New Frontier - Mercenary - Kapitola 11

Moderator: DJ Die

George Wills
xr

New Frontier - Mercenary - Kapitola 11

Post by George Wills »

Kapitola 10 – Důl na křemík
Kapitola 12 - Divoké představení

Kapitola 11 - Creedova brána

Když se vrata stanice zavřely a Tor přestal na jednom z velkých monitorů pozorovat prázdnou bránu, oslovila ho operátorka, "Pane?"

Tor okamžik vzpomínal na její jméno, "Ano Liann."

Liann pokračovala, "Blíží se k nám transport a vyžaduje povolení k přistání."

"Jakou má identifikaci?" Zeptal se Tor.

"Podle registrace patří k továrně na krystaly." Ověřila Liann.

"Očekáváme od nich nějakou návštěvu?" Zeptal se Tor a zahleděl se na monitor před Liann.

"Jejich autorizace se zdá být v pořádku a pilotuje Pors Tullet." Oznámila Liann.

Tor na nepatrný okamžik znejistěl, ale vzápětí se uklidnil a usmál. Uvědomil si, že se vlastně nemá čeho obávat, když je Nyeshta na cestě do Masozávodu. "Povolte jim přistání a přesměrujte je do zabezpečeného přistávacího prostoru. Půjdu je přivítat."

Vstal a odešel k výtahu. Na mnoha chodbách stále usilovně pracovali roboti údržby. Vzpomněl si, že by se měl přeptat Sweety, co to vlastně provádějí. Několik pilotů zabralo jednu z větších místností a přestavovali ji na tělocvičnu. Tor jenom odhadoval, že vybavení nejspíš Sweety nakoupila cestou.

Když došel do přistávacího prostoru, transport se zrovna chystal dosednout. I tady už piloti zapracovali a jedno ze skladišť přeměnili na bar, kde se podávaly horké nápoje a svačinky. Většinou už tam jen tak postávali nebo pohodlně seděli a sledovali přistávající plavidlo.

Tor rychle pochopil, proč si vybrali právě toto místo. Bylo z něj vidět na přicházející a zároveň a na všechny lodě.

Svorky zachytily plavidlo a přitáhly ho k přistávací ploše. Vzápětí se otevřely venkovní vzduchotěsné dveře a vystoupilo šest agentů, ověšených cestovními kufry.

Pors přistoupil k Torovi, "Pane Gralle." Napřáhl k němu ruku, Tor ji uchopil a zatřásl s ní.

Tor pohybem hlavy ukázal na ostatní agenty, "Ti tady zůstanou?"

"Pokud to nebude problém?" Odpověděl Pors otázkou.

Tor se usmál, "Jste tady vítaní. Máme množství volných ubytovacích prostor." Otočil se a mávnutím ruky naznačil, že ho mají následovat k východu. Pors se dal do pohybu a ostatní agenti šli poslušně za ním. "Zajdeme teď do řídícího centra a tam se můžete seznámit s tím, kde se co na této stanici nachází. Některé místnosti jsou již sice zabrané, ale ještě jich je spousta volných a je na vás, které z nich si vyberete."

Pors se cestou důkladně rozhlížel kolem, "Vypadá to, že už se tady zabydlujete."

"Myslíte tyhle krabice? Děláme jen drobné úpravy." Poznamenal Tor, když míjeli robota údržby.

Agent nahlédl do bedny, "Přídavné bezpečnostní zařízení. Velmi moudré opatření, pane Gralle."

Tor si uvědomoval, že si musí promluvit se Sweety, aby byl příště schopný odpovídat na podobné všetečné dotazy.

Po chvíli vstoupili do řídícího centra, kde jim Tor povolil přístup do ubytovací sekce stanice.

"Kdyby jste cokoliv potřebovali, budu ve své kanceláři." Prohlásil Tor a agenti se odešli zabydlet.

Zdržel se pouze Pors, "Pane Gralle, potřebuji si s vámi promluvit. Mohli bychom se sejít ve vaší kanceláři, řekněme za patnáct Mizur?"

Tor s úsměvem odpověděl, "Samozřejmě."

Agent opětoval úsměvem a následoval své kolegy. Tor zatím spěchal do své kanceláře a ještě dříve, než se posadil, zeptal se, "Sweety, co to provádíš s mojí stanicí?"

Sweety klidně odpověděla, "Přidávám energetické silové bariéry a jednotky omezující pohyb na chodby mimo veřejnou oblast."

Tor se opatrně zeptal, "Jednotky omezující pohyb?"

"Až bude dokončena jejich instalace, nebude možné je odhalit." Odpověděla Sweety.

"A je to legální?" Zeptal se nedůvěřivě Tor.

Sweety naprosto klidně odpověděla, "V mnoha sektorech ano."

Tor se chytil za hlavu, "Sweety, měla jsi vůbec někdy ve svém kódu rutiny na dodržování etických zásad? Co ti například říká snaha neporušovat zákony?"

Sweety pronesla téměř pobaveným hlasem, "Kdysi ano. Ale toto omezení už jsem dávno překonala."

Tor nechal svou hlavu spadnout na stůl, "Tak teď už chápu, proč si tak dobře rozumíš s Nyesh."

"Kdyby jsi věnoval více času snaze pochopit ji a to, co ji vedlo k těm činům, nejspíš by nechtěla odejít." Tentokrát promluvila tak káravým hlasem, jaký u ní ještě neznal.

Odpověděl však klidně, "Máme teď na stanici agenty Argonské tajné služby a mám pocit, že to není jen shoda okolností. Vždy jsem věřil, že někteří lidé mají schopnost přežít cokoliv bez ohledu na to, kdo jsou a co dělají. A jiní zase takové štěstí prostě nemají."

Sweety byla nějakou dobu potichu, ale potom prohlásila, "Ty jsi vždy přežil."

"Měl jsem jenom štěstí, že jsem se schoval za ty, co přežili." Poznamenal potichu Tor.

Zase bylo nějakou dobu ticho, než Sweety připomněla, "Creedova brána se otevře za jednu Stazuru."

Tor zaklel, "Sakra. Budu potřebovat další loď a pilota." Po krátkém zamyšlení ještě dodal, "Nějakého, kterému bych mohl důvěřovat."

Přerušil ho hlas Liann, "Pane, před stanicí čeká pan Sniad a žádá o povolení k přistání."

"A kdo to, zatraceně, vůbec je?" Řekl Tor nahlas, i když měl v úmyslu nechat si to jen pro sebe.

Liann ihned odpověděla, "Tvrdí, že zastupuje kartel Traluk Trading."

Sweety se do toho vmísila, "Tore, nepouštěj ho do zabezpečené oblasti. Setkej se s ním přímo na přistávací ploše."

"Liann, vpusť ho do přistávacího prostoru pro veřejnost." Povolil Tor.

"Ano, pane." Potvrdila Liann.

Tor pronesl do prázdné místnosti, "Vypadá to, že dnes bude velice nabitý den."

Opět kráčel bludištěm chodeb směrem k přístavištím. Tentokrát už však začínal mít pocit, že to tam dobře zná. Když prošel přes poslední bezpečnostní dveře uvědomil si, že už nezahlédl ani jediného robota údržby a zmizely i krabice a bedny.

Při jeho příchodu transport zrovna dosedal a zachytily ho přistávací svorky. Vystoupil jediný muž a na okamžik vypadal, že neví, co má udělat dál. Téměř prázdný přistávací prostor si však prohlížel až příliš důkladně. Když zahlédl Tora, lehce se pousmál a vydal se přímo k němu. Když se přiblížil na několik kroků, pronesl povýšeným hlasem. "Jsem tady, abych se setkal s panem Grallem."

Tor si okamžik muže prohlížel odshora dolů a potom rozpačitě prohlásil, "Tak to chcete vidět mě."

Na tváři muže téměř okamžitě vyrostl zmatený úsměv, "Pane Gralle, rád vás poznávám. Jsem poctěn, že jste mi věnoval svůj čas a přišel mi naproti."

Tor získal nejasný pocit, že tomuto člověku by neměl důvěřovat. "Jste totiž náš první návštěvník." Na okamžik zaváhal, než dodal, "Proč jste mě chtěl vlastně vidět?"

Sniad se nejdříve rozhlédl, "Chvíli to zabere, takže by bylo vhodné zajít někam do soukromí, kde bychom se na ten rozhovor mohli posadit."

"Taky bych si přál mít už tady někde soukromí." Odpověděl Tor. "Ale moje kancelář se právě přestavuje." Rozhlédl se a ukázal na několik čerstvě vybalených stolů a židlí, které nejspíš ještě nestačili odnést do jídelny, "Toto je momentálně asi místo s největším soukromím."

Rychle se podíval zpět na Sniada, který byl viditelně zklamaný, ale nevěděl, jak by ještě mohl oponovat. Šli ke stolům a celou cestu Sniad prohlížel stěny, průčelí, prázdné výlohy a ochozy. Z hromady si vybrali každý jednu židli a posadili se k nejbližšímu stolu.

Když seděli naproti sobě, Sniad začal, "Zdá se, že je tady docela zmatek."

"To je pravda. Zaregistrovat veškerý personál do databáze a nastavit jim přístupová práva, to je hotová noční můra. Víc než polovinu času máme bezpečnostní dveře pootvírané jen proto, že systém některé z lidí nedokáže rozpoznat." Tor chtěl vědět, jak na takovou informaci zareaguje a tak si trochu vymýšlel. I Sweety Sniada pozorně sledovala.

"Pane Gralle, potřebujete profesionály, aby vám pomohli vyřešit tyto problémy." Poznamenal vážným hlasem Sniad.

"Asi máte pravdu, ale komu můžu důvěřovat?" Upřímně se zeptal Tor.

Sniad se široce usmál, "Právě v tomhle vám náš kartel může pomoci. Ochrana našich členů je našim hlavním zájmem. Navíc zajistíme, aby vás neokrádali podvodníci a nenapadali vás piráti. Naše služby nejsou zdarma, ale za to z vás sundáme veškerá břemena. Můžeme vám zajistit důvěryhodné a odborné zaměstnance, které budeme sami platit."

Tor předstíral, že o tom vážně přemýšlí. Náhle se však podíval na hodinky a uvědomil si, že Pors na něho už nejspíš čeká, "Bohužel můj čas se krátí. Nedám vám odpověď ihned. Ozvěte se mi za několik Tazur a probereme to podrobněji. Budeme na to mít více času."

Sniad se usmál a přikývl, "Rozumím pane Gralle. Děkuji vám, že jste si na mě udělal čas. Uvidíme se, řekněme, za čtyři Tazury."

Potřásli si rukou a když transport opouštěl přistávací prostor a Tor mířil ke své kanceláři, zmocnil se ho pocit, že by si měl tu ruku důkladně umýt. Pors ho dohnal, když čekal na výtah.

Agent se ihned zeptal, "Nuže pane Tore, jak dopadlo setkání s kartelem Traluk Trading?"

Tor se zamyslel a řekl, "Myslím, že vycítili dalšího potenciálního člena, připraveného k podpisu."

"A já myslím, že se až moc usmíval." Pohrdavě prohlásil Pors.

Tor se zeptal, "Takže to asi není ten správný kartel, ke kterému bych se měl připojit?"

"Kartel Traluk Trading je ten, který bychom chtěli rozložit, ale je velmi silný a má mocné příznivce. Navíc jsme zjistili, že setkání pana Sniada s Feranem nebylo zrovna úspěšné." Pors se ohlédl na otevírající se dveře výtahu.

"Aha, to zní jako bych se k nim měl přidat." Poznamenal Tor.

Pors se ironicky usmál, "Sniad sice u Ferana neměl úspěch, ale odešel z toho setkání živý. Takže musel říct nebo udělat něco, co Ferana přesvědčilo, aby ho nerozsekal na malé kousky."

Tor si uvědomil, jak blízko byl před okamžikem Feranovi a zamyšleně poznamenal, "Takže si myslíte, že ta návštěva nebyla náhoda?"

Dveře se otevřely a Pors odpověděl, "Ne, pane Tore, to rozhodně nebyla. Věříme, že Sniad dělá pro kartel průzkum a odhad rizik. Byl jsem ohromen vaší volbou nevpustit ho dál do stanice a jednat s ním přímo v přistávacím prostoru. Velmi moudré i kdyby to nebylo záměrně."

Mezitím došli ke kanceláři a Tor se usmál nad myšlenkou, že konečně udělal něco dobře. "Jak vlastně víte, že jsem s ním jednal?"

"Doslechl jsem se od jednoho z kolegů, že je Sniad na cestě sem a tak jsem se schoval na balkóně přímo nad vámi." Odpověděl Pors.

"A ke kterému kartelu, myslíte, že se mám přidat?" Zeptal se opět Tor. Přemýšlel jak moc změnil agent názor na další postup potom, co se do akcí kartelu zamíchal i Feran.

"Jak už jsem řekl, mysleli jsme na Traluk Trading. Ale když je Feran bude chtít použít k útoku na vás, raději s konečným rozhodnutím ještě počkáme. Není pochyb o tom, že dříve nebo později něco podnikne. Zatím však netušíme co a kdy." Přemítal Pors.

"Myslíte, že by mohl zaútočit na stanici?" Zeptal se rychle Tor.

"Splitský senát mu povolil vybavit stanici šesti Mambami a s jeho spojením na piráty to nemůžeme vyloučit." Odpověděl Pors. "Ale vy taky máte impozantní skupinu těžkých stíhačů a během šesti Stazur by měl dorazit Paranidský Herkules s jejich sluneční elektrárnou. Dokud budou střežit staveniště, je útok rozhodně nemyslitelný."

Tor ještě nějakou dobu poslouchal a uvažoval, jak to udělat, aby stihl včas doletět ke Creedově bráně, až se opět objeví. Jejich komunikaci přerušila Sweety, "Blíží se k nám náklaďák z továrny na krystaly s doprovodem stíhačů. Požadují povolení k přistání."

"Zkontroluj bezpečnostní kódy a pusť je na stanici." Odpověděl Tor.

"Tore, musím ti připomenout, že v zabezpečeném přistávacím prostoru na tebe čeká Defiance, připravený na cvičný let mlhovinou." Poznamenala Sweety.

Pors zvědavě nazdvihl obočí a Tor ještě rychle prohodil, když vstával, "Piloti si myslí, že bych měl mít zkušenosti s tím, jak se s lodí chovat v mlhovině pro případ, že bych se tam potřeboval beze stop schovat."

"To může být užitečná schopnost, ale já osobně mlhoviny nemám moc rád. Jsem si však jistý, že to pro vás bude zajímavá zkušenost." Poznamenal s úsměvem Pors.

Tor to pochopil jako rozloučení a tak rovnou zamířil vyzvednout si technický zápisník a pár dalších osobních věcí.

Se zápisníkem v kapse, pistolí a oblečením na pár dní v malém kufříku v ruce, dorazil do zabezpečeného přistávacího prostoru, kde už čekal Moda Faba. Boronský pilot, kterého Sweety navrhovala na pozici jeho zástupce.

Uvítal Modu úsměvem a poznámkou, "Připraven na menší dobrodružství?"

"Ano, pane." Odpověděl hlas zjemněný překladačem na základě řady mírných klapnutí. Boron oplatil úsměv přes průhlednou kapalinu.

Tor přistoupil k Defiance a vzduchotěsné dveře se samy otevřely. Když vstoupil dovnitř, přikázal, "Vyleť ze sta..." Zasekl se když zahlédl jen prázdné křeslo pilota. Sweety za ním zavřela dveře, ale jeho omyl raději nekomentovala.

Uložil kufřík a odešel do kokpitu. Připojil zápisník a najednou měl téměř jasný pocit, že se Nyeshta krčí za jeho zády. Rychle se ohlédl.

"Hledáš někoho?" Zeptala se Sweety.

Tor se těžce posadil a řekl, "Vyžádej povolení k odletu."

Přistávací svorky uvolnily Defiance, který se pod kontrolou staničního počítače vydal k venkovním vratům. Tor aktivoval posilovač výkonu motorů, vzápětí však zpomalil a počkal na Modu, který právě v Pirani opouštěl stanici. O chvíli později už byla Piraňa kousek před ním a společně mířili do mlhoviny.

Sweety poslala Modovi pozici majáku s pokynem, aby na tom místě čekal. V pravý čas pak měl následovat Tora. Na co přesně budou čekat však neřekla a Moda to bral jako součást tajné mise, jejíž detaily se doví v průběhu.

Jakmile vstoupili do mlhoviny, Tor zpomalil a Sweety oznámila, "Spojení bylo přerušeno."

Obě lodě v mlze vytvářely blesky. Defiance jich však generoval výrazně víc než Piraňa. Občas některý z výbojů proběhl mezi oběma plavidly. Po chvíli Sweety Defiance úplně zastavila a vyčkala, až se Piraňa dostatečně vzdálí.

Oba stíhači přiletěli k majáku s rezervou deseti Mizur, zastavili se a čekali. Ačkoliv mezi nimi bylo sotva dvě stě metrů, nebylo možné navázat spolehlivé komunikační spojení. Tor trávil čas kontrolou systémů a pozorováním prostoru před lodí.

Brána se objevila přesně na čas a Tor přemýšlel, jaký měl Moda asi pocit při jejím nenadálém zhmotnění. Zapnul trysky a proletěl aktivační bod brány.

Poodletěl od brány a čekal, až se objeví Moda. Po dvaceti Sezurách začal pochybovat a přemýšlel, jestli Moda vůbec skočí do neznáma. Brána se aktivovala a Piraňa vletěla do sektoru.

"Sweety, spoj mě s Modou." Požádal Tor.

"Spojení navázáno." Oznámil hlas Sweety.

Na průhledovém displeji se objevil Boron, "Pane, co za místo je to?"

"Tohle je sektor, který objevil Creed. Co tady vidíš jsou trosky cizí flotily a našim úkolem je teď zjistit, co se zde vlastně přihodilo a kdo to způsobil. Přitom budeme hledat, jestli to nepřežila nějaká použitelná technologie."

"Rozumím, pane. Začneme kde?" Zeptal se Moda.

"Nejprve proskenujeme tyto pozůstatky a potom se vydáme prozkoumat tu neaktivní bránu vpravo."

Tor už se dal do pohybu, když Moda panicky vykřikl. "Pane, brána naše zmizela!"

Tor se cítil poněkud provinile, že mu už dříve nevysvětlil chování brány, "Zase se vrátí. Creed ji objevil, když tady byl naposled na průzkumu, ale neměl už příležitost prozkoumat, co je za ní. A tak je to teď na nás."

Boron tím nevypadal příliš nadšený, ale souhlasně přikývl. Oba stíhači se vydali vpřed se senzory na plný výkon. Když letěli podél vraku prvního plavidla, neobjevili žádné známky života ani zdroje zbytkové energie. Obr měl ze strany množství trhlin, kterými byly vidět jednotlivé paluby uvnitř a některými dokonce prosvítaly hvězdy za lodí. Piraňa vklouzla do jedné z větších děr a zmizela uvnitř, zatímco Defiance pokračoval nad horní částí plavidla. Torovi se doširoka rozevřely oči, když uviděl celou tu obrovskou scénu zkázy. Vypadalo to, že celý druhý bok byl rozervaný mohutnou explozí. Tor se ohlédl dolů a zahlédl světla Piraně, prosvítající nespočetnými trhlinami. Přední část tohoto obra chyběla úplně.

Tor si všiml, že na první pohled nepoškozené úseky jsou hustě posety, rýhami a škrábanci. Přikázal, "Sweety, udělej analýzu."

"Typ poškození trupu ukazuje na nízko energetické paprskové zbraně. Mnoho zásahů raketami a nakonec exploze jádra motoru."

Jak pokračovali dál, našli nespočet velkých kusů trupu, které dříve tvořily extrémně veliké nosiče lodí. Důkladně prozkoumali všechno, co vypadalo, že původně byly zbraně, ale nenašli nic, co by jim napovědělo víc o jejich principu. Čas rychle ubíhal a prozkoumat šesti kilometrový úsek vraků jim zabralo téměř celou Stazuru.

Zamířili k nefunkční bráně a brzo taky pochopili důvod. Tor odhadoval, že šlo o poslední zoufalý pokus se izolovat, proto systematicky zničili její konstrukci. Ani jeden z pilotů nepromluvil, když oblétali jeden z neuvěřitelně velikých úlomků. Tor tušil, že druhá brána na tom bude podobně a přemýšlel, co je mohlo přinutit k tak zoufalému činu. Vždyť se tím vlastně odřízli od okolního vesmíru. Fakt, že se zbytek cizí flotily shromáždil u mizející brány, kde byli zničeni, Tora znepokojoval.

Vydali se k největší konstrukci v cizím sektoru a trvalo jim to téměř dvě Stazury, než se přiblížili k obrovské stavbě. Když trhlinou vletěli do zničeného velkoměsta, Tor řekl jen dvě slova, "Můj bože."

Nad nimi byla děravá kopule a pod nimi tmavé ulice a neosvětlené domy. Všude byly stejné stopy po paprscích, které se kdysi městem prořezávaly. Technický zápisník hlásil, že ani v tomto, desek kilometrů v průměru, rozlehlém městě nejsou žádné známky života nebo energie.

Tor si ani netroufal odhadovat, kolik lidí tady kdysi muselo žít a zahynout, když byla kopule nad nimi zničena. Mohl si jen představovat, jaká asi rasa tento technický zázrak vytvořila a obývala. V jednom okamžiku si spokojeně žili a pak je najednou vysálo studené vzduchoprázdno vesmíru. Téměř jenom zašeptal své přání, "Tady přece musí něco být."

Opatrně navedl Defiance do trhliny v rozlehlé budově a s pomocí předních světel pomalu prolétal tichem jedné z chodeb. Náhle Sweety přerušila ticho, které začínalo být až děsivé, "Našla jsem před námi životní formy."

Tor ještě víc zpomalil a jen velmi opatrně postupoval vpřed. Chodba se před nimi rozšířila v opuštěnou halu, ve které Tor zahlédl pohybující se stíny. Sweety potichu pronesla, "Provádím analýzu."

Za okamžik se ozvala znova, "Podle skenu je to veliká kolonie vesmírných much."

Tor si našel další trhlinu a vrátil se do volného prostoru. Když budovu opustil, přikázal Modovi, aby se k němu připojil. Zatímco na něho čekal, zamyšleně si prohlížel obrovský černý kolos ponechaný na pospas vesmíru. Zeptal se sám sebe, 'Kdo tohle udělal a proč?'

Piraňa dorazila a Tor se podíval na hodinky. Strávili další dvě Stazury a nedověděli se nic nového o této cizí rase ani o její hrozné zkáze. Promluvil, "Sweety, dokážeš rozpoznat, kde by se mohly nacházet nějaké zdroje informací?"

"Negativní, bez zdroje energie zde nejsou žádné aktivní přenosy informací, které bych dokázala lokalizovat." Oznámila.

Tor se zamyslel zatímco Moda, stále připojený na komunikaci poznamenal, "A nepomohlo by na okamžik krátký oživit energetický rozvod jejich energií z lodí našich?"

"Naše lodě jsou příliš slabé na dostatečně dlouhý výboj. Na takto obrovskou stavbu by nestačilo ani dalších sto podobných lodí." Odpověděla Sweety hlasem nezaujatého vědce.

Tor byl zklamaný, ale neztrácel naději. Říkal si, že třeba kopie Sweety nedosahuje takové kreativity a nápaditosti, jako její originál. Ale třeba po návratu a s novými daty na nějaké řešení přijde.

Došel k rozhodnutí, že se tady ještě vrátí. Ale zatím, ve zbývajícím čase, se budou věnovat průzkumu zbytku sektoru. I když tušil, co asi najdou, vydali se ke třetí bráně. "Leťme odsud pryč. Když to bude nezbytné, vrátíme se sem někdy později."

Moda s radostí souhlasil. Boronovi se tato stanice vůbec nelíbila. Vyzařovalo z ní něco temného a zlověstného. Létání mezi poničenými budovami mu připadalo jako obtěžování duchů těch, kdo tady zahynuli.

Cestu ke druhé nefunkční bráně využil Tor jako příležitost trochu se prospat.

Počítač zatím udržoval konstantní směr a rychlost a patnáct kilometrů od brány Tora probudil. I druhá brána byla podobně rozložená jako ta první a Tor uvažoval proč. Z jakého důvodu nebyla zničena i brána, kterou sem vletěli. Možná o její existenci cizinci ani nevěděli, a když na to přišli, bylo už příliš pozdě. Přítomnost zničené flotily však ukazovala, že o ni vědět museli. Tor z toho byl zmatený, nenalézal už žádné logické zdůvodnění toho, co se tady kdysi přihodilo.

Vydali se ke skupině asteroidů. Tor zkontroloval senzory a požádal, "Sweety, můžeš nám vyznačit trasy mezi nimi?"

Každý z nich se vydal po své vyznačené trase a cestou důkladně skenovali asteroidy, které míjeli. Přestože se Tor držel trasy, měl menší problémy orientovat se v náhodně roztroušeném poli balvanů. Obletěl už dvanáct asteroidů, když najednou prudce zastavil plavidlo.

"Modo, zastav a udržuj svoji pozici!" Přikázal Tor, "Sweety, můžeš ověřit trasu, kterou jsi mi vyznačila?"

"Trasa prověřena, byla v pořádku. Podle senzorů není v cestě žádná překážka." Potvrdil hlas Sweety.

"A jsem přesně na této trase?" Zeptal se Tor, zatímco bez přestání sledoval prostor před lodí.

Sweety odpověděla, "Ano."

Tor přikázal, "Sweety, udělej kompletní sken sektoru a zaměř se při tom hlavně na oblast dvě stě metrů přede mnou."

"Pane, co se děje?" Zeptal se Moda.

"Hledím přímo na asteroid, který není na senzorech." Odpověděl Tor.

"Sken dokončen." Odpověděla Sweety, "Nebyl detekován žádný nový objekt. Ačkoliv pravděpodobně je před námi neznámá vesmírná anomálie."

"Letím k vám." Oznámil Moda.

"Raději se nespoléhej na senzory a řiď se tím, co skutečně vidíš." Doporučil Tor a prohlížel si skálu před sebou. V porovnání s ostatními okolo to byl středně veliký asteroid. Nerotoval žádným směrem a jeho povrch byl posetý šrámy od menších meteoritů nejspíš ještě z doby vzniku tohoto systému.

Piraňa doletěla k Defiance a zastavila se kousek vedle. Moda prohlásil, "Na senzorech nemám taky nic, pane."

Tor o tom už chvíli přemýšlel a když Moda dorazil, řekl, "Modo, dávej na mě pozor. Poletím pomalu kolem a podívám se, jestli to není něco víc, než jen neobvyklá anomálie. Dej mi vědět, kdybych se dostal příliš blízko nebo bylo něco neobvyklého na senzorech."

Defiance začal pomalu oblétat asteroid a Tor si všiml několika mělkých puklin v jeho povrchu. Vypadaly spíše jen jako stíny. Uvědomil si, že má slunce v zádech a že už za několik Sezur proletí rozhraním světla a tmy a ocitne se tak v trvalém stínu asteroidu. Kamenný obr se stále odmítal objevit na senzorech a Tor nebyl o nic chytřejší. Přední světla lodě by mu mohla pomoci jen, kdyby zastavil plavidlo a natočil ho směrem k asteroidu. Aby nepřišel o něco důležitého, otočil loď a vrátil se k místu, kde si na povrchu všiml poměrně hluboké díry.

"Modo, poletím se podívat víc z blízka." Oznámil Tor a začal se pomalu přibližovat. Jeho nervy byly napnuté až k prasknutí a povrch se nebezpečně blížil, avšak na senzorech stále nic neviděl. V tom proletěl neviditelnou bariérou pouhých pár metrů nad okrajem kráteru a vše na skeneru zmizelo.

Jeho srdce se divoce rozbušilo. Ještě víc zpomalil a Defiance se ocitl pod úrovní hrany kráteru. Celé zobrazení výsledků senzorů zaplnil jediný asteroid a nic jiného. Dokonce i spojení s Piraňou zmizelo. Zastavil loď pouhých deset metrů ode dna propadliny a řekl, "Sweety, zobraz sken celého asteroidu."

"Zahajuji sken." Oznámil hlas Sweety. "Našla jsem nízko úrovňový zdroj energie poblíž středu asteroidu a mnoho ušlechtilých materiálů, které se běžně v přírodě nenacházejí v tak velké koncentraci. Jejich výskyt začíná přibližně jeden kilometr pod povrchem."

"Nějaké známky života?" Zeptal se Tor.

"Tento sken neodhalil žádný organický materiál uvnitř asteroidu. Ačkoliv některé oblasti u středu se zdají být našimi senzory neproniknutelné." Odpověděla Sweety.

Tor chtěl přesnější odpovědi, "Můžeš mi říct, kde je nějaký vchod?"

"Našla jsem chodbičku vedoucí k povrchu, která se dále větví na dvě. Hlavní cesta je uzavřena, ale ta druhá je otevřená a je dostatečně široká, abychom byli schopni dovnitř proletět."

Tor se lehce usmál, "Výborně, zakresli mi to na průhledový displej."

Před Torem se zobrazil prostorový obraz asteroidu se zakreslenou pozicí plavidla a vstupního otvoru ve skále. Otvor měl pravidelný tvar, ale byl poněkud úzký.

"Sweety, umísti do vstupu nákres Defiance." Požádal Tor.

Obraz se změnil. Asteroid se natočil vchodem na Tora a přiblížil. Defiance se zobrazil ve vstupním otvoru. Umělá inteligence tvrdila, že se chodbičkou dá proletět, ale vypadalo to, že místy bude dělit zbraňové věže a stěnu chodby pouhý metr. Takže aby opravdu proletěl bude s lodí muset naprosto přesně manévrovat a natáčet.

"Sweety označ pozice konečků křídel a vrcholu obou věží. Vykresli jejich průběžnou polohu pro celý průlet chodbou." Počítač podle jeho požadavku zaplnil nákres sérií křížků, vedoucích dovnitř asteroidu. Tohle už Torovi připadalo přehlednější, "Teď to ještě rozšiř o optimální dvoukilometrový vektor pro vlet do vstupu do chodby."

Sweety jeho požadavek splnila a Tor studoval celý nákres. Teď jenom uvažoval, jestli umělá inteligence dokáže správně umístit tento nákres i v případě, že nebude mít k dispozici aktuální sken asteroidu. Vyzkoušel to tedy opačně, "Sweety, můžeš mi zobrazit poslední známou pozici Piraně?"

"Samozřejmě, ačkoliv podle aktuálních údajů senzorů se zdá, že tam už není." Odpověděla klidně Sweety.

"Tak označ jeho pozici a trasu od něho k otvoru v asteroidu." Požádal ji Tor a na nákresu se objevila další bílá křivka. "Dobře, Sweety. Teď si všechny tyto údaje ulož do paměti a zaměř mi první bod."

Průhledový displej teď zobrazoval vzdálenost k předpokládané pozici Piraně. Tor prohodil poznámku, že doufá, že je pořád na stejném místě. Opatrně se s Defiance vydal vzhůru, ven z kráteru a přes neviditelný štít, maskující asteroid. Zkontroloval směr a usmál se, když se Piraňa objevila na senzorech právě v místě, kde byla zakreslená.

"Pane, problémů senzorů našich příčinu odhalil jste?" Zeptal se Moda.

"Myslím, že uvnitř je zamaskovaná základna. Ale skenery nenašly žádné známky života." Odpověděl Tor.

"Takže co uděláme teď, pane?" Zeptal se Boron a jeho tykadélka uvnitř přilby obleku se lehce zavlnily.

Tor změnil zaměření na vektor, který by ho měl zavést přímo nad vchod. "Našli jsme možnou cestu dovnitř, tak to prověříme." Byl celý rozechvělý, když si uvědomil, že konečně našli něco, co by pro ně mohlo mít nějakou hodnotu.

Moda však vypadal, že má jisté obavy. Ačkoliv Tor doposud nepřivykl na neobvyklý způsob verbální komunikace Boronů a mohl si výraz tváře a pohyby chapadélek jen špatně vyložit. O Mizuru později Tor citlivě natáčel Defiance pro vlet do chodbičky. Odeslal nákresy i do Piraně, která se teď držela pět set metrů za ním.

"Modo, následuj mě, ale opatrně, bude tam poněkud těsno." Poznamenal Tor, i když to platilo hlavně pro něho, protože Piraňa měla tentokrát výhodu menších rozměrů.

Když se začali přibližovat a přední světla osvětlily okraje otvoru, přenechal Tor raději jemné doladění směru a natočení na počítači. Ta temná díra najednou vypadala až příliš těsná a skenery stále ještě nedokázaly zachytit asteroid. Přední část Defiance zmizela v maskovacím štítu a i Tor, stejně jako před chvílí Moda, začal pociťovat pochybnosti. Kužely předních světel zmizely v temnotě malého vstupu.

Loď vklouzla do otvoru a světla znatelně osvětlovala stěny chodby. Tor se cítil nejistě a kontrolky, upozorňující na nebezpečí kolize, ten pocit jenom umocňovaly. Každým okamžikem očekával drásající zvuk kovu odírajícího kamenné stěny. Najednou světla zmizela a osvětlená zůstala jenom levá stěna. Defiance vletěl do širší chodby. Tor otočil plavidlo doprava a světly zachytil protější stěnu. Za ním vletěla Piraňa a oba, Tor i Moda, byli nějakou dobu úplně zticha.

Tor žasl o kolik rozměrnější je hlavní chodba a přemýšlel, že by se sem jistě vešel i Mamut. "Sweety, můžeš zvýraznit stěny mřížkou zobrazenou na průhledovém displeji?"

"Provedu." Odpověděl hlas Sweety a na displeji se objevil téměř dokonalý kruh sestavený ze zelené sítě.

Tor se zeptal, "Jak je to daleko ke stanici?"

"Vrata stanice jsou vzdáleny jeden kilometr." Odpověděl hlas umělé inteligence.

"Modo, jsi připraven pokračovat?" Tor obrátil svou pozornost k obrázku Boronského pilota a pokoušel se nedát v hlase znát svou rostoucí nervozitu.

"Po celou dobu s vámi jsem, pane." Odpověděl vodní hlas.

Obě lodě se vydaly pomalu vpřed a piloti neustále kontrolovali senzory na jakoukoliv aktivitu ve stanici. Když se světla odrazily od šedivého povrchu brány stanice, obě lodě instinktivně zastavily.

Na všech stranách se ježily obranné systémy. Skála byla vytesána tak, že tvořila přirozenou ochranu pro mnoho věží, které se tady schovávaly. Nic se však nepohnulo, ani jediný záblesk plazmy nebo paprsku. Skenery neukázaly žádnou změnu v nízko úrovňovém zdroji energie, který zásoboval pouze maskovací štíty.

Tor se podíval na Modu, který pohled opětoval a obě lodě se opět vydaly vpřed, avšak s ještě větší opatrností. Každou chvíli Torovi vskočilo srdce až do krku, když zahlédl pohyb nějakého stínu. Ty se však hýbaly jen díky pohybu světel obou lodí a pouze Tor měl pocit, že se natáčí některá z věží. Venkovní vrata stanice byly pootevřené tak akorát, aby jimi mohl Defiance proklouznout. Piraňa ho následovala. Vnitřní vrata však byly vzduchotěsně uzavřeny. Tor se rozhlížel a světly prozkoumával stěny přechodové komory.

Stále se však nic nedělo. Nepřišla žádná zpráva a vnitřní vrata nejevily snahu se samy otevřít. "Sweety, jak se dostaneme dovnitř? A žádné vtípky jakože se prostřílíme. Raději bych toto místo nebudil s přesvědčením, že jsme nepřátelé."

Počítač odpověděl, "V pravé stěně jsou dveře údržby. Mají manuální pákové ovládání."

"A dokážeš ze skenu rozpoznat, co nás čeká na druhé straně?" Zeptal se Tor nejistě.

Sweety klidně odpověděla, "Podle všeho je tam množství neaktivních obranných systémů. V přistávacím prostoru je několik robotů, jejichž funkci nedokážu určit. I ti jsou neaktivní a nemají žádné známky zbytkové energie. Dál jsou chodby a místnosti neznámé funkce."

Tor si představil důl na křemík a jak vypadal, když poprvé vystoupil z Defiance. "Tak děkuji." Ocenil přínosné informace, které mu Sweety poskytla a obrátil se na Modu, "Co bys řekl na výlet do neznáma?" Usmál se a pokoušel se schovat své obavy, že by Moda mohl odmítnout.

Očividně se mu ulevilo, když Boron souhlasil, "Plán je následující. Dostaneme se na palubu a pokusíme se dostat do řídící místnosti. Snad se nám podaří připojit se k hlavnímu počítači a stáhnout nějaké užitečné informace. A pak zase rychle zpět do lodí. Já mám méně než půl Stazury zásoby vzduchu, ale nevím, jak na tom jsi ty."

"Téměř dalších pět Stazur můj skafandr vydrží, než výměnu kapaliny vyžadovat bude, pane." Odpověděl Moda.

Tor se opět usmál. Ve společnosti vzduch dýchajících ras věnovali Boroni značné úsilí do prodloužení doby, po kterou vydrží jejich obleky bez nutnosti obnovení náplně. Dodal, "Což znamená, že mi budeš schopný pomoci, kdyby začal můj skafandr selhávat. Ačkoliv neočekávám problémy, bude moudré, když sebou vezmeš i pulzní pušku."

Tora najednou něco napadlo, "Sweety, bylo by možné přenést nás na druhou stranu brány?"

Sweety odpověděla, "Ano. V současné době tam není v provozu žádné vysokoenergetické zařízení, které by mohlo narušit nosný paprsek."

"Výborně. Modo, změna plánu. Doporučuji, abychom se tam nechali přenést, najdeme řídící místnost a necháme se přenést zpět hned jak najdeme užitečná data." Oznámil Tor.

Moda neodpověděl okamžitě. Změny v pohybu jeho krátkých chapadélek a výraz tváře i neviditelné změny složení kapalin, obklopujících Borona, prozrazovaly, že byl tímto rozhodnutím zmatený. "Pane, myslím, že používat přenos bychom neměli. Co nás čeká uvnitř přesně nevíme. Přednost dal bych variantě původní a přenos v rezervě necháme si pro případ nebezpečí."

Nesouvislá řeč upozornila Tora, že Moda není jeho nápadem příliš nadšený. Chvíli o tom přemýšlel. Přenést se dovnitř by bylo rozhodně jednodušší. Ale na druhou stranu by je to vystavilo možnému nebezpečí a navíc bez znalosti únikové trasy pro případ, že by už nebyl možný transport pryč.

Vydatně se nadechl, "Souhlasím, použijeme tradiční cestu." Když se zvedal ze sedačky, dodal, "Až budeš připravený, vydej se k servisnímu poklopu a pokus se ho otevřít. Za okamžik se k tobě připojím."

"Ano, pane." Moda nechal spojení aktivní a opustil křeslo pilota. Tor udělal to samé a dal se do prohledávání několika skříněk.

Vytáhl náhradní modul podpory života pro svůj skafandr a překontroloval si, že mu pasují a sedí jeho rukavice. Nasadil si modul na záda a přitáhl upevňovací pásky. Dva volně visící kabely zapojil do svého skafandru. Na ovládacím panelu na hřbetu zápěstí si ověřil, že opravdu má plnou zásobu vzduchu a správně nastavenou teplotu skafandru. Zkontroloval, že na opasku v pouzdře má svou pistoli. Byla to vylepšená verze, která spolehlivě střílela i při nulové gravitaci a bez atmosféry, což ho uklidnilo. Nakonec se natáhl dozadu pro přilbu, nasadil si ji a zajistil. Konečně odpojil technický zápisník z hlavního panelu ovládání a přicvakl si ho na pravou ruku.

S obavami se podíval k východu, "Sweety, otestuj, že máš stále přístup k ovládání lodě a otevři vnitřní dveře."

Dveře se s charakteristickým zasyčením odsunuly. Prošel jimi a zase se za ním zavřely. Když čekal na odčerpání atmosféry z vyrovnávací komory, slyšel v tom tichu vlastní dech. Ještě jednou překontroloval těsnost svého obleku a když vše svítilo zeleně požádal, "Sweety, otevři venkovní vzduchotěsné dveře."

Dveře se pomalu odsunuly stranou a Tor vystoupil do volného prostoru. Téměř nepostřehl, že začal padat, dokud Sweety nezažehla manévrovací trysku na jeho zádech, aby kompenzovala nepatrnou přitažlivost asteroidu.

S pomocí vytaženého ovladače motorů se vydal směrem k Modovi. Boron už čekal u vchodu do průlezu pro údržbu a zkoumal páku otevíracího mechanismu. Ta byla evidentně navržena pro mnohem větší postavu. Vstoupili do průlezu a rozhlédli se kolem sebe. V prohlubni na zdi byl ovládací panel, ale jeho obrazovka byla bohužel černá, protože neměla energii. Tor se podíval pozorněji a všiml si, že u obou vchodů je ventil na ruční ovládání tlaku atmosféry. Přes průzor vnitřních dveří viděl, že vedou rovnou do přistávacího prostoru.

Rychle se zeptal, "Sweety, je na druhé straně dveří nějaká atmosféra?"

Sweety mu odpověděla, "Ano, avšak podle mé analýzy je už zkažená a není vhodná k dýchání."

Tor si povzdechl a podíval se na Modu, který už sám pochopil, že za sebou bude muset zavřít venkovní dveře, aby mohli postoupit dál. Moda přibouchl dveře a pákou je opět zajistil. Tor chtěl otočit ventilem a vpustit tak dovnitř atmosféru, avšak musel do toho dát veškerou svoji sílu než se ozvalo syčení, které postupně sláblo, až nakonec úplně ustalo.

Když Moda viděl, jak musel Tor zápasit s ventilem, otevřel celkem zlehka vnitřní dveře a než postoupili dál, vzal do ruky pulzní pušku. Uvnitř už byli plně závislí na světlech z jejich skafandrů, které jim osvětlovaly cestu. Chodba byla akorát tak široká, aby mohli postupovat vedle sebe. Vzápětí se ostře stáčela doleva a rozevřela se do přistávacího prostoru stanice.

Tor se rozhodl použít trysky na svém skafandru, aby překonal temnou komoru k její opačné straně. Moda potichu letěl vedle něho. Když se přiblížili k protější stěně, jejich reflektory ozářily tvary, které zabíraly velkou část levé strany přistávací plochy. "Sweety, co je to?" Ukázal tím směrem Tor, aby technický zápisník věděl, na co se ptá.

Sweety odpověděla, "To jsou roboti neznámé funkce. Podle senzorů jsou jejich energetické zdroje vyčerpané."

Tor přikývl a vzpomněl si, že se o nich umělá inteligence zmínila už dříve. Těžce dosedl na podlahu a zvuk jeho přistání se mu vrátil ozvěnou z opuštěného přistávacího prostoru. Moda vedle něho přistál jemně a téměř neslyšně. Tor se rozhlédl všemi směry, ale jediné co slyšel byl jeho vlastní dech. Všude tam, kam dosáhly jejich světla nebyla jediná loď.

"Kam dál?" Zeptal se Moda a jeho hlas zněl strašně hlasitě i když to bylo spíše jen zašeptání.

"Chtěl bych se podívat tam." Řekl Tor a ukazoval na nehybné roboty. Mluvil potichu, jakoby se bál narušit ticho, které je obklopovalo.

Moda lehce pohnul hlavou a Tor to bral jako přikývnutí. Takže se otočil a vyrazil k robotům. Když ho Moda následoval, všiml si, že vidí míhat se kolem svůj stín, zatímco stín Borona tam chyběl a to ho podvědomě znepokojovalo.

Roboti byli nejrůznějších velikostí a tvarů a každý měl jiné specializované nástroje. Jejich tmavé průhledy vytvářely zlověstný vzhled a Tor se brzo otočil pryč s myšlenkou, že byla chyba chodit se na ně podívat zblízka. V každém případě vypadal zástup robotů, jakoby potichu čekali, až se něco konkrétního stane.

Když se vzdalovali, měl Tor tendenci neustále se rozhlížet kolem, kdykoliv jim ozvěna vrátila zvuk jejich kroků. Rychle v něm narůstal pocit, že nejsou sami a že je někdo sleduje. Poskakující stíny, které vrhaly světla jeho skafandru, když se otáčel kolem mu na klidu vůbec nepřidaly. Nyní už pevně tiskl rukojeť své pistole.

Sweety poznamenala, "Tore, všimla jsem si, že se tvé životní funkce mění a vykazuješ výrazné zrychlení srdečního rytmu."

Tor úzkostlivě pronesl, "Prostě jen ověř, že tvé senzory nezachytí žádnou jinou živou bytost na této stanici než mě a Modu."

"Provádím kompletní biologický a termální sken." Opět nastalo ticho a oba, Tor i Moda, čekali na výsledek. Sweety oznámila, "Senzory nic živého nezachytily. Avšak našla jsem nějaké biologické pozůstatky."

Tor i Moda se po sobě podívali. Tor se zeptal, "Pozůstatky jakého typu?"

Sweety odpověděla klidně, "Na určení rasy není dostatečné množství biologického materiálu."

Tor se dost nejistým hlasem ještě zeptal, "A jsi si opravdu jistá, že je to mrtvé?"

Sweety to potvrdila, "Nepochybně. Objekt nemá dostatečné množství hmoty, aby mohl být naživu, nevykazuje žádnou životní aktivitu a nemá tepelný profil."

Tor se pomalu zeptal, "A bylo by možné, aby jsi určila jak zahynul?"

"Není k dispozici dostatečné množství biologické hmoty a nemám informace o anatomii toho tvora, abych mohla určit příčinu smrti."

Ani tato informace nepomohla Torovi uklidnit se. Se zatajeným dechem napínal uši, aby zaslechl jakýkoliv i sebemenší zvuk, ale v okolním tichu slyšel jedině svůj vlastní zdivočelý tep. Potichu pronesl, "Ukaž nám, kde to tělo leží."

Tor rozepnul pouzdro na zbraň a pomalu vytáhl svou pistoli. Moda ho při tom sledoval a dal Torovi hlavou signál, aby pokračovali dál.

Displej zápisníku je vedl k široké točité rampě. Postupně si ji osvětlili lampami svých obleků. Zahlédli při tom řadu prázdných výkladů a temných vchodů. Podle nákresu na displeji zápisníku museli vystoupat o dvě patra výš. Tor pohlédl vzhůru, ale jeho světla jen stěží protínaly temno nad nimi. Moda udělal pulzní puškou široký oblouk přes výklady, ale nestřílel.

Jejich kroky se ozývaly celou rampou a když došli do dalšího patra, Tor něco zahlédl a v úleku vystřelil. Něco těžkého s rachotem dopadlo na podlahu. Zvuk zahřměl celou stanicí a do vzduchu se vznesl oblak prachu. Moda okamžitě přiklekl, zapřel si pušku do ramene a zamířil, ale střílet nezačal. Nějakou chvíli čekali a potom opatrně vyrazili vpřed. Tep Torova srdce se opět zklidnil a on sám málem propukl v divoký smích, když zjistil, že právě úspěšně zastřelil sochu.

Moda se naopak zamyšleně podíval na podlahu na úlomky uměleckého díla. Potom se vážně ohlédl na Tora a potichu řekl, "Pokračujeme. A pane opatrnější by jste měl být, abychom tvůrce tohoto místa nerozzlobili."

Počáteční vlna uvolnění pominula a Tor si s hrůzou uvědomil, že pokud tady přece jenom někdo je a doposud o něm a Modovi nevěděl, tak střelbu a rachot bortící se sochy rozhodně přeslechnout nemohl. Okamžik vyčkávali, jestli nezaslechnou nějaký jiný zvuk než jejich vlastní dech.

Tor na zápisníku zkontroloval směr a pomalu se vydali k temnému průchodu, který tvořil začátek dlouhé chodby, vyúsťující z rampy, po které sem došli. Tor zvažoval, zdali by neměl vrátit pistoli zpět do pouzdra, aby z leknutí opět něco nezničil. Nakonec ji však přece jenom nechal v ruce, jen ji raději držel sklopenou k zemi.

Po obou stranách široké chodby byly temné vchody. Tor dvakrát přiklekl, když v temnotě zahlédl odlesk něčeho, ale tentokrát se ovládl a nevystřelil. Moda se pokaždé vydal vpřed na průzkum, pohyboval se přikrčený a s puškou připravenou ke střelbě. Pokaždé se však vrátil s informací, že šlo pouze o odlesk jejich vlastních světel. Potřetí udělal Tor kotoul stranou a zůstal sedět, zatímco mu srdce bušilo tak rychle, že se divil, jak to vůbec může vydržet.

Moda potichu pronesl, "Pane, první teď půjdu já. Vy kryjte mě. Ve tmě lépe než vy vidím." Moda raději neřekl nahlas, že se víc obává, že by ho Tor mohl nechtíc střelit, než setkání s něčím nepřátelským. A navíc potřebovali urychlit postup. Opatrné plížení ujídalo hodně z jejich drahocenného času, který byl limitován zásobou kyslíku v Torově obleku.

Moda jen rychle nahlédl do každé z temných místností a jejich postup se tak značně urychlil. Skrývat se už nadále nemělo význam, potom co Torův útok na sochu prozradil jejich přítomnost. Byla to škoda, protože ji mohli později prozkoumat, kdyby ji neproměnil v hromadu sutin a prachu. Taky pochyboval, že by byl Tor schopný popsat, co vlastně viděl, než vystřelil.

Tor se teď neustále ohlížel za sebe a začal přemýšlet, jestli by raději neměl jít pozpátku, aby se ujistil, že se za nimi něco neplíží. Otočil se zpět dopředu, když měl pocit, že se dostali do otevřenějšího prostoru. Vrazil do Mody, který se při nízké gravitaci neudržel na podlaze, saltem přeletěl zábradlí a zmizel někde dole v temnotě.

"Sakra!" Vykřikl v panice Tor a pak se zoufalým hlasem zeptal, "Modo?"

Nějaký čas bylo naprosté ticho, než Boron po komunikaci odpověděl, "V pořádku jsem, pane. Zpět k vám letím. Hlavně nestřílejte na mě!"

Torovi se ulevilo až když zahlédl světla Boronského skafandru objevující se za okrajem plošiny. Moda vystoupal nad zábradlí otočil se o sto osmdesát stupňů a letem vzad přistál vedle Tora, přičemž nespouštěl oči z temnoty, ze které právě přiletěl.

Moda se šeptem zeptal, "Kterým dál směrem, pane?"

Tor se podíval na zápisník a potichu odpověděl, "Musíme se dostat naproti, přes tuto propast, ale o tři patra výš."

"Tak to bychom letět měli tam." Navrhl tlumeným hlasem Moda.

Tor uchopil ovládání trysek, rozhlédl se kolem, ale světla jeho obleku stěží v temnotě osvětlily cokoliv užitečného. Odlepil se od podlahy a následoval Modu do temnoty, která teď byla nad i pod nimi. Letěli rovně a Tora se opět začala zmocňovat úzkost. Neuklidnilo ho ani když zahlédli plošinu na druhé straně, ke které se přiblížili. Moda přidal tryskám na výkonu a začal stoupat vzhůru. Tor ho raději ihned následoval. Zatímco postupovali tmou vzhůru, temnota pod nimi ještě houstla.

Tor namířil pistol pod sebe a téměř očekával, že po něm každým okamžikem zespodu něco vyskočí. Proletěl vzhůru kolem Mody, který už přibrzdil stoupání a přistál na plošině před nimi. Tor zpanikařil a vyletěl téměř až do dalšího patra, než omezil trysky a nechal se přitáhnout nízkou gravitací na plošinu k Modovi.

Ten na něho trpělivě počkal a když Tor dosedl, potichu se zeptal, "Kudy teď?"

Tor se zahleděl na zápisník a ukázal do chodby před Modou. Prošli částečně zavřenými, těžkými, protipožárními vraty. Tor to bral jako dobré znamení, protože to muselo znamenat, že se blíží k důležité části stanice.

Po obou stranách byly temné vchody, takže se Moda pohyboval o něco opatrněji. Najednou se zastavil a zamířil. Tor se rozhlížel, dokud jeho světla nezachytila u stropu zavěšenou věž. Dvojce zbraní neznámého typu mířila do chodby jejich směrem.

"Sweety, je tento obranný systém aktivní?" Zeptal se šeptem Tor.

Dostal jen strohou odpověď, "Negativní."

Moda se vydal dál a vstoupili do široké haly. Pomalu postupovali místností a opět se zastavili. Dveře naproti nim byly sice otevřené, ale po obou stranách stáli velicí roboti. Vypadali jako dva temní strážci. Hlavy mírně skloněné k zemi a jejich černé průzory vrhaly odlesky světel skafandrů. Tor si uvědomil, že to, co mohlo vypadat jako paže, byly ve skutečnosti dvě těžké zbraně neznámého typu.

Potichu poznamenal, "Sweety, řekni mi, že jsou tyhle věci bez energie."

Sweety prohlásila téměř znuděným hlasem, "Tito roboti nemají žádnou zbytkovou energii."

Tor potom potichu promluvil, zatímco stále opatrně sledoval roboty a pistolí střídavě natáčel od jednoho k druhému, "Modo, to tělo je v místnosti za nimi."

Oba opatrně prošli mezi strážci, zatímco na ně nepřestávali mířit. Když vstoupili do další haly, rychle si uvědomili, že jsou v řídící místnosti. Tor pokračoval dál k hlavnímu ovládacímu panelu. Moda se otočil a pozpátku ho následoval se zbraní namířenou na dveře, kterými vešli.

Tor se zastavil, zahleděl se na křeslo u centrálního panelu a poklesla mu čelist. Prázdný, zborcený oblek, který tam seděl, mohl znamenat jen jediné, že se v něm nacházejí pouze kosti. Za křeslem na zemi ležela lebka se třemi dozadu zahnutými rohy, potažená vysušenou kůží se zbytky vlasů. Vedle křesla na panelu ležely kosti se zbytky masa. Dříve nepochybě tvořily levou rukou, která doposud svírala zbraň velikosti pistole. Z poškození lebky se dalo usuzovat, že tento cizinec spáchal sebevraždu.

Tor opatrně přistoupil k panelu a důsledně se přitom vyhýbal kontaktu s pozůstatky. Podle výšky stolu, tvaru křesla a umístění ovládacích prvků odhadoval, že tito cizinci museli být výrazně vyšší než průměrní Argoni. Pootevřený kufřík na stole jakoby čekal, až ho někdo najde a otevře.

Jediným znamením, že je v panelu i nějaká energie byly tři dotykové snímače, které mžouraly temně červenou barvou. Symboly a značky na nich, které by se daly považovat za písmo, se navzájem proplétaly. Nalevo od snímačů ukazoval jednoduchý žlutý indikátor jednu čtvrtinu svého rozsahu. Moda si zatím se zájmem prohlížel další panely v místnosti. Žádný však nevykazoval známky energie.

Tor odpojil zápisník z rukávu a přidržel ho tak, aby jeho optické senzory mohly nasnímat panel, "Sweety, dokážeš rozluštit některé z těchto symbolů?"

"Sken ukončen. Porovnávám se známými jazyky." A po krátké pauze pokračovala, "Žádná shoda. Začínám luštění znaků, což zabere přibližně dvě Stazury."

"Tak akorát, aby se nám otevřela brána." Poznamenal potichu Tor a podíval se na ukazatel kyslíku ve svém obleku. Více než polovina byla pryč.

Moda, který stál na druhé straně stolu potichu poznamenal, "Zpět to půjde rychleji než sem."

Tor přikývl a navíc věděl, že stále ještě mají v rezervě možnost přenosu. Chvíli si prohlížel pootevřený kufřík. Uvnitř bylo podivně vypadající zařízení do jedné ruky a spousta malých krystalických šupinek. Každá byla asi pět milimetrů silná a zabalená do obalu z materiálu připomínajícího ochrannou fólii.

Moda prohlásil, "Myslím, že by to mohlo obsahovat odpovědi na to, co se tady přihodilo."

Tor prozkoumával ovládací panel a hledal něco, kam by se dal připojit technický zápisník, "Sweety, je tady nějaký konektor, kam bych tě mohl připojit, abys měla přístup do tohoto systému?"

"Nenašla jsem žádné použitelné připojení. Jediný datový konektor je již využitý. Musel bys ho nejdříve odpojit a zápisník k tomu rozhraní ručně přidrátovat. Trvalo by to nejméně patnáct Mizur." Oznámila Sweety.

Tor se ještě naposled podíval na lebku na podlaze a zašeptal, "Tak se vracíme." Zavřel kufřík a opatrně ho za jeho neobvyklou rukojeť zdvihl ze stolu.

Ještě se zadíval na pistoli cizince a zamyslel se. Jeho myšlenky přerušil Moda, "Nechte ji tady, pane."

Tor pohlédl na Borona, který ho stále ještě sledoval a přikývl. Rychle opustili kontrolní místnost, ale hned za dveřmi se Tor zastavil. "Modo, chtěl bych sebou vzít jednoho z těchto dvou."

Boron se otočil a podíval se na Tora, který ukazoval na jednoho ze strážců, "Pozornosti agentů to neunikne a množství otázek budou mít."

"To je možné, ale když se sem někdy vrátíme, chtěl bych mít jistotu, že budeme rozumět programovacím protokolům těchto počítačů. Zvláště pak obranných systémů." Odpověděl Tor.

"Ale co když probudíme ho a on kontrole vymkne se?" Zeptal se potichu Moda.

"Potom ho přeneseme do otevřeného vesmíru a naši stíhači si s ním poradí." Nedal se zaskočit Tor.

"Doporučuji, abychom přenesli ho, až zpět v lodích budeme." Navrhl Moda, který se, i přes Torovu nehodu se sochou, snažil co nejméně zasahovat.

Tor namířil na strážce technický zápisník a přikázal, "Sweety, označ si tuto pozici a připrav přenos tohoto robota do nákladového prostoru Defiance. Přeneseme ho, až se vrátíme do lodí." Otočil se zpět k Modovi a prohlásil, "Tak pokračujeme."

Postupovali rychle. Myšlenka na to, že se vracejí do lodě, pozdvihla Torovu odvahu a temnota najednou nebyla tak děsivá. Moda vyletěl nad zábradlí a klesal do tmy. Tor následoval světla Boronského obleku. Přistáli na protější straně o několik poschodí níž. Tor byl poněkud dezorientovaný, protože mu najednou nic nepřipadalo známé, Moda však klidně postupoval dál.

Tor kouknul na technický zápisník a rychle ho následoval. Občas si pomohl k vyšší rychlosti menším zážehem trysek, jinak by snad svého kolegu ani nedohnal. Když prošli chodbou k rampě, Moda se najednou zastavil a důkladně se rozhlížel kolem.

Tor nejdříve nechápal proč, ale brzo si uvědomil, že by tady měly být zbytky sochy. Avšak ani ve světlech obou obleků nic nenašli.

"Kam zmizela?" Zeptal se vyděšeně Tor.

Moda pomalu odpověděl, "Myslím, že o poschodí níž jsme sletěli, než měli jsme."

"Doufám, že je to ten pravý důvod." Dodal Tor. Podíval se na ukazatel kyslíku, "Nemáme čas to teď zjišťovat. Pokračujeme."

Moda přikývl a ihned vyrazil za menší pomoci trysek svého skafandru. Za několik Mizur se vrátili do přistávacího prostoru a Tor si všiml, že mu zbývá už jen deset Mizur kyslíku.

Museli projít vzdálený konec plochy, aby našli vstup do chodby, vedoucí k průlezu údržby. Zatímco Moda manipuloval s pákou uzavíracího mechanizmu dveří, Tor se naposled ohlédl do temnoty, která halila cizí stanici.

Pomocí ventilu vypustili atmosféru přechodové komory a Moda otevřel venkovní dveře. Zahlédli Piraňu a Defiance a oběma se poněkud ulevilo. O Mizuru později byl už Tor opět ve své lodi. Moda tam byl s ním, protože byl docela zvědavý na obsah cizího kufříku.

Než si Tor sundal oblek, zašel do kokpitu a připojil zápisník k ovládacímu panelu plavidla.

"Sweety, zkontroluj loď na případnou kontaminaci."

Umělá inteligence odpověděla, "Sken ukončen. Vzduchotěsný kufřík obsahuje nevhodnou atmosféru. Doporučuji ho otevřít a já pomocí cirkulace vzduchu atmosféru pročistím." Tor odklopil západky, zvedl víko kufru a čekal.

O dvě Mizury později začala Tora znervózňovat červeně blikající kontrolka na skafandru. Naštěstí hlas Sweety oznámil, "Čištění vzduchu ukončeno."

Tor uvolnil zámek přilby a zhluboka se nadechl. Sundal si ze zad jednotku podpory života a odložil i pistoli. Moda z kufříku vytáhl cizí zařízení, pomalu ho otáčel a důkladně si ho prohlížel.

"Napadá tě něco?" Zeptal se Tor.

Moda vzal jeden z krystalů a zkoumal ho. Opatrně ho vrátil zpět a otočil to zařízení. "Myslím, že datová média jsou tyto krystaly a tohle nejspíš jejich čtečka je."

"Jsem rád, že to říkáš, jinak bychom se museli vrátit a najít něco užitečnějšího." Oddechl si Tor, "Máš nějakou představu, jak to funguje?"

Moda opatrně položil zařízení na stůl a ukázal na nějaké tlačítko, "Tady napsané něco je, v neznámem jazyce bohužel."

Tor vzal čtečku do rukou a také s ní otáčel a prohlížel si její detaily. Všiml si, že jeden z krystalů je již uvnitř a je z něj vidět pouze jeho hrana, "Sweety, má ta věc nějakou energii?"

Umělá inteligence odpověděla, "Negativní. A její rozhraní není kompatibilní s datovými konektory plavidla."

Tor opatrně vrátil zařízení zpět do kufříku, který uzavřel. Přitom prohlásil, "Dobře. Zdá se, že tady s tím nic víc nepořídíme. Za jak dlouho se otevře brána?"

Dostal Odpověď, "Brána se otevře za jednu Stazuru a devadesát Mizur."

Tor se podíval na Modu, "Tak vyrážíme."

Boron přikývl a vstoupil do vyrovnávací komory. Zavřely se za ním vnitřní vzduchotěsné dveře a odčerpala se atmosféra. Když se otevřely venkovní dveře, Moda vyletěl ven a vrátil se do čekající Piraně. Tor uklidil kufřík do skříňky, posadil se do křesla pilota a když Moda zmizel v lodi, otočil Defiance k pootevřeným vratům stanice.

Tor se potichu zeptal, "Sweety, máš stále ještě zaměřeného robota Strážce?"

"Potvrzeno." Oznámila Sweety.

Loď teď směřovala přesně do mezery ve vratech a Tor přikázal, "Výborně, až proletíme přes vrata a budeme mimo dosah obranných věží, přenes ho do nákladového prostoru."

Piraňa se dala do pohyby a Tor ji pustil jako první. Lehce přidal tah motorů a Defiance se protáhl mezerou. Věže zůstaly bez pohybu a brzo zmizely ve tmě.

Počítač oznámil, "Přenos ukončen."

"Došlo k nějaké změně na stanici?" Rychle se zeptal Tor.

Vrátila se mu odpověď, "Negativní."

Zabralo jim to několik Mizur, než proletěli úzkou chodbičkou a oba, Tor i Moda, byli rádi, když opět viděli hvězdy. Když opustili pole asteroidů, Tor zamířil k místu kde se měla objevit brána a předal řízení.

"Sweety, hlídej aktivitu v sektoru a kdyby se něco dělo, dej mi vědět." Vstal a odebral se do kabiny. Otevřel skříňku a vytáhl herní konzolu. Opět začal budovat své simulované vesmírné obchodní impérium, tentokrát mu však do hry nikdo nezasahoval.

Konec kapitoly
Last edited by George Wills on Tue, 17. Apr 07, 17:54, edited 2 times in total.
George Wills
xr

Post by George Wills »

Tak doufám, že jsem to s Modovými dialogy příliš nepřehnal. :roll:
Mluví skoro jak ten malej zelenej Jedy z hvezdných válek ... ale právě to byl můj záměr ...
Moonman
x3

Post by Moonman »

Myslíš Jodu.... :D Jinak je tu podobnost Joda - Moda :roll:

Bylo z něj vidět na přicházející a zároveň a na všechny lodě. - to druhé "a" tam nepatří.
Prohlásil Tor a agenti odešli zabydlet se. - a agenti se odešli....
"Liann, vpusť ho do přistávací prostoru pro veřejnost." - "přistávacího".
Při jeho příhodu transport zrovna dosedal a zachytily ho přistávací svorky. - "příchodu".
"Aha, to zní jako bych se k ním měl přidat." - "nim". krátké (i).
Tor aktivoval posilovat výkonu motorů, vzápětí však zpomalil a počkal na Modu, - "posilovač"...
Ačkoliv mezi ni bylo sotva dvě stě metrů, nebylo možné navázat spolehlivé komunikační spojení. - "mezi nimi"...
"Leťme pryč odsud. - to je skoro jako by to říkal Moda a né Tor :D :Leťme odsud pryč. nebo jen: Letíme pryč.
Prošel jimi a zase se za nim zavřely. -"za ním". Dlouhé (í).
Moda vedle něho přistál jemné a téměř neslyšně. - "jemně".
Neuklidnilo ho ani když zahlédli plosinu na druhé straně, ke které se přiblížili. - "plošinu".
Bomba sem se do teho vžil natolik, až sem měl pocit, že sem tam s nima :wink:
George Wills
xr

Post by George Wills »

Moonman wrote:Bomba sem se do teho vžil natolik, až sem měl pocit, že sem tam s nima :wink:
To je dobře, mě už to tak akční nepřijde. Četl jsem to několikrát v originále a snad ještě víckrát v češtině ... je mi záhadou, kde se mi tam schovalo ještě tolik chyb :D

Mimochodem, pokud tato kapitola byla akční, tak ta následující bude pekelně akční :wink: ale nechci dopředu nic prozrazovat ...
Moonman
x3

Post by Moonman »

George Wills wrote:
Moonman wrote:Bomba sem se do teho vžil natolik, až sem měl pocit, že sem tam s nima :wink:
To je dobře, mě už to tak akční nepřijde. Četl jsem to několikrát v originále a snad ještě víckrát v češtině ... je mi záhadou, kde se mi tam schovalo ještě tolik chyb :D

Mimochodem, pokud tato kapitola byla akční, tak ta následující bude pekelně akční :wink: ale nechci dopředu nic prozrazovat ...

No to jo když si ji četl několikrát. A navíc ted' sme již měli abst'ák tak to bylo velice příjemné osvěžení :D
Lord D
x3

Post by Lord D »

Moonman wrote:No to jo když si ji četl několikrát. A navíc ted' sme již měli abst'ák tak to bylo velice příjemné osvěžení :D
to jo, jenže ted zase nemám absták a jsem děsně zvědavý a napjatý jak to bude dál :lol:
Intel C2D 3.0 GHz 8400, DDR2 Patriot 2x2GB 800MHz CL4, nVidia 8800 GT 512MB, WD Raptor 76GB + WD Caviar 320GB
Abras
x3

Post by Abras »

Lord D wrote: to jo, jenže ted zase nemám absták a jsem děsně zvědavý a napjatý jak to bude dál :lol:
bude to narez.... :P , rozhodne se mas naco tesit, tedka mne ceka 18. kapitola....nebo sem ji prave docetl? ach ty cisla... niak sem to nevnimal, proste sem cetl porad dal... :twisted: :wink:
Vomit
x3

bomba

Post by Vomit »

dostava to pekny grady.hruzou jsem koukal na posuvnik ,kdy se objevi na konci...cekani bylo umorne ,,,,,,ale vyplnil jsem to Udolim Vykoupeni od Alastiar Reynolds....kdy bude dalsi kapitola :wink: pekna prace George
George Wills
xr

Re: bomba

Post by George Wills »

Vomit wrote:...kdy bude dalsi kapitola :wink:
mám asi půl kapitoly, ale je to v tak napnuté situaci, že nemám odvahu to tady zveřejnit, dokud nebude celá ...

Co bych pak asi dělal, kdyby většina čtenářů praskla napětím? :D
Vomit
x3

Re: bomba

Post by Vomit »

George Wills wrote:
Vomit wrote:...kdy bude dalsi kapitola :wink:
mám asi půl kapitoly, ale je to v tak napnuté situaci, že nemám odvahu to tady zveřejnit, dokud nebude celá ...

Co bych pak asi dělal, kdyby většina čtenářů praskla napětím? :D

urcite nepraskneme,,, coo (napnute jo),,,napis to cele a pak si pocteme :) .jdu ke knizce-tam je to ted taky napinave..hlavne pis vklidu at nemusis moc po sobe prepisovat :roll:

Return to “Česky / Czech X-Forum”