Czy ktoś wie jak pisze się skrypty do X3? Nie interesuje mnie jak wejść do edytora tylko konkretna składnia poleceń. Zciągnąłem MCSI Handbook i inne takie, ale jakoś mam problem z przedarciem się przez to.
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w pisaniu skryptów pod X3?
[X3] Skrypty
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3] Skrypty
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Generalnie tak samo jak w X2. Większość poleceń pozostała ta sama, jednak mogą być spore różnice w zmiennych wejściowych i wyjściowych. Nie mówiąc o tym, że doszły nowe polecenia (dlatego skrypty z X2 mogą nie działać).
Najlepiej poszukaj opisu funkcji w X2 MSCI Handbook i weź je pod lupę na skrypcie testowym: dowiedz się jak działa w praktyce i czy w ogóle jest dostępna w X3.
Zauważyłem też, że część danych musi być wprowadzona za pośrednictwem komendy statku inaczej się "wykłada". Przykładowo jeśli skrypt ma zmienną wybierającą jeden towar z listy produktów bazy statku to uruchomienie skryptu z edytora na obiekcie da pustą listę, dopiero po przypisaniu skryptu do komendy i uruchomienie go za jej pośrednictwem da prawidłowy rezultat (wypróbuj z VAR/Homebase and Product).
Najlepiej poszukaj opisu funkcji w X2 MSCI Handbook i weź je pod lupę na skrypcie testowym: dowiedz się jak działa w praktyce i czy w ogóle jest dostępna w X3.
Zauważyłem też, że część danych musi być wprowadzona za pośrednictwem komendy statku inaczej się "wykłada". Przykładowo jeśli skrypt ma zmienną wybierającą jeden towar z listy produktów bazy statku to uruchomienie skryptu z edytora na obiekcie da pustą listę, dopiero po przypisaniu skryptu do komendy i uruchomienie go za jej pośrednictwem da prawidłowy rezultat (wypróbuj z VAR/Homebase and Product).
-
Prawdę mówiąc nie mam pojęcia o czym mówisz
Brakuje mi przykładów. Myślałem nad założeniem jakiejś szkółki dla piszących skrypty. Chyba byłoby przydatne, co? Miejsce na serwerze mam jakby co, więc to nie problem.

Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Zapytaj się na forum DevNetu. Na pewno tam mają jakieś szczegółowe materiały dla skryptożerców.LeWaR wrote:Prawdę mówiąc nie mam pojęcia o czym mówiszBrakuje mi przykładów. Myślałem nad założeniem jakiejś szkółki dla piszących skrypty. Chyba byłoby przydatne, co? Miejsce na serwerze mam jakby co, więc to nie problem.
Pozdrawiam
-
Cycrow stworzył fajny tutorial.LeWaR wrote:Prawdę mówiąc nie mam pojęcia o czym mówiszBrakuje mi przykładów. Myślałem nad założeniem jakiejś szkółki dla piszących skrypty. Chyba byłoby przydatne, co? Miejsce na serwerze mam jakby co, więc to nie problem.
Najlepiej uczyć się od najlepszych

http://x3.ircwhore.co.uk/help/index.html
Pozdrawiam