[X3] Statki

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

reni18

[X3] Statki

Post by reni18 »

Witam zna ktoś stronę gdzie można przejrzeć wszystkie statki bronie towar do handlowania itp.
i tak parę pytań bo mam ochotę kupić tą grę:
1 mam kompa celerom 4 3.0 1GB ram ati x1950pro ma szanse że pójdzie
2 czy w grze jest fizyka np. havok
3 czy gra jest podobna do freelance
4 czy można od początku gry latać gdzie się podoba przestrzeń otwarta
5 ile jest na oko statków wojskowych i handlowych
6 czy da się rozbić o planetę lub na niej wylądować
z góry dziękuje....

Edit S11: w temacie należy dopisać o jaką grę chodzi, tym razem dopisałem to co mi się wydaje po przeczytaniu w/w postów.
koniczynka

Post by koniczynka »

Stron jest mnostwo - ja np lubie XUDB i Rogueys Site ale jest dziesiatki innych :) poszukaj na forum
1. Szansa jest - duza :)
2. Fizyka jest :)
3. Dla jednych jest dla innych nie - sprawa gustu :)
4. Tak
5. na "oko" to powyzej 60 (co najmniej 11 dla kazdej z glownych ras) :)
6. NIc mi nie wiadomo o udanych ladowaniach. Spalasz sie przy wejsciu w atmosfere
7. WARTO ZAINSTALOWAC - polecam te gierke :)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Lol :D

To może od początku:
1. Powinna ci odpalić z dużym zapasem.
2. Jest fizyka, ale po co w tej grze Havok ? :| Havoka nie ma w tej grze i wątpie, by się chyba kiedyś pojawił w tego typu grach :P CHyba, że wyjdzie jakaś specjalna wersja do space-simów w 2020 roku 8)
3. Według mnie ma więcej różnic niż podobieństw :)
4. Tak, możesz zalecieć od razu na drugi koniec kosmosu, ale, jednak warto mieć napęd skokowy i $ na zakup paliwa :P
5. Na oko to jest nawet więcej niż 60, ja bym obstawiał, że może być nawet koło 100. Trzeba zauważyć, że są różne odmiany tych samych statków. Np samej Novy, to ja chyba widziałem z 4 różne rodzaje :roll:
6. Nie można lądować
7. Podpinam się pod ppkt koniczynki, warto i to jeszcze za tak niską cenę :)
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ad. 5. Z tej pomocnej tabeli wynika, że jest statków bodaj 145 szt. :)

Btw. w opisach Harrier w wersji polskiej to Błotniak.
Nie doszukałem się też w spisie Teladiańskiego M6 :gruebel:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
lev77

Post by lev77 »

A na tej stronie statków jest 219 (oprócz Xtd 0.7) :

http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=176917

Strona bardzo długo się ładuje wiec najlepiej ściągnąć cały plik
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Sau i koniczynka: Dziękuję za dobre słowa o XuDB, pokazują one, że na wakacjach trzeba będzie wrócić do systemu, i go zmodernizować ;)
reni18

Post by reni18 »

bardzo dziękuje za odpowiedzi
Grę już zamówiłem na allegro teraz czekam nie cierpliwie
koniczynka

Post by koniczynka »

Heh - kazda chwila poza X to chwila bezpowrotnie stracona ;)
hanss
x3tc

Post by hanss »

Młody jesteś nie znasz życia :D
reni18

Post by reni18 »

i jeszcze kilka spraw zamówiłem grę i czekam i w między czasie czytałem kilka recenzji i z tego co się dowiedziałem klawiszologia jest dość skomplikowana i mam pytanie
1jest jakiś tutorial w grze aby to opanować
2podobno niektóre statki są bardzo duże czy je też można pilotować
3jak mam duży statek i montuje w wszystkich miejscach działka to strzelają wszystkie na raz
4w freelancerze pamiętam jak strzelało się do wrogów to pojawiała się taka pomoc celowanie przed celem czy tu też tak jest
5jak zabije się wrogi statek to on pozostawia jakąś broń i inne jak zabrać w lecieć w nią to chyba nie wypada
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

reni18 wrote: 1jest jakiś tutorial w grze aby to opanować
Nie ma potrzeby. przez 99% czasu gry kożysta się z ułamka tych klawiszy ;)
reni18 wrote: 2podobno niektóre statki są bardzo duże czy je też można pilotować
Większość z nich tak.
reni18 wrote: 3jak mam duży statek i montuje w wszystkich miejscach działka to
działka są zgrupowane w baterie, przypisane do konkretnych wieżyczek, i gdy już strzelają, to całą baterią. Baterii jest 6, a w skład każdej wchodzi maks 8 działek, ale statki różnią się od siebie ich liczebnością.
reni18 wrote: 4w freelancerze pamiętam jak strzelało się do wrogów to pojawiała się taka pomoc celowanie przed celem czy tu też tak jest
"Poprawka", bo tak toto sie nazywa, jest standardem w większości space simow ;) W x3 można ją włączać i wyłączać, a także dokupić ulepszenie powodujące, że celownik sam się do niej "przyciąga". W granicach normy ofcorz ;)
reni18 wrote: 5jak zabije się wrogi statek to on pozostawia jakąś broń i inne jak zabrać w lecieć w nią to chyba nie wypada
Oby pozbierać to, co pozostało po kolesiu, wystarczy nacisnąć "O". Wyłączają się wtedy niestety osłony statku, ale za to wlatując w towar (oile mamy na statku miejsce), ten automatycznie znajdzie się w naszej ładowni.

cholera, chyba muszę odkurzyć X3, i podlizać się do odysa ;)

Reni18: jakbyś szukał informacji o X3, to dużo rzeczy znajdziesz po polsku tutaj:

http://xudb.eu.org
reni18

Post by reni18 »

Grę już dostałem i jest zajebista
i mam kolejne pytania
1 gdzie można kupić nowy statek broń osłonę itp
2 gdzie można kupić jakąś rafinerie
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Misiu przeczytaj wpierw instrukcję proszę. Tam takie podstawowe rzeczy są napisane.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

reni18: cenimy tu sobie kulturę osobistą, poprawniejsze politycznie słówko to "zajefajna" .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
reni18

Post by reni18 »

Wybaczcie ale jak zainstalowałem tą gierkę to mnie zszokowało na moim sprzęcie średnia fps było 27
Akrablak

Post by Akrablak »

lepszy odpowiednik centaura??? ktos posiada swoje doswiadczenie w tym kierunku, chodzi mi o osłony i broń i tak ze cene
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ja tam za Smoczusiem przepadam :).

Tylko, że on jest dla doświadczonych pilotów, jeżeli naprawdę umiesz walczyć, to praktycznie nic nie stanie mu na drodze.
Natomiast dla tych ludzi, którzy wolą jeździć volvo, to radziłbym Rybołowa. Tego kafara nic nie ruszy, no ale stety, niestety jest wolny jak żółw :|.
Choć widziałem gdzieś na aukcjach ( :) ) w BBS, że można kupić Rybołowa Strażnika ? Tylko, że nie mam pojęcia, jakie to to ma parametry :roll:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Smoczek rządzi. naprawdę rewelacyjne bombowce mozna z nich robić (8xPDF A ;)), i do zwalczania myśliwców są dobre ;)

Zasada wybierania statków jest prosta: Kupujesz maszynę Argońską, grasz grasz grasz, a potem stwierdzasz co bardziej by ci się w niej przydało, i kupujesz opdowiednik innej rasy.

W moim przykładzie: Latałem Novą, ale uznałem, że coś szybszego bardziej pasuje do mojego stylu walki, i przerzuciłem się na SPlicką mambę strażnik, która ma ciutkę słabsze osłony, ale jest szybsza.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

A propos statków, to, czy u was widnieje coś innego w statystykach w pozycji : ulubiony statek niż Pogromca ? Takie trochę betoniaste, ale latałem novą na pewno więcej niż tym Pogromcą, którego się dostaje na początku gry, a statystyka dalej mi go pokazuje :|
Może jakiś bug w X3 ?
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

nie ma buga, porostu wiecej seciłeś pogromcą niż novą :P

ja mam teraz Mambę.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”