tor naoko bezstarostně poznamenal, "Pojďte zkusit, jestli kolem nich dokážeme proklouznout k zadní části brány."
Když změnili směr, koule stíhačů jejich pohyb kopírovala. Najednou se rozprchla a poskládala se jim přímo do cesty.
Stanad poznamenal jen s nepatrným nádechem nadšení, "Řekl bych, že tady něco není v pořádku."
Nikdo neodpověděl a pořád se přibližovali. Khaakové najednou změnili formaci. První stíhač vyletěl vpřed a ostatní se k němu připojili, až vytvořili kužel, mířící přímo na trojici. Kdykoliv Torova skupinka upravila směr, odpověděli i Khaakové obdobnou úpravou kurzu.
Brána už byla skoro na dosah a Stanad poznamenal, "Tihle darebáci mě opravdu děsí."
Tor řekl, "Musíme kolem nich proletět."
Když se přiblížili na dostřel, rozletěli se do třech různých směrů, aby je mohli obletět. Khaakové, s veškerou energií převedenou do motorů, ostře vyrazili vpřed. Částicový paprsek vypařil několik prvních, aniž by se Khaakové pokusili vystřelit. Když se nejbližšímu stíhači nepodařilo do Defiance vrazit, sám se odpálil. Vytvořil tak tlakovou vlnu, která Torovu loď odhodila. Další Khaak taky explodoval a třetí jen o pár metrů minul Novu, než i on vybuchl.
Sweety zaměřovala blížící se stíhače tak rychle, jak jen dokázala a pálila jako zběsilá. Bez štítů Khaakové podléhali docela rychle, ale každý který explodoval blíž jak sto metrů od Defiance, zasáhl ho tlakovou vlnu, která si vybírala svou daň na štítech. Čím byla exploze blíž, tím horší byly její následky.
Defiance byl najednou zasažen několika rychle po sobě jdoucími výbuchy, které ho prudce odmrštily a roztočily ho do nekontrolovatelné rotace. Přední průhled popraskal a explodoval směrem ven a Tor se veškerou silou přidržoval ovládání a křesla, aby nebyl vysán ven zároveň se vzduchem a všemi neupevněnými předměty v kabině. Za okamžik, když tlak pominul, rozhlédl se Tor kolem sebe a uklidnil se. Technický zápisník zůstal pevně uchycený ve svém slotu. Skafandr se rychle vyhřál, ale celé okolí se divoce míhalo kolem, jak Defiance bezvládně rotoval.
Sweety poznamenala, "Myslím, že nadávka nebo dvě by byly na místě."
Tor se zeptal, zatímco se před ním opakovaně míhala vzdalující se brána, "Co se děje?"
Sweety oznámila, "Přišli jsme o stabilizátor motoru a veškeré ovládání trysek."
Tor u brány zahlédl několik dalších explozí a bral to jako signál, že ostatní jsou stále ještě naživu. Zeptal se, "Tak co teď?"
Sweety odpovídala, ačkoliv se mezitím evidentně soustředila na něco jiného, "Pokusím se opravit motory a znova je nahodit."
Další otázky se Tor obával, ale zeptat se prostě musel, "A co když se to nepodaří?"
Sweety odpověděla bez příkras, "Potom se budeme takhle točit, dokud do něčeho nevrazíme. Ale to může trvat i několik tisíc let, pokud vůbec. Avšak ta nejhorší zpráva je, že máš zásobu kyslíku pouze na dvě hodiny."
Tor byl najednou bezradný, "Můžu něco udělat?"
Odpověď Sweety byla k ničemu, "Seď na zadku a užívej si výhled."
To nebylo, co si přál slyšet. Takhle to přece nemůže skončit. Cítil, že toho měl vykonat mnohem víc. Jako třeba zachránit svět a oženit se s krásnou dívkou. Teď však nekontrolovatelně rotoval a ztrácel se do hlubokého vesmíru. Vzdorovitě se zeptal, "Přece musí být něco, co bych mohl udělat?"
Sweety jeho nabídku ještě jednou zvážila, "Tak běž dozadu a pokus se dostat servisní šachtou k motorům. Já teď pracuji na záložním zdroj, abych udržela v provozu přepravní zařízení. Navedu tě k několika energetickým spojkám, které potřebuji rozpojit."
Tor vstal a podíval se na tu spoušť za sebou. Přístupové panely byly vyrvané a gravitační jednotka mimo provoz, takže spousta věcí bezvládně poletovala a narážela do stěn.
V komunikační jednotce zapraskalo, "Tore, ozvi se, prosím."
Na okamžik se uklidnil, "Ano, slyším."
Polmanckelest oznámil, "Senzory mi říkají, že máš jen minimální zásobu energie a vzduchu. Doporučuji ti opustit loď."
Na okamžik Tor zaváhal a jeho mysl zamlžila nerozhodnost, "Sweety, jaké jsou naše šance?"
Sweety po pravdě odpověděla, "Nepatrné."
Tor zavřel oči a zvažoval možnosti. Zeptal se, "Co když opustím loď?"
Sweety zaváhala a potom odpověděla formálním, strojovým hlasem běžných umělých inteligencí, "Volba je na tobě, ale já nebudu schopná s tebou odejít."
Tor se podíval na technický zápisník a volil mezi vlastním přežitím a nepatrnou nadějí na přežití obou. Zhluboka se nadechl a zamrkal, když se výhledem mihlo slunce. Nejistě se zeptal, "Jak to myslíš?"
V hlase Sweety se objevil smutek, "Tato loď je mojí součástí jako je tvé tělo součástí tebe. Vylepšila jsem ji a vytvořila si z ní svůj domov. Bez tvé pomoci nedokážu opravit všechny systémy a když loď opustíš, zajistím aby nepadla do nepravých rukou a spustím sebe destrukci."
Tor úplně přišel o řeč.
Ozval se Stanad, "Tore, už opouštíš loď?" Žádná odpověď. "Tore, co máš v úmyslu udělat?"
Tor ty otázky slyšel, ale dokázal se jen němě rozhlížet po kabině. Už zažil ztrátu rodičů a jeho jedinou rodinou, kterou kdy doopravdy měl, byla tato umělá inteligence. Byl to sice jen počítač, ale on měl pocit, že přijde o nejlepšího přítele, když se rozhodne opustit plavidlo.
Sweety přerušila jeho myšlenky, "Pořád čekají na tvou odpověď."
Tor zamrkal a odpověděl, "Dejte nám šanci pokusit se nahodit motory." Došlápl magnetickou botou na podlahu a vydal se dozadu.
Ozval se Polmanckelest, "Letíš rychlostí téměř tři sta sedmdesát metrů za sekundu. Když to budeš odkládat příliš dlouho, nestihneme tě vyzvednout dřív, než ti dojde zásoba kyslíku."
Tor odžduchl panel, který k němu letěl, zpět do zadní části kabiny, zhluboka se nadechl a odpověděl, "Musím se alespoň pokusit tuto loď opět oživit."
Natáhl se pro nářadí, které zrovna letělo kolem, zapřel se o podlahu a zaklapnul odchlípnutý panel před sebou. Vstup do servisní šachty šel otevřít celkem zlehka. Vyvalilo se odtud několik menších kovových úlomků a změť kabelů, které až k poklopu přitáhl prudký unik atmosféry. Tor doufal, že v zásobách plavidla zůstalo ještě dost kyslíku na složení nové atmosféry, až bude loď schopna si ji opět udržet.
Když se protahoval šachtou, viděl zčernalé a potrhané energetické vodiče. Tor poznamenal, "Dobře, Sweety, jsem tady. Co to potřebuješ rozpojit?"
Sweety odpověděla, "Popojdi ještě pár metrů a odpoj koncovku hlavního vedení po tvé pravé straně."
Tor se řídil instrukcemi a udělal to samé ještě se dvěma dalšími spojkami. Sweety ho navedla k dalšímu poklopu, který otevřel. Sestoupil do hlavní pohonné jednotky. Malý ovládací panel, kterého si Tor všiml, blikal červeně. Brzo však také zjistil, že má problémy otočit se, protože se ocitl ve velmi stísněném prostoru mezi dvěma hlavními motory. Ani jeden nejevil známky provozu.
Sweety poznamenala, "Dobře Tore, teď musíš použít ruční ovládání na rozpojení obou jednotek. Najdeš ho nad hlavní konzolou. Prostě jen vycvakni to přemostění."
Tor pohlédl nahoru na ovládací prvky, osvětlené lampami skafandru. Chvíli přemostění studoval, než se natáhl a odklopil dvě páčky aretace. Potom potáhl za vlastní modul. Ten se sice vysunul, ale jen částečně. Tor ještě několikrát silně zatahal, než se mu to povedlo úplně. Stále silně funěl, když se zeptal, "Mám to, co teď?"
Levý motor se krátce zatřásl a opět ztichl. Tor čekal, ani nedýchal. Jednotka se opět zatřásla a tentokrát vydržela delší dobu, než opět umlkla.
Tor s obavami poznamenal, "To nevypadá dobře, Sweety."
Čas utíkal a ozval se Stanad, "Dosáhl jsi maximální bezpečné vzdálenosti. Teď už jsi na to sám, příteli. Poletíme za tebou, dokud nedostaneme zprávu, že jsi nás nadobro opustil."
Mizury ubíhaly a Tor cítil, jak zásoby energie v jeho skafandru ubývaly a pohasínalo světlo lamp. Podíval se na ukazatel kyslíku, který se už nepříjemně přibližoval k červené oblasti. Najednou si uvědomil, že začíná mít problémy s dýcháním a zeptal se, "Sweety, nějaký pokrok?"
Zaslechl zabzučení z vodičů energie a najednou zablikalo nouzové osvětlení. Nejdříve svítilo jen temně, ale postupně každou desetinou vteřiny sílilo. Tor si sám odpověděl, "Ano."
Ozvala se Sweety, "Energie částečně obnovena. Tore potřebuji, abys opět spojil dvě z energetických vedení, což mi umožní ovládat podporu života."
Tor se těžce zvedl a došel k žebříku. Každý jeho pohyb byl teď velmi namáhavý. Pomalu se vyšplhal po žebříku nahoru, zatímco ho Sweety povzbuzovala.
Konečně byl u spojek. Už se ani moc nesnažil dýchat, stejně to nemělo žádný význam. Zvedl první kabel, zamáčkl ho do zásuvky a zajistil. Když se pokoušel zapojit druhý, zdálo se to až příliš náročné. Nepřítomnost gravitace tu operaci jenom ztěžovala. Namísto aby zamáčkl aretační pojistku, jen se odsunul od stěny. Zatočila se mu hlava a úplně ztratil orientaci. Znova se o to pokusil a se soustředěním všech svých posledních sil postupně pojistku zaklapl.
Sweety konečně získala plný přístup k energii. Rychle dokončila opravu trupu a vytvořila nové prosklení kokpitu.
Tor klesl na kolena, těžce dýchal a jeho plíce bojovaly o poslední molekuly kyslíku ve skafandru. Začalo mu být chladno a vysrážená pára na průzoru se měnila na krystalky ledu. Svalil se na zem a pomalu ztrácel vědomí.
Ještě zaslechl syčení podpory života v plavidle, která vháněla do prostoru atmosféru z rezervních nádrží. Poslední, co si uvědomil bylo, že se udusí ve vlastním skafandru.
Když se tlak a teplota v lodi vrátily do normálu, tlakové ventily skafandru se otevřely a dovnitř pomalu proudil dýchatelný vzduch.
Sweety mu přikázala, "Dýchej, Tore, dýchej!"
Jeho víčka se však zavřela. Sweety se zaměřila na jeho přilbu a upraveným přenosovým zařízením odstranila část průzoru. Bylo to docela riskantní, protože přitom mohla odstranit i část Torova obličeje.
Ta díra nebyla moc velká, ale stačila na to, aby dovnitř vletělo množství čerstvého vzduchu, který ovanul Torovu tvář. Zaškubal nosem a prudce se zhluboka nadechl. Jeho tělo zareagovalo a on se rychle posadil. Několikrát za sebou se pořádně nadechl a vydechl. Svalil se na bok a rozkašlal se. Ještě nejmíň Mizuru pokašlával, než byl opět schopný normálně dýchat.
Odkašlal si a i když měl v ústech neskutečně sucho, prohlásil, "To bylo těsné, Sweety."
Sweety odpověděla milým hlasem a Torovi připadalo, že v tom slyší i jistou úlevu, "Jsem ráda, že jsi v pořádku."
Tor zašilhal a pohnul hlavou, než si před tváří nahmatal díru v přilbě, "Víš co, raději se ani neptám, jak jsi tohle udělala. Bude lepší to nevědět."
Sweety ho přerušila, "Ještě z toho nejsme venku. Potřebuji, abys propojil i třetí spojku a vrátil přemostění obou motorů."
Tor se zeptal, "A bude potom Defiance plně funkční?"
Sweety odpověděla, "Téměř. Upravila jsem rotaci a loď jde opět ovládat. Už míříme k bráně a do patnácti Mizur bychom se měli připojit k ostatním. Ale nemáme plný výkon motorů a některé podsystémy jsou stále mimo provoz."
Tor se pomalu zvedl a vrátil se do komory k motorům. Zapojení přemostění bylo mnohem lehčí než jeho odpojení, když teď byla v provozu umělá gravitace. O chvíli později už byl zpět v křesle pilota a prohlížel si stav kabiny.
Ozval se Stanad, "Jsem rád, že tě opět vidím živého a loď v provozu. Pěkně jsi nás napínal až do poslední Sezury."
Tor odpověděl, "Bylo to těsné, ale zmákli jsme to. Jak se daří vám dvěma?"
Stanad se krátce zasmál, "Nepochybně šli po tobě, takže nám nic není. Nejspíš si mysleli, že Defiance je velitelské plavidlo. A abych byl upřímný, byl to zázrak, že jste ten útok vůbec přežili a zůstali v jednom kuse."
Přerušil je Polmanckelest, "Pořád se ještě musíme dostat z tohoto sektoru. Už teď jsme přes půl Stazury od brány a žene se za námi celé hejno stíhačů."
Stanad přidal poznámku s nádechem hořkosti, "Doufejme, že nebudou podobně sebevražední."
Když se všichni tři setkali, zastavili, vzájemně se skenovali a hledali případné skryté závady na plavidlech. Taky se podělili o náhradní díly. Sweety udělala všechny opravy, které se daly provést na místě. Mezitím společně vymýšleli plán, jak z této těžké situace ven.
Nakonec Polmanckelest prohlásil, "Doposud jsme přežili jen díky naší odvaze a drzosti. Už vědí, že si můžeme troufnout na jejich velké lodě, ale musíme se rozdělit, abychom se ubránili stíhačům. Nemají problém se obětovat, takže se musíme držet dál od větších skupin."
Sweety je přerušila poznámkou, "Dokončila jsem všechny opravy, kterých jsem byla schopná. Zbytek musí počkat, až se vrátíme na Roamera nebo do bezpečí stanice."
Stanad to ukončil, "Je čas vyrazit."
Sweety ještě oznámila, "Tore, tvůj skafandr je už doplněný, ale budeš si muset sundat přilbu, abych ji mohla opravit průzor."
Tor odjistil pojistky a položil ji na stůl v kabině. Aktivovalo se přenosové zařízení a na přilbě se na okamžik objevilo jemné mihotání. Tor ji uchopil a důkladně si prohlížel opravené místo.
Nenašel však žádné zřetelné stopy po opravě, tak jen pokrčil rameny, opět si ji nasadil a překontroloval pojistky.
Návrat k bráně proběhl bez komplikací. Khaakové se usadili v jejím okolí. Ačkoliv byla komunikace zapnutá, nikdo z pilotů nepromluvil, protože pozorně studovali formaci menších, ale nebezpečných plavidel.
Polmanckelest poznamenal, "Myslíte, že nějak zareagují, když zaútočíme na jednu z jejich stanic?"
Chvíli bylo ticho, než Sweety vyjádřila svůj názor, "Mohli by přestat střežit bránu."
Stanad zamyšleně dodal, "A určitě by je to pořádně naštvalo."
Tor se zeptal, "Sweety, podařilo se ti rozluštit ten jejich jazyk?"
Sweety odpověděla, "Pořád na tom ještě pracuji, ale něco málo už jsem objevila."
Všichni s napětím čekali, proč to Tora zajímalo pravě v tuto chvíli. Zeptal se, "Bylo by možné, abys rozhlásila zprávu, že jsme se rozhodli zabrat si tento sektor a že pokud budou klást odpor, zničíme jejich stanice?"
Opět nedostal okamžitou odpověď. Potom Sweety oznámila, "Zpráva odeslána, ale může jim to chvíli zabrat, než ten můj překlad pochopí."
Tor se usmál, "Takže všichni leťte přímo na stanici nejblíže u brány."
Tři lodě ostře změnily směr a zamířili k novému cíli. Khaakové se dali do jejich pronásledování.
Stanad pobaveně pronesl, "Zdá se, že výhrůžky na ně zabírají."
Tor se podíval na průhledový displej, zatímco Sweety zaměřila a zlikvidovala nejbližší Khaacké stíhače. Bylo už jisté, že zpráva dorazila a všichni nepřátelští stíhači se vraceli ke svým stanicím, aby je chránili. Stanad zničil posledního Khaaka, který byl ještě na dostřel a trojice pomalu získávala bezpečnou vzdálenost.
Stanad se zeptal, "Tak a co teď?" Stanice se už docela přiblížila a začali se z ní rojit další stíhači.
Tor dolaďoval plán, "Uděláme jeden útok jen tak na oko, potom kolmo nahoru, obletíme pronásledovatele a hurá domů."
Polmanckelest zabručel Paranidský souhlas, "Dobrý plán."
Proletěli vlnou čerstvých obránců, kteří ještě nepáchali sebevražedné útoky. Paprsky Novy a Defiance pozlobily povrch stanice a když byli na vrcholu útočného manévru otočili se k bráně a plnou rychlostí k ní vyrazili. Prometheus byl jen krok za nimi v jejich stopě.
Chvíli trvalo, než Khaakové rozpoznali ten podvod, ale raději neriskovali, že jde o další klamný manévr a drželi pozice u svých stanic.
S pocitem nejistoty, co na ně čeká na druhé straně vstoupili tři lodě do aktivační zóny brány. Když se před nimi objevil další sektor, oddechli si, že je nepřivítal žádný křižník nebo jiná obří loď.
Byla to však jen malá útěcha, protože branou do X pět přilétaly a odlétaly Khaacká plavidla všech druhů. V sektoru stále ještě čekaly tři obří lodě.
Stanad poznamenal, "Hádám, že jsme propásli bitvu o X pět."
Tor potichu dodal, "Doufejme, že X čtyři se stále ještě drží."
Jak letěli přímo na bránu do X pět, měli čím dál tím větší podezření, že Khaakové bedlivě sledují jejich postup. Nikdo nezaútočil a dokonce i křižníky zůstaly bez hnutí.
Tor zaslechl v komunikaci Stanadovu poznámku, "Tohle se mi nelíbí."
Polmanckelest zabručel na souhlas a Tor pociťoval rostoucí neklid.
Když byli pouhých deset kilometrů od brány, Khaakové se rozestoupili a odletěli do bezpečné vzdálenosti.
Tor se zeptal, "Sweety, máš představu, co nás čeká na druhé straně brány?"
Sweety chvíli váhala, než odpověděla, "Celá Khaacká flotila."
Tor se klidně zeptal, "Jak daleko?"
Sweety se vyhnula přímé odpovědi, "Flotila je rozdělená. Část čeká u této brány, druhá část hlídá bránu do X čtyři. V sektoru jsou ještě další lodě, ale to jsou pravděpodobně meziplanetární plavidla, připravující se na start."
Tor přeformuloval svou otázku, "Budeme v dosahu jejich zbraní, když vletíme do sektoru?"
Sweety bez obalu prohlásila, "Ano."
Polmanckelest se tím nenechal rozladit, "Dobře. Tak pro nás připrav únikové trasy, abychom se setkali pokud možno s co nejmenším odporem."
Sweety propočítala pravděpodobný průběh a rozeslala optimalizované instrukce.
Tor se zeptal, "Co takhle použít skokový pohon a přenést se ke třetí, neobsazené bráně?"
Stanad odpověděl dřív, než Sweety stihla zareagovat, "Výborný nápad, ale moje loď nemá skokový pohon."
Tor v duchu zanadával. Rozdělit se právě teď, když už byli tak blízko od cíle nebylo zrovna to, co by chtěl udělat. Prohlásil, "Tak zůstaneme u plánu A. Instrukce zadány, posilovače motorů připravené. Vyrážíme."
Společně vletěli do brány a společně se vynořili v sousedním sektoru. Sweety všem okamžitě zapnula posilovače výkonu motorů a trojice se vykroutila z místa, které právě protnuly paprsky dvou čekajících křižníků. Každá další rána protínala jejich předpokládanou trasu, avšak oni neustále měnili směr a úspěšně se palbě vyhýbali. Blížila se k nim skupina středních a těžkých stíhačů.
Byli přinuceni pustit se s nimi do boje, aby se dostali co nejrychleji z dosahu obřích strážců brány. Ze sektoru se však blížily další dva křižníky a brali je do kleští. Sweety oznámila, "Posílám změnu tras."
Polmanckelest uhnul stranou a spirálou přešel na nový směr. Zaměřil se přitom na blížícího se středního stíhače, kterého vzápětí zlikvidoval dopředu pálícím paprskem. Stanad kličkoval mezi nebezpečnými střelami další salvy z věží křižníku. Jeho štít na krátký okamžik zablikal, když dostal zásah, ale rychle se opět uvolnil a zaútočil na skupinku tří obtěžujících ho stíhačů.
Tor udělal částečnou spirálu, uhnul stranou, když se před ním objevil další silný paprsek a opačnou spirálou se vrátil na svou vytyčenou trasu. Nepoužíval moc zbraně a raději se soustředil na přesnost letu. Sweety zaměřila a sestřelila dva lehké stíhače.
První pár křižníků se dal do pohybu a vytáčel se od brány. Sweety zase oznámila, "Změna tras."
Vedení skupiny se ujal Polmanckelest, jehož loď se pohybovala s chirurgickou přesností. Dělal pouze neznatelné úpravy směru, když likvidoval blížící se stíhače.
Stanad provedl několik smělých výpadů a obratů, při nichž jeho paprsek likvidoval stíhače, kteří by je mohli ohrozit. Potom se zase rychle vracel ke své skupině. I Tor se konečně uvolnil a obratnou kličkou se svižně usadil za Promethea.
Tor si konečně s úlevou oddechl, že unikli z dosahu všech lodí a nehrozilo jim žádné další bezprostřední nebezpečí. Zbytek Khaacké flotily byl shromážděný okolo brány do X čtyři, která blikala, jak v ní mizely vlny stíhačů.
Stanad nahlas vyslovil svoji myšlenku, "Podívejte se na to množství, jak sakra můžeme očekávat, že bychom náš sektor ubránili proti takové přesile?"
Polmanckelest odpověděl, "To prostě nejde. Nakonec jim podlehne jakákoliv obrana."
Tor se zeptal, "Jaký je poměr sil, Sweety?"
Sweety klidně odpověděla, "Podle hrubých odhadů přibližně pět set ku jedné. Ale to jen v tomto sektoru. Limitující faktor invaze je však kapacita brány."
První pár křižníků za nimi dokončil obrátku a společně s druhým párem vyrazil za trojicí. Brána před nimi ukončila svou aktivitu, stíhači před ní uvolnili prostor a do pohybu se dala nejbližší mateřská loď.
Stanad zvolal, "Zdá se, že posílají velký kalibr."
Polmanckelest oznámil, "Dohánějí nás křižníky."
Sweety to potvrdila, "Zatím pro nás nejsou hrozbou, ale doženou nás, pokud se zapleteme do nějaké delší bitky s loděmi před námi. Zjistila jsem, že nepřítel vypustil raketové lodě."
Tor se zeptal, "Můžeme jim poslat varování?"
Chvíli bylo ticho, "Je tady velmi slabá komunikační aktivita, ale pokusím se odblokovat a ovládnout některou z jejich volných přenosových frekvencí."
Velitel Parrel seděl slavnostně ve svém křesle na můstku. Displej před ním byl rozdělen na dvě části a zobrazoval aktivitu u obou bran. Byl to divoký boj takové intenzity, jakou ještě nikdy neviděl. A už nikdy vidět nechtěl. Do sektoru vstupovala vlna za vlnou lehkých, středních a těžkých Khaackých stíhačů se záměrem neúprosně všechno ničit. Laserové věže pálily do jádra každé nové vlny a ani se nesnažily zaměřovat ty lodě, co první salvu přežily. Namísto toho čekaly na další vlnu. Ti Khaakové, co prošli přes uvítání laserových věží, likvidovali stíhači, kteří donekonečna střídali fázi pronásledování a čekání u brány na další vlnu.
Parrel se zeptal, "Jaký je stav?"
Jeho zástupce Sheero oznámil, "Zatím jsme ztratili osm stíhačů. Khaakové však přišli o mnohonásobně víc lodí."
Podíval se na mapu sektoru na menším displeji. Byl tam i seznam všech lodí. Nalevo spojenci, napravo nepřátelé. Hořce si uvědomil, že pravá strana sice rychle řídne, ale bude brzo opět doplněna, zatímco nalevo už budou jenom ubývat.
Přemýšlel o pravděpodobném osudu tří stanic ze sektoru X pět. Jejich vlastníci sledovali dění v X čtyři a včas pochopili, že mlhovina by mohla být jejich záchranou. Stíhači, kteří dokázali uniknout z X pět i ti, kteří doprovázeli své stanice byli teď vítanou posilou. Umožnilo mu to sestavit dvě poměrně silné obranné skupiny.
Brána do X pět přestala vypouštět další Khaacké stíhače.
Komunikační důstojník oznámil poněkud zmateným a přesto vzrušeným hlasem, "Pane, přijímám neobvyklou zprávu."
Parrel se k němu ohlédl, "O co jde?"
Důstojník odpověděl, "Ta zpráva přichází z X pět, pane. Má identifikační kód, odpovídající Defiance."
Parrel se krátce zamyslel a posádka můstku se překvapeně podívala na svého velitele. Řekl nahlas, "Co je v té zprávě?"
Komunikační důstojník ji přečetl, "Letí k vám mateřská loď. Varování, bránou proletí rezonanční rakety. Při detonaci způsobí vážná poškození všem plavidlům poblíž."
Parrel se rychle zeptal, "Kolik máme rychlých lehkých stíhačů?"
Sheero oznámil, "Máme pět Pegasů a tři naplno vylepšené Objevitele."
Parrel přikázal, "Ihned je všechny pošlete k bráně do X pět. Ať okamžitě zničí jakékoliv menší předměty, co projdou branou."
Konec kapitoly
New Frontier - Mercenary - Kapitola 20
Moderator: DJ Die
-
New Frontier - Mercenary - Kapitola 20
Last edited by George Wills on Fri, 20. Jul 07, 17:29, edited 3 times in total.
-
-
Paráda, budu nedočkavě čekat na další díl.
CHYBY:
Tor se ostře otočil, stiskl tlačítko pro posilovač motorů a vracel se plnou rychlostí do centru boje. Stanad tam dorazil ... = centra
Čas uhýbal a ozval se … = ubýval / utíkal
Byli přinuceni pustit se … kleští. Sweety oznámila, "Posílám zněnu tras." = změnu
Sweety to potvrdila, "Zatím pro nás nejdou hrozbou, ale … = nejsou
CHYBY:
Tor se ostře otočil, stiskl tlačítko pro posilovač motorů a vracel se plnou rychlostí do centru boje. Stanad tam dorazil ... = centra
Čas uhýbal a ozval se … = ubýval / utíkal
Byli přinuceni pustit se … kleští. Sweety oznámila, "Posílám zněnu tras." = změnu
Sweety to potvrdila, "Zatím pro nás nejdou hrozbou, ale … = nejsou
Intel C2D 3.0 GHz 8400, DDR2 Patriot 2x2GB 800MHz CL4, nVidia 8800 GT 512MB, WD Raptor 76GB + WD Caviar 320GB
-
První stíhač vyletěl vpřed a ostatní se němu připojili, až vytvořili kužel, mířící přímo na trojici. - "ostatní se (k) němu připojili,...."
Další otázky se Tor obával, ale zeptal se prostě musel, "A co když se to nepodaří?" - "ale zepta(t) se prostě ..."
Vzdorovitě ze zeptal, "Přece musí být něco, co bych mohl udělat?" - "Vzdorovitě (se) zeptal,....."
Já teď pracuji na záložní zdroj, abych udržela v provozu přepravní zařízení. - "Já teď pracuji na záložní(m) zdroj(i),...."
Sweety zaváhala a potom odpověděla formálním, strojových hlasem běžných umělých inteligencí, "Volba je na tobě, ale já nebudu schopná odejít s tebou." - "Sweety zaváhala a potom odpověděla formálním, strojový(m) hlasem běžných umělých inteligencí, "Volba je na tobě, ale já nebudu schopná (s tebou odejít)."
Už zažil ztrátu rodičů a jeho jedinou rodinou, kterou kdy doopravdy měla, byla tato umělá inteligence. - "kterou kdy doopravdy (měl),...."
Vyvalilo se z odtud několik menších kovových úlomků a změt kabelů, které až k poklopu přitáhl prudký unik atmosféry. - bez toho "z" : "Vyvalilo se odtud několik menších kovových úlomků a změ(t') kabelů...."
Sweety ještě oznámila, "Tore, tvůj skafandr je už doplněný, ale budeš si muset sundal přilbu, abych ji mohla opravit průzor." - "muset sunda(t)..."
Návrat k bráně proběhl bez komplikací. Khaakové se usadili v jejím okolí. Ačkoliv byla komunikace zapnutá, nikdo z pilotů nepromluvil, protože pozorně studovali formaci menších, ale nebezpečných plavidel.
Polmanckelest poznamenal, "Myslíte, že nějak zareagují, když zaútočíme na jednu z jejich stanic?" - Asi "Xenoni se usadili v jejím okolí." Protože jsou v Xenonském sektoru a jsou tam Xenonské stanice. Pokud to byli zbylí Khaakové a chtěli použít lsti a vylákat Xenony tak by to mělo být nějak upřesněno pač to takhle nedává moc smysl
Nebo je to tak,že se ti Xenoni tam nějak připletli??? a ten další sektor s těmi 8. stanicemi je také Khaacký. Pak by to asi dávalo smysl.
Tři lodě ostře změnily směr a zamířili k novému cíli. Khaakové se dali do jejich pronásledování. - "Xenoni se dali..."
Tor se podíval na průhledový displej, zatímco Sweety zaměřila a zlikvidovala nejbližší Khaacké stíhače. - "nejbližší Xenonské stíhače."
Proletěli vlnou čerstvých obránců, kteří ještě nepáchali sebevražedné útoky, paprsky Novy a Defiance - "Proletěli vlnou čerstvých obránců, paprsky Novy a Defiance..."
Chvíli trvalo, než Khaakové rozpoznali ten podvod, ale raději neriskovali - ", než Xenoni...."
Vedení skupiny se ujal Polmanckelest, jehož loď se pohybovala s chirurgickou přesnosti. - "přesnost(í)." dlouhé "í".
Tod' vše, jen tedy netuším jak to je s těmi Khaaky vs. Xenony.
Z toho jak je to napsané jsem nabyl dojmu, že sousední sektor kam míří Tor je Xenonský.
Další otázky se Tor obával, ale zeptal se prostě musel, "A co když se to nepodaří?" - "ale zepta(t) se prostě ..."
Vzdorovitě ze zeptal, "Přece musí být něco, co bych mohl udělat?" - "Vzdorovitě (se) zeptal,....."
Já teď pracuji na záložní zdroj, abych udržela v provozu přepravní zařízení. - "Já teď pracuji na záložní(m) zdroj(i),...."
Sweety zaváhala a potom odpověděla formálním, strojových hlasem běžných umělých inteligencí, "Volba je na tobě, ale já nebudu schopná odejít s tebou." - "Sweety zaváhala a potom odpověděla formálním, strojový(m) hlasem běžných umělých inteligencí, "Volba je na tobě, ale já nebudu schopná (s tebou odejít)."
Už zažil ztrátu rodičů a jeho jedinou rodinou, kterou kdy doopravdy měla, byla tato umělá inteligence. - "kterou kdy doopravdy (měl),...."
Vyvalilo se z odtud několik menších kovových úlomků a změt kabelů, které až k poklopu přitáhl prudký unik atmosféry. - bez toho "z" : "Vyvalilo se odtud několik menších kovových úlomků a změ(t') kabelů...."
Sweety ještě oznámila, "Tore, tvůj skafandr je už doplněný, ale budeš si muset sundal přilbu, abych ji mohla opravit průzor." - "muset sunda(t)..."
Polmanckelest poznamenal, "Myslíte, že nějak zareagují, když zaútočíme na jednu z jejich stanic?" - Asi "Xenoni se usadili v jejím okolí." Protože jsou v Xenonském sektoru a jsou tam Xenonské stanice. Pokud to byli zbylí Khaakové a chtěli použít lsti a vylákat Xenony tak by to mělo být nějak upřesněno pač to takhle nedává moc smysl

Tři lodě ostře změnily směr a zamířili k novému cíli. Khaakové se dali do jejich pronásledování. - "Xenoni se dali..."
Tor se podíval na průhledový displej, zatímco Sweety zaměřila a zlikvidovala nejbližší Khaacké stíhače. - "nejbližší Xenonské stíhače."
Proletěli vlnou čerstvých obránců, kteří ještě nepáchali sebevražedné útoky, paprsky Novy a Defiance - "Proletěli vlnou čerstvých obránců, paprsky Novy a Defiance..."
Chvíli trvalo, než Khaakové rozpoznali ten podvod, ale raději neriskovali - ", než Xenoni...."
Vedení skupiny se ujal Polmanckelest, jehož loď se pohybovala s chirurgickou přesnosti. - "přesnost(í)." dlouhé "í".
Tod' vše, jen tedy netuším jak to je s těmi Khaaky vs. Xenony.

-
Smím se zeptat jak jsi na tom s kapitolou 21?George Wills wrote:Mě čekají ještě dvě kapitoly a pak snad další dvě celé knížky ... tak trpělivě čekejte a třeba se brzo dočkáte dalšího pokračování.

Intel C2D 3.0 GHz 8400, DDR2 Patriot 2x2GB 800MHz CL4, nVidia 8800 GT 512MB, WD Raptor 76GB + WD Caviar 320GB
-
Netuším, co tě svedlo k doměnce, že se ocitli v Xenonském sektoru ... Je fakt, že hned první sektor, kde narazili na Khaackou flotilu sousedil s Xenonským a Xenoni z něho podnikli zoufalý protiútok za účelem preventivní likvidace raketových lodí, ale Torova trojice se proto vydala do té druhé brány (tedy v sektoru už třetí brány), ne do Xenonské. Asi to budu muset ještě jedno pročíst pár kapitol nazpátek, ale takhle si pamatuju ten děj.Moonman wrote:Tod' vše, jen tedy netuším jak to je s těmi Khaaky vs. Xenony.![]()
Z toho jak je to napsané jsem nabyl dojmu, že sousední sektor kam míří Tor je Xenonský.
Abych pravdu řekl, dost špatně. Před dovolenou jsem stihl přeložit asi 2 a půl stránky a od té doby jsem to neviděl. Teď už jsem se ale nějak prokousal těmi nejvíce hektickými dny po návratu a snad najdu nějaký ten volnější okamžik na pokračování.Lord D wrote:Smím se zeptat jak jsi na tom s kapitolou 21?
-
Mno měl jsem po dovči tož je docela možné,že sem byl mimo a od té doby co sem to psal sem to již nestudovalGeorge Wills wrote:Netuším, co tě svedlo k doměnce, že se ocitli v Xenonském sektoru ... Je fakt, že hned první sektor, kde narazili na Khaackou flotilu sousedil s Xenonským a Xenoni z něho podnikli zoufalý protiútok za účelem preventivní likvidace raketových lodí, ale Torova trojice se proto vydala do té druhé brány (tedy v sektoru už třetí brány), ne do Xenonské. Asi to budu muset ještě jedno pročíst pár kapitol nazpátek, ale takhle si pamatuju ten děj.

Je to jen v19. kapitole a byla tam zmínka o 3. bráně,ale jaksi mi to asi nedocvaklo. Každopádně na to zkusím posléze ještě taky joknout.

-
-